Mütevazilik Hastalığı

nerisona

Guru
Kayıtlı Üye
19 Ağustos 2010
4.604
3.550
448
Bende uzun zamandır fark ettiğim ama adını yeni koyduğum bu hastalık var;
Örneklerle gideyim :
Birisi fitsin dese ''yok canım, senin görmediğin yerlerde neler var''.
Kocan iyi dese ''senin bilmediğin kötü huyları da var''
Üstündeki güzelmiş dese ''ucuza aldım''
Saçın güzel ''kırığım çok ama''
Geçenlerde yeni araba aldık, bir şeyini çözemedim, okuldan arkadaşa sordum, sonra da dedim ki ''ben utanırım, ne olur bana soracağın şeyler varsa yalnızken sor''
Sadece teşekkür etmek yerine bir bahane bulup durumu önemsizleştirme, küçültme çabası var bende.
Kimsenin gözü kalır , nazar değer falan gibi bir düşüncem yok, nazara da inanmam, yanlış anlaşılmasın.
Ben niye böyleyim ya, benim gibi olan var mı? Bu sıkıntının adı nedir?
Bu arada bulduğum bahanelerde mutlaka az ya da çok oranda gerçeklik payı oluyor, yalan söylemiyorum yani ama mutlaka bunu belirtmek zorunda hissediyorum.
Ekleme: Bunları daha çok birebirken değil de toplumda yapıyorum, yani benden olumsuz durumda olan insanlar incinmesin diye olabilir diye düşünüyorum...
Güncelleme :
Peki arkadaşlar teşekkür ediyorum, kendimle ilgili yorumların üzerinde durmayacağım bundan sonra. Bir başka sorum daha var, bu ve benzerine de örnek vereyim, siz bu durumlarda ne yapıyorsunuz mesela?
Bayramda güzel bir otele gitmiştik, benim küçük kızın bakıcısı bayram dönüşü ''neler yaptınız bayramda'' diye sorunca ben gerilmeye başladım, yani kadıncağızın aldığı para belli, ben şimdi ne diyeyim, maddi olarak dengim değil ki, büyük kız (4.5 yaşında) atlar gibi oldu, ben konuyu değiştirmeye çalışıyorum, (çünkü çocuk bunu anlayacak yaşta değil ki önceden bir konuşma yapayım) ''işte ne yapalım abla, çocukları bir denize sokalım dedik'' vs diyorum, buyuk hala bir seyler demeye çalışıyor, ben geriliyorum. Sormak istediğim siz de bu ve benzeri durumlarda geriliyor musunuz? Sorulan soruları geçiştiriyor musunuz?
Son Guncelleme:
Okulumdaki rehber öğretmenle bugün kahve içerken bu konuyu konustum:
Öncelikle bunun adı mütevazilik değil diyenler haklı çıkmadı. Bunun adı mütevazilik, merhamet ve gelişmiş empati duygusuymus. Bu güne kadar çok övülmüş ve bu duygusu tatmin olmuş kişilerin olgunlaştıkca bundan rahatsız olmaya başlamasıyla artık böyle davranilirmis. Bu şekilde davrandıkça kendini topluma daha uyumlu hissedermis hep övülen insanlar. Yani "halka karışmış, onlardan biri gibi olmuş gibi" dedi. Gecmisinde fazla övülmüş olmak da, yerilmiş olmak da seni toplumdan soyutlanmis hissettirirmis. Sen fazlaovulenlerdensin demek ki dedi.
Davranış konusunda tepkilere gelince:
Eğitim seviyesi yüksek ve kendini geliştirmiş insanlar senin bu durumunu kavrayabilirken; eğitim düzeyi düşük insanlar "ozguvensiz" algilar seni dedi. Cevrendeki insanlara bak, ona göre davran dedi.

Son düzenleme:
Aynı ben.
59.6 kg ile doğuma girdim. Herkes çok zayıfsın hiç şişmanlamamışsın diyor, yok yaaaa 9 kg aldım diyorum.
Doğumdan sonra 4 hafta geçmeden eski kiloma döndüm, görenler "waaaoww" diyor, ben "ama eskisi gibi sıkı değil göbeğim" diyorum
eviniz çok güzel diyorlar. "ama bize ait değil" diyorum.
Okulda notlarım hep yüksek olurdu, bravo diyene "zor değil düzenli çalışırsa herkes yapar" diyordum

of içim şişte ne sıkıcıyım be.

biz de borçla ev aldık, ''ne güzel ev aldınız'' diyenlere ''ev bizim değil, bankanın diyorum''
sizinki de o hesap :)

bende de var bu. ama mütevazilik yapayım diye değil, gerçekten kendim için çok ağır eleştiri yapıyorum kendime. dolayısıyla pozitif bir eleştiriyi asla kabullenemiyorum içimden, inanamıyorum.

ama sonucu kötü oluyor, mütevaziliğini etraftaki insanlar eziklik olarak görüp ezmeye başlıyorlar, bu sefer hepten insan kendini daha da ağır eleştiriyor, bir kısır döngüye giriyorsun bu kez.

özgüvenin fazlası kötü ama en azından o boş özgüvenli insanlar mutlular. bazen mutluluk önemli diyorum, sürekli kendini eleştirp yetersiz görmekten iyidir en azından. ama işte kendim yapamıyorum.

Eziklik özgüven eksikligidir seninki de o hesap. Yani kötü degil insan kendini zamanla yetersiz göre göre gercekten yetersiz goruyor ve iyi bir durumu bile hakikaten sindiremiyor ve cevresine de bunu aciklama geregi duyuyor. Büyüdükçe sanirim bizim ülkemizde bu boyleymis bunla ilgili bir makale okumustum yurdum insaninin kendine ozguvensiz oluşuyla ilgili. Avrupada daha farkliymis bu yani ozguven orani daha yuksekmis bize oranla, yetistirilis ve ülkenin yapisindan kaynaklaniyormus. Yillar icinde hep oku oku sinavlara gor calis basarama falan ozguven kiriliyormus bir de tabi yetersiz eğitime maruz kalanlarda genelde bu durum ortaya cikiyormus ne yazdim be :) baya arastirmisim heheheh

Gercek eziksin bence ondan bak bunu bile kabul etmedin hayir aslinda boyle degil diyorsun hahahheheh
ben değilim demedim ama aksi de var diyorum. belki de eziğimdir, olabilir. ''Yok değilim'' gibi bir iddiam ya da başka hiçbir iddiam gerçekten yok.

bu kesinlikle doğru. ben çocukken çok özgüvenli tuttuğunu koparır bi tiptim. özellikle eğitim hayatı beni çok yıprattı hocalar çok ezdi, aile çok küçümsedi. sonuç çocukken yaparım dediğimi şimdi yapamıyorum.

peki çözümü neymiş makalede o da yazmıyor muydu

Bana da biraz eziklik veya ozguvensizlik ornegi gibi geldi. Insan iltifata sadece tesekkur ederek de mutevazi olabilir. Sizinki baska bir sey. Siz kendinizi asagi cekmeye calisiyorsunuz durduk yere, yani ne bileyim, hayatiniz boyunca hep elestirilmis, ezilmis gibi davraniyorsunuz. 1-2 guzel soz duyunca olayin rengini degistiriyorsunuz hemen. Iltifata kusur bulup cevap vermek ortamdaki havayi bile negatiflestirir bence, kimsenin size iyi bir soz soyleyesi kalmaz. Bilmiyorum belki de kendinizi iyi soze layik mu bulmuyor da insanlarin lafini agzina tikar gibi cevap veriyorsunuz, iste burasi sorun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…