Misafirlik adabı ??

Halledilir ya bekar kadın komşum var kendi hallediyor tek başına. Bir de Diyarbakırlı kendisi. Zırta pırta kurban kesiyor. Alışınca pratikleşiyor insanlar bence

Halledilir ya bekar kadın komşum var kendi hallediyor tek başına. Bir de Diyarbakırlı kendisi. Zırta pırta kurban kesiyor. Alışınca pratikleşiyor insanlar bence

Bizimkilerde doğulu. Keşke alışınca kolaylaşsa bu süreç. Ama değil.

Mesela kesim yerinde hayvanı kestiler. Hayvan parçalandı eskiden leğenle taşıyordu şimdi poşetliyorlar, o kanlı poşetler taşınacak. Bıçaklar bilenmiş hazır olacak. Ayakları toynakları halledecek. Kelleyi aldıysa kelleyi halledecek. Kemikleri kesmek el kuvveti istiyor. Etleri bölecek. Kıymalıklar, haşlamalıklar, kuşbaşı vs. Sonra bir kısmı belki kasaba gidecek. Bunun ciğeri, dili var var. Kendine ayırması, ihtiyaç sahibine ayırması, komşuya ayırması sonra bunları götürmesi. Baştan sona uzun iş.

İstanbulda kurban kesim alanlarında her şey hallediliyor. Eve tertemiz etler geliyor. Sana bölüştürmek paketlemek kalıyor.

Son kez sorardim hala emin değilse tamam bizim tatil planimiz vardi rezervasyon yaptirmam gerek sende karar veremiyorsun madem baska zaman buyur gel derdim ben

Benim bit arkadaşım da öyle. Bir kurbanı tek başına hallediyormuş. Hayır doğuda büyümüş değil, kasap kızı değil…

Ay millete göre mi hareket ediyorsunuz ya sacmalamayin gelmesin zaten bayramda anne babasının evinde yardım etsin siz de anca zaten bayramın ikinci günü çıkabilirsiniz ben millete değil size sinir oldum hiçbir işiniz net değil rezervasyon mu bırakılır bu saate sizin de milleti suçlamaya yer arıyorsunuz

Ben yeni okudum konuyu neden kvde evindeyken kvdenize yardim etmiyorsunuz. Sevip sevmeme meselesi degil bu sonucta eşinizi yetistirmis buyutmus bir insan saygi duymak gerekiyor. Orası sizin eviniz degil ama eşinizin büyüdüğü ev/insanlar.. Eşinizin hatrina yine de her seye elinizden geldiği kadar yardim etseniz kendinizde o ailenin içine gireceginiz icin mutlu olursunuz. Cocugunuz icinde cok guzel ornek bir insan olursunuz

ben de tek halledebilirim
çünkü biz küçükbaş kesiyoruz, büyüğü halledemem.

ayrıca zaten kurban kesim yerlerinde sakatat kelle vs vermek isteyen olursa diye resmen kuyruk oluyor yani halledemeyecek olan orada dağıtabilir. kesmeyen konu komşusu ile gidip orada eve hiç getirmeden vereceğini verip gelen de oluyor

ben hayvanın içinde büyüdüm
yörüğüm çünkü
o yüzden çocukluk travması filan olmadı, (ama olanları anlıyorum tabii ki) de hani bizim gibi kendi köyünde kesiyorsa
her işi kendi yapan, yapabilen kendi yüzen kendi parçalayan aileler de illa hala vardır

ama hani ne biliyim kurbanın esas olayı paylaşmak, aile ziyareti vs. değil miydi, orayı hiç anlayamadım

ben her sene gidemesem de hala gidip memlekette kesiyorum fırsat oldukça, çünkü o benim mazim. her ibadeti yapmam bunu seviyorum neden çünkü çocukluğum çünkü memleketim çünkü kardeşimin dedemin dayımın mezarları orada...çocuğum olsa 1 sene otele/tatile gitsem 1 sene evimde kalsam 1 sene memlekete götürmek isterim hepsini görsün.

konuda gelip gelmeyeceğini belli etmeyen görümceye kesin tarih verin bizim de planımız var demeyi ayıp bulmuyorum bu arada konu sahibinin mazisini bilmemekle birlikte.

Ya ben de bu konuda o detayı anlamadım. Evde her zaman kurbanını kesersin. O bayram olmuyor ki. Ne güzel köy var orda hep beraber yapmak çocuğa bu paylaşımı göstermek güzel olan değil mi.
Yetişkin olduğunda bayrama dair değişik anıları kalır.
Benim de kurban travmam yok açıkçası şehirde büyüdüm ama ailem kurban kesimine beni hep götürdü biraz çocuğun mizacıyla ilgili bir olay galiba. Küçücüktüm koçun boynuzlarını falan isterdim kafasını bana verin diye tuttururdum.
Benim kayınvalidem de travmalı köyde büyümüş benim aksime babası hayvancıymış et yemiyor.
Kurbanlarda oraya gidiyoruz ama kesilmiyor kayınvalidem istemediği için.
Ben düzgün şartlarda bir kesimi belki göstermek isterdim paylaşım kültürünü de anlatıp. O hayvanların zaten yememiz için yetiştirildiğini vs bir şekilde uygun dille anlatabilirdim diye düşünüyorum.
Uzaktan seviyorum o kurban bayramı telaşını. Dediğim gibi komşum da hobi olarak yapıyor zaten kolay bir şey olduğunu düşünüyordum
Bir de benim komşu et almıyor. Hep kestiriyor dolduruyor dondurucusu var. Bazı insan becerikli oluyor sizin de gibi çocukluktan da alışınca galiba

Bana o kadar mıymıntı ve itici geldiniz ki anlatamam.
7 yılda 14 bayram görmüşsünüz, bu süre boyunca kimse zorla sizi çağırmamış. Bu bayram gelin istemişler, biraz da ısrar etmişler. Belki görümceniz yurtdışına taşınacağı için kalabalık bir bayram geçirmek istediler. Bunda bu kadar sinirlenecek ne var?
Görümce de belki uzağa taşınacağı için bir ilgi bekliyordur, siz ısrar edin istiyordur. Doğru değil tabi ki ama ortada bu kadar çıldıracak bir durum yok. Normal bir insan bu saate kadar tatil planlarının olduğunu söylerdi, bu yüzden evde oturacağınızı düşünüyor olabilir.
Kendiniz demişsiniz, aranızda bir sorun yokmuş, çocuklarınıza hediyeler getiriyormuş hep. Zaten gidecekmiş, en azından eşinizin hatırına biraz ısrar edip evinizde ağırlayıp vedalaşabilirsiniz.
Bunu yapmak zorunda değilsiniz de. O zaman arayın ve gelmeyecekse tatil planı yapacağınızı söyleyin, buna da hayır diyorsunuz. Seçenekleriniz bunlar, kendinizi doldurup duracağınıza bunlardan birini yapın.
Ayrıca birinin evine gidip ben misafirim diye hiçbir şeyde dokunmamak da çok ayıp. Nereye giderseniz gidin masayı toplamaya yardım etmek zor değil, arkanızdan konuşurlar tabi. Mesafe koyacağım diye kasıntı oluyorsunuz.

İşine el surmemekten kastım sofrayı da toplamamak değil. Temizlik ev işi vs yapmamaktan bahsediyorum. Zaten uzun kalmiyorum. En fazla kaldigim genelde 5 gundur, cok nadir 1 hafta. Onda da ev işi temizlik yapmiyorum. Ancak akrabalari vs ziyaret edip msiafir olup dönüyoruz. Kurbanda onca iş telaşın içine girmek istemiyorum. Çünkü gercekten cok samimi değiliz ve onlarin yaninda rahat olamiyorum. Rahat degilken de işle güçle ugrasmak istemem. Severim sayarim, ama cok iletişimimiz yok. Zaten uzağız. Ben çocukluğumdan bu yana kendi ailemde kalabalık aile akraba ilişkileri vs görmedim. Köyümüz falan da yok. Alışkın degilim o yoğun akraba ortamlarina falan. Uyum sağlayamiyorum. Ki ramazan bayraminda gittik daha cok olmadi. O yuzden tekrar, hele de kurban bayramı telaşı icinde gitmek istemedim. Bunda bu kadar garipsenecek bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bir de üniversite sınavına hazırlanıyor küçük görümcem. Gitsek o da rahatsiz olacak, kızım hic ona ders çalıştırmayacak. Kayinvalidemin umrunda degil düşünmeden gelin gelin diyor ama kızının falan ayni şeyi düşündüğünü sanmıyorum. Ki hakli da kizim cidden halasina hic rahat vermiyor. Sınava az kaldi

Eşin söylesin kesin bişey söyle ona göre biz de plan yapacağız diye. Bunda bişey yok ki.

Ya gerçekten merak ediyorum "xcim geleceğin için çok mutluyum ama bana gün belirtirsen ona göre plan yapacağım. Perşembe günü arkadaşlar ile buluşacağız/ tatile gidecegiz.Sana göre plan yapacağım. Benimde tatilde yapmak istediklerim var. Ne zaman geleceksin, ne kadar kalacaksın demek zor olmamalı?"

Ben böyle belirsizlikten nefret ederim. Yemin ederim uykularim filan kaçar. O yüzden kim ne zaman gelecek, ne kadar kalacak üç aşağı beş yukarı bilmek beni rahatlatıyor.

Açıkça neden diyemiyorsunuz bana kesin birsey söyle ona göre program yapacağız diye.
Yani sonuçta tatil sizinde tatiliniz degil mi?
İnsanların keyfini mi bekleyeceksiniz?
Eşiniz soramıyorsa siz arayıp sorun .

Gelin demişsiniz zaten, planını programını yapaydı bunca zaman. Planınızı yapıp siz iletin yapcak bişey yok. Bir kahveye ugrayacak değil ki bakarız bakarız diyor, ay cinnet

Gelin demişsiniz zaten, planını programını yapaydı bunca zaman. Planınızı yapıp siz iletin yapcak bişey yok. Bir kahveye ugrayacak değil ki bakarız bakarız diyor, ay cinnet
Bu aksam birkac saat önce aradık. Hala bakariz yaa bilmiyorum deyip duruyor. Bu sefer ben yokuş yaptim. Geldiğinize degmeyecek otobüsle yol cok uzun, havalar da hep yagmurlu olacakmis vs dedim. Vazgecti gibi. Zaten kendisinin gelesi yok anladığım kadariyla. Çocukları icin istiyo sadece, ona da üşeniyor

Gerçeken ilginç, bayramın ruhu birarada olmak değil midir? Üç beş gün insanlara hizmet edeceksiniz buna bile hizmetçilik diyorsunuz. Kocanız siz istemiyorsunuz diye gitmiyor. Sizin de evlatlarınız olacak, sırf bu niyetle bayram da bile gelmese üzülmez misiniz gerçekten? Bir arada olmak niye bu kadar korkutucu geliyor. Üstelik süreli bir şey. Şimdiye kadar ses etmemişler ama köy yeri insanlar birbirine sorar, sizin oğlan gelmedi mi diye. Onları da mahçup ediyorsunuz. Takıldığınız şey başka bir şey ama azıcık iyilikten, hatır gönül almaktan gerçekten kimseye zarar gelme

Net olmaliydiniz rezervasyon tatil planı işe çoktan yapılmış olmalıydı .Bunuda çoktan söylemiş olmaliydiniz .Belirsizlik hiç sevmediğim şey .Net olacaksın net olunacak .Anı birşey olur o istisna.Bizde benim huyum bilinir netlik yoksa evde bulamazlar gitmemde.Çok önceden planlanmış olmalı bu durumlar .Herkesin bir hayatı ve o hayatın içinde kendi planlari var

Ama tabi bazen hayat .Netlik yoksa geldiklerinde ne bulurlarsa onu yerler yada siz ne yaptıysanız o .Net değilse karşı taraf herşeyi göze almış olur .Bu nedenle sizde net birşey yoktu ona göre hazırlık yapmadım der dışardan dürüm bile söyleyebilirsiniz kimsede birşey diyemez çünkü haberli ve habersiz olmak gibi bir bahane vermiş oluyorlar

`