- 5 Eylül 2014
- 14.245
- 50.137
- 598
- Konu Sahibi Erener2307
-
aa bu var tabi kesinlikle. Mesela 3 kişilik bir gurupları var. Kızlardan bir tanesi ki kızımla en yakın olan çok daha fazla inatçı. Bu WC ye gittiği zaman kalan 2 si onun hakkında konuşup, durumdan mutsuz olduklarını, bu böyle gitmez diye hem fikir olduklarını anlatıyor evde. Ve diyor ki" eğer yarın da böyle davranırsa bir daha oynamayacağız onunla."Elbette bu aldiklari egitim, gördükleri ortam ve kendinde var olan kisiliklerine bagli. Ki senin kizinin yasindakilerde bile ne entrikalar dönüyor. Inglizce bir belgesel var, anaokulundaki 5 yasindaki cocuklari gözetliyorlar ve cok ilginc seyler ortaya cikiyor.
Inglizcen varmi bilmiyorum fakat o kiz grubu diger kiz ile arasi bozuldu. Ve diyorlarki "sadece 3ümüz oynayalim ve o diger kizi cildirtalim, kizdiralim"
Düsün bu plani 5 yasindaki cocuklar yapiyor, ki oradaki uzmanlara göre gayet norrmal.
Öğretmenle iletişim konusunda hak veriyorum sana. Ancak bir anne de pek ala bu işi halledebilir. Hatta bazen ilk elden olayı anlamak daha mantıklı bile olabilir. Ama doğru yaklaşım çok önemli.
Benim kızımın sınıfında bir arkadaşı vardı 5,5 yaşında ve anaokuluna gidiyor. en samimi arkadaşı ama bir o kadar kavga ediyorlar. Çünkü kişilikleri çok benzer. İkisi de dominant kısaca. Bir çizgi film var. Onun ana karakteri olmak istiyor ikisi de. konuşmular bir hafta sen ol bir hafta ben olayım diye ama yapmamışlar. Öğretmen nedense saf dışı. Evde sancılarını çekiyordum. Yani mutsuzluk vardı. Kızım X kahraman olmak istiyor sürekli, ama karşısındaki de çocuk o da olmak istiyor. 3 ay mı ne olmuştu okul açılalı.
Çalıştığım için hiç gidememiştim okula. Gideyim dedim. Kızıma dedim: beni tanıştırır mısın arkadaşınla.
Gittim onu da öptüm, kendimi tanıttım. Sonra birlikte nasıl vakit geçirdiklerini falan sordum. Aynen şöyle dedi: oynuyoruz ama bazen küsüyoruz. Neden diye sordum. Kızım dedi ki: ikimiz de X olmak istiyoruz. Ben de dedim ki:ikiniz de prensesiniz, ne güzel anlaşıyorsunuz, bize de gel hafta sonu oynayın, bir gün sen ol bir gün sen ol.
Ne kadar işe yaradı bilmiyorum ama o günden sonra bana şikayet gelmedi kızımdan.
Hırsızlık olayı da toplumsal etik bir konu. Pek ala annesi konuşabilir. Öğretmen devrede olsaydı daha iyi olurdu ama büyük bir hata değil.
Olay normal değil can sıkıcı ama sizin tavrınız da ek olarak can sıkıcı. İçeri tebsüm hey güzeller gelin bakalım noldu ya neler oldu böyle. Çok üzüldüm duyunca diyerek girmeniz gerekir di. Hadi gelin anlatın bakalım belliki bir yanlış anlaşılma olmuş. Bide ailelerin numarasını cocuklardan niye istiyor sunuz m zaten gerek duyar sa okulda vardır aranılır yada siz talep edersinizpeki benim çocugumun yaşadığı travma ne olucak ..hiç burdan bakmıyorsunuz benim çocugum sabaha kadar ağladı arkadaşları sormuş gözlerine ne oldu diye ? şişti resmen gözleri.benim çocugumda ağladı hem ben özellikle ağlatmak için söylemedim sadece olayı dinledim. bu tarz itamlara dikket edin dedin. telefonalrı isteyince korktular çünki aileleri bilmiyormuş.sadece benim kızım annem okula gelicek deyince telefon açıp annesini çağırmış. yani olayı o kadar normalleştirdiniz kii
çok teşekkür ediyorum beni anladığınız için.Ortaokul çağı, ergenlik başlangıcı demek. Tek başına baş edebileceğinden ağır bir yüktür "İftira" ... Değil çocuk, biz yetişkinler dahi iftiraya uğrasak, hakkımız yense, bir an bile olsa ne yapacağımızı şaşırırız sinirden-kırgınlıktan.
Kaldı ki bir çocuğun en doğal hakkı, aile desteğini arkasında hissetmesi. Bu konu, çocuğun tek başına çözebileceğinden büyük, 1 kişiye 3 kişi gelmiş karşı karşıya ve daha 11 yaşında...
Tek hatanız, direkt kızları muhatap almanız. Öyle olunca, ağırlığınız sarsılmış.
Büyük konuşmayayım, dile kolay, yerinizde olsam konuşacağım ilk kişi sınıf öğretmeni olurdu ve onun nasıl bir yöntem uygulayacağını bir süre takip ederdim.
Çocuklar uygun bir dille barıştırılabilirdi evet, kimse küs kalmasın. Ama diğer kızlar da bunun hoş bir şey olmadığını öğrensin, uygun cezayı alsın. Zira "Nasıl olsa bana bi şey olmuyor" rahatlığıyla haddini aşmasın. Sınırlarını öğrensin.
Geçmiş olsun tekrar. Üzücü bir vaka.
Hatta diğer kızın annesi "Ben bir eğitimciyim" diyerek girmiş konuşmaya, ben de bunu anlamıyorum, "Eğitimci olunca her hatadan muaf mısın?!" Okumuş cahiller... İnşallah onlar da anlarlar, kızları yüzünden ailecek başları belaya girmeden.
ipekcim normal demedim zaten şahsım adına..ama sadece rehberlik öğretmenine verdiği cevap açıklıyor zaten durumu..arkadaşımın bu kadar üzüleceği dert edeceğini düşünmemiştim demiş..hani arsız biri değil anladığım kadarıyla.iş ailelere yansımamış olsaydı,kız hatasını anlamış,mesele halledilmiş olacaktı..ben sadece bunu söylüyorum:..Nasıl yani o yaştakiler için tipik davranışlar??
Normal mi gerçekten?
Bir arkadaşına tuzak kurup, ona hırsız muamelesi yapması??
Yani çok ütopik bir örneği normalleştirmeyelim bence. Hiç de normal değil.
aa bu var tabi kesinlikle. Mesela 3 kişilik bir gurupları var. Kızlardan bir tanesi ki kızımla en yakın olan çok daha fazla inatçı. Bu WC ye gittiği zaman kalan 2 si onun hakkında konuşup, durumdan mutsuz olduklarını, bu böyle gitmez diye hem fikir olduklarını anlatıyor evde. Ve diyor ki" eğer yarın da böyle davranırsa bir daha oynamayacağız onunla."
O kadar çok şey var ki. Ama çok hassas konular. Bunlar onların ilerideki kişiliklerini etkiliyor. Eve gelip anlattıkları zaman onunla konuşmak lazım. Mantıklı olarak. Yani çok kısa olarak çocuğu ciddiye almak lazım.
konuşmalarınızdan çocugunuzun olmadığı aynı pencerden bakamadığımız belli.takıldınız namusa ...dilinize doladınız başka yorum yok .ben bundan sonrası için istiyorum.bırakın benim haklılıgımı haksızlığımı..Iyide senin yaptigin konusma ve konu sahibin yaptigi konusma arasindaki daglar kadar fark var. Sen gidip o cocuga "niye kizima x'i oynatirmiyorsun, namus bilmem ne" diye dem vurmadin. Üstelik önce kizina zaman vermissin olayi kendi basina cözsün diye.
Bu konuda konu sahibi derhal bir kizin annesi ile konusup, diger iki kizi aglatiyor. Bunlar yapici degil, tam tersi yikici hamleler olmus.
Ve söylemeden gecemicem, umarim ilerde cocugum olursa, arkadaslari senin gibi annelere sahip olurlar. Cok tatli konusmussun ya. Hatta su an bende kendimi prenses hisettim
işte ben burdayım nasıl akıl edyor nasıl bir kişilik yetişiyor.gelecegimiz kimlere teslim ediliyor.11 yaşındki çocuk bunu nasıl yapar benim kızım bunları asla düşünemez çocuk gibi çocuk.ama bu konuda arkasında durmalıydım bunları planlayan çocuktan korkarım bennn..Sizin kiziniza cok üzüldüm kim bilir nasil hissetmistir kendini..10 11 yasindaki cocuklarin akli buna eriyorsa yazik bizim gelecegimize..
Kiziniz bir o kadar da sansli bence siz gayet iyi ilgilenmis ve evladinizin arkasida durmussunuz.Bazi veliler olaylari daha da büyütüp bagirip cagirirken siz dogru olani yapmissiniz.
Siz bir anne olarak kiziniza o iftirayi atan ogrenciyle konusmussunuz rehber ogretmen evet hakli ama o kiza da ders olmustur.Bu kadar el bebek gul bebek her istedigi yapilacak sekilde buyutulurse boyle simarip saygisiz hale geliyorlar.
Okurken sinirim bozuldu hem suclular hem de olayi alevlendiriyorlar.Ama asil konu o yastaki bir cocugun yalan soylemesi,iftira atmasi ve ailesinin olayi tirmandirmasi.
Şimdi olay şu bir çizgi film var. Hani bizim zamanımızda Beverly Hills vardı ya güzel kızlar, lüks hayatlar falan. Bunların da bir çizgi filmi var. Ana karakter olmak istiyor kızım da, o da. Ama kızım daha ılımlı yaklaşıyor, anladığım kadarıyla 3. kız lider olmak istiyor hep. Bundan kaynaklı tatsızlıklar olabiliyor bu yaşlarda. Ama çocuk falan asla deyip geçmemek lazım baksana büyük insanlar gibi kulis yapıyorlar. Daha neler var neler.Aslinda hem korkunc hem komik ya. Böyle beraber toplanip karar vermeleri. Ayni büyük insanlar gibi. Ben bu belgeseli bir kac hafta önce gördüm ve adeta sok olmustum. O yasta ne entrikalar varmis, hic haberim yok.
Merak ettim bu arada, kizin o inatci kizin hakkini savunuyormu? Ne yapiyor?
peki benim çocugumun yaşadığı travma ne olucak ..hiç burdan bakmıyorsunuz benim çocugum sabaha kadar ağladı arkadaşları sormuş gözlerine ne oldu diye ? şişti resmen gözleri.benim çocugumda ağladı hem ben özellikle ağlatmak için söylemedim sadece olayı dinledim. bu tarz itamlara dikket edin dedin. telefonalrı isteyince korktular çünki aileleri bilmiyormuş.sadece benim kızım annem okula gelicek deyince telefon açıp annesini çağırmış. yani olayı o kadar normalleştirdiniz kii
Arkadaşımın kızına iki arkadaşının oyunu.Aslinda hem korkunc hem komik ya. Böyle beraber toplanip karar vermeleri. Ayni büyük insanlar gibi. Ben bu belgeseli bir kac hafta önce gördüm ve adeta sok olmustum. O yasta ne entrikalar varmis, hic haberim yok.
Merak ettim bu arada, kizin o inatci kizin hakkini savunuyormu? Ne yapiyor?
teşekkür ederim canım. Ama sen de çocuk sahibi olduğun zaman anlayacaksın ki; duyarlı bir anne, çocuğunu hisseder. Nasıl onun yeme içme ihtiyaçlarını bilirse duygusal ihtiyaçlarını da bilir. Benim algılarım rahmetli babamdan miras bana çok açık şükürler olsun. Ben ünideyken babam arardı beni. Açardım derdi ki "neyin var?" yok bir şey derdim.Iyide senin yaptigin konusma ve konu sahibin yaptigi konusma arasindaki daglar kadar fark var. Sen gidip o cocuga "niye kizima x'i oynatirmiyorsun, namus bilmem ne" diye dem vurmadin. Üstelik önce kizina zaman vermissin olayi kendi basina cözsün diye.
Bu konuda konu sahibi derhal bir kizin annesi ile konusup, diger iki kizi aglatiyor. Bunlar yapici degil, tam tersi yikici hamleler olmus.
Ve söylemeden gecemicem, umarim ilerde cocugum olursa, arkadaslari senin gibi annelere sahip olurlar. Cok tatli konusmussun ya. Hatta su an bende kendimi prenses hisettim
cetvel orda zaten bunlar çalmasın diye önlem alıyorlar kendi aralarında kaybolan bişey yok.Allah aşkına şu yaptığınız şeyin çocuğunuza olumlu bi getirisi var mı cevap verin lütfen. Bu olaydan sonra muhtemelen asla sınıfındaki arkadaşları ile arası düzelmeyecek, diğer çocuklar arkadaşlıklarında bir problem yaşanması durımunda sizin okula gelecek olmanız kaygısıyla ondan uzak durup dıslayacaklar. Çocuğunuz kendine güvensiz, kendi problemlerinı kendisi çözemeyen bi çocuk olacak. Öğretmenler de çocuğunuza ve size karşı mesafeli davranmaya başlayacaklar, veliler tarafından da dıslanacaksınız muhtemelen. Hala yaptığınızı savunuyorsunuz. Şu yaptığınız şeyi ne amaclayarak yaptınız, sonucunun ne olmasını bekliyordunuz çok merak ediyorum gerçekten.
Milletin çocuğu sizin öğütlerinızı, namus derslerınızı dinlemek, annene söylerim tehdıtlerınıze maruz kalmak zorunda mı? O çocukların siz ne kadar yumuşak konussanızda korkacaklrı aşikar siz de zaten bariz şekilde korkutmaya girmişsiniz sınıfa. Sanki çocuklar hayır o çaldı dese ınanacakmıssınız gibi bi de olayı onlardan dinlemeye gittim diyorsunuz. Bi suçları varsa okulda değerlendirilir halledilir. Sizın ne haddinize? Siz ne sıfatla sınıfın içine kadar girip kendi kendinize bi yargılama yapmaya kalkıyorsunuz?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?