• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

mezhep farklılığı

Canim isin cok zor farkindayim.. Allah yardimcin olsun. Ama ben nacizane fikrimi soylucem kimse bana tepki vermesin lutfen tartismak ta degil amacim.. Biz elhamdulillah muslumaniz degil mi Allahin kabul gördüğü helal olan sadece 4 mezhep var. Bunlar maliki hambeli şafii ve hanefi bunun disindaki mezhepler uydurma dir. Bence esinle konus ve ben bunu yapmak zorunda degilim zorlayacaksan gelmiyim ailemle burda kalayim de ama yok konusu bile acilmayacaksa gelirim de. Sozunu al oyle git. Kimsenin senden oyle bisey istemeye hakki yok. Sende ona baski yapabilirdin degil mi ama yapmiyosun.. Herkesin saygi duymasi lazim ki onlarin yaptigi yanlisken nasil boyle zorlarlar anlamiyorum..:53: tekrar soyluyorum amacim tartismak degil lutfen kimse bana tepki gostermesin bunlar benim fikrim..

Bu cümleyi açıklayabilir misin arkadaşım? Alevilerin kendi kültürüyle yaşamasını nasıl yanlış olarak değerlendiriyorsunuz?

Kur'an da mezhep diye bişey var mı ????? Mezheplerin ortaya çıkışıyla ilgili ne biliyosun ??? Çok merak ettim doğrusu....

Tepki verilmeyecek laf mı dediğin... Uydurma dedi yaaa !!!

Bak canim eger butun islamiyeti kurani kerime sigdirsaydi allah cilt olurdu ve kimse okumazdi. Allahu teala o yuzden peygamber gondermis. Peygamberimizin (sav) hadisi seriflerine bakarsan gorursun..

Merhaba,
Öncelikle bu konuyu herhangi bi tartışma konusu yaratmak için değil bana çözüm önerisinde bulunmanız için açtığımı belirtmek istiyorum.Çünkü gerçekten çok çaresizim. Benim eşim alevi ve ben sünniyim. Eşimle uzun bir flört döneminden sonra evlendik. Flört aşamasında hep çok iyi anlaştık, örnek çifttik hep ve çok şükür evlendik. 5 yıldır da evliyiz. Flört döneminde hep anlatmasını istedim ibadetleri nasıldır vs. diye. Öğrenirsin diyerek her seferinde bi şekilde geçiştirdi. Üstelik evlenmeden önce veya sonrasında onların tarafından ne bir aile büyüğü beni kenara çekti anlattı ne de tavsiyede bulundu. Ta ki geçen seneye kadar. Geçen sene memleketlerine gittiğimizde davet verdiler ve cem yaptılar, beni de yapmam için psikolojik olarak zorladılar. bende görmediğim bilmediğim bişeyi zaten yapmam izlerim mantıklı gelirse olabilir ancak dedim. Ablasıyla tartıştık. Hiç kimse benden taraf olmadı. Eşimin tavrı da şöyleydi: babam çevresine karşı boynu bükük kalıyo, lütfen benim için yap en azından şeklinde oldu. Neyse bi şekilde bu krizi atlattık ama geçen seneye kadar hiç kavga etmemişken bu sene ufacık sebeplerden ve sürekli kavga eder olduk. Bu sene tekrar memleketine gidicez eşimdün bombayı patlattı ve babam davet verecekmiş dedi. Beklentiler tabiki aynı. Eşimi çok seviyo olmasam ve çocuğumda olmasa boşanalım dicem ama dilim bile varmıyo. Memleketine gitmesem aramız iyice açılacak. Bu durumu aileme anlatsam sorun iyice büyüyecek. Ne yapmam gerek? Fikirlerinize ihtiyacım var.

1-öncelikle üzülme burda hatalı olan eşinin ailesi sen sormuşsun geleneklerini göreneklerini 5 senedir anlatmayanlar onlar dimi.
2-ayrıca Alevilik bir mezhep değildir. 4 tane mezhep içinde Alevilik yoktur.
3-kimse seni cem yapman için zorlayamaz bu zamana kadar böyle bir zorlama yokken neden bu tarz tavır takındılar anlayamadım
4-Hz. Ali şu an hayatta olsaydı eminim çok üzülürdü ve hala üzülüyordur. çünkü o ne cem yapardı ne aleviyim diyenlerin yaptığı başka bir davranışı yapardı. o ramazan günlerinde orucunu tutardı namazını camide kılar ve kıldırırdı çünkü Hz. Ali imam dı peygamberimize en yakın kişiydi hem kardeşi hem damadıydı. Peygamberimizin anne ve babası öldükten sonra peygamberimiz Hz. Alinin ailesiyle yaşamaya başladı o kardeş gibi büyüdüler.

o nedenle kendini üzme kendini suçlu hissetme yanlış içinde olanların yaptığı şeyleri çok kafana takma...

Bu cümleyi açıklayabilir misin arkadaşım? Alevilerin kendi kültürüyle yaşamasını nasıl yanlış olarak değerlendiriyorsunuz?

Yalnis gormuyorum bu onlarin fikri benim dedigim konu sahibi arkadasimizi boyle biseye zorlamalari yanlis. Ben hatayliyim ve bicok alevi arkadasim var kimseden böyle bisey duymadim . saygi duyarim ama ben kendi bildiklerimi uygulamayi tercih ediyorum. Ki benim bildiklerimde kulaktan dolma degil Ya fa yasanilanlari gorerek degil hem kurani kerim de hem de peygamber efendimizin hadisi seriflerinden yola cikarak yasiyorum..
Lutfen tartismak istemiyorum herkesin fikri kendineeeee cumhuriyet ulkesinde yasiyoruz neden biri fikrini aciklayinca tepki oluyor anlamiyorum bu benim fikrimmm...

Bak canim eger butun islamiyeti kurani kerime sigdirsaydi allah cilt olurdu ve kimse okumazdi. Allahu teala o yuzden peygamber gondermis. Peygamberimizin (sav) hadisi seriflerine bakarsan gorursun..

Mezheplerin başlangıcı Peygamberimizin vefatıyla başlamıştır. Hz. Ali'nin halife olması gerekirken oldurtmadılar, çıkar uğruna çıktı tüm bunlar.... Biraz oku öğren bence tavsiyem sana

Arkadaşlar lütfen tartışmayın.ben içinde bulunduğum çıkmazı paylaştım fikir istedim benimle ilgilenin :)

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Yalnis gormuyorum bu onlarin fikri benim dedigim konu sahibi arkadasimizi boyle biseye zorlamalari yanlis. Ben hatayliyim ve bicok alevi arkadasim var kimseden böyle bisey duymadim . saygi duyarim ama ben kendi bildiklerimi uygulamayi tercih ediyorum. Ki benim bildiklerimde kulaktan dolma degil Ya fa yasanilanlari gorerek degil hem kurani kerim de hem de peygamber efendimizin hadisi seriflerinden yola cikarak yasiyorum..
Lutfen tartismak istemiyorum herkesin fikri kendineeeee cumhuriyet ulkesinde yasiyoruz neden biri fikrini aciklayinca tepki oluyor anlamiyorum bu benim fikrimmm...

O zaman derdini anlatırken noktalama işareti kullanmanı öneririm, kendini yanlış anlatırsan şayet damarına bastığın insanlar böyle ayyuka çıkar, sen de böyle tartışmak istemezsin.

Arkadaşım konunun tamamını okuyamadım ama ben de bir alevi olarak söylemek isterim ki cem evine gittiğinde sen bir şey yapmazsın, oturursun güzel güzel dedeyi dinlersin, sonra da evine dönersin.
Belki adetlerimiz farklı bilemiyorum ama ben bunda bu kadar büyütülecek bir şey görmedim.
Evliliğini yıkacak bir şey yok yani ortada, eşinin hatırına gidip 3 saat sessizce oturabilirsin sanıyorum.
Senden kimse semah dönmeni filan beklemiyordur heralde.

sorun o ki bekliyolar işte. ben de sessizce oturup izlemeyi isterim ki yaptım ilk sefer diye hadi neyse dediler.ama orda tek oturan bendim çünkü orda herkes katıldı.zaten küçük yer toplasan 60-70 kişi vardı.

Arkadaşlar lütfen tartışmayın.ben içinde bulunduğum çıkmazı paylaştım fikir istedim benimle ilgilenin :)

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

o zaman şöyle diyeyim o kadar çok alevi arkadaşım var ki hiç biriyle düşünce ayrılığına girmedim hatta bu konuları konuşmam bile herkes inandığını öğrendiğini yaşamakta özgür. sonuçta hepimiz hesabımızı Allah'a vereceğiz. Alevi diye birinden ayrılmak eşinden ayrılmak düşündürüyor beni ama senin değerlerine saygı göstermiyorlarsa asıl sorun o zaman başlar. tanıdıklarımın bir çoğu namaz kılar kuran okur ama bir çoğuda bunların hiç biri bizde yok diyip yapmaz hatta Allah'a değil sadece HZ Aliye inananlar da var aralarında. seni düşündüren kısmı seni zorlamaları olmuş senin diğer ibadetlerine (ki yerine getiriyorsan) karışıyorsa eşin yapmanı istemiyorsa asıl sorun orda başlar. ama namaz kılmıyorum oruç tutmuyorum ama kalbim temiz Allah'a inanıyorum yeter diyorsan bence büyütme kimse senden Allah'tan başkasına tapınmanı istemedikçe sorun yok...

sorun o ki bekliyolar işte. ben de sessizce oturup izlemeyi isterim ki yaptım ilk sefer diye hadi neyse dediler.ama orda tek oturan bendim çünkü orda herkes katıldı.zaten küçük yer toplasan 60-70 kişi vardı.

Eşinin ailesi bu konuda haksız, katılıyorum sana.
Önceden bilgilendirmeleri gerekirdi, sonuçta onlar da seni kültür farklılığınız olduğunu bile bile kabul etmişler.
Sen saygı gösterip cemlere katılmışsın, onlar da sana saygı gösterip daha fazlasını beklememelerdi.

Fakat yine de konunun boşanmaya kadar gitmesi gerektiğini düşünmüyorum.

Eşinin ailesi bu konuda haksız, katılıyorum sana.
Önceden bilgilendirmeleri gerekirdi, sonuçta onlar da seni kültür farklılığınız olduğunu bile bile kabul etmişler.
Sen saygı gösterip cemlere katılmışsın, onlar da sana saygı gösterip daha fazlasını beklememelerdi.

Fakat yine de konunun boşanmaya kadar gitmesi gerektiğini düşünmüyorum.
boşanma kelimesi bile ikimizinde tüylerini ürpertiyor ama gidişat o gibi. eşim arada kalıyo bi tarafta ailesi bi tarafta ben sürekli kavga küslük.. umarım çözebiliriz. ah bi bilsen o kadar ısrar ettim anlat izlet gerekirse diye çok dedim evlenmeden önce.hep geçiştirdi. ama ötelemek işleri iyice çıkmaza soktu.

Son düzenleme:
1-öncelikle üzülme burda hatalı olan eşinin ailesi sen sormuşsun geleneklerini göreneklerini 5 senedir anlatmayanlar onlar dimi.
2-ayrıca Alevilik bir mezhep değildir. 4 tane mezhep içinde Alevilik yoktur.
3-kimse seni cem yapman için zorlayamaz bu zamana kadar böyle bir zorlama yokken neden bu tarz tavır takındılar anlayamadım
4-Hz. Ali şu an hayatta olsaydı eminim çok üzülürdü ve hala üzülüyordur. çünkü o ne cem yapardı ne aleviyim diyenlerin yaptığı başka bir davranışı yapardı. o ramazan günlerinde orucunu tutardı namazını camide kılar ve kıldırırdı çünkü Hz. Ali imam dı peygamberimize en yakın kişiydi hem kardeşi hem damadıydı. Peygamberimizin anne ve babası öldükten sonra peygamberimiz Hz. Alinin ailesiyle yaşamaya başladı o kardeş gibi büyüdüler.

o nedenle kendini üzme kendini suçlu hissetme yanlış içinde olanların yaptığı şeyleri çok kafana takma...

Hz. Ali ile yakından tanışıyorsun sanırım? Hayatta olsaydı çok üzülürdü, ramazan günlerine oruç tutardı vs vs. dediğinize göre ?!
Siz alevi olmadığınız halde aleviler hakkında nasıl bu kadar kesin hüküm verebiliyorsunuz? Etrafınızda alevi arkadaşınız komşunuz olması Aleviliği bildiğiniz anlamına gelmez. Lütfen bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayın.

Ayrıca Allah'ı yok sayıp sadece Hz. Ali'ye inananlar ya da bizde namaz yok diyip namaz kılmayanlar aleviliğin yakınından bile geçmeyen insanlardır. Sanırım alaviliği bu kişilerden gördünüz...

yani ben onların cemini bi kere izledim.başka bi yerde görmedim başkaları nasıl yapar bilmiyorum ama senin yazdıkların onların yaptıklarının sadece bi bölümü. hz. hüseyinin orda yaşadıklarını mizansen yapmışlar, erkekler ortadakadınlarda etraflarında ay şeklinde dizilmiş ve hakikaten içten bi şekilde bişiler yapıyolardı. bunun adı nedir bilmiyorum.

Ben de bir aleviyim. Eğer seni zorladılarsa yapmak istemediğin için tartıştılarsa haksızlar. Keşke eşin sana bunları en başından anlatsaymış. Sen sırf eşinle aran bozulmasın mutsuz olmayın diye gideceksen ceme, bu ibadet anlamını taşımaz. Öylesi günah mıdır sevap mı onu da allah bilir. Eğer yapacaksanız sadece allah için yapın. Eşinizin bir başkası ne der düşüncesi için değil..

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

boşanma kelimesi bile ikimizinde tüylerini ürpertiyor ama gidişat o gibi. eşim arada kalıyo bi tarafta ailesi bi tarafta ben sürekli kavga küslük.. umarım çözebiliriz. ah bi bilsen o kadar ısrar ettim anlat izlet gerekirse diye çok dedim evlenmeden önce.hep geçiştirdi. ama ötelemek işleri iyice çıkmaza soktu.

Aslında eşine ihtiyacın olmadan öğrenmen çok basitti, tv de bir sürü alevi kanalları var, bu kanallar perşembe günleri cem evlerinden canlı yayın yaparlar. Onları izleyebilirdin bir alternatif olarak.

Canim isin cok zor farkindayim.. Allah yardimcin olsun. Ama ben nacizane fikrimi soylucem kimse bana tepki vermesin lutfen tartismak ta degil amacim.. Biz elhamdulillah muslumaniz degil mi Allahin kabul gördüğü helal olan sadece 4 mezhep var. Bunlar maliki hambeli şafii ve hanefi bunun disindaki mezhepler uydurma dir. Bence esinle konus ve ben bunu yapmak zorunda degilim zorlayacaksan gelmiyim ailemle burda kalayim de ama yok konusu bile acilmayacaksa gelirim de. Sozunu al oyle git. Kimsenin senden oyle bisey istemeye hakki yok. Sende ona baski yapabilirdin degil mi ama yapmiyosun.. Herkesin saygi duymasi lazim ki onlarin yaptigi yanlisken nasil boyle zorlarlar anlamiyorum..:53: tekrar soyluyorum amacim tartismak degil lutfen kimse bana tepki gostermesin bunlar benim fikrim..

Alevilik İslamiyet içindeki bir mezhep midir?

Cevaba geçmeden mezhep kelimesi ne anlama geliyor ona bakalım. Mezhep kelimesi Arapça olup “tutulan yol” anlamına gelmektedir. Bu anlamıyla Alevilik İslami bir mezheptir. Ancak hemen belirtelim ki İslamiyet eşittir Sünnilik veya Şiilik değildir. Yine Alevi inancına dar mezhepsel bir tanım Alevililerce asla kabul görmemiştir. “Sorma be birader mezhebimizi/Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır” deyimi Alevi inancının mezhepsel tanımı aştığının simgesidir.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak bazı art niyetli kimseler Aleviliği İslam’dan ayırmaya çabalamışlardır.

Aleviliği kendi grupsal, ideolojik, bölgesel, etnik çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen kimseler Aleviliği bu düşünceye hizmet edecek şekilde tahrif etmişlerdir. Yine Emeviler döneminde doruğa çıkan ve daha sonraları da devam eden Alevi düşmanlığı da Aleviliği İslam dairesi dışında görmüştür. Onlara göre, onlar gibi düşünmeyen herkes İslam dışıdır. Bu düşüncenin çok yanlış olduğu ve çok acılara sebebiyet verdiği ortadadır.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak tekrar tekrar ısrarla belirtelim ki İslamiyet salt Sünnilik değildir. İslamiyet’i eşittir Sünnilik olarak algılayanlar İslamiyet’i bazı biçimsel kurallara indirgeyerek Aleviliğin İslam dışı bir inanç olduğu sonucuna varıyorlar. Halbuki varmaları gereken sonuç “Alevilik Sünnilik değildir ama Sünnilik ve Şiilikten farklı bir İslam inancıdır” sonucu olmalıdır.
(Alıntıdır)

Son düzenleme:
Ben de bir aleviyim. Eğer seni zorladılarsa yapmak istemediğin için tartıştılarsa haksızlar. Keşke eşin sana bunları en başından anlatsaymış. Sen sırf eşinle aran bozulmasın mutsuz olmayın diye gideceksen ceme, bu ibadet anlamını taşımaz. Öylesi günah mıdır sevap mı onu da allah bilir. Eğer yapacaksanız sadece allah için yapın. Eşinizin bir başkası ne der düşüncesi için değil..

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

benim yakın arkadaşlarımın çoğu alevidir.özellikle seçmiyorum tamamen tesadüf:) hepsini de çok severim. ilgilenip yorum yazdığınız için de çok teşekkür ederim.
her konu için aslında bu durum geçerli: 'elalem ne der' ne derse dedin biz elalem için mi yaşıyoruz? hayır? ama elalem ne der diye diye benim evliliğimi bu hale geliyo. elalem mi çözecek bu durumu acaba..

Aslında eşine ihtiyacın olmadan öğrenmen çok basitti, tv de bir sürü alevi kanalları var, bu kanallar perşembe günleri cem evlerinden canlı yayın yaparlar. Onları izleyebilirdin bir alternatif olarak.

tv olarak bilmiyorum ama internetten tabiki baktım.ama hepsi farklı ve benim birebir izlediğimde farklı. nasıl sünnilerde de herkes aynı şekilde yapmıyosa ibadetlerini sizinki de öyle aslında.bilmeyen biri bunun ayrımına nasıl varabilir? arkadaşlarım var diye bahsettim mesela onlar bile bilmiyorlar.büyükşehirlerde bi yozlaşma durumu da söz konusu büyüzden artık sadece aleviler ama ibadetlerini yapmazlar.

Son düzenleme:
Merhaba,
Öncelikle bu konuyu herhangi bi tartışma konusu yaratmak için değil bana çözüm önerisinde bulunmanız için açtığımı belirtmek istiyorum.Çünkü gerçekten çok çaresizim. Benim eşim alevi ve ben sünniyim. Eşimle uzun bir flört döneminden sonra evlendik. Flört aşamasında hep çok iyi anlaştık, örnek çifttik hep ve çok şükür evlendik. 5 yıldır da evliyiz. Flört döneminde hep anlatmasını istedim ibadetleri nasıldır vs. diye. Öğrenirsin diyerek her seferinde bi şekilde geçiştirdi. Üstelik evlenmeden önce veya sonrasında onların tarafından ne bir aile büyüğü beni kenara çekti anlattı ne de tavsiyede bulundu. Ta ki geçen seneye kadar. Geçen sene memleketlerine gittiğimizde davet verdiler ve cem yaptılar, beni de yapmam için psikolojik olarak zorladılar. bende görmediğim bilmediğim bişeyi zaten yapmam izlerim mantıklı gelirse olabilir ancak dedim. Ablasıyla tartıştık. Hiç kimse benden taraf olmadı. Eşimin tavrı da şöyleydi: babam çevresine karşı boynu bükük kalıyo, lütfen benim için yap en azından şeklinde oldu. Neyse bi şekilde bu krizi atlattık ama geçen seneye kadar hiç kavga etmemişken bu sene ufacık sebeplerden ve sürekli kavga eder olduk. Bu sene tekrar memleketine gidicez eşimdün bombayı patlattı ve babam davet verecekmiş dedi. Beklentiler tabiki aynı. Eşimi çok seviyo olmasam ve çocuğumda olmasa boşanalım dicem ama dilim bile varmıyo. Memleketine gitmesem aramız iyice açılacak. Bu durumu aileme anlatsam sorun iyice büyüyecek. Ne yapmam gerek? Fikirlerinize ihtiyacım var.

eşini çocuğunu seviyorsunda kimse sana mezhep değiştir demiyorki yamanı bağlayıp kadınların içinde otur
ayrıca davet vermek ne demek çok yadırgadım seni

2 ayrı mezhepten olmak çok zor bir durum. (-alevilik mezhep değil diye biliyorum) cem yapmanın ne demek olduğunu bilmediğimden yorum yapamayacağım. çevrenizdeki din bilginlerine danışsanız :44:

alevilik islami bir inanıştır her ne kadar değilmiş gibi göstermeye çalışanlar olsa da cem yapmak derken konu sahibi sanki farklı birşey yapılıyormuş gibi algı yaratmış
semah dönen gençler var konu sahibiyle alakası yok yazmasını takıp onları seyredecek hepsi bu çok mu bişey istenmiş kendisinden ben çok ayıpladım

Back
X