Neyin kafasını yaşıyorlar??

motherofcat

Üye
Anneler Kulübü
Kayıtlı Üye
8 Şubat 2025
301
318
18
Herkese merhabalar. İki aylık bir bebeğim var. Eşim ve ailesinin beklentileri, aslında doğumdan sonra eve geçer geçmez başladı. İlk haftalar, her gün aynı soruları sormaktan bıkmadılar. Annen ne zaman gelecek, baban ne zaman gelecek, kardeşini çağır gelsin... Bu sorular hiç bitmedi. Annem ve babam çalışıyor. Kardeşim de zaman zaman çalışıyor diyebilirim; bazen işe gidiyor, bazen gitmiyor. Onlar ise bebek olduktan sonra ailemin her gün bize gelip gitmesini beklediler.
Aslında eşim başlarda bu kadar değildi ama sonradan o da aynı türküyü tutturmaya başladı. Kayınvalidem her telefon görüşmemde—mesela hafta sonuysa— "Annen geldi mi?", hafta içi herhangi bir zamanda "Baban geliyor mu?", "Kardeşin ne yaptı?" gibi soruları soruyor. Ailem hem çalışıyor hem de her boş olduklarında benim evimde işleri ne, Allah aşkına? Herkesin kendi hayatı, kendi planı ve kendi düzeni var.
Biz daha önce benim aileme biraz uzak bir yerde yaşıyorduk, doğumdan hemen önce onlara daha yakın bir yere taşındık. Acaba yakına gelmemizin etkisiyle mi beklentileri arttı diyorum. Ya onlara ne demekten kendimi alamıyorum. Gerçekten bu durum onları neden bu kadar ilgilendiriyor? Üzerimde büyük bir baskı hissediyorum.
Görümcem geçen gün, yakına gittiniz de ne oldu ,sanki şimdi geliyorlar da... gibi bir laf etti. Ben ufaktan tersleyince (geliyorlar nereden biliyorsun gelmediklerini dedim biraz sesimi yükselttim), pişman olmuş olacak ki, "Yok şuram ağrıyor, buram ağrıyor, iyi değilim," dedi. O gün eşimle kavga ettik. "Sen ve ailen, benim ailemin ne zaman gelip gittiğinin çetelesini tutuyorsunuz herhalde!" diyerek çıkıştım. Eşim de yok öyle şey, bakma sen ablama falan,dedi. Klasik...
Geçen gün bir olay yaşadık ki, beni asıl çıldırtan o oldu. Sağlık ocağına gitmem gerekiyordu çocuğun aşısı için ve hesapta kardeşim gelecekti. Ama uyuyakalmış, ben de tek gitmek zorunda kaldım. Eşim, neden gelmedi, ona çok kızdım, minvalinde şeyler söyledi. Uyuyakalmış dediğimde ise, e uyanınca gelseydi neden gelmiyor diye bağırdı. Ya bunlar şaka mı yapıyorlar? Bana öyle saçma sapan geliyor ki bu davranışları zerre anlam veremiyorum. Öyle garip geliyor ki!! Ben şimdiye kadar hiç umursamadım, eşimin ailesi ne zaman gelmiş, ne zaman gitmiş diye takılmadım. Ki aklıma da gelmedi.

Onlar doğulu,birbirleriyle bize istinaden biraz fazla sıkı fıkılar. Biz onlar kadar vıç vıç değiliz diyeyim. Mesela, her Allah'ın günü ailemle konuşmamı bekliyorlar, diğer türlüsünü garipsiyorlar.
Mesela bir hastane işi var diyelim, eşim hemen annemi çağır, babanı çağır, ablamı çağıralım, kardeşini çağır diyor. Ya ben tek de halledebilirim diyorum ama asla kabul etmiyor. Hamileyken tek bir kontrole bile yalnız gitmedim. Eşim yedi ay boyunca geldi, tamam, burada sıkıntı yok. Ama iki ay işi vardı mesela ve benim o hastane kontrolüm evde bildiğiniz krize neden oldu. Yok şu gelsin, bu gelsin... Bana yolda bir şey olur diye korkuyormuş.
Ben bunalıyorum. Zaten çok sosyal bir insan değilim onların dediği gibi bir görüşme sıklığını kaldıramam zaten. Eşim ilk başlarda çocuğu banyo yaptırmaya bile hep birileri gelsin diyordu. Eşim çoğu zaman uzak bir yerde çalışıyor ve sorumluluklarını kendisi yerine getirir ama müsait olmadığı zamanlar böyle birilerinden beklentiye giriyor. Ne gerek var dediğimde de yok ablamı istemiyorsun, yok neden gelmiyorlar, vs. diyor.

Benim ailemi eminim ki ilgisiz görüyorlar. Bu duruma istemeden üzülüyorum. Ailem haftada bazen de 2 haftada bir geliyor zaten.

Amaçlarını anlayan var mı?? Bu ne zamana kadar daha devam edecek? Ben nasıl tepki vermeliyim? Bana bu sıklık gayet yeterli geliyor aslında.
Dip not: Eşimin ailesi genel olarak iyi insanlar. Aramızda çok bir sorun yoktur. Tersleyip azarlayamam onları,çok alıngan insanlar. Tepkimi net koyamıyorum bu sebeple zaten. Eşim de bunları kıskançlığından ve beni beceriksiz görmesinden ötürü yapmıyor. Onlar genelde yalnız yapmazlar bir şeyleri. Ki beni öyle kıskanmaz,çocuktan önce çalışıyordum .Her gün saatlerce toplu taşımada oluyordum. Kıskançlıktan olsa cinsliğini o zaman belli ederdi.
2. Dip not: (yazmayı unutmuşum,kucağımda bebekle yazıyorum) Gelsinler otursunlar yesinler içsinler ,vakit geçirelim istiyorlar. Gelip yemeğe temizliğe çocuk bakımına da yardım etmelerini bekliyorlar.

Yorumlarınızı dört gözle bekliyorum. Bir tık uzun oldu kusura bakmayın. Teşekkür ediyorum okuduğunuz için.

Aynı sehirdeyseniz her hafta gelip bir ihtiyacın var mı deseler iyi olur. Kardeşin sorumsuzluk yapmış ama bu kadar kizilacak bir şey yok. Kocanı fena dolduruyorlar.

Esin anan baban nerde derse ne demek istiyorsun ben çocuğa bakamiyor muyum de. Anası annen gelmedi mi derse niye soruyorsunuz de. Bu çocuğu biz yaptık biz bakicaz basindan mi atmaya çalışıyorsun da bonus olsun kocana.

Ya oturmaya gelsinler diyorlar. Direkt çocuğa baksınlar evi temizlesinler falan demiyorlar. Vakit geçirin birlikte diyorlar. Beni de bu çıldırtıyor zaten. Onlara ne benim ailemle ne kadar vakit geçirdiğim aklım almıyor!

Eşim kardeşime baya bir kızdı çünkü o gün taksiye bebekle tek başıma bindim onu yazmayı unutmuşum. Taksiye binmemden korkuyor bu son haberlerden dolayı. Ama haddini de fazlasıyla aştı o konuda da baya kavga ettik. Dişlerini sıka sıka çok kızdığını söyledi. Hadsiz. Günlerdir de aramız limoni bu konu yüzünden zaten.

Ota boka alınıyorlar niye soruyorsunuz bile diyemiyorum varın siz düşünün...
Sonra ben suçlu olurum ,kv de gelinin iyiliğini isteyen ama laf işiten gariban kv olur onların gözünde.

Kendimi çıkmazda hissediyorum böyle saçma sapan bir mesele yüzünden. Öyle komik geliyor ki. Ben böyle bir şey duymadım hayatımda ya.

böyle konuşmaya devam ederlerse "biz öyle mıç mıç mıç değiliz yaaa.. hem bu çocuk ben ve eşimin çocuğu öyle herkes gelip karışsın istemem" diyin
kırılgan insanlar diyorsunuz da onları kırmayayım derken siz kırılıyorsunuz

Ya bana cok tuhaf geldi bir tarafin kendi haric diger tarafin geli-damat evine surekli geldiler mi geldiler mi kontrol etmesi. Ben de dogulu degilim ondan belki de tuhaf geldi ama, genelde cok gelenden rahatsiz olur gelmeyen taraf ama sanirim sizin ozel durumunuz var ve kendi annenize kv den daha yakinsiniz lokasyon olarak

Direk net söylemeden anlamazlar alınırsa alınsınlar seni kırarken onlar düşünüyor mu hiç.
Ayrıca kardeşinin yaptığı çok sorumsuzca eşin o konuda haklı bende çok sinir olurdum söz verip uyuyakaldım bahanesini kabul etmezdim. Sonradanda gelebilirdi, kardeşin mahçup bile olmamış.

Birde gebeliğin son 2-3 ayında kontrolde yanında biri olması her zaman daha iyidir mesele sadece yolda bir şey olması değil o an doktor bebekle ilgili bir şey dese, ek tahlil istese sevk etse yanında insan gerek, ben 3 ay arkadaşımın yanında gittim eşi görevde diye aileside uzaktaydı, tek giderim dedi ama gönlüm er vermedi yollamadım. Yani takıldığınız yerde bi kısım haklısınız ama bi yöndende gerçekten ilgisiz bırakılmışsınız gibi geldi.

Bu senin iyiliğini falan düşünmek değil bence. Seni kontrol etmek için sürekli yanında birinin olması lazım onlara göre. Onlara göre artık evli bir kadın yalnız bile evde kalamaz. İyi niyet arama çok fazla. eğer iyi niyetli olsalardı bir söyler iki söyle sonra bizene yaaa diyip söylemeyi keserlerdi. o yüzden iyi niyetli değiller.

ayrıca kardeşinizin yaptığı ayıp bence de o onuda bişey diyemem.
biraz sert çıksanız yanımda kimseyi istemiyorum ben kendim gidip gelirim diye ısrar etseniz o zaman gerçek yüzlerini görürsünüz. yok niye yalnız kalıcan hayırdır?? gibi şeylere döner belli süre sonra

Üzgünüm ama yeri geliyor konu komşuyla, arkadaşla hastaneye gidiyoruz yalnız kalmasınlar diye. İki aylık bebeli ablasını uyuyakaldım diye yalnız bırakan insandan hayır gelmez. Hamilelikte de aynı şekilde eşiniz haklı. Kontrollere yalnız gidilmez. Ekstra bir şey çıkar, kötü bir haber alınır. İnsanın yanında biri olmalı böyle durumlarda. Hepimiz kendi işimizi kendimiz halledebilecek becerideyiz. Ancak hastane işlerinde de bir destek arıyoruz ya da destek oluyoruz. Mesele becerememek değil.

Ailenizin gelip gitme sıklığı, görüşme sıklığınız sizin bileceğiniz şey. Ama diğer durumlar da işin içine girince aileniz ilgisiz, soğuk, yaralı parmağa işemeyen insanlar gibi görünüyorlar dışarıdan bakınca. Aile demek birbirine destek olmak demek. Benim çevremde olsanız sormazdım niye gelmiyorlar diye ancak kızcağıza ailesi hiç destek olmuyor, ne biçim insanlar diye de düşünürdüm muhtemelen.

Bu konuda haklısınız. Mahçup bile olmadı gerçekten. Her konuda sorumsuz zaten. Ama eşimin tepkisi de fazlaydı. Bilmiyorum belki de ilk yaptığı sorumsuzluk olmadığından ötürüdür. Hiçbir faydasını görmedim şu yaşıma kadar. Ne hamileliğimde ne de öncesinde. Doğumdan sonra iki defa gelip evimi süpürdü bulaşıklarımı yıkadı o kadar...

Eğer sizin düşündüğünüz gibi olsaydı görümcemler için de aynı şeyi düşünmezler miydi? Ya da diğer akrabaları için? Ben böyle bir muhabbete daha önce hiç denk gelmedim. Bence sorunları bu düşünce tarzı değil.

Bnece sizde bıyerde ailenizin bu ilgisizliginden rahatsizsiniz
Daha çok sevilmek istiyosunuz
, cocugunuz daha çok ozlensin daha çok üstüne dusulsun istiyorsunuz ve ailenizden bu yönlü bı eğilim yok, bunun farkındasınız bunun eksikliğini yaşıyorsunuz, ve bu gerçekliğin başkaları tarafından da görülüyor olması size tokat gibi geliyor.

Sorun kimsenin ailenizden beklentisi değil aslında. Bu zaten sizin beklentiniz en doğal hakkınız, yaranız da yalnız birakilisiniz

Gerçek hayatta da insanların yüzlerine gerçekleri şak diye vuran bir insan mısınız?
Aslında biraz ilgisizler diyebilirim. Bunun bende farkındayım. Ama karşı taraf bu şekilde üzerime geldikçe onları ve kendimi koruma içgüdüm tetikleniyor. E tersleyemediğim için de öfkeleniyorum. Aileme, karşı tarafın bu şekilde konuştuğundan ve gelip gitmelerini beklediklerinden bahsettiğimden bu yana 2 hafta geçti. 2 haftadır kapımı çalan yok. Herkes kendi dünyasında yaşıyor maalesef. Kardeşimin arkadaşları ,babamın işi ,anneminse karmaşık bir ilişkisi var. Öncelikleri bunlar, ben değilim. Ama ben gelmek istemeyen insanı kolundan tutup zorla evime sokamam. Her konuşmada sorulması ve gelmediler çünkü diye başlayan cümleler sarf etmek zorunda bırakılmak gücüme gidiyor. Gelmiyorlarsa bunun müsebbibi ben miyim ki ,benim kalbimi kırıyorlar? Hadi onlar anlamıyor diyelim. Çünkü tek laf edemiyorum kırılırlar da ben haksız duruma düşerim sonra diye. Peki eşim? Bu olay artık beni patlama noktasına getirdi. Çünkü bu kadar halden anlamayan bir mal olduğunu farketmemi sağladı sağolsun. İnsan eşi üzülmesin diye kapar çenesini. Her olayda o gelsin bu gelsin diye diretiyor hala. Bende her defasında gelemiyorlar çünkü şöyle böyle diyorum. Çocuktan önce de bu muhabbetler vardı,gelsinler görüşün vs ama çocuktan sonra hepten arttı. Bu durumla nasıl başa çıkabilirim inanın bulamıyorum. Eşimden de bir o kadar soğudum. Ailesini de aramayı kestim temelli, onlar aradıktan kısa konuşup kapatıyorum hemen. Evlerine de çocuk daha çok küçük bahanesiyle gitmiyorum. Yakın zamanda birde onun için kavga ederiz,yolda biliyorum. Sonra konu açarım boşanmayı düşünüyorum diye

Güzel yazmışsınız. Haklısınız. Lohusalık sürecinde 2 hafta kadar kv. Kaldı yanımda. Sonrasında anneme "gelmene gerek yok artık her işimi kendim yapabiliyorum iyileştim", dedim. Gelmesini gerçekten de istemedim zaten çok bunalmıştım yalnız kalmak istiyordum. Ama sonraki gelişlerinde sadece kahvaltıyı hazırladı ,sofrayı ve mutfağı topladı. Sonra da eline telefonu alıp yattı gidene kadar. Ben de her gelişinde hayretle onu izledim. Allah'tan annen geldiğinde ne yaptı evin işlerine yardım etseydi falan diye sormadılar. Yalan söyleyemiyorum, birde o yüzden kınanıcaktık az kalsın Belki bende de hata vardır ama.. Ben kimseden herhangi bir yardım isteyemiyorum. Ben 9 aylık hamileydim de taşınırken sadece eşimin çağırmasıyla görümcem geldi. Sağolsunlar herkesin işi gücü vardı. Bende içten biraz kırıldım sadece o kadar. Ve yine 9 aylık hamileyken annemin bir araç alım işi çıktı ,eşimle biz koştuk. Doğurdum doğurucam haldeyken , 3 saatlik yol gittim hemde 2 defa. Anlattıkça bir şeyler çıkıyor. Bunları normalde hiç düşünmüyorum, dert etmiyorum. Aile her şeyden önce gelir diyorum ve elimden geldiğince koşmaya çalışıyorum. Ama galiba boşa.

evet. Samimi olduğum, sevdiğim insanlara filtresiz konuşurum genelde. Hatta araya sevgi(!) sözcükleri de ekleyerek

Ailenizi eşinize karşı korumaya çalışmak yerine eşinizle dertleşmeyi, açık olmayı denediniz mi hiç? Koruma içgüdünüzü anlıyorum ancak adamın sizin hissettiklerinizden haberi yok muhtemelen. Anlamasını beklemeyin, erkekler bu tip konularda genellikle durgun zekalı. Algıları yok. Hissettiklerimizi açıkça ifade edip nasıl davranmalarını istediğimizi anlatmadığımız sürece kendileri anlayıp davranışlarını değiştiremiyorlar. Denemediyseniz bir de bunu deneyin derim.

Ailenizin yakinina taşinma amaciniz ailenizden bagimsiz başka nedenlerle mi oldu yoksa ailem uzak diye mi oraya tasinmak istediniz? Eger oraya tasinmaktaki motivasyonunuz aileye yakin olmasiysa ondan ustunuze geliyor olabilirler topluca.

Kök ailenizin sizi ve bebeğinizi tam olarak istediğiniz şekilde sevmemesi bakın sevmiyorlar değil istediğiniz şekilde sevmemesi, evladinizin biricik ve çok kıymetli olmadigini gostermiyor
Başkalarının en çokta ailemizin eksikliğiyle yüzleşmek zor anlıyorum

Ve unutmayın aile herseyden önce gelir dediğiniz aileniz için
siz önce gelmiyorsanız, artık sizinde tek önceliğiniz evladınız olacak

Bir de açıkçası siz kafaca çok başka yerde, çok olmuş bı insansınız BENCE
ailenize aile olmayın, bırakın onlar olsunlar olmadıkları yerde kalsinlar, siz evlatsiniz

Ailenizin yakinina taşinma amaciniz ailenizden bagimsiz başka nedenlerle mi oldu yoksa ailem uzak diye mi oraya tasinmak istediniz? Eger oraya tasinmaktaki motivasyonunuz aileye yakin olmasiysa ondan ustunuze geliyor olabilirler topluca.
Şükür ki yakın olmak için gelmedik. Çok şükür.Ya bir de o sebepten gelseydik?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…