- 2 Şubat 2017
- 112
- 137
- 53
Inşallah Allah hepimizin evladını bizlere bağışlar.Allah bağışlasın, isimleri nelerBenim de aklımda bir kaç isim var da hayal dünyası işte, bir de kıskanıyorum kimsede o isimlerden olmasın istiyorum. Moda isimlerden değil düşündüklerim aksine seyrekleşmiş pek kullanılmayan isimler
Türk dili ve edebiyatı mezunuyum bu söylediklerin google da böyle olabilir ama dil bilimcilerden edebiyat tarihçilerinden vs okuduğumuz makaleler tam tersine o dönemde şimdiki kadar keskin ayrımlar yapılmadığını gösteriyor bize cherry. Öyle ki bazı divan şairleri kimi araştırmacılarca halk edb şairi olarak gösteriliyor. Halk ve divan edebiyatına kesinlikle keskin bir ayrıma tabi tutarak halk bizim divan ötekinin anlayışıyla yaklaşmıyoruz ama argüman sunup uzatmiyim burada. Dediğim gibi aaa arapça aaa ermenice tüüü demeye ve denmesine karşıyım. Yoksa ben de çocuğuma sırf arapça vs diye cennete düşen ilk kar tanesinin şeyinin şeyi tarzında uyduruk isimler koymam. yazılanlardan ahmet zeynep isimlerine de sırf "arapça" olduğu için karşı çıkıldığını ve gereksiz milliyetçilik yapıldığını düşünerek tepki gösterdim. Benim de kırmızı çizgim bu klasikleşmiş isimler :) yoksa buğlemin canı cehenneme yav töbest.Ablacığım Ayşe,Fatma vb isimler çok önceden dilimizd geçmiş yüzyıllık isimler. Arapça'dan Farsça'dan ödünç kelimeler de keza, onlar artık Türkçe olmuşlar. Pencere ne kadar yabancıysa Ayşe de o kadar yabancı, ikisi de artık bizlere ait. Artı bu isimler dinimizde yeri olan kadınların isimleri peygamber karısı,kızı,annesi,evliya ismi vb yani aynı zamanda tarihi kişilikler. Bunlarla yabancı bir dildeki bal kelimesini aynı tutamayız.
Divan edebiyatı zaten ne Türk kültürü ne Türk sanatı. Açın okuyun kim sözlüksüz, açıklamasız anlar? Türkçeleştirilmemiş şeklini anlamanız mümkün değil, eserlerinde içinde 1 tane Türkçe kelime yok. İkinci olarak Divan edebiyatı eserleri yazıldığı zamanlarda da "bizim" değildi, halka hitap etmiyordu çünkü. Anadolu halkı her zaman Türkçe konuşmuştur, İstanbul yazı dilini ne anlamış okumuş yazmış ne de ilgi duymuştur. Divan sanatı İstanbul ve Saray çevresi içindi. Anadolu sanatı nedir derseniz Yunus Emre'ye Karacaoğlan'a bakmak gerek , onların şiirini okusanız anlarsınız mesela.
Vaktiyle dilimize sahip çıkmayıp yabancı alfabeler kullanmışız bakın neler olmuş, Osmanlı zamanında okuryazarlık oranı çok düşükmüş. Dilinize sahip çıkalım, çıkmalıyız. Başkasına özenmeye hiç gerek yok.
Bu yorumu beğendim evet bu bakışa katılıyom arkadaşlar anlamı sorgulansın sırf arapça vs diye isim konmasın. galiba aynı noktadayız ama ifade edişlerimiz farklı@esmeralisa çok haklısınız,önerdiğiniz isimler de şahane :) ama burda tepkiler yıllardır kullanılan Arapça ya da başka dil kökenli isimlere değil anlamı sorgulanmadan yukarda birçok örneği verilen kulağa hoş geliyor diye,anlamına bakılmaksızın konulan isimlere..Ben arabistan da yaşıyorum bahsi geçen arapça isim(ki isim değil onlar) hiçbirini duymadım burda
Kizinizin ismi minami biz de oyku mina koymak istedk basta halada israrciyim fakat mina seytan taslanan yer deilmi.iyice arastrdnzmiNacizane tavsiyem internet anlamlarına bakarak isim koymayın kızınıza,bir sürü uyduruk anlam yazıyorlar.
Sizin için bir anlam ifade etsin,benim ismim merve,kızımın ismi mina. İsmimi aldığım tepeye yakın diye,iki yerde mekkede diye,afgan dilinde ve eski almancada anlamı "aşk" demek diye koydum. Benim kızımda,sizin doğacak kızınızda isimleriyle yaşar inşallah.
Buğlem ve asel itici geldi nedense öykü en iyisi gibi içlerinden
Galiba:) ben de kızıma isim konusunda iki isim arasında kaldım, söyleyim miBu yorumu beğendim evet bu bakışa katılıyom arkadaşlar anlamı sorgulansın sırf arapça vs diye isim konmasın. galiba aynı noktadayız ama ifade edişlerimiz farklı
Sanki istifra ederken çıkan sesi anımsattı bööğlem
Hehehehe isimler orada mı konuşulmuş?
Başka duyduğum garip bir isim: Tatlı Su???
Tatlısu nedir yahu??? İnsanlar entel olcaz diye şaşırdılar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?