Müşteri her zaman haklı mıdır?

Kafanız her attığında herhangi bir müşteri ile böyle yüz göz olacaksınız,bu iş size göre değil,zaten bu gidişle uzun da sürmez.Biraz metanetli,sabırlı olmalısınız, öfke kontrolünüz olmalı.Hakkimi ezdirmem derken işinizden olmayın.Cünkü madalya takılıp ,maaş ikramiyesi falan almıyorsunuz böyle yapınca.

İyi de siz haksızsınız. Bu kadın gibi bir sürü insan var. Burası Türkiye farkındaysanız. İsterseniz meydan muharebesi yapın. İnsanları değiştiremeyeceğinize göre tamam deyip işinizi yapacaksınız. Yok kendimi tutamam falan filan bunlar hiç pro değil. Çok çiğ.

1 haftadır bir işe girdim fırında ekmek satıyorum yani tezgahtar. Dün işi bilen çalışan izin aldı bende daha yeni girdiğim için başka şubeden yanıma eleman verdiler ama oda 2 aylık olmuş gireli ve benim çalıştığım yerin düzenini bilmiyor. Kızı kapanışa aldılar ve hesap kitap işleri ona kaldı. Pastane tarafından dün çok satış yaptık kız orayla ilgilenmek zorunda kaldı bende tek başıma cebeleştim durdum. Sonra akşama doğru 20 kişi falan sırada iken bir kadın geldi ekmek istedi bende bütün mü diye sordum kestim götürdüm verdim. Kadın çeyrek istedim dedi bende çeyrek demediniz ki dedim dedim ya dedi ters bir şekilde bende hayır deyince bende çeyrek götürdüm gözünü çıkardı sinirlendi bi garip oldu. Bende dayanamadım siz nasıl gözünüzü çıkarırsınız ya bana böyle yapamazsınız dedim sonra verdiğim para üstünğ aldı yere fırlattı. Sıradaki insanlar da bu satıcılar da insan daha falan dediler. Kapıdan çıkarken patron kim sizin şikayet edicem dedi bende gidin edin sorun yok dedim peşinden bağırdım. Sonra bunu uzun zamandır orda çalışan ablaya söyledim patrona ben söylerim belki sürekli oranın müşterisidir vs dedi. Bende Bugün izinliyim olan bitenden haberim yok. Eğer kadın oranın sürekli müşterisi ise her gün gelecek ve bana laf atma ihtimali var. Ben o durumda kendimi nasıl tutarım bilmiyorum. Patron da ne derlerse desinler tamam deyin geçin kafasında biriymiş. Ee benim gururum haysiyetim nerde? Sırada 20 kişi var kadın daha ne dediğini bilmiyor.Nasıl bir yol izlemeliyim?
Bu kadar çirkefliğin manası yok, haksızsınız. Tamam çeyrek getireyip diyip getirseniz ne olurdu? O müşteri ama siz çalışansınız. Bir kurum/dükkan için çalışıyorsunuz. Diklenmeler, arkasından bağırmalar, ters ters konuşmak doğru değil

Müşteriyle laf dalaşına girmeniz saçma.
Olay da yok ortada/ alt tarafı pardon duymamışım diyip getireceksiniz. Bu kadar.
Siz o gün aslında iki bilmeyen çalışmanıza sinirlenmişsiniz müşteriden çıksrmışsınız
Ama böyle ona çat buna bağır iş yürütemezsiniz.

1 haftadır bir işe girdim fırında ekmek satıyorum yani tezgahtar. Dün işi bilen çalışan izin aldı bende daha yeni girdiğim için başka şubeden yanıma eleman verdiler ama oda 2 aylık olmuş gireli ve benim çalıştığım yerin düzenini bilmiyor. Kızı kapanışa aldılar ve hesap kitap işleri ona kaldı. Pastane tarafından dün çok satış yaptık kız orayla ilgilenmek zorunda kaldı bende tek başıma cebeleştim durdum. Sonra akşama doğru 20 kişi falan sırada iken bir kadın geldi ekmek istedi bende bütün mü diye sordum kestim götürdüm verdim. Kadın çeyrek istedim dedi bende çeyrek demediniz ki dedim dedim ya dedi ters bir şekilde bende hayır deyince bende çeyrek götürdüm gözünü çıkardı sinirlendi bi garip oldu. Bende dayanamadım siz nasıl gözünüzü çıkarırsınız ya bana böyle yapamazsınız dedim sonra verdiğim para üstünğ aldı yere fırlattı. Sıradaki insanlar da bu satıcılar da insan daha falan dediler. Kapıdan çıkarken patron kim sizin şikayet edicem dedi bende gidin edin sorun yok dedim peşinden bağırdım. Sonra bunu uzun zamandır orda çalışan ablaya söyledim patrona ben söylerim belki sürekli oranın müşterisidir vs dedi. Bende Bugün izinliyim olan bitenden haberim yok. Eğer kadın oranın sürekli müşterisi ise her gün gelecek ve bana laf atma ihtimali var. Ben o durumda kendimi nasıl tutarım bilmiyorum. Patron da ne derlerse desinler tamam deyin geçin kafasında biriymiş. Ee benim gururum haysiyetim nerde? Sırada 20 kişi var kadın daha ne dediğini bilmiyor.Nasıl bir yol izlemeliyim?
Sıfatı ne olursa olsun kimse her zaman haklı değildir.
Yeniden gelir damarınıza basmaya çalışırsa görmezden gelin daha çok sinir olur. Dayanamam derseniz arkadaşınıza devredip başka müşteriye geçin.
Patronun tavrı he deyin geçinse işinizin devamlılığı açısından sıkıntı olmasın.

Çalıştığım insanlar da diyor ki herkese tamam sizsiniz deyin. Şimdi kadın her akşam gelirse yine muhattap olmak zorunda kalıcam maalesef. Laf atarsa yine kendimi tutamam gelip ters ters konuşursa maalesef patrona demek zorunda kalıcam gibi
Müşteri hakaret vs etmediği sürece her türden olacak. İster o gün sinirli olur ister suratı asık olur isterse de gözünü devirir. Size gülümsemek vs zorunda değil müşteri. Ego lu insanlar bu tarz işlerde tutunamaz. Bir öğretmen ne laflar duyuyor öğrencisinden, ya da bir bankacı

Müşteri her zaman haklı değildir. Bende küçüklüğümden satıcı olarak çok çalıştım. Mesela gelip üstten üstten konuşursa cevabını veriyorum. Ben ona zorla satmıyorum. Yada al diye yalvarmiyorum. Bazi insanlar merhametten yoksun

Tabii ki her zaman haklı değildir fakat siz de fazla fevrisiniz. İnsanlarla birebir iletişim kurulan sektörlerde böyle durumlarla sürekli karşılacaksınız. Daha sakin olmanızda fayda var. Gülümsemek ve pardon duymamışım demek zor değil.
Bize de zamanında bağırıp çağıran oldu, alaycı/hakaretvari konuşan oldu, başka bir şeyin öfkesini çıkarmaya çalışan oldu, gülümseyerek ve sakince cevap verdik çünkü işe ihtiyacımız vardı. Siz nahifliğinizi korursanız en öfkelisi, edepsizi bile sonra gelip özür diliyor.

hayır müşteri her zaman haklı değildir ama hizmet sektöründe öyle davranman gerekir. senin yaptığın çıkışma mevcut sistem içinde yanlış olmuş üzgünüm ve iş yerleri bunu kabul etmezler. kurumsal değil de lokal bir yerse işyeri sahibine kalmış bir mesele ama ben kurumsal için konuşayım. yaklaşık 3 sene baristalık yaptım ve ilk başladığım yer en bilindik markanın en kalabalık şubelerinden biriydi. ilk işe girdiğimde çok kızıyordum insanların kabalığına, müşterisinden kuryesine sapıklığa. hadi bunları anlıyordum da işten çıkış saatinde metroda yan yana oturacağım insan bana niye ego yapıyordu mesela anlamıyordum bunu. hayır benim elimden yiyip içiyorsun yani demiyor musun tükürür bilmem ne. 😀 bizim müdür agresif müşteri geldi mi çocuklar yeter ki gitsinler bizim işimiz aksın derdi. zaten o markada müşteri şikayet etti mi bittin 1 sene terfi alamazsın, şubeni değiştirirler, kovarlar vs. her koşulda özür dileriz diyeceksin yani şart bu.
neyse bir gün 3. ayım falan herhalde barın içinde 2 kişiydik (az eleman çok iş yani) ve diğer eleman sıradaki müşterilerden biriyle tartışmaya başladı. onlar tartışırken ben kasadaydım, kadının da sırası geldi önüme geçti. çocukla tartışırken elindeki yüzlük banknotları benim suratıma fırlatmasın mı. 😂dışarı çıktılar. ben hem kasa, hem bar yaparak sırayı tek başıma bitirmek zorunda kaldım. en son işim bitti hala dışarıda tartışıyorlar. sayım falan vardı herhalde müdürler yok ortada. ben de çömezim gittim yanlarına dedim ki hanımefendi arkadaşım hatalı ama siz de hatalısınız bütün suçu çalışana atmayın lütfen yeter artık tartışmanın sürdüğü diye konuştum, pattt şikayet etmişler beni. bana diyorlar ki kızım sen salak mısın sanane, ben de o acemilikle diyorum ki o benim ekip arkadaşım olduğu için korudum ben onu. 😅 tek başıma koşturmaktan kan beynime sıçramış o esnada, yüzüme para fırlatılmış ben zaten üniversiteden yeni çıkmışım ağlayarak işe gidiyorum. o günden sonra anladım müdürümün ne demek istediğini ve bu yeter ki gitsinler felsefesini uyguladıkça benim işim güzel yürüdü, hem robot gibi çalışıp hem insanlarla ilgilenirken kendi yararıma davranmayı keşfettim. yeter ki gitsinler. salakta gülümse, kibar ol ve müşterinin sorununu çöz. kişisel algılama karşındakinin davranışını. yeter ki gitsin yani. 😄
yine bir gün 2 kişiyiz barda bu sefer müdürümle beraber. kadının birinin siparişini almışım ödemesini yapacak, arkasındaki turist menüyle ilgili bir şeyler sorunca ingilizce beklemesini rica ettim. önümdeki kadın aniden çığlıklar atarak bağırmaya başladı. elini kolunu yüzüme sallıyor gözlerini belertmiş. müdür kadını dışarı çıkardı. manyak 30 dk ağladı dışarıda adama ben de camdan görüyorum, neymiş efendim ilk onunla ilgilenecekmişim. mskdkdjxjc sonra çözülüyor tabii dili. covid'den beri ilk kez dışarı çıkıyormuş, hiç insan görmemiş, gerginmiş zaten kocasından yeni ayrılmış, bana da ayıp olmuşmuş 😂 haspama bak. ben içeride yine kapıya kadar sırayı hem bar hem kasa yaparak tek başıma bitirdim o sürede. gerginlik yaşamak sana daha çok iş demek yani. bazen de ne yaparsan yap olmuyor, türlü türlü insan var. küfür eden de çok mesela. daha anlatırdım da çok uzattım ana fikir bu. yeter ki gitsinler. sen kendini koruyacaksın çünkü büyük patronlar ve şirketler seni asla korumazlar.

Son düzenleme:
Oh ne güzel dünya sizin patronunuz kim ya şikayet edecem deyip bağırıp çağırıp kabadayılık yapınca sorun yok. Bende gidin edin lütfen dedim 😂 etsin
arkadaşım ben dizi setinde herkesin gözü önünde iş kazası geçirdiğimde ben raporluyken işten çıkarmaya çalıştılar beni. yerime eleman aldılar. hastane polisinden şikayet dilekçesi alınca ekibimi değiştirmekle yetindiler. biz 6 gün 12 saat çalışıyoruz. 16 saate çıkarırlarsa 1 gün dinlenme vermek zorunda olunduğu için 15. saate paydos verdikleri olurdu. zaten 12 saat beden işçiliği yapsak da çekim mekanlarına olan yolumuzla birlikte günde 16 saat dışarıda olurduk. bu işi baristalık maaşına yapardık asistanlar olarak ve beni çıkarmaya çalıştıkları sette ben 1 ay boyunca şefsiz çalıştım, asistan parasına şeflik yaptım, sonra gelen şefler bütün işi bana yıktılar, yönetmen bile çok çalışıyorsun der oturturdu arada ki bunun kimseye yapıldığını görmezsin. ama ben kaza geçirdim de ne kadar kıymetsiz olduğumu gördüm. ki sen hemşire olacaksın, uzun saatler türlü türlü insanla ve hastalıkla uğraşacaksın. maalesef koşullar kötü, sistem adaletsiz, sistem iğrenç ama gerçek bu. sabırlı olmayı ve sakin kalmayı öğrenmen gerekiyor bence kendi hayrın için. burada herkes bir anlatmaya kalksa var ya neler çıkacak kim bilir. 26 yaşındayım çalışmaktan tiksindim ve 4 sene okulunu okuduğum sektörde 1 seneyi aşkın çalışıp işimi çok sevmeme rağmen koşullardan dolayı bırakmaya karar verdim.

Son düzenleme:
Hayatınızda ilk defa mı çalışıyorsunuz. Ben devlet memuru olmama rağmen önemsemem göz mü çıkarıyor kaş mı… he deyip geçeceksiniz. Çalışma hayatı böyle kusura bakmayın, terbiyeden nasibini alamamış insanlar var dünyada

Back
X