- Konu Sahibi labellevie
-
Olur mu uzman yada çocuk yetiştirmiş olmak gerekmez KK’nün zeki kadınlarının fikirleri çok önemli benim için.Uzman degilim, cocugum da yok ama gorgulu kuslar gordugunu isler diye bi soz var. Siz aile olarak sevginizi esirgemez, hosgorulu, ahlakli olursaniz onlar da elbet bunu bilip gorerek yasarlar (istisnalari goz ardi ediyorum). Cogu ebeveynin ortak problemidir, biz yapamadik siz yapin, biz olamadik siz olun.
Basaridan kastinizi anlamadim, marangoz olsun mutlu olsun, o yaptigi isin en iyisini yapsin „basarili“ olsun, az kazansin ama emeginin karsiligini alsin, carpip cirpip, yakip yikip zengin olmasin diye dusunuyorum. Herkes tip doktoru, muhendis olamaz. Gecmisini bilen, caga uygun merhametli bireyler yetistirirsiniz umarim.
Nasıl yani ahlaki değerler kişiden kişiye değişiyor mu? Mesela büyüklere saygı beklenen ve istenen bir davranış değil mi? Saygısız olan çocuğumu olduğu gibi mi kabulleneyim? Ben bunun olmaması için neler yapmam gerektiğini merak ediyorum.Cocuklarınızı olduğu gibi kabullenip olduğu gibi sevmelisiniz. Onlar sizin ahlaki değerlerinize sahip olmak zorunda değil sizin istemediğiniz bir davranışı yaptı diye hayal kırıklığına uğrayacaksanız yapmasaydınız çocuk. Başarısız olsalar ne olacak sevmeyecek misiniz artık ? Zaten cocuğunu olduğu gibi seven kosulsuz kabullenen ailede yetişenler başarılı da olur ahlaklı da.
Ya işte öyle olmuyor. Keşke öyle olsa.Armut dibine düşer nihayetinde
Ben de bunlara inanıyorum ama sizin de çocuklarınız henüz küçük sanırım. Büyüyünce ne olacak? Bizim severek, emek harcayarak, kendimden ödün verip büyüttüğüm çocuğum yarın bir gün bana “sana ne“ der mi?Cok ama cok sevdigim bir söz var siz yürüyün çocuklar adımlarınızi takip eder.
Benim iki çocuğum var elimden geleni fazlasıyla yapmaya calisiyorum olur olmaz ilerde görebiliriz bunu ama şunu biliyorum ki bol bol sevmenin öpmenin konuşmanın gerçekten kaliteli zaman geçirmenin asla yeri girmez elbette cocuk üzerinde olumlu etkisi cok oluyor.
Tabi ki ahlaki değerler kişiseldir, kişiden kişiye değişir. Ben sırf dünyaya daha önce geldiği için herhangi birine saygı duymasını beklemem mesela çocuğumdan.Nasıl yani ahlaki değerler kişiden kişiye değişiyor mu? Mesela büyüklere saygı beklenen ve istenen bir davranış değil mi? Saygısız olan çocuğumu olduğu gibi mi kabulleneyim? Ben bunun olmaması için neler yapmam gerektiğini merak ediyorum.
Çocuklarımızın mayasına umut öyküleri katmalıymışız.Öncelikle herkese merhaba, bu bdv konusu değil demeyin benim için çok büyük bir sorun. Aklımın her köşesinde hep bu soru, iki oğlum var bir 7 yaşında diğeri 6 aylık. Çevremde gördüğüm her kötü örneği gözlemliyorum. Nasıl anlatsam çocuğu üniversiteye giden iş arkadaşımın çocuğu ile ilgili yaşadıklarından, bir müşterinin çocukları ile ilgili anlattıklarından ders çıkarmaya çalışıyorum. Ne yapmak lazım?
İçten içe yetiştirdiğim çocuklarımın büyüyünce başarısız olmalarından, beni hayal kırıklığına uğratmalarından, saygısız, haksız ve bencil olmalarından çok korkuyorum. Lütfen bana bir akıl verin. Özellikle yetişkin çocukları olan yada çocuk gelişimi konularında uzman olan arkadaşların fikirlerini almak istiyorum.
Büyüklere saygı saçmalığın daniskasıdır. Saygı ve sevgi hakedilmelidir. Ast-üst iliskisiyle saygı duyulur senin saygını hak edecek bir sey yaptıysa saygı duyulur. Ama kırk kat yabancıya yaşı büyük diye saygı duyulmaz. Saygı duymamak farklı bir seydir saygısızlık yapmak farklı bir şeydir.Nasıl yani ahlaki değerler kişiden kişiye değişiyor mu? Mesela büyüklere saygı beklenen ve istenen bir davranış değil mi? Saygısız olan çocuğumu olduğu gibi mi kabulleneyim? Ben bunun olmaması için neler yapmam gerektiğini merak ediyorum.
Niye bu kadar ağır eleştiriyorsunuz ki? Konuya da beğenmedim ifadesi koymuşsunuz. Benim derdim zaten bu, beğenin beğenmeyin diye yazmadım. Fikir almak için yazdım. Başarısızlıktan kastım, doktor, hakim, mühendis vs olsun çok para kazansın değil. Kendini bilen, istediği hayatı yaşayabilecek, olmak istediği kişinin biraz da olsa yakınından olabilmiş, sevdiği istediği mesleği yapabilen, olamasa bile kimseyi suçlamayacak bir birey. Umarım ifade edebilmişimdir.Cocuklariniza cok uzuldum gercekten
İnsallah ileride size sorarlar sen bu hayatta kendin ne basardin anne diye
Diyebilir. Ne için dediğine bağlı bu. İyi yetiştirilmiş vicdanlı ahlaklı çocuklar olsalar da size sana ne diyebilirler. Kendinizden ödün verdiğiniz için çocuklarınızdan bağlılık beklememelisiniz. Böyle hissettririrseniz sanane diyecektir çünkü. Ama yalnızca sevginizi verirseniz onun hayatının ona ait oldugunu kabullenirseniz zaten her şey istediğiniz gibi gider diye düşünüyorum.Ben de bunlara inanıyorum ama sizin de çocuklarınız henüz küçük sanırım. Büyüyünce ne olacak? Bizim severek, emek harcayarak, kendimden ödün verip büyüttüğüm çocuğum yarın bir gün bana “sana ne“ der mi?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?