kiyafet kutusundan kim urun aliyor ki? benim bildigim belediyeye gidiyor ise yarayacaklari veriyorlar kalani tekstil geridonusume gidiyor.
e bazi insanlar ikinci ele cok tüh kaka gözüyle bakiyor. mesela cogu insan bebegine elalemin zıbınını giydirmez cevremde. besik, bebek arabasi neyse de zibin corap gibi uygun seyler icin "benim bebegim onun bunun eskisine mi layik" modunda. oysa baska bir kültürde bebek kiyafeti almadan baskalarinin etkisiyle bebeklik dönemini atlatmak cok normal . ya da biz koltugumuzu icimize sinen bir modeli ikinci el aldik, ona bile "ay kimbilir ne yapmışlardir eski sahipleri" diye ici almayan vardi. oysa eski sahipleri koltukta sevisse bile problem degil benim icin, ben de sevistim yani ne önemi var koltugun namusu mu gitti? yikadik sildik kullanıyoruz iste. bizim sattigimiz da yikasin silsin kullansin.
nedense bazi insanlarin içi hic almaz bence sebebi hijyenden cok bizim ulkemizde ikinci elin sadece "eskiyeni fakire verme" seklinde olmasi. birseyi ikinci el almak sanki "onu bile alamayacak misin" gibi, ezikce görünüyor.
oysa en ufak bir tekstil ürünü icin harcanan devasa bir karbon salinimi var, dogayi mahveden
en basiti kot pantolonun karbon ayak izini hesaplamasini soyledim chatgptye sunlari dedi
Eki Görüntüle 3596780
bir kot pantolon icin harcanan pamuga kullanilan su bile dogaya zarar aslinda ama bizim ulkede ikinci el pantolon alip , daha az ve soguk suyla yikayip yipransa bile uzun yillar giyinen cıkcıklanır, cimri-pis diye anılır ama her zaman sıfır ürün alan, her kullanimda makinaya atip yikayan - eskiyince onarmak yerine yenisini alan "maşallah cok temiz cok titiz" denip alkislanir
ayni sekilde push up sudyen icin baktim,
Eki Görüntüle 3596781
3-6 kg arasi bir karbon ayak izi var. ne yapabilirsinizde bile ikinci ele yonelin deniyor.
ama bizim ulkemizde alsan da satsan da "iyy ne igrenc"
kadin cope atsa bu kadar tepki almazdi
*ikinci el sütyen almam ki sütyen kullanmam. ama sorun memeye degmesiyse gece elbiselerinin cogu da sutyensiz kullaniliyor (en azindan benim gibi b cuplar icin) o zaman ikinci el gece elbisesi almak da igrenc