- 5 Ekim 2018
- 1.297
- 1.797
- 83
- 38
Merhaba,
İktidar diye bir kitap var, yönetici olan herkesin okuması gereken bir kitap bence. Kesinlikle okumalısınız.
Ayrıca güler yüzlü olmanızdan kaynaklandığını düşünmüyorum bu tavırların. Üniversite'den mezun olduğumdan beri hep yönetici olarak çalıştım. Daha 25 yaşında iken 30 kişilik bir ekibi yönetiyordum. Hiç bir zaman kimseyi ezmedim, kimseyi hor görmedim. Ben işimi tatlı dille yaptıran biriyimdir. Ha bazen arada laubali tipler çıkmıyor mu, çıkıyor tabii. Ama onlara da ona göre davranıyorum. Özellikle sana bağlı olan kişileri iyi analiz et. Bazı insanlara tatlı dille iş yaptırırsın, bazı insanlar ise bundan anlamaz sert dille iş yaptırırsın. Bazı insan övülmek, pohpohlanmak ister, bazı insan da sürekli azar işitmek. Şuan çalıştığım yerde bir çok kademeden insan idare ediyorum. Mesela bir mühendisim var azar işitmesi lazım iş yapması için, ama bir kaç ustam var hayatta bağırıp çağıramazsın ya da sert davranamazsın. O şekilde iş çıkmaz ellerinden, sen de mağdur olursun yönetici olarak. Onlara da aslansın sen ustam, bunu yapsan yapsan sen yaparsın diye gazlarım :)
Diğer bir taraftan da her daim bakımlı olun. Şık giyinin, paspal olmayın. Çalıştığınız bölümü bilmiyorum ama mesela ben Endüstri mühendisiyim, o sebeple çıtı pıtı giyinmiyorum. Çıtı pıtı giyinsem hiç kaale alınmam mesela ama öyle paspal da giyinmiyorum. Pantolon, gömlek veya bluz, düz ayakkabı ama bakımlı.
Çok mesafeli değil, ama laubali de değilimdir. Her işi de yaparım. Mesela çaycı ablanın servisi geç kalıyor, ben araç ile geldiğim için erken geliyorum. İdari katın mutfağındaki çayı da demlerim, bina çok katlı olduğu için çaycı ablaya bana kahve koyar mısın abla ben gelip alırım derim ve kahvemi gider kendim alırım. Yeri gelir ekibimdeki mühendislerime kahve de yaparım çaycı abla izinde ise. Ne ekibimdeki insanlardan saygısızlık gördüm ne de diğer bölümdeki arkadaşlardan. Ekibimdeki herkes de benim ekibimde oldukları için çok memnun olduklarını söylüyorlarmış, yüzüme de söylerler sağ olsunlar. Ama şu var konu iş olunca gerektiğinde sert de olurum. İş istediğim gibi olmadı mı, bunun burasını düzeltelim X Bey derim. Ya da diğer bölüm sorumluları ile bir konuda ters mi düştüm (ki normal hayatta çoğu ile çok samimiyimdir) bundan sonra bunu bu şekilde yapın lütfen derim.
Gerekli yerde gerekli tavrı koyamadığınız için olabilir sanıyorum bu durum. Ama en önemli sebep de kendinize olan güveniniz. Kendinize güvenin. En önemli nokta o. İş konusunda öz güveni doruklarda olan bir insanımdır, bu sebeple bu zamana kadar söz geçiremediğim hiç kimse olmadı iş hayatında... Ha tabii bunu özel hayata uygulayamıyorum orası ayrı bir durum![]()
Ben yazdım sandım