Mutfak Sohbetleri (Mutfağa ve Lezzete Dair Herşey)

günaydın herkese
dün giremedim şimdi okudum yine güzel şeyler öğrendim
kumpiri yapıp muffin kağıtlarında sunmayı tuttum güzel olur bence
evet bugün de bayat ekmekleri konuşalım
ben üzerine yumurtalı peynir karışımı sürüp fırına veriyorum ya da scuk kaşar koyup fırınlıyorum
bazen kurutup robotta çekip köftelere ve kızımın çorbalarına kullanıyorum hele bir de yulaf ve çavdar ekmeği filanda varsa al sana 7 tahıllı mama:)))
bir de bizim orda tirit denilen bir yemek var lokantalarda değişik yapıyorlar ama ben evde şöyle yapıyorum
bayat ekmekleri doğruyorum
üzerine domates soğan biber ve kıymayla yapılan bir iç var ya hepinizin bildiği (karnıyarık içi mesela)
onu yapıp en sonunda 2-3bardak da su ekleyip 10 dk suyla kaynatıp sonra ekmeklerin üzerine döküyorum ıslak ıslak bişey oluyor işte
üzerine sarımsaklı yoğurt da dökülüyor ohh mis gbi yeniliyor

selam kızlar size.
dün ben çıktıktan sonra kaç sayfa ilerlemişiz... salatalar var göz gezdirdim... birazdan notlarıma ekleyerek okuyacağım inş. bu saate kaldım, önemli bir konuyla ilgili yazıyordum.
http://www.kadinlarkulubu.com/showthread.php?p=16093574#post16093574
linkten kontrol edebilirsiniz, zira hayli mühim bi mesele.
bugün de çok işim var ama, bakmaya çalışacağım ara ara buraya da.
Sevgiler.

Günaydın hamarat hanımlar :)))

bu arada kimse merak etmemiş ama yazmazsan çatlarım
ayva tatlıma bayıldılar, bayıldılar...

canım ellerine sağlık, KK bayanlarının bişeyi kötü yapması ihtimal dışı da ondan sormadık biz :82:

Konumuza gelince, biz 2 kişiyiz ve azıcık bile olsa (hani fırınlayıp rondodan geçirilen) bize çoook uzun zaman yetiyor.
Ben de onlara bizden daha çok ihtiyacı olan hayvancıklara veriyorum.
bayatlayan ekmekleri doğrayıp poşette tutuyorum ve o günkü yemeğin kalan suyunu döküyorum üstünee, az göründüyse su ekleyip bi de bulyon atıyorum içine.
Oluyor sana Kediicikler ve köpecikler için ziyafet.
sonra geçip karılarına mutlu mutlu yemelerini seyrediyorum ki bunun lezzetini hiç bişeye değişmem

konu geçti sanırım ama ben yoğurtlu mayonezli salatalara bayılırım. misafir gelecekse patates haşladıktan sonra biraz z.yağı limon suyu tuz karabiber kimyonla karıştırıp iyice yoğururum. (varsa evde kuskus haşlayıp onu da eklerim). içine marul-maydonoz-taze soğan-kornişon-mısır evde ne varsa eklerim. azcık yağladığım borcama bastırarak yaydıktan sonra üzerine (evde varsa rendeleyip kavurduğum havucu) yoğurt-mayonezle isteğe göre sarmısakla karıştırıp üzerine yayarım. offf sonra da 1 tepsiyi tek başıma yiyebilirim. biraz kilo alma çabam olduğu için sınırsız yemek serbest :86:

salatalar için ayrı bir gün tahsis etmeliymişiz :)
millet salata uzmanıymış da haberimiz yokmuş
oohh,, birsürü de tarifimiz oldu

bu arada bugünkü konu ne? kaçırdım mı yoksa belirlemedik mi...
Aslında Libyana topik annesi olarak haftalık bi program hazırlasa, biz de ona göre güne başlasak, sabahın nur vakti girenler olarak :)))
hem dersine de çalışır herkes, ne iyi olur.
Mesela konu bugün belli oluyor, benim evde bi tarifim var, işyerindeyim... anlatabildim mi...
Hatta belki çalışkan hanımlardan önceden yapıp resimleyip paylaşanlar çıkar, ne güzel olur...
Di mi arkadaşlar???

bugünkü konu bayat ekmekleri nasıl değerlendirebiliriz?
evet haftalık konu programını beğendim planlı biir insan olarak
bir haftalık yemek ve kıyafet planım hazırdır:)))
pazartesiden başlayabilir aslında yarın özgür takılırız

bugün galiba bayat ekmekleri değerlendirme;
bende bayat ekmeklerle, ekmek pizzasıda dediğimiz peynirli ekmeklşerden yaparım.hatta çok yakın misafirlerimede yaparım.ayrıca yumurtalı ekmek yada bizim ekmek balığı dediğimiz süt,yumurta ve unla hazırladığımız karışıma ekmekleri batırıp kızartarak değerlendirebilirim.
az önce yemek sitelerinin birinde sarmısaklı ekmek tarifi gördüm.en yakın zamanda deneyeceğim.ayrıca bir arkadaş bahsetmişti,tiriti bizde yaparız.

way be süpermiş. kıyafet planı hiç aklıma gelmemişti :) ben de uygulamaya çalışayım, teşekkürler

konuya da bayıldım, tam benlik.
Bayat ekmekleri nasıl değerlendiririz...
Ok. Dökülün bakalım tasarruflu hanımlar....

benim ilk aklıma gelen galeta unu oldu. Paneli yiyeceklere bayıldığım ve çok tükettiğim için olabilir. Ekmekleri tepsiye ufalarım, kurusun diye. Tabi arada altüst edeceksiniz. En son rondoda çekip kavanozlara doldururum. sadece ekmek değil, poaça falan da karıştırdığım oldu içine hatta. ama abartmadan, tadı değişir.

bi de galeta unuyla yapılan bi tatlı tarifi var, onda da kullanıyorum aynı şekilde.

Ben bayat ekmeklerle yumurtalı ekmek yapıyorum pazar kahvaltılarında süper oluyor. Birde bayat ekmek tatlısı yapıyorum oda güzel oluyor sonraaa robottan geçirip köfte harcına kullanmak için buzluğa atıyorum.Hiç bişey yapamazsam kedi ve köpeklere ıslatıp veriyorum yesin zavallı hayvancıklar :)

afferin mutsuz82, çöpe atmaktansa, hayvanlar nasiplensin...
ben ekmek küflendiğini görünce çok üzülüyorum. Bir kere ağlayacaktım neredeyse...
Hadis i Şerif var bu konuda, "ekmeğe saygı gösteriniz" diyee.

bende de bi tatlı iki börek tafi var bayat ekmekten. fırsat bulunca yazcm inş.

hemşirem ve bluem çok teşekkürler, evet kağıt kaplar harika fikir, ancak ısrarla tavsiye ediyorum, zeytin ezmesi de üstüne çooook yakışıyor, mutlaka deneyin. ben dışarıda yerken de koydururum mutlaka zaten

10 yıldır oturduğumuz yerde çok güzel bir sistem var: herkes bayat ekmeğini bahçe kapılarına asıyor ve hayvanlara vermek için bunlar toplanıyor. bunun dışında üzerine et-tavuk suyu dökerek yine kendimiz de verebiliyoruz evde sulu yemek piştiyse.

Ama zaman zaman yaptıklarımız:
-yumurtalı ekmek (sadece kırılmış içine biraz tuz atılmış çırpılmış yumurtaya bulanan ekmek dilimleri kızgın yağda kızartılarak oluyordu.)
- yıllardır yapmadık ama Papara... bir arkadaş tirit tarif etmişti ona benziyor. (soğan salça kıyma kavrulur, su eklenir pişer, üzerine yumurta kırılır ve lokma lokma doğranmış ekmekler ilave edilir karıştırılır.
- peynir-yumurta- bol maydanozlu karışım dilimlerin üzerine sürülür, fırınlanır. (oh misss )

canım katılım hakkım bitmiş.teşekkür edemedim:)çok saol
inan deidiğin gibi yapıyorum.ama o leziz tadı alamıyorumyada ben kahve sevmiyorum diyemi tatmin olmuyorum acaba:))
aslında içenler beğeniyor ama:18:bide fincanı ocağa tutarım ısınsın diye
buda benim püfüm

canım soğuk suyla ve kısık ateşte pişir altını açma kahvesinide az koyma az koyunca köpürmüyor
hayatçım sende saol.aynen öyle yapıyorum.ama dediğim gibi,istediğim köpük olmuyor
ben bi kahve yapıp ekliyim buraya en iyisi.siz karar verin

ben bayat ekmekleri yumurtalı ekmek olarak değerlendiriyorum
hatta yumurtaların içine peynir yada kaşar koyabilirsin.baharatta koydummu tamamdır:13:tavada pişir,al sana kahvaltılık,çayın yanına aperatif:13:

arkadaşlar defne yaprağı kullanıyormusunuz
hangi yemeklerde nasıl kullanılıyor acaba ?

anamm,bu tükkan ne zaman açıldı,
sahibine baktım Libyanaymış, açılışa çağırmadı ama neyse,
çok güzel ve faydalı topik olmuş, hayırlı olsun arkadaşlar,
takipteyim.

selamlar,
alışkanlık haline geldi burası artık uğramadan yapamıyorum..:))

grimsi öncelikle sana sınavlarında başarılar diliyorum...

kumpir konusunda bişeyler yazıp bugünün konusuna geçeceğim..
bende eşimin tarifidir kumpircide gördüğü ile evde denedik hepde öyle yaparız..
önce patatesleri haşlayıp iyice eziyoruz daha sıcaklığı çıkmadan tereyağ ve rende kaşar katıp iyice özdeşleştiriyoruz ve küçüğk kayık tabaklara koyup üzerine kornişon turşu salam sosis mısır eşim acılı ezmede yapıyor üstüne koyacağınız şeyler sizn zevkinize kalmış sonra mayonez ve ketçapla süsleyip oturup afiyetle yiyoruz...
görümcemin oğlunun doğum gününde tepsiye yapmıştık mayonezle ve ketçaplda süsleyince pizza gibi görünmüştü kare kare kesip ikram etmiştik...

gelelim bugün konusuna bayat ekmekleri bende genelde dilimler üzerine biraz margarin sürerim kaşar sucuk domates ve biber ile mni pizza gibi oluyor fırında ..
ayrıca yumurta acılı sos ve az peynir karışımını ekmek dilimlerinin üzerine sürüp fırınlarım...
annemim yaptıklarıda var tirit gibi yapar babam sever..
ama en çok ekmek tatlısını severim süt yumurta karışımına bulayıp dilimleri kızartır sonra üzerine şerbet döker çok şahen olur ekmek kadayıfı gibi bişey oluyor..
ayrıca bazen sütlü yumurtalı ekmeği kahvaltıda yayaprım ama çok yağlı oluyor artık sık yapmıyorum..
şimdi benim kuzulardan içi kalmıyor zaten çorbalara koyuyoruz dışınıda ben tost yapıyorum kendime..:))

arkadaşlar defne yaprağı kullanıyormusunuz
hangi yemeklerde nasıl kullanılıyor acaba ?
canım ben defne yaprağını hep balıklara kullandım başka yemeklerde bende bilmiyorum..
ben balık sevemeyen biri olarak arada eşime yapıyorum..eşim çinekop getirmişti çooooook önceleri (şimdi taze balık bulunmayan bir memleketteyiz)onu tuz ve karabiberle tatlandırdım tepsiye koyduım üzerine limon dilimleri defne yaprağı ve soğan halkarı koyup biraz has zeytinyağ gezdirdim fırınladım ben bile yedim eşim çok beğenir bu tarifi ..

son olarak benim kahvemide beğenirler..
ben her fincen için tepeleme 1 tatlı kaşığı kahve
her fincan için 2 küp şeker koyarım (orta şekerli tarifi bu)
ve ocağa koymadan iyice karıştırırım kahve dağılsın diye
sonra kısık ateşte hiç karıştırmadan köpüklenmesini beklerim ben köpükleri kaşıkla fincanlara dağıtırım yine koyarım yine köpük olur onuda dağıtıp şekeri tam ölçüde dağılsın diye karıştırıp tekrar ocağa kabarınca fincanlara dökerim...
benim püf noktam köpükleri almadan asla karıştırmam en başta ocağa koymadan kahveyi karıştırdığım için kahve güzel köpürüyor..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…