Spesifik bir bölümden kastınız tam olarak nedir?
Yani o işi sadece o kişi yapabilir bölümleri.
Mesela mühendislik. Mesela radyoloji,hemşirelik,doktorluk, mesela avukatlık... Kısaca bölümün adından 5 sene sonra yapacağın mesleğin net ve belli olduğu seyler:)
Tabii ki özel sektör olarak konuşuyorum. Tanıdığım en çok iş değiştiren insanım :) gözlem yapmak için çok imkanım oldu . Gerçekten herkes her işe girebiliyor. Bazen referans,bazen bir tanıdık, bazen şans, bazen de aldığın kıytırık bir kurs.
Mesela çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri diye bir bölüm var, ve bölümün amacı insan kaynaklarında çalışmak. Ama o insan kaynakları işine bir yerden sertifika aldım diye beni almışlardı mesela. İnsan kaynaklarında çalışan arkadaşlarıma bakıyorum , Sinema TV okuyan bile var.
Ya da Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik diye bir bölüm var, mezun olanlar Rehber Öğretmeni olsun diye. Ama formasyonu olan-olmayan bir sürü sosyoloji mezunu sınıf arkadaşım ozel okullarda (özellikle eskiden dershanelerde) rehber öğretmenlik yapıyor.
Gazetecilik diye bir bölüm var, arkeoloji okuyan arkadaşım mesela muhabirlik yapıyor (sosyoloji mezunu gazetede çalışan arkadaşım da var)
Grafik tasarım diye bir bölüm var, üç ay kurs alan herkes grafik tasarımci olabiliyor.
Eczacılık diye bir bölüm var, bir tanidigim amca eczacının sertifikasını kiralamış, kendi işletiyor yıllardır bakkal gibi :)
Ya da bir arkadaşım sırf İngilizcesi var diye THYde mekanik bir işe girdi. İngilizce öğretmenliği mezunu :)
Böyle yani... Artık her bölüm her işi yapabiliyor. Bizim sınıf(sosyoloji) 60 kişi falandı üniversitede. Bugün küçük bir anket doldurmamızi isteseler yirmiden fazla bölümde çalışan çıkar ^^