Neden çocuklar sadece anneninmis gibi davranılıyor

Monoceto

Guru
Kayıtlı Üye
4 Aralık 2010
3.665
6.596
358
35
Merhaba hanımlar
Anlamlandiramadigim bir konu var. Genel kani da bu yönde olduğu için buradan sormak istedim.

Toplumumuzda çocuk sahibi olunduğu zaman sanki çocuk anneninmis baba yapım için yan oyuncuymus gibi bir algı neden var? Neden herşeyden toplumun genelinde anne sorumlu?

Babalar işe daha rahat giderken bunun lafı bile olmazken, izne ayrılan neden anne oluyor? ( emzirme sürecinde dahi bence bir şekilde anne hayatın için de olabilecekken) çalışacağı zaman bakıcı ya da kreş bulma işi neden sadece anneye ait oluyor? Ya da Instagram'da da denk gelmissinizdir, hasta olunca izni neden anne alıyor. Hastanede neden sadece annenin kalması isteniyor?

Baba diledigi zaman iş seyahati ya da bir başka sebepten şehir dışına gidebilirken, anne neden bunu yapınca ya da babayla çocuğu bir yere gönderecek olursa neden toplumsal bir baskıyla karşılaşıyor?

Ben neden daha özverili olmak zorundayım? Bu cocuklar sadece kadınların mi ya hu!

Haberlerde bile bir çocuğa birşey olsa annesi nerdeymis deniyor. Gerçekten bu durumdan inanılmaz bunaldım. Çevremde çocuğuna yapışık anne dolu. Demek ki sorun bende diyorum. Ama bunu da kabullenemiyorum çünkü annelik ve babalık eşit şartlarda olmalı.

Annelik kutsal denmiş. Üstümüze yapışmış. Babalik maşallah pasalik. Sütünü al gel, iki sev tamam. Harika babasin.

Çok doluyum. Yazım hataları için üzgünüm klavyem sitede sıkıntılı çalışıyor.

Haklısınız. Ben babalık izninin özelde üç memuriyette on gün olmasına çok takılıyorum mesela. Çok acımasızca. En az 1-2 ay izni olmalı babanın. Hadi 40 gün diyelim. Hoş analık izni de çok az ama baba sanki baba değilmiş gibi özelde üç günde işe dönmesi bekleniyor. Umarım değişir bu durum ya

Çünkü bknz: ataerkil toplum yapısı, anneliği kutsallastirarak ebeveynlik rolünün %90inin annenin omuzlarına yüklenmesi.

Ataerkil düzen böyle işliyor, kadın sürekli fedakarlık yapan taraf.
Dekolte giyer boyu kadar çocuğu var utanmamış derler, boşanır çocukları için sabretmedi derler, boşanmaz çocukları nasıl bir ortamda büyüttü derler, iki kadeh bir şey içer çocukları da kendine benzetecek derler, o gün yemek yapamamıştır biz senin yaşındayken 4 çocuk büyüttük yemeksiz günümüz olmadı derler, işe başlar para için el kadar çocuğu bıraktı derler, çalışmaz bi sen mi doğurdun derler.
Saymaya kalksam yol olur. Hep söylerim kadınlar anne olunca diğer kimlikleri silinmiyor ama insanlar silinsin istiyor

Biçilen bu rolden dolayı da babalar çocuklara 1 saat bakmayı lütfettim olarak lanse etmeye başladı,babalar bu kadarcık sorumluluğu dahi kaldiramadiklarindan dolayı bu forum çocuktan sonra boşanan kadınlarla dolu,ben en son kavgami evde işi olmadığı için çocuklara bakan kocamın işten geldikten sonra bana oflayıp pufflayıp saldırması dan sonra boşanmayla neticelendi eşim daha 3 hafta bakmıştı şu an çalışıyorum da çocuklarıma da bakıyorum ama onun offunu puffunu duymadığım için huzurluyum

Aynı soruları ben de soruyorum. Henüz cevap bulamadım. Feministim diyemem ama çok yakın bir kişiliğe sahibim ama çocuk sorumluluğundan kendimi kurtarmakta fazlasıyla zorlandım. Bu çevre baskısından ibaret de değil, bilinç altımıza yerleşmiş resmen.

Bildiğim için cevap verebileceğim tek soru emme güdüsünün bıraktığı bağdan kaynaklı çocuğun anneye büyük zaafı var, hasta olduğu zaman (özellikle küçükken) bir tek annede teselli buluyorlar. Ben bütün gün tuvalete bile zor giderek hasta çocuğumun yanında yatmak zorunda kaldığımı bilirim. Sen yoksan dünya yanıyor sanki.

Diğer kısımlar sadece toplum baskısı ve geçmişten gelen baba para getiri anne çocuklara bakar geleneği. Ama ülkemizde kadın para getirse de rolünde eksilme olmuyor, aksine ekstra rol biniyor.

Bak yaramı deştin şimdi gece gece. Azad olacağım günü iple çekiyorum.

Ama bunda da bir hata yok mu? Şimdi adam çocuk bakmadan çaba sarfetmeden yetişmiş çocuklara nafaka verip babalık yapmış olacak. Bosanirsam çocukları asla tek velayet almak istemem. Bu çocuklarımı sevmediğim için asla değil babaları da var olduğu için olur. Bir dönem annede bir dönem babada olmaları gerekmez mi? Bu da toplumsal bir baskı değil midir?

Hastanede bile çocuklar hasta olmuştu eşimle kalmak istedik. Neymiş diğer anneler rahat edemiyormuş da erkek kalamazmış. Odalar ayrı niye rahatsız edelim biz insanları. Orda bile anne baba ayrımı vardı
Ben de yaşadım aynı şeyi. Benim işim rapor alsam zorluk olacak bir iş, eşime daha rahat olacakken sadece anne kabul ediyoruz demişlerdi. Saçmalık resmen

Benim buna benzer yorumlarımda hemen feminist damgası yiyorum zaten. Feminist değil hakkaniyetliyim diyorum. Ama anlayan yok. Kendi anneligimi sorgular oldum

Ben çocukların babada kalmasına karşı değilim sürekli değil de dönem dönem verilebilinir şu an ortamı müsait değil bazı haftasonları yatılı vermek isterdim mesela bakalım yazın en azından bikaç gun ortamı müsait olursa yatılı vermeye çalışacağım

Ortak velayet başa bela, kaydettiğin okula kadar karışıp kavga çıkarıyorlar, yeniden evleniyorsun senin evinde kalsın istemiyorlar halbuki kendisi evlenip çocuk bile yapmış olabiliyor. Hiç tavsiye etmem. Ortak velayet erkeğin eski karısına zulmünden başka bir şey olmuyor. Arkadaşım yaşıyor oradan biliyorum

Parkta herkes eşime süper baba muamelesi yapıyor. Teyzenin teki laf sokmaya bile çalıştı. Eşime dönerek senin gibiler var mıymış herkes kıymetini bilsin dedi.( herkes benim galiba). Oyun parkinda kadinlar dusmanca bakiyorlar. Tabi kocaları da.Cunku evde kocalarini sikistiriyorlar. Bunu içlerinden biri itiraf etti.
İlk 6 ay gercekten annenin oluyor bebek, meme ilişkisi dolayısıyla. Bir de zaten ilk 3 aya 4. trimester deniyor. İskandinav ülkelerinde babalık izni de var.
Bana gelince anne ve kv desteği yoktu. Başından 2 kişi büyüttük. Eşimin niyeti varmış ama ben de hiç lütuf gibi davranmadım . Ama benim babam da annemden çok beni buyutmuştur. Kültürel bir aktarım galiba. Ama erkek kardeşlerim daha ataerkil. Babam gibi değiller. Dedem gibiler.

Es secimi cok onemli. En az sizin kadar evliligi ve bebegi benimsemis birini bulursaniz cevre baskisi falan duymaz kulaginiz cunku siz zaten mutlusunuzdur esinizle.
Kim ne derse desin yani sonuc olarak, paylasim ve is bolumu yapabilmek onemli.
kadının eşi eşit görev alıyor/almalk istiyor olsa bile çocuk büyütmekte
o adam işyerinden çocuğum ateşlenmiş diye izin almak istese alamaz ki - hatta ben şimdiye kadar çocuğum kreşe başlayacak, çocuğumum x sorunu var diye izin alan baba da görmedim. anca kendi işiyse belki.
tuhaf olan tüm toplum.

babanın izin alabilmesi için ciddi ciddi çocuğun ameliyatlık acillik bir durumu olması lazım

işin açıkçası bu konuda anneler/kadınlar kendi ayağına sıkıyor
özellikle de özel sektörde
çünkü hep kadınlar çocukla ilgileniyor diye bu sefer özel sektör çocuklu/hemen çocuk yapabilir durumdaki kadını işe almak istemiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…