Lohusalar kulübü

​benim eltimde 3 4 aylıkken kendi istiyor diye başladı bezlememeye tuvalete koşuyorlardı sürekli şimdi çocuk 1 yaşında ama altına kaçırdığı zaman çok sorun çıkartıyor kendine yediremiyor çocuk...bilenler neden 3 ay 5 ay dememiş de 1 2 yaş demiş bir düşünmek lazım ama

Günaydın kızlaar
Nasılsınız bakalım, biz kızımla kahvaltımızı yaptık şimdi kendi kendine oynuyor oyuncaklarıyla bende kahve keyfi yapıyorum Geceyi sorunsuz atlattık çok şükür, ateşi falan olmadı. Yaklaşık 4 e kadar yanımda yattı zaten, hep gözetimim altındaydı, atlattık şükür. Darısı olmayan yiğenlerime inşallah

hımmm bende normal bildiğimiz pirinç unu diye biliyorum. kafamı karıştırmayaydın iyiydi :26:

Haklısın çok erken başlanmış tuvalet eğitimi nedeniyle sonra kaçırma durumu olunca utanan, kendine yediremeyen, suçluluk duyan çocuklar vardır elbette. Ama her çocuk bir olacak diye bir şey yok, ben, kardeşim ve kuzenlerimden biri hep 6-7 aylıkken alıştırılmaya başlanmışız ve hiç bir sorun yaşamamışız. Bunun yanında sorun yaşıyan 2 kuzenimde yok değil. Şansımı denicem bakalım nolcak, olmayacak gibiyse zorlamicam zaten kesinlikle

Günaydınlar,
Arkadaşlar nasılsınız bakalım, biz iyiyiz çok şükür. Şuan kızım sabah uykusunda ben de kahvaltı yapıyorum.
Burda hava öyle güzel ki bugün, çıkarız belki diye düşündüm öğleden sonra. ana kucağında acaba sıkış tıkış mı oluyor diye bebek arabasını kullanalım diye onu takmaya çalıştım sabah. Ama yapamadım evirdim çevirdim, yok olmadı. Zaten o kdar büyük geldiki gözüme, sanki kzım 1 yasından önce binemez gibi. Baya baya büyük çocuk arabası sanki, ya da oturtmadan bilemeyiz tabi.

(Merak edenler için resim yükleyemedim ama Kraft horn travel sistem arabamız)

doğumumdan bu güne 3 ay geçti...benden başka bukadar uzun süredir hala psikolojisi bozuk olan sürekli ağlamak isteyen en basit şeye bile sinirlenen varmı acaba

kızlar iremin alt dudağının kenarında morarma var. dişi olsa ısırdı dicem, yürüyen bebek olsa bir yere çarptı dicem ama yok kucağımda sürekli. şu son 2 saatir var. eliyle tırnağıyla falan yapmış olabilir mi, gerçi tırnaklarıda uzun değil ama bilemedim. netten bakayım dedim abuk sabuk bir sürü şey yazıyor kafam bulandı

evet canım hatta bir yasından sonrasında bile alısması zaman alıyosa kesinlikle zorlanmamalı zaten burda esas olan zamandan ziyade alınan tavır anne kesinlikle üstüne gitmemeli ufak tefek alıstırmaya baslamakta bi sıkıntı görmüyorum simdiden kendini sıkıntıya düsürmeden tabi zaten 7. ayımıza girdik artık ne zaman alısırsa paşamızın keyfine kalmıss

doğumumdan bu güne 3 ay geçti...benden başka bukadar uzun süredir hala psikolojisi bozuk olan sürekli ağlamak isteyen en basit şeye bile sinirlenen varmı acaba
yanında sana yardımcı olmayan psikolojik acıdan seninle ilgilenmeyen birisi varsa olabilir canım birde bebegin seni cok yoruyorsa ondandırr..

tırnagıyla sıktıgını düsünüyorum cok kuvvetlendiler cünkü elini bi versene nasıl sıkıyor deme öyle dudagını sıkmıstır bence inşallah bişey yoktur..

oyuncağını çarpmıştır o da morartmıştır. arada bizim kızın dilinin ucu kızarıyor, bende korkmustum ne ola acaba diye. sonra kendimce böyle olabileceğini düşündüm ve rahatladım :18:

bebeğim 7 aylık oldu;

Bu ay çoğu bebeğin emeklemeye başlayacağı aydır. Onu desteklemeniz ve yardımcı olmanız çok önemlidir. Yerde iken biraz ilerisine sevdiği bir oyuncağı koyun ve gitmesi için teşvik edin. Pek çok emekleme stili vardır. Mutlaka dört elle emeklemeyebilir, popo üstünde, karın üstünde sürünebilir veya kendine özgü stil yaratabilir. Genellikle geriye doğru emeklemeye başlarlar. Bu tamamen kasların gelişimi ile alakalıdır.
Sosyal olaylara katılmaya çalışır, birey olduğunu hissettirmek ister. Kelimeleri ve sesleri taklit etmeye çalışır. Çok meraklı ve maceracı olur, ancak korku bu duyguları dengeler. Düşünme yeteneği gelişir. Örneğin yüksekte olduğu için göremese bile ilginç cisimlerin varlığını bilir, araştırır. Bebeğiniz sizin neleri yapmasından hoşlanmadığınızı ve kendinin neleri yapmak istemediğini kesinlikle bilir.
Dengesi iyice gelişir. Elinde oyuncakla oynarken bile rahatça oturabilir. Önüne koyacağınız oyuncaklarla oturarak güzelce oynayabilir. Ellerinin serbest kalması çok önemlidir. Yine de gözünüz üzerinde olsun. Otururken bile dengesini şaşırıp ya da elinin üzerine oturup yere düşebilir. Bir elinde oyuncak varken başka bir oyuncak uzatın ona. Elindeki oyuncağı öbür eline geçirip sizin verdiğinize uzanacaktır. Ellerinin yanı sıra parmaklarını da kullanmayı öğrenir. Değişik gördüğü her cismi tadarak, sallayarak, koklayarak, atıp vurarak tanımaya çalışır. Kendini yukarı çekip ayakta pozisyona gelmeye çalışır.
Bebeğinize resimli kitaplar gösterin. Elleriyle kavrayıp inceleyebileceği kitaplar alın. Ona uyku zamanı kitap da okuyabilirsiniz. Hatta sonrasında kitabı onun yatağına bırakın ve kendi kendine kitapla ilgilenmesini, ona bakmasını sağlayın. Piyasada 3, 4 aylıktan itibaren bebeğinize verebileceğiniz yumuşak kitaplardan, üç boyutlu kitaplara kadar artık pek çok çeşit bulunuyor.
Ellerini güzel kullanmaya başladığını görünce hangi eline ağırlık verdiğini merak edebilirsiniz. Ama bebekler ilk bir sene iki elini de bağımsız olarak aynı oranda kullanır. Sağ veya sol elinden hangisini kullanacağı daha sonra belli olur.

Bebekler artık iyi bir karıştırıcı olmuşlardır. Bunun bir takım sakıncaları da vardır. Eline alacakları pek çok şeyi ağızlarına götürebilirler. Hatta kağıtları buruşturup ağızlarına atabilir. Artık evin prizlerini de güvenlik açısından örtmenizde fayda vardır. Çekmeceleri de açıp kapayacaktır. İçinde tehlikeli malzemelerin olduğu dolap ve çekmecelere kilit takabilirsiniz ama tehlikesiz eşyaların olduğu yerleri kapamayın. Ona öğretin. Beraberce açıp kapayın, elinin sıkışıp acıyabileceğini bıkmadan anlatın. Böylece zamanla elini sıkıştırmadan çekmece kullanacağını fark edeceksiniz.
Ortak hareketler çok önemlidir. Bebeğinizi kucaklayın ve onunla yumuşak ses tonuyla konuşun, sevginizi ifade edin. Çünkü sizin sesiniz dışında kendi sesini de dinlemeye başlar. Heceleri birleştirip kendine göre kelimeler üretmeye başlar.
Oyunlara zaman ayırmanız gerekir. Çünkü onlar için en iyi öğrenme yolu budur. Yedi aylık bir bebek odada yaklaşık bir saat bağımsız oynayabilir. Havalar güzelleşmeye başladığında bu süreyi dışarıda değerlendirmeyi unutmayın. Müzikli ve blok oyuncaklar hala çok kullanışlı ve sevdikleri oyuncaklardandır. Çeşitli hayvanları da onun dünyasına sokabilirsiniz.
Bebeğinizde bu ay yabancılardan korkma duygusu artabilir. Onu yeni birisiyle tanıştırırken bunu yavaş yavaş yapın. Yeni tanıştığı birinin kucağına bebeği hemen vermeyin. Hele verip yanından ayrılmaya hiç kalkmayın. Bu aralar bir korku başlar. Bu gelişim sürecinin bir parçasıdır. O güne kadar kucağına gittiği bir insanı bu aylarda reddedebilir. Daha önce rahatsız olmadığı, hatta hoşuna giden bazı seslerden bu ay ürkebilir, ağlayabilir. Şaşırmayın, bu çok normaldir. Onu kucağınıza alıp sakinleştirin. Onu korkutan ortamdan uzaklaştırın. Eğer onu bakıcıya ya da anneanne gibi bir yakınınıza bırakmanız gerekiyorsa çok ağlayacağını bilin. Ama siz gittikten kısa bir süre sonra ağlaması kesilecektir. Bunun altında yatan annenin kendisini terk edeceği duygusudur. Uzmanlara göre bu durum yedinci ay başlar ve 12, 18 inci aylarda da sıklaşır. Geceleri de uyanabilir ve sizi yanınızda göremediği için ağlayabilir. Yanından ayrılırken baybaylaşmayı, yakında döneceğinizi söylemeyi ihmal etmeyin.
Gördüğünüz gibi bebekler sık sık değişeceklerdir. Yolunda giden şeyler birden değişebilir, size ters gelen durumlar birden yoluna girebilir. Bazı şeyleri zamana bırakmak, ona bir şans vermek gerçekten önemlidir.

Bizim efe bu aralar bi huy geliştirdi böyle hızlı hızlı nefes alıp yüzünü büzüstürüp öyle gülümsüyor bi acayip görmeniz lazım 2 gündür yapıyor bunu varmı aranızda böyle olann??

Dediğiniz gibi belki oyuncağını falan çarpmıştır ama pinpiriklendim işte bir an, biliyorsunuz kalbinde küçükte olsa bir delik var. dr. 1 yaşına gelmeden kapanır o önemli bir şey değil demişti. dudak morarması diye netten araştırınca hep kalp hastalığı çıktı tepem attı birden. biraz daha detaylı bakınca bölgesel değil tüm dudağın morarmasından bahsettiğini anladım, içim rahatladı biraz

o nasıl oluyor yaaaa hem yüzünü büzüştürüp hem nasıl gülüyor sıpa

hızlı hızlı üfleyerek nefes ver aynı anda gülümse zaten yüzünde o sekli alıyo cok komik deme ne acayiplerr yaa

tünaydın güzelleeer nasılsınız bakalım?
bakmayın bu saatte geldiğimde erkenciyiz bu gün sabah 6 da kalktık kızımla. babamızı işe gönderdik geri yatamadık dün akşam kuzumun menüsüne yeni bir şey daha ekledim. patates ve havucu soyup bir güzel haşladım, azcık haşladığım suyla karıştırarak püre yaptım. 1 çay kaşığı kadar yağ koydum minicik bir fiskede tuz attım afiyetle yedi bu gün yine yapıcam içine taze fasulyede koyucam. erken kalktığımız için kahvaltmızı cicibebe yumurta peynir pekmez çok azda devam sütü karıştırarak yaptık. meyve olarak sadece muz yiyordu biliyorsunuz. bu gün muzun içine bir dilim elma rendeleyip koydum, muz tadı baskın olunca itiraz etmeden yedi. öğleden sonra elmayı biraz daha baskın yapıcam öyle öyle alışıcak tadına mecburen yoksa yediremiyorum bizden şimdilik bu kadar. eşim hafta sonu nöbetçi, pazartesi akşamına kadar yalnızız kızımla

Merhaba hanımlar,
oldukça berbat bir gün geçiriyorum bu mübarek cuma gününde.
her zamanki gibi erken uyandık bizde, saat 9 kızımın sabah uykusuna yatma vakti aynı zamanda eşimin işe gitme zamanı. Dün facebookta bir grupta bugün bim'e yürütecin geleceğini okumuştum. zaten yürüteç de almayı düşündüğümüz için, günlük 10 dk zaman geçireceği bir şey nasıl olsa, bunu da bimden alalım dedik ve eşim almaya gitti. tam kızı dakikalarca sallamış uyutmuştum hatta bende dalmıştım ki telefonum deli gibi çaldı. tabi hem benim nevrim döndü hem de kzıım uyandı. eşim örümceği alıyorum diye aramış, e be adam zaten almaya gittin. Allahım kendi uyandığıma mı yanayım bebek bı daha uyumadı ona mı yanayım. hala da başım ağrıyor çok. hava da berbat, bebişte çok durmuyor. 2 yemek kasıgı yogurt yedirdim, şimdi de aksırıp öksürüyor. Soğuk mu geldi acaba yoğurt diyeceğim ama zaten kaloriferin uzerinde biraz ısıtmıştım. Bi de o hasta olmasın nolur, her yerim ağrıyor özellikle başım ve hala eşime çok kızgınım
yumurtayı peyniri nasıl veriyorsun canım, devam sütüyle muhallebi gibi bişey yaparak mı?

zamansız çalan telefonları hiç sevmem hele ki uyuyorken o yüzden eşime bile mesaj atarım ben yatıyorum tlf. sesi kısık merak etme ararsan diye öyle telaşla sese uyandığımda benim başım ağrır hemen geçmiş olsun canım ne diyeyim, kız uslu gününde olsaydı biraz dinlenirdin iremde sabah 6 da uyandı az evvel yarım saatlik bi uyku uyudu geri uyandı ama uslu çok şükür
evet canım muhallebi gibi yapıyorum, tek tek tattırayım dedim almadı. çok az devam sütü kullanıyorum. 30 cc lik hazırlıyorum, 4-5 tane cici bebe (cici bebe yerine ekmek içide kullanabilirsin ama irem yemedi öyle), kibrit kutusu kadar beyaz peynir ve 1 yumurta sarısının yarısı. devam sütünü az koyunca oldukça koyu kıvamlı muhallebi gibi oluyor ve çok severek yiyor. aslında yumurtayı rafadan yapınca sade yiyor sarısını ama katı yapınca yemiyor biraz daha bu şekilde tatlarına alışsın sonra ayrı ayrı vermeye başlicam inşallah

Son düzenleme:

oh oh yesin bakalım fıstık ben daha sadece tattırıyorum bişeye baslamadım biz yemek yerken durmuyo zaten kıpır kıpırr banada banada der gibi...

ay zaten 50 kere ararlar alısverise gidince seninki, yine iyi benimkine ne dersin aksam dükkandan cıkarken arar ben cıkıyorum bişey lazımmı diye lazm olanı söylerim yada lazım degil sen gel yeter derim kapatırız.sonra mahalleye gelince arar ben indim bişey istiyomusun diye sonra apartmana girerken neyseki artık bunu bire düsürüyorum artık cogu zaman ama alısverise gittiyse o telefon 50 kere calacak arkadas alıskınım ben bunao yüzden yatarken sessize alırım mutlaka neyse gelmis gecmis olsun sekerim hayırlı olsun yürüteciniz nasıl begendinmi bimin ürünleri güzel olur cünkü..

Son düzenleme:
anne baba olarak bebeklikten itibaren özellikle şunlara dikkat etmelisiniz,

Çocuğunuzu çok uzun süre yatakta yalnız başına ağlatmayın. İhtiyaçlarını vaktinde karşılamaya çalışın. Çocuğunuzu çok uzun süre ıslak ya da aç bırakmayın.

Mümkünse -özellikle ilk birkaç ay- uyanır uyanmaz ve akşam yatmadan önce mutlaka sizi görsün.

Çocuğunuza önceden tahmin edilemeyen durumlar yaşatmamaya çalışın. Bu onları çaresiz, sinirli, üzgün ve pasif bir duruma düşürür. Örneğin; önceleri düğmesine basıldığında ses çıkaran bir oyuncak bozulduğu için artık ses çıkarmıyor ise, ancak durup dururken aniden ses çıkarıyor ise bu durum çocuğunuz için ‘önceden tahmin edilemeyen’ bir durumdur. Çocuğun bu oyuncak üzerinde hiçbir kontrolü kalmamıştır.

Yeni bir durum ile karşılaştığında ona küçük ve başarılabilir adımlar verin ve yaşatın. Örneğin; çocuğu su ile tanıştıracaksanız, önce küçük su fışkırtmaları ile başlayın. Daha sonra bileklerinden başlayarak su seviyesini yükseltin.

Çocuğunuza seçim olanakları tanıyın. Örneğin; yemekleri ağzın tıkıştırmayın. Masadaki yiyeceklerden hangisinden başlamak istediğini sorun. Açık büfede tabağını kendisine hazırlatın. Mümkünse giysi seçimini de kendisi yapsın.

Çocuğunuzu saatlerce mama sandalyesinde, pusette, oyun parkında bırakmayın. Keşfetmesi, çevreyi araştırması için fırsatlar tanıyın. Etrafına biraz çaba ile.keşfedebileceği yeni objeler bırakın. Güvenliksiz bir duruma gelmediği sürece yaptığı keşifleri engellemeyin.

Bir şeylerin üzerine tırmanma,büyük bir ayıcığı kaldırma, bisiklet, paten kullanma çocuğun kendine güven duygusunu arttıracaktır.
Bebeğinizle senkronize oyunlar oynayın. O elini iki kez vurunca siz de vurun. O ‘oooo…’ deyince siz de ‘oooo…’ deyin. Bu durumdn çok hoşlanacak ve gülecektir. Siz de gülün. Bebeğiniz sevdiği kişileri hareketleri ile etkileyebildiğini düşünecektir.

Onu sık sık kucaklayın. Bol fiziksel temas kullanın.

Ceza vermek durumunda kaldı iseniz, cezanın nedenini anlamasını sağlayın. Nedeni anlamaz ve sadece sizden korktuğu için davranışını düzeltir ise, ‘güvensiz’ bir birey olmaya aday olabilir.

‘Hayır’ kelimesini limitli kullanın. Kendiniz için hoş olmayan her durumda ‘hayır’ demeyin. Bu kelimeyi gerçekten tehlikeli durumlarda kullanın. Hoşunuza gitmeyen durumlar için ‘daha yavaş…’ gibi farklı söylemler kullanın. Yaklaşmasını istemediğiniz objeleri ‘hayııır’ demeden sadece kaldırın ve erişemeyeceği bir yere koyun.

Övgüyü yerinde, vaktinde ve yeterli miktarda kullanın. Neden övüldüğünü anlamasını sağlayın.

Çocuğunuza ‘güvenlik mesajları’ verin. Örneğin; doktora aşı olmaya gidecekse, orada yaşayacağı küçük acıyı önceden basit bir dille anlatın. Ama bu küçük acının onu ilerideki büyük acılardan nasıl koruyacağını açıklayın.

Uykuya yatmadan önce ‘yatak sohbetleri’ yapın.O gün başınıza gelen iyi ve kötü olayları paylaşın. Sıkıntılarından arınarak uykuya dalmasını sağlayın.

Çocuğunuzun önünde sergilediğiniz kendi yorumlama stillerinize dikkat edin. Kötümser yorumlama biçimlerinizden arınmaya çalışın. Çocuğunuzun kötümser yorumlarına tanık olur iseniz, ona olası diğer iyimser alternatifleri farkına varması için yardım edin.

Olcay Güner
Klinik Psikolog

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…