Arkadaşlar bebeğim 2 yaşında daha önce fındık sade olarak vermemiştim ama fındık içeren gofret bisküvi falan yemişti bir tepkime olmamıştı 2 yaşında da Nutella yeni dudağı şişmeye başladı yüzü kızardı hemen acile gittik şişlik inmesi için iğne yaptılar alerji bölümüne gittik FINDIK çıktı deride 4mm sadece diğer kuruyemişlere yok diyete başladık şimdi 3 ay sonra kontrol var enjektör şok iğnesi de verdiler bize ama hemen hemen herşeyde fındık var zorlanıyorum daha önce yaşayan varmı geçer mi acaba
Öncelikle çok geçmiş olsun. Oğlum 6 aylıkken vücudunda döküntüler olduğu için alerji doktoruna gittik ve kontroller sonucunda badem haricindeki bütün kuruyemişlere alerjisi olduğu tespit edildi. Vücudundaki döküntüler de onunla alakalı değilmiş, şans eseri öğrenmiş plduk yani.
Sonrasında 2,5 yaşına kadar badem haricinde hiçbir kuruyemiş tüketmedik. Dediğiniz gibi bütün paketli gıdaların arkasını okuyarak hayatımızı geçirdik.
2,5 yaşında kontrole gittiğimizde sadece ceviz ve yer fıstığına alerjisi kalmıştı. Diğerleri gitmişti. Bu nedenle hala paketlerin arkasını okuyoruz. Eser miktarda olduğunu söylese dahi hiçbir gıdayı kullanmıyor. Ve bununla 6 aylıkken karşılaştığımız için her gittiğimiz yerde uyarıyordum ben. Alerjin var yiyemezsin, kimsenin verdiği şeyi bana sormadan alamazsın. Ya da işte beraber baktığumuzda alacağımız şeylerin arkasını okuyordum. Çok küçükken bile diyordum ki bunda senin alerjin olan şey var, bunu ne yazık ki sana veremem.
Sonrasında konuşmaya başladığında yemesi için bir şey teklif ettim ve cümle kuramaz haldeyken bana, anne yok, ben alerji dedi. Çünkü daha önce yemediği bir şeydi ve emin olamadı alerji olup olmadığına.
Bunları şundan anlatıyorum size. Çok endişe edecek bir durum yok. Yani var aslında ama endişeniz daha çok alerji olursa ne olacak üzerine olmalı. Çünkü çocuklar çok kolay adapte oluyorlar. Sizden daha fazla sakin karşılıyorlar durumu. Ve anlattığınızda alerjin olabilir, bunu yememen gerekiyor dediğinizde duruyor. Yani mesela benim oğlum şeker istediğinde vermezsem ağlarken bir şey görüyor, almak istiyor. Arkasına bakıyorum, diyorum ki bunu alamazsın. Bunun arkasında alerji olabileceğin şeyler var diyorum. Ve ikinciyi zorlamıyor.
Bizim doktorumuz bize şunu önermişti. Konuşun, anlatın, anlamaz demeyin. Günün sonunda her daim yanında olamayacaksınız. Alerjisi olduğu şeyleri kendisinin almaması gerektiğini öğrenmesi lazım. Ve bunun içinde şöyle bir örnek vermişti bize. Gerekirse bunun için bir kere ağzı yansın, istediği bir şeyin içine acı bir şey koyun, rahatsız olsun ve sonrasında öğrensin ki gerçekten alerji olduğu şeyi yemeye çalışmasın, bunun için zorlamasın sizi diye. Çünkü çok küçüktü, 6 aylıktı bu olay ortaya çıktığında. Buna bile ihtiyaç duymadık. Şu an yani paketli gıdaları okuyoruz. Dondurma örneğin. İçinde ceviz olabiliyor, yer fıstığı olabiliyor. Ne yazık ki paketli dondurmaların yüzde doksan dokuzunda var bunlar. Güvendiğimiz açık dondurmaları alıyoruz ya da Ankara'da ya da ulaşılabilir yerde olursa Atatürk Orman Çiftliği'nin dondurmasında alerjen yok. Yani da fast food satan yerlerdeki o makinelerdeki dondurma da alerjen madde yok. Onları veriyoruz. Diğerlerine sunduğumuz zaman bile istemediğini, alerji olduğunu söylüyor artık konuşurken.
Bu arada alerjisi geçebilir de. Çünkü bizde çok fazla kuruyemiş alerjisi vardı. Kaju vardı, fındık, yer fıstığı, ceviz, Antep fıstığı. Bunlardan sadece ceviz ve yer fıstığı kaldı. Biz altı aylıkken bir test yaptırdık, iki buçuk yaşında bir test yaptırdık, dört buçuk yaşında bir daha yaptıracağız. Buna göre aksiyon alacağız.
Bununla 2 yaşında karşılaştığınız için çok daha fazla önlem alıp anlatmanız gerekebilir ama besin alerjisi öyle birşey ki maruz kalmadığı sürece hiçbir zararı yok. Demek istediğim, polen, hayvan ya da diğer alerji türleri gibi maruz kalması kaçınılmaz şeyler değil, açıkçası bunun için de mutluyum.
Sormak istediğiniz birşey olursa yazabilirsiniz bana da.