bende bu dertten muzdariptim ..bildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım sana..
her anne gibi benimde annem süper yemekler yapar:) ama kurufasulyesi bir başkadır yiyen..bakliyat yemeği olmasına rahmen etten et yemeğinden daha tatlıdır der hep..
bir kaç denemden sonra anneme geçenlerde ayrıntısına kadar anlattırdım..
öncelikle kurufasulyen iyi bir fasulye olmalı ben babama özel olarak aldırıyorum bir arkadaşı yetiştiriyor ufak taneli çok lezzetli bir fasulye..cinsi ne sorar öğrenir yazarım buraya..
bu vereceğim tarif 4 kişilik
kurufasulyeyi güzelce yıka(1 su bardağı)
iyi fasulye çiğden pişirince kolay pişer kolay pişmeyen saatlerce pişirsende çiğ kalan fasulyeden bi cacık olmaz..
yıkadıktan sonra çiğ haldeyken(bir gece önceden ıslatma) ama ıslatarakta yapabilirsin fakat tadı kaçar..ıslattıysanda o suyu dökme onda pişir..
orta boy tencerenin yarısına kadar su koy (soğuksu)
2 orta boy soğanı küçük küçük doğra tencereye koy(soğan ne kadar bolsa fasulye o kadar lezzetli olur pif noktası:))
az miktar sıvı yağı gezdir
önce kaynayana kadar hızlı ateşte kaynamaya başlayınca altını kısık ateşte bırakarak fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişir.tabi arada suyu bitecek yan tarafta sıcak suyun hazır olsun az az ekle ki..kıvamı kaçasın yoksa şıldır şıldır:))) su gibi kıvamsız olur
( pişirme tekniğine uymanı tavsiye ederim lakin çok önemli)
fasulye yumuşayınaca ayrı tavada yarın çay bardağından biraz fazla sıvı ya ve bir dolu çorba kaşığı domates salçasını 5-6 dak ka kabur..
altı kısık kaynamaya devan eden fasulye tenceresine boşalt..cozz diye kabaracak..karıştır ki salça karışsın tuzunu ayarla..altı kısık halde 10 dakka daha pişir..
ve en önemli püf noktası fasulyeye o kıvam veren koyuluğu yakalamak için;
10 dak. kısık ateşte kaynayan fasulyenin altını aç..ve 5 dak. daha fokurdat ..fokur fokur kaynasın..ve altını kapat
görceksin kıvamlı lezzetli bir tencere kurufasulyen olucak..
afiyet olsun..bu tekniği oturtursan büyük sükse yaparsın haa benden söylemesi:)) kolay gelsin...![]()
canım benim anlamadığım bişey var burda...2 orta boy soğanı küçük küçük doğra tencereye koy üstünede az sıvıyağ gezdir derlken soğanlar çiğ konulacak kavrulmayacak dimi... ben öyle anladım...salça ve yağı sonradan üstüne kavrulup konulacak...ilginç denemek istiyorum.....