Neden bizlere bu kötülüğü yapmalarına izin veriyoruz

Allah canını almasiniyi ki giyip gelen kıskanç bı eltin olmamış:)

Ben takmadım. Kimse de bana "takmayacak mısın" diye sormadı. Söz konusu bile olmadı.

Kimseye bekaretimi kanıtlamak için güzelim gelinliğe kurdele takıp hediye paketi gibi dolanamam.

Ne kadar soylense tartisilsada BOŞ adet gelenek boyle sonucta 2.evlilik yapan bile takiyor degisen bisey olmaz hos deil evet

Ben baglatmadim
Daha dogrusu aklimiza bile gelmedi
Dugunden 1 ay sonra falan aa yapmadik dedim
Babaanem de bizim orada oyle bi adet yok
Ne ben kirmizi kusak bagladim ne de ablalarim(5tane) dedi
Ben samsunluyum ama babaanem surmeneli
Adetimiz olsa da baglatmam
Bakire evlendim ama bundan kime ne
Bence de kim ne derse desin bunun tek anlami bekaret

Takana "aferin bakireymiş"
Takmayana "aaaa bak bakire değilmiş"
Pembe falan takana da "acaba bu ne ola ki böyle"
Demiyoruz. Ben rastlamadım. Sen diyorsan eğer o senin fesatlığın. Bakire olan olmayan takmak isteyen herkes takıyor. Adet olmuş. İstemiyorsan takma. Hem kuşağı takma hem de böyle saçma sapan bir konuyu kafana takma.

Aynen öyle namusuyla sana teslim ediyorum damat anlamında. Hediye paketler gibi yere batsin örfü adeti.

Gayet te takmayana aaaa bakire değilmiş goruyor musun diyen denyolar var.

Onu doğru düzgün bilen yok ki, yani bekaret mekaret bilen yok. Adet olmuş işte evden ayrılırken isteyen yapar istemeyen yapmaz. bi kurdelayı bu kadar kafama takıp bana bunu yapmalarına nasıl izin veririm diye dert edemem daha kadınlara yapılan neler var bundan önce.

Konu sahibinin ne diye bu kadar üstüne gidilmiş ki?
Bu kırmızı kuşaktan dolayi"karalar bagladim"dememis.sadece her yerde ve her şekilde -KADIN-denilen canlının bir şekilde aşağılandığı veya aşağılanmaya çalışıldığını belirtmiş ki bencede gayet haklı.yani tartışılacak bir konu olusturmusken dalga geçmek nedir yani

Hiç duymadım bekaret kuşağı olduğunu düğünümde bağlandı ama aklıma bile gelmedi öyle birşey.
Ayrıca benim hoşuma gidiyor yani düşündüm de çok kötü berbat birşey diyemem. Konu bekaret ise o zaman aöan kötü tabi.

Saçma sapan adetlerden biri işte. Ben takmadım, evden çıkmadan bir kuşak lafları dolandı ama duymazdan geldim kimse de gelip bir şey sormadı. Gelinliğimin belinde siyah bir detay vardı, "Gelin de kara kuşakmış." diye ehuehu kıvamında espriler yapıldı o kadar. Kimsenin hediye paketi yapılmadığım için bakireliğimi sorguladığını sanmıyorum.

Evden gelin almaya gelinirken, babam odada bağladı dua ederek.
Evden çıkıp arabaya bindiğimde düğüne giderken fırlatıp atmıştım.
Bekaret sembolü olduğunu bildiğimden üzerimde 4 5 dk dan fazla durmasına müsade etmedim.
Babamın o kendi zamanındaki ‘babalık görevini’ yapmasına, kendince kızını uğurlamasına müsade ettim sadece.

Eminim bunu bircok kisi bilmiyordur. Bilmeden yapiyolardir. O yuzdende ilginc gelmiyordur. Ben bunu cok sonradan ogrendim evet utanc verici ama baglanmamasini istediginiz anda insanlarin aklina baska seyler gelir. Biliyorsunuz ki ulkemizde elalem ne der diye bir kavram var.

Yazanlar olmuş, ben de bu sitede öğrendim kuşağın bekaret anlamına da geldiğini.
Bizde kuşak evden çıkarken bağlanmaz. Düğünün sonuna doğru müzik eşliğinde bağlanır. O sırada gelin, damat ve kuşağı takacak olan kişi hafiften oynar, müziğe tempo tutar. Uzun zamandır yapana denk gelmediğim için tam hatırlayamıyorum ama sanırım birkaç tane farklı renklerde kuşak bağlanıyordu. Hepsinin farklı anlamı var. Hepsi de 3'er defa dolanıp açılır, üçüncü seferde bağlanır. Ama dediğim gibi uzun zamandır yapan görmüyorum. Bazen de sadece tek kuşak bağlanıyor yine müzik eşliğinde.

Ben de yaptıracağımı sanmıyorum, gelenekleri önemseyen bir insan değilim. Ama birileri diretse inadına yapmam. Siz de yapmasaydınız. Fikir beyan etmeniz için birilerinin sorması mı gerekiyor illa?

Eski inanışlara göre kırmızı kötülüklerden korurmuş. Mesela doğum yapan lohusa kadınlar kırmızı giyinirmiş. Şimdilerde farklı renklere dönülse de o taçlar kırmızıdır genellikle. Hemen kırmızı kurdela vs getirip lohusaya bağlanır. Çünkü al basması olmasın diye. Kırmızı bir parçayı bebeğin yanına koyarlar. Bunları ben belgesellerde de gördüm.
Geline de kırmızı takarlar ki kötü varlıklardan korusun. Eskiden bekaretin olmaması gibi bir düşünce yoktu doğal olarak. Son yıllarda iyice bekarete bağlandı konu. Ama takmayan gelinlerde gördüm. Kimsenin aaaa bak takmamış bakire değil dediğini duymadım. Kuşak takmanın önemli olmasının sebebi de bence bekaret önemli değil diyenlerle bekaretini gurur sayanların çatışmasıdır. Herkes birbirine inat yapar oldu artık. Çok az kişi var herkesin kendi kararı diyebilen ülke çapında.
Bana sadece evden çıkarken babam bağladı. Sonuçta 70 yaşında adam. Ben ona bu saatten sonra düşüncemi söylesem ne söylemesem ne. Varsın taksın gönlü hoş olsun. O beni öyle uğurladı. Arabaya binince çıkar gitsin.

Ben bu adeti bilmiyordum o zamanlar biliyormusunuz
gülmüştüm bağlayamadılar bi türlü diye ...

kırmızı kuşak tam ağlamaklı kuşak..:)
evden gelin çikarken agliyoruz ya... kırmızı kuşak mi ağlatiyor ne? (tabi şaka bi yana evden ayrılmak zordur)

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…