Mutfak Sohbetleri (Mutfağa ve Lezzete Dair Herşey)

sağolasın canım ya..
konu da güzelmiş.. resimli sofralar şeklinde olsa fikirde olur bize.. sofra düzenine karşı çok merakım var severimde ..:)

ilginç bir detay .. teşekkürler aklımda olsun.. bundan sonra vanilya alırken dikkat edeceğim...

bu arada günaydın hanımlar,
bugünün konusu çay davetleriymiş..
benden bir davet menüsü;
börek
elmalı turta
yalancı tavuk göğsü arası kakaolu bisküvili
mahlepli simit
ve bir salata çeşidi..(kısır patates salatası, makarna slatası, kağıtta mini kumpirler, vs..)

benim açtığım pratik bir börek var..
yarım kilo kadar una tuz ekleyerek ılık suyla hamur haline getiriyoruz..
hamuru 30 dk dinlendiriyoruz sonra ikiye bölüp her bir parçayı 8 eşit parçaya bölüyoruz yuvarlıyoruz..
yani böreğin altında ve üsütünde 8 kat olacak...
sonra bu bezeleri tek tek yemek tabağı kadar açıyoruz merdaneyle..
8 taneside bittiği zaman yarım paket margarin ve biraz sıvı yağ karışımı yağımızla aralarını yağlıyacağız önce birini diğerlerinden biraz büyük açıp alta koyuyoruz üzerini yağlayıp diğer hamurları öyle öyle 8 tanesini üstüste yağlayıp en üste yağ sürmeden merdaneyle tepsi boyutunda açıyoruz ve yağlanmış tepsimize koyuyoruz..
kalan diğer 8 parçayıda böyle hazırlıyoruz iç harcımız zevkinize göre olabilir peynir kıyma patlıcan kabaklı içler vs..
(biz genelde domatesli börek deriz bol soğan biberli ve domatesli bir iç yapıp koyarız ama ben evde genelde kıymalı yapıyorum eşim öyle seviyor)
iç harcımız koyup diğer açtığımız hamuruda üzerine kapatıyoruz en üstünü kalan yağ ile yağlayıp kare kare kesiyoruz(kesilmezse pişen böreği kesmek zor oluyor çıtır ve kat kat olduğu için kırılıyor keserken...görüntü hoş olmuyor) fırında pişirip afiyetle yiyoruz çıtır çıtır bir börek oluyor ..

başka yufkalı börek çeşitleri var tepside yada muska rulo şeklinde herkesin bildiği börek tarfileri..

elmalı pasta yaparım daha doğrusu turta şeklinde.. hamuru hazırlayıp yarısını dolaba koyarım donması için diğer yarısını tepsiye göre elimle çarım tepside üzerüne elmalı harcı onun üzerinede dolaptaki kalan hamuru rendeler fırınların çok kolay oluyor böyle..

Sonrasında yine kurufasülye ile bonbonlar yaptım,yalancı kestane şekeri.
Güzeldi amma velakin kesinlikle hakikisini tercih ederim.. :)
Lezzet kavramı göreceli tabi ki..
Wayy bee süper fikir kestane şekeri babam bayılır, kuru fasülyeli olanını hatırındaysa tarifi paylaşır mısın datlum??

Şekercim parlak olması için sıvı yağ kullanıcaksın.
Tane tane olması için de iyi kavurmak gerekiyo. Ve pilavı karıştırmamak...

nazlı melek sağol cnm ama börek birazcık uğraştırıcı geldi bana=)=)=)
börek ama kulağıımada hoş geldi hani=)=)
bende böle pasta gibi bi kek paylşıcamda fotoğraflı paylşmak isitoyrum birütrlü fotoyu işyerımdeki pcye atamadım inş. yarın atıcam ve paylşıcamm bugun içinde kalımda pek bişiy gelmıo ama yarın pylşmk istediğim süper lezzetler var=)=)

Pratik bir börek patatesli rulo börek
İçi için haşlanmış patates rendelenir,1 yumurta, süt,biraz sıvı yağ,peynir, isteğe bağlı baharat(ben nane,kekik,kırmızı biber koyuyorum) karıştırılıp hazırlanır.1. yufka serilip içi üzerine yayılır.2. yufka serilip aynı şekilde devam edilir 3 adet yufka kullanılacak.Sonra rulo yapılp ikiye bölüp strech poşete sarıp buzdolabına koyulacak.Buzluğa da atabilirsiniz.1-2 saat bekletilebilir.Pişeceği zaman dilimlere ayrılıp yatay olarak tepsiye dizilip kızartılacak üzerine yoğurt-yumurta karışımı sürülebilir. Sürmeseniz de olur.Çok güzel bir börek.Fotolar netten alıntı.

mbluecim öyle anlatınca uzun uğraştırıcı gibi geliyor tek tek açılmadığı için kolay geliyor bana.. üstüste açıp tek tek açmışın gibi bir börek yapıyorsun..:)) ilk evlendiğimde kendim yaptığıma inandıramazdım annen yaptı buzluğamı attın derlerdi.. birlikte yapınca hem kolay olduğunu gördü komşularım hem inandılar..:))
senin resimli tarfide bekliyorum merakla...

Fotoğraflar olmadı.Mesaj sayım yetmiyor herhalde.Googledan patatesli rulo börek yazıp görsellerde görebilirsiniz.

annem bu böreği çok yapardı bir aralar. ama dilimleyip dondururdu, aniden gelen misafir sayısına göre dilimlerden alıp fırına atardı, böylece çözülmesini beklemeden daha pratik oluyordu.

bide tavada börek var kızlar =)=) evde yufka varsa hemen 10dakkada pişiyor süper oluyo onun tadıad eşim çok sever hafta sonu kahvaltılarına normal tepsi böreğinden tekfarkı daha az soslanması ve benım yumurtasız yapmam=))=) sosu sütve yağdan ibaret oluyo ımm canım çekti şimdi=)=

nazlımelek sğaol cnm bı denemk lazım=)=)

aklıma geldi un tuz su hmur yoğurulur biraz ince olcak şkilde açılır=)=) bardak yada başka apart ile kesilir istenilen harç koyulduktan sonra kızrtılır çıtır çıtır biir lezzet olur tadıad guzle olur hanı lisye giderkn yaprdım tvden görmüştüm tarıfı 1 subardağı una azıcık tuz koyup yapardım 2kişiye yetıo enaızndan yanında başka şeyler=)=) annemlerde beğnmişti çıtır çıtır oluo die =)

ben çin pilavınıda çok sevıyorum sade pilav sıvıyağğ ile kavrulmadan yapılıopilavı soğuduktan sonra içine kornişonturcu dereotu mısır garnitür koyuyosun karştırıp servis ypıosun harkia bi salata oluo ben bıd ebunu lımonluyorm ımm süper oluyor hnmlar tavsıye ederım. değişik bi salata çeşidi oluyo bide mantar gratende hoş oluyo .

çiğ kööfte de ççok ykılşır davetlerede =)=) ben hiç ypmamdım çok isitorum bi kere yapıcm =)=)

mercimekli köfteler
makarna salataları
ksıırlar
vb gibi salata tarıflerınz ok mu=( herkees değişik yapr bunları

mesela yengem isot atıo ve eliyle yoğuruo ıncebulguru kısırda güzl oluyo nar ekşisi vs.

vay vay vay yeni bir topik açılmış,Libyanam emeğine sağlık gerçekten güzel bir topik olmuş,geçmiş sayfalara bakamadım,topiği kaybetmemek için bir selam veriyim dedim,(şimdi aboneliklerime kayıtlandı ya rahatım.).Artık sık sık girerim ben de buraya..Sevgiler..........

redlight hoşgeldin canım.
bu arada herkes menu paylaşmış ben de yazayım.
fix bi menüm yok, ama servis tabağında kategorilerle şunları bulundururum;
* tatlı (en çok tatlı yaparım, haliyle pratik gelir. sevdiğimden heralde)
*tuzlu (kraker tuzlu kurabiye falan yapmam hiç, börek olur genelde)
*salata çeşidi
*kek

derin bi davetse 2şer tane yaparım bunlardan. rutin bi ikramsa değişir.

Son düzenleme:
bir de alternatif menü vereyim oldu olucak :)
* tatlı bisküvi ya da kurabiye (hazırından)
*tuzlu bisküvi (ya da kraker)
*poaça ya da simit
*ikramlık gofret

bu da pat diye çıkıp gelen misafirlere ikram mı ceza mı ne idüğü belirsiz acil durum tabağım

Allah Allahh markette vanilyanın ne olduğunu bilmiyormuş,ilk defa mı duymuş yani,ilginç

vaayy enteresan ...hiç bilmiyordum,güzel bilgi teşekkürler canım

canım zaten sıvı yağla yaparız biz....bazende tereyağ ve sıvı yağ karışık...ama ikisindede parlak olmuyor....kavurma olayında evet farkettim bende,kavurarak yapınca daha tane tane oluyor....

çay mönüsü bugün benimde işime yarayacak haftaya misafirim gelebilir kafamda bir şeyler
oluşturmaya çalışıyordum çoğu şeyde pratikliğim henüz yok mutfağa evlendikden
sonra girdim diyebilirim burası bana çok yardımcı oluyor:87:
planladığım şeyler gelince;
patates salatası bol yeşillikli ve havuç rendeli
milföy hamurundan pratik bir börek veya peynirli poğaça
veya hazur yufkadan börek
hindistan cevizli kurabiye
rulo pasta veya çikolatalı yaş pasta

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…