Kpss ve yıkılan hayallerim

Tıpı bırakıp sosyal bilime geçmek büyük cesaret tebrik ederim.

700 bin atanmayı bekleyen öğretmen sayısı. 138 bin ülke genelindeki öğretmen açığı. Alanımdaki ilk %10'luk kesimin içindeyim. Geçen yılki ve önceki yıldaki kadar alım yapsalar güle oynaya istediğim merkezi yere gidebilecekken şu an açıkta kalma ya da kuş uçmaz kervan geçmez ilçelerin köylerine atanma olasılığı arasındayım. Tek suçum 2020'de sınava girmiş olmak.

Her yıl az atama yapılsa neyse, iki yıl 40ar yapıp "40 garanti, üzeri için uğraşıyoruz" diye açıklamalar yapıp umutlarımızla hayallerimizle oynadılar.

Hey gidi günler o 8bin alımın yarısı sınıf öğretmeniydi zatenbi yıl sonra da sınıfçıları branşa geçirdiler yan daldan ömer Dinçer’in son kazığıydı. 85le doğuya bile atanamayıp 2012de İstanbul’un göbeğine atanmıştım .. geçmişe götürdünüz beni..

Kesinlikle durum bu. Bir yıl çalışayım hazırlanayım diyorsun geçen seneki puanlar artmış oluyor, kontenjan da azalıyor ve hayatı erteleyip duruyoruz.

84 ile Diyarbakır'ın dağlarına gittim ben de.......

Yukarda yazmıştım bunun çözümü ihtiyaç kadar öğrenci almak, sonra hepimiz düşünüp duruyoruz sevdiğimiz okuduğumuz meslekler yerine baska işler yapıyoruz.
Mesela ben fen fakültesi mezunuyum, ne arkadaslarim ne ben ne de başka fakülteden arkadaşlarim öğretmenler kadar illa atanmaliyiz demiyoruz anlatmaya çalıştığım bu aslında. Yine sizin atamalarınız oluyor bizlerde o bile bir elin parmaklarını geçmez. Mezun var atama yok. Hatta bazı bölümlere iş bile yok. Siz öğretmenler nasil başka işler yapmak istemiyorsanız bizlerde okuduğumuz bölümlerle ilgili atanmak istiyoruz ama sizler kadar isyan etmiyoruz kontenjan açın diye.
Kimse kimseye okurken iş verme veya atanma sözü vermiyor üzgünüm. Kendimizi bu kadar yıpratıp intihar edecek duruma getirmeye gerek yok
Şuan mesleğimi bile yapamıyorum bambaşka bir meslek yapıyorum ama hala isyan edip intihar düşünmüyorum. Bir şekilde hayata tutunmak lazim

Bu konuyu okuyunca konu sahibine ayrı,kpps sürecini yazan diğer üyelere ayrı ağladım umarım herşey herkesin gönlüne göre olur.
Dün çocukluğumda bile yaptığımı hiç hatırlamadığım bir şey yaptım. Babamın göğsüne yatıp kollarının arasında hıçkıra hıçkıra ağladım. Emeği geçenlere hakkımı helal etmiyorum.

Bu sözlerinize kesinlikle katılıyorum, devlet memuru olmadık diye hayata küsülmesini asla onaylamıyorum. Öyle arkadaşlarım oldu ki mezun olduktan sonra senelerce kpss'ye çalışıp atanamadı ama bir işe de girip kendini de geliştirmedi. Ama şöyle de bir durum var öğretmenlik mezunu insan ne iş yapsın? Nerde çalışsın ? Tamam devlet yeterli kontenjan açmıyor eyvallah, o zaman özel sektöre el atsın, şartlarını düzenlesin, özeldeki öğretmenlere de sahip çıksın. Ama durum öyle değil. Kolej sahipleri dilediğince at koşturuyor. O kadar hukuksuzluk var ki, çalışma koşulları o kadar kötü ki.. Dava bile açsan yıllar sürüyor.. Maaş vermeden aylarca çalıştırdılar bizi, haklı fesih yaptım hala hakkımı alamadım bir buçuk sene geçti. Hem de öyle kenar mahalledeki bir özel okuldan değil Meb'ten sonra en çok okula sahip bir özel okuldan. Kimse sesimizi duymadı. İşte ben çalışıp maaşımı alamadığım için evimi geçindiremezken intiharın eşiğine geldim. Gerçekten geldim. Öğretmenlikte öyle dönem ortası iş de bulamazsınız. İnsanlar haliyle devlet memurluğuna sığınıyor. Ben öğrencilerime öğretmenlik düşünmeyin diyorum. Dünyanın en güzel mesleği, hayatta pişman olmadığım tek karar bu mesleği seçmek ama gene de öğretmenlik yazın diyemiyorum..

Sizin sıralamanız kaçtı ? Olacaktır sizinki merak etmeyin. 41'i açın derim.

Hayata tutunmak kısmında size katılıyorum. Yıllarca hiç olmasa herkes ona göre ayarlar kendisini. Kabullenir. Sizin alanlarınızda bir elin parmaklarını geçmiyor, buna alışmışsınız. Bizde böyle bir durum söz konusu değil. İsyanımız her yıl yapılırken bu yıl yapılmamasına. Önceki yıllardakinden daha fazla alım yapacağız diye açıklayıp öncekilerin yarısının müjde olarak açıklanmasına. Ben yıllık 40-60 binlik alımdan daha fazlasının -en azından kendi alanımda- kaliteyi düşüreceği görüşündeyim zaten. 40 binde bile İngilizce konuşamayan yüzlerce İngilizce öğretmeni atandı.

Ancak mevcut öğretmen açığı ve meb'e ayrılan bütçe sonucunda hiç kimse bu kadar düşük alım beklemiyordu. Puanım gayet iyi. Branşımda ortalama net 33'ken ben 63 yaptım 75 soruda. Hani deniyor ya 300-500'se alım, o kontenjanın içinde kalın diye. Geçen yıl 3500 kişi alındı, ondan önce 3900. Ben de buna göre planlama yaptım, ilk 1500'deyim alanımda.Bu yıl 1500 civarı olabilir, daha belli değil. Önceki yıllardaki kadar alım yapsalar atanabilecek puanı almasam dönerim önüme, yolumu değiştiririm. Mesleğimi dahi değiştiririm gerekirse. Puanımı, sıralamamı kötü hale getiren şey, alımın düşüklüğü.

Atan da merkez olmasın boşver.. ben atandığım sene son aylarda ciddi anlamda kapanıp deli gibi ders çalışıp branşımda 151. olmuştum. Ve 5 bin küsur alım yapıldı branşımda. Yine de neredeyse sadece zorunlu hizmet yerleri açıldığı için ben de o küçücük ilçelerin birine gittim o puanla. O zamana kadar Türkiye'de 2-3 bin nüfuslu ilçeler olduğunu bile bilmiyordum. Bir ziraat atm'si ve birkac market içeren o uzak yerler..
Halbuki aynı siralamaya bir sene önce benim memleketime atama yapilmisti.
Yine de bugün o ilk yillarimi çok güzel hatırlarım. Çoğu öğretmen de aynı şeyi söyler. Onlar güzel anılar olarak kalıyor.

Ben edebiyat ogrencisiyim bolumumu de cok seviyorum ve hevesli bir ogrenciyim. Ortaokulda ingilizce ogretmenime olan hayranligimla o zamanlardan beri ogretmen olmak istedim. Liseden sinif arkadasim ingilizce ogretmenligi bolumunu okuyor ve surekli bitse de kurtulsam, yeter artik ne sacma sapan dersler bunlar biktim diye soylenirken ben istekli istekli ve severek ders calisiyorum hocalarin anlattiklari yetmiyor kendim arastirip ogreniyorum. Simdi onun kadar isteksiz ve hevessiz ogretmen adayinin direkt atanma hakki var ama benim artik formasyon hakkim bile yok Bu da haksizlik degil mi?

Sizin sıralamanız kaçtı ? Olacaktır sizinki merak etmeyin. 41'i açın derim.
1500'deyim İngilizce Öğretmenliğinde. 41'i açmam mümkün değil, kronik rahatsızlıklarım var. Gerekli donanımda hastaneleri olmayan ilçeleri dahi yazamam. İsyanım geçen yıl 68'le önceki yıl 66 ve 71'le benim gidebileceğimden çok daha iyi yerlere gitmiş tanıdıklarım varken sırf alım düşüklüğüyle açıkta kalacak ya da yaşayamayacağım yerlere gitmek zorunda olmama.

Tabii ki bu sebepten ölmek intihar etmek söylemleri doğru değil bunda haklısınız lakin savunduğunuz sistem yanlış.
Evet adil bir ülkede her öğretmen devlette çalışmalıdır. Egitimde fırsat eşitliği olması için; özel okulların,vekil öğretmenliğin olmaması lazım. veterinerlerin ziraatçilerin öğretmen olarak atanmadığı bir sistem lazım. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmisimdir

O adaletsizlik her sene oluyor. Geçen sene de karma alım nedeniyle lise branşları çok mağdur oldu.

Fen edebiyat fakülteleri artık sayılı öğrenci alıyor.Kontenjanlar da azaltılıyor.Yavaş yavaş düşecek sayılar

Katılıyorum.Bir de hiç alakasız bir bölümden formasyon almış haberlere çıkıyor atanamayan öğretmen diye

Ben Van Erciş, Bitlis Ahlat ya da Tatvan, Ağrı Patnos ya da Doğubayazıt gibi ilçe merkezlerini düşünüyordum. Ama tek atama durumunda Erciş'e bağlı 2-3 saat mesafede köy okulları gelmiş geçtiğimiz yıllarda benim puan aralığıma. Küçücük ilçelere razıyım. Bu saydığım diğer tarzdaki yerler de kesin değil. Ki buralara gitmem mümkün değil kronik rahatsızlıklarım var . İki atama yaparlarsa şehir merkezine, merkez ilçelere çok rahatlıkla gidebiliyorum. Erkek arkadaşım var, 5 yıldır birlikteyiz. Van merkeze atandı 2019 sınavında 71 puanla, ikinci atamada. E artık evlenmek istiyoruz, bir araya gelmek istiyoruz. 2 yıldır uzak mesafedeyiz zaten.

Eğer isterseniz ,instagram isminizi burdan yazabilirsiniz destek olmak isterim size

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…