• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

mezhep farklılığı

Sizi nasıl cem yapmaya zorladılar o terimi anlamadım zaten. Cemi sanırım kayınbaban niyetiyle gerçekleşiyor. Orada alevilerin gerçekleştirdiği ibadete cem denir. Cemde dedeler bu yol hakkında bilgi verir. Cemde bulunan bütün bireylerden birbirleriyle helallik almaları istenir. Küs olan insanlar var ise onlar barıştırılır. Allah- Muhammed- Ali üzerine bağlama eşliğinde deyişler çalınır, semahlar dönülür. Cem'e gelen insanların kendilerinde getirdiği lokmalar dağıtılır, Cem sahibinin kurbanı varsa yemek olarak hazırlanıp, insalar doyurulur. Burda sizi neye zorluyorlar onu anlamadım. Birşey yapmanıza gerek yok, Aleviliği tanımak istiyorsanız orda bulunup izlemeniz yeterli.

............... (Y)

Ben aleviyim bizde hiç bi konuda zorlama olmaz enteresan geldi bana bu ıkonu...

Genelde zorlama ve enteresan şeyler bizlere yapılır. Şöyle ki;

Erkek kardeşimin kız arkadaşı vardı bir zamanlar. Ve kardeşime namaz kılıp kılmadığı cumaya gidip gitmediği ve sıkı durun SÜNNETLİ OLUP OLMADIĞINI sormuştu..... Rezaleti görün... Bizi müslüman olarak görmüyolar nedense.... Değişik....

Kusursuz olan İslam dinidir Müslümanlar değil. Konu sahıbesıde sızde benzer seyler yasamıssınız bu demek oluyorki bizler kulaktan dolma bilgilerle yasıyoruz İslamı.

Kusursuz olan İslam dinidir Müslümanlar değil. Konu sahıbesıde sızde benzer seyler yasamıssınız bu demek oluyorki bizler kulaktan dolma bilgilerle yasıyoruz İslamı.

Bi de mum söndü söylemleri vardı. Kardeşim ilkokul 1e gidiyordu bize gelip sormuştu annneeeee bana böyle böyle dediler bu ne demekk biz alevi miyiz diye... :) Alla a havale etmekten başka çare yok

Ben aleviyim bizde hiç bi konuda zorlama olmaz enteresan geldi bana bu ıkonu...

Genelde zorlama ve enteresan şeyler bizlere yapılır. Şöyle ki;

Erkek kardeşimin kız arkadaşı vardı bir zamanlar. Ve kardeşime namaz kılıp kılmadığı cumaya gidip gitmediği ve sıkı durun SÜNNETLİ OLUP OLMADIĞINI sormuştu..... Rezaleti görün... Bizi müslüman olarak görmüyolar nedense.... Değişik....

her kesimden bağnaz insan var. size neden böle yaptıklarını bilemem.ama ben başıma geleni yazdım ve herkesten fikir istedim.bizim çevrenizde zorlamaya yok diye hiç kimse için garanti veremezsiniz.ayrıca ben tekrar söylüyorum sizleri kötülemek için yazmadım yazdıklarım gerçek ve ben çıkmazdayım benim ile ilgili yazabileceğiniz bişiler varsa sevinirim..

Yazma özürlü değilsen ve düşüncelerini doğru düzgün dile getirirsen sevinirim. Herkes kendine yakışanı yaparmış.

Ben haklısın anlamında başparmak işareti koymuştum mesaj yazman gerek diye uyarı verdi bende mesajı o şekilde doldurdum. Yanlış anlamışsın yazdıklarına katılıyodum oysaki. Neyse.

her kesimden bağnaz insan var. size neden böle yaptıklarını bilemem.ama ben başıma geleni yazdım ve herkesten fikir istedim.bizim çevrenizde zorlamaya yok diye hiç kimse için garanti veremezsiniz.ayrıca ben tekrar söylüyorum sizleri kötülemek için yazmadım yazdıklarım gerçek ve ben çıkmazdayım benim ile ilgili yazabileceğiniz bişiler varsa sevinirim..

Biri yazmıştı cemlerde bunlar bunlar olur neye zorlanıyosunuz diye, zorlanmak kötü bişeye olur,, ben böyle biliyorum yani

gerçekten öyle aslında kulaktan dolma hep bildiklerimiz..bende izledim.zaten gerçekten izlemek de istiyorudum tabi ki etkilendim ama o ortamda izleyici olarak bulunmak onlar için hakaret gibi malesef..küçük yer bi de sonuçta.inançlarına çok bağlılar.

Ben haklısın anlamında başparmak işareti koymuştum mesaj yazman gerek diye uyarı verdi bende mesajı o şekilde doldurdum. Yanlış anlamışsın yazdıklarına katılıyodum oysaki. Neyse.

Çok özür dilerim o zaman. Ben görmedim baş parmak işretini yanlış anladım... :30:

onların yaptığı şey bana mantıklı gelmedi o yüzden yanlış bi ifade kullanmamak adına yazmadım burda şöle yaptılar böle yaptılar diye. çünkü bu konu biraz sıkıntılı bi konu herkes hemen yanlış anlayıveriyor. sorunuma tekrar geliyorum.bu durum eşimle benim evliliğimizi kötü etkiliyor.

Son düzenleme:
Bi de mum söndü söylemleri vardı. Kardeşim ilkokul 1e gidiyordu bize gelip sormuştu annneeeee bana böyle böyle dediler bu ne demekk biz alevi miyiz diye... :) Alla a havale etmekten başka çare yok

Aleviliğe olan bütün önyargıların basında mum söndü olayı gelıyor zaten.Alevilik=Mum söndü gibi bir algı var. Hosgörü ve saygı gerek bizlere herseyden önce. Sünniyim ama siz biz diye ayrım yapılması hosuma gıtmıyor.Kitabımız bir, Klavuzumuz bir..

gerçekten öyle aslında kulaktan dolma hep bildiklerimiz..bende izledim.zaten gerçekten izlemek de istiyorudum tabi ki etkilendim ama o ortamda izleyici olarak bulunmak onlar için hakaret gibi malesef..küçük yer bi de sonuçta.inançlarına çok bağlılar.

Sizin izleminiz nasıl onlar için hakaret oluyor anlamadım. Halbuki en çok istediğimiz şey budur. Bizi kulaktan duyma bilgilerle değil de gelip içimizde bulunmalarıyla tanımaları. Orda yapılan hiçbirşey İslam'a aykırı değil. İbadet, söyleşi, ikram, küsleri barıştırma, Genel ahlak bilgileri, Çevremizdekilerin bizim üzerimizdeki hakları, Ehlibeyt sevgisi, Hz.Hüseyin'i anma onun için gözyaşı dökme. Arkadaşlar inanın yapılanlar sadece bunlar. Bunun neresinde kötülük söyleyin. Konu sahibi bana Aleviliği anlatmak istemediler diyor işte cemlerdir en iyi anlatan yerlerden biri.

cem ibadeti size sorumluluklar yüklemez. Eğer orda oniki hizmetten biri ya da semah dönenlerden biri değilseniz cemaatte sessizce oturup izleyebilirsinz. secde edildiğinde secde rüküda yine onlara bakarak idare edebilirsiniz. İçinizden gelmeyebilir ama bunu senede bir kere eşinizin gönlü için yapabilirsiniz bence. Hem yakından tanıma fırsatıda olur. Köylü milleti alevi de olsa sünni de olsa biraz dar düşünür. Sizin yapmayışınız laf söz olur. Bu yüzden eşiniz babasına laf gelmesini istemediğinden size böyle davranıyor sanırım. Yoksa size alevi olacaksın, aleviliğin gereklerini yapacaksın baskısı yok anladığım kadarıyla. Kaldı ki bize göre alevilik sonradan olunabilen birşey değildir.

Küçük bir yer olmasından kaynaklıda olabılır bence tasavvufada karsı bır cok ınsan var ama semazenlerı ızlerken etkılenmemek mumkunmudur, ama kalkıpta onların hıssettıgı sekılde sema yapabılırmıyız. Ama bu tarz ınsanlar yuzunden bırbırımıze kın duymaya baslıyorz yukardakı arkadasta kendı yasadıklarını anlatmıs onada uzuldum senın zorlanmada..El alem ne der diye baska sekılde ıbadet edemeyız ki nasıl ınanıyorsa öyle.Bence kayınpederınle konusmalısın gıttıgınde bu sekılde sızde gunaha gırıyorsunuz diye.

Sizin izleminiz nasıl onlar için hakaret oluyor anlamadım. Halbuki en çok istediğimiz şey budur. Bizi kulaktan duyma bilgilerle değil de gelip içimizde bulunmalarıyla tanımaları. Orda yapılan hiçbirşey İslam'a aykırı değil. İbadet, söyleşi, ikram, küsleri barıştırma, Genel ahlak bilgileri, Çevremizdekilerin bizim üzerimizdeki hakları, Ehlibeyt sevgisi, Hz.Hüseyin'i anma onun için gözyaşı dökme. Arkadaşlar inanın yapılanlar sadece bunlar. Bunun neresinde kötülük söyleyin. Konu sahibi bana Aleviliği anlatmak istemediler diyor işte cemlerdir en iyi anlatan yerlerden biri.

benim izlenimim değil benim onlarla beraber hz. hüseyini anma için yaptıkları bölümü eşlik etmek istememem sıkıntıyı yapatıyor.söyleşi kısımları değil.semah kısmı yani.yani ben onların yaptığı gibi hu çekemem orda.

Son düzenleme:
cem ibadeti size sorumluluklar yüklemez. Eğer orda oniki hizmetten biri ya da semah dönenlerden biri değilseniz cemaatte sessizce oturup izleyebilirsinz. secde edildiğinde secde rüküda yine onlara bakarak idare edebilirsiniz. İçinizden gelmeyebilir ama bunu senede bir kere eşinizin gönlü için yapabilirsiniz bence. Hem yakından tanıma fırsatıda olur. Köylü milleti alevi de olsa sünni de olsa biraz dar düşünür. Sizin yapmayışınız laf söz olur. Bu yüzden eşiniz babasına laf gelmesini istemediğinden size böyle davranıyor sanırım. Yoksa size alevi olacaksın, aleviliğin gereklerini yapacaksın baskısı yok anladığım kadarıyla. Kaldı ki bize göre alevilik sonradan olunabilen birşey değildir.

evet canım durum aynen bundan ibaret. gidip izlemem onların içinde sadece oturmam değil istedikleri. hatta söyledim ben yemek dağıtırım yemek yaparım o şekilde katırlırım da dedim ama sanırım pek bi çıkar yok bende çıkamıyorum işin içinden.

Küçük bir yer olmasından kaynaklıda olabılır bence tasavvufada karsı bır cok ınsan var ama semazenlerı ızlerken etkılenmemek mumkunmudur, ama kalkıpta onların hıssettıgı sekılde sema yapabılırmıyız. Ama bu tarz ınsanlar yuzunden bırbırımıze kın duymaya baslıyorz yukardakı arkadasta kendı yasadıklarını anlatmıs onada uzuldum senın zorlanmada..El alem ne der diye baska sekılde ıbadet edemeyız ki nasıl ınanıyorsa öyle.Bence kayınpederınle konusmalısın gıttıgınde bu sekılde sızde gunaha gırıyorsunuz diye.

teşekkür ederim canım. haklısın sanırım. şu an bu mevzu yüzünden eşimle konuşmuyoruz.

Arkadaşım konunun tamamını okuyamadım ama ben de bir alevi olarak söylemek isterim ki cem evine gittiğinde sen bir şey yapmazsın, oturursun güzel güzel dedeyi dinlersin, sonra da evine dönersin.
Belki adetlerimiz farklı bilemiyorum ama ben bunda bu kadar büyütülecek bir şey görmedim.
Evliliğini yıkacak bir şey yok yani ortada, eşinin hatırına gidip 3 saat sessizce oturabilirsin sanıyorum.
Senden kimse semah dönmeni filan beklemiyordur heralde.

Merhaba,
Öncelikle bu konuyu herhangi bi tartışma konusu yaratmak için değil bana çözüm önerisinde bulunmanız için açtığımı belirtmek istiyorum.Çünkü gerçekten çok çaresizim. Benim eşim alevi ve ben sünniyim. Eşimle uzun bir flört döneminden sonra evlendik. Flört aşamasında hep çok iyi anlaştık, örnek çifttik hep ve çok şükür evlendik. 5 yıldır da evliyiz. Flört döneminde hep anlatmasını istedim ibadetleri nasıldır vs. diye. Öğrenirsin diyerek her seferinde bi şekilde geçiştirdi. Üstelik evlenmeden önce veya sonrasında onların tarafından ne bir aile büyüğü beni kenara çekti anlattı ne de tavsiyede bulundu. Ta ki geçen seneye kadar. Geçen sene memleketlerine gittiğimizde davet verdiler ve cem yaptılar, beni de yapmam için psikolojik olarak zorladılar. bende görmediğim bilmediğim bişeyi zaten yapmam izlerim mantıklı gelirse olabilir ancak dedim. Ablasıyla tartıştık. Hiç kimse benden taraf olmadı. Eşimin tavrı da şöyleydi: babam çevresine karşı boynu bükük kalıyo, lütfen benim için yap en azından şeklinde oldu. Neyse bi şekilde bu krizi atlattık ama geçen seneye kadar hiç kavga etmemişken bu sene ufacık sebeplerden ve sürekli kavga eder olduk. Bu sene tekrar memleketine gidicez eşimdün bombayı patlattı ve babam davet verecekmiş dedi. Beklentiler tabiki aynı. Eşimi çok seviyo olmasam ve çocuğumda olmasa boşanalım dicem ama dilim bile varmıyo. Memleketine gitmesem aramız iyice açılacak. Bu durumu aileme anlatsam sorun iyice büyüyecek. Ne yapmam gerek? Fikirlerinize ihtiyacım var.

Canim isin cok zor farkindayim.. Allah yardimcin olsun. Ama ben nacizane fikrimi soylucem kimse bana tepki vermesin lutfen tartismak ta degil amacim.. Biz elhamdulillah muslumaniz degil mi Allahin kabul gördüğü helal olan sadece 4 mezhep var. Bunlar maliki hambeli şafii ve hanefi bunun disindaki mezhepler uydurma dir. Bence esinle konus ve ben bunu yapmak zorunda degilim zorlayacaksan gelmiyim ailemle burda kalayim de ama yok konusu bile acilmayacaksa gelirim de. Sozunu al oyle git. Kimsenin senden oyle bisey istemeye hakki yok. Sende ona baski yapabilirdin degil mi ama yapmiyosun.. Herkesin saygi duymasi lazim ki onlarin yaptigi yanlisken nasil boyle zorlarlar anlamiyorum..:53: tekrar soyluyorum amacim tartismak degil lutfen kimse bana tepki gostermesin bunlar benim fikrim..

Canim isin cok zor farkindayim.. Allah yardimcin olsun. Ama ben nacizane fikrimi soylucem kimse bana tepki vermesin lutfen tartismak ta degil amacim.. Biz elhamdulillah muslumaniz degil mi Allahin kabul gördüğü helal olan sadece 4 mezhep var. Bunlar maliki hambeli şafii ve hanefi bunun disindaki mezhepler uydurma dir. Bence esinle konus ve ben bunu yapmak zorunda degilim zorlayacaksan gelmiyim ailemle burda kalayim de ama yok konusu bile acilmayacaksa gelirim de. Sozunu al oyle git. Kimsenin senden oyle bisey istemeye hakki yok. Sende ona baski yapabilirdin degil mi ama yapmiyosun.. Herkesin saygi duymasi lazim ki onlarin yaptigi yanlisken nasil boyle zorlarlar anlamiyorum..:53: tekrar soyluyorum amacim tartismak degil lutfen kimse bana tepki gostermesin bunlar benim fikrim..

Kur'an da mezhep diye bişey var mı ????? Mezheplerin ortaya çıkışıyla ilgili ne biliyosun ??? Çok merak ettim doğrusu....

Tepki verilmeyecek laf mı dediğin... Uydurma dedi yaaa !!!

Back
X