Nisan Bebişleri Ek Gıdaya Başlıyor :))

teşekkürler cevaplarınız için.BEN MELTEM VE GELİNCİK .bende yapmayı deneyim o zaman bakalım becerebilecekmiyim herkes tutturamıyormuş inşallah tutar .ek gıdaya başlamak için bi yandan sabırsızlanıyorum çünkü meyve sularını verince dudaklarınıda yicek gibi oluyor .bi yandanda emmeyi bırakır diye korkuyorum.benim bebeğim 2. aydan sonra emmeye başladı çok uğraştım ama ısrarla emmiyordu.2 ay boyunca sütümü sağma makinesiyle sağdım verdim. ama emzirmeye çalışmaktan hiç bıkmadım hep zorladım istemeyince çok üzülüyordum.ama sonunda başardım.inşallah bırakmaz yeni tatları keşfettiğinde sütümü.

rıca ederım tutması önemlı degıl dedık ya caldıgını yedır kızdırma benı eksı olmasın yeter

merhabalar arkadaslar, benim bir konum vardi bebegim az kilo almis diye aradim bulamadim, o yuzden buraya yaziyorum hakkinizi helal edin.. oncelikle hepinize hayirli ramazanlar dilerim. benim bebegim henuz 4 aylik , yaklasik olarak 1.5 aydir hatta neredeyse 2 aydir emmeme sorunumuz vardi, geçen ayki kontrolumuzde doktorumuz ek mama ver demisti.. benim sutum varken ek mama vermek bana çok saçma geldigi için baya bi sure vermedim. ama emmedigi için aç oldugunu bilmek beni ileri derecede uzuyordu.. mama aldim kusan beebkler için ozel olanindan ama tadini begenmedi ogurdu kizardi bozardi almadi , uykusunda bile çok açken bile...:s bende artik onun bu haline emmemesine dayanamadim ve ek gidalara basladim.. simdi muhallebi , sebze çorbasi tarzinda sebze ezmeleri, mamasini yapip bebe birkuvisi ezip verdim.; degisik de oldu açikçasi begendi ve yedi yani artik ek gidalara geçtik ve çok sukur elhamdulillah yiyor. ama simide içimi bir korku sardi ki oda sutumu birakirmi diye?? daha çok kuçuk valla birakirsa inanilmaz uzulurum , ama baska çaremde kalmamisti ... arkadaslar sizce ne yapmaliyim yine aklim çok karisti?? aslinda ikinci kizim ama ilkinde boyle seyler yasamayinca ilk gibi oluyor eliniz kolunuz baglaniyor.. haydi arkadaslar fikirlernizi soyleyin de bizde dogru yolu bulalim simdiden tesekkurler sevgiler...

ben herseyı yedırıyorum ne arsa sofrda
kızıyolar bana sırkalı salata sularımı deyım ne deyım topıcık topıcık oldu kuzum

Benim halam (o da Ankarada yaşıyor) torununna senin gibi herşey tattırırdı. Çocuk 7 aylıktı benim yediğim kadar tarhana, kuru fasulye yerdi. Hem de acılı. Şimdi 8 yaşında iştahlı ve sağlıklı:))

fermentasyona uğrar canım

Canım benimki de zor alıştı memeye. İlk 40 gün abartmıyorum yara olduydu meme uçlarım ağlayarak emzirdim. Her emzirme saati işkenceydi bizim için. Duayla başlardım emzirmeye artık alışsın diye. Tabii hal böyle olunca ben de çok korkuyorum beni bırakır diyeeyvahedigeldismile

bu arada geçmiş bulunuyoruz artık tam anlamıyla ek gıdalara ....
bir hafta kaldı 5 aylık olcaz ozaman sebze pürelerine de gecicez....
şimdilik sadece meyveli yoğurt,kaşık maması,meyve suları v püresi yiyor....
kaşık maması sabah kahvaltı olrak pekmezli tahıllı olanı severek yıyor,bittikçe değiştiriyorum,geen hafta muzlu biskuvili yemişti...
arada acıkıyor anne sutu alıyor...sonra öğlende bir meyve yıyor değişik,bazen meyvesine yoğurt bazen bir bebe biskuvsi katıyourm,sonra ikindidie elma yada havuç suyu alıyo...
akşamda yatmadan gece maması ,sütlu pirinçli olandan veriyorm...
tabi bu aralar içinde canı ne zaman isterse anne sutu alıyor,,,,
gecede surekli memede uyuyor sabah kadar emiyor

sımdı emıyormu sutunu sagda ver istersen aralarda ver bıseyler
fermentasyona uğrar canım
mersı canım

bennuda aynı sekıl yıyor ama ben sabahları pek bısey vermıyorum 10 gıbı meyva verıyorum bazen 2 gıbı baska meyva verıyorum 16 dan snr gunluk mayaladıgım yogurttan verıyorum
mesela bugun mayalamayı unutmusum
hazır verebılırım
dun aksam elma puresı yedı muzuda parca parca elımle ezıp yedırdım

arkadaşlar benim kzım kızım üçgündür beni emmemek için savaşıyor (4.ay kontrolümüzde 200 gr almışısız sadece çok üzüldüm .ama ek gıda olarak kaşıkla verdiğim herşeyi yiyor ,yoğurt, meyva ,muhallebi ama ara da ya beni emmeli yada mama yemeli ikisinide istemiyor .bende mamayı kaşıkla veriyorum .ya daha ne verebilirim doymuyor

sütünu sagda ver annesutu almıs olur

ohh maşallah kuuzlara..bende dün ilk defa poyrazın sebze çorbasına kabak ekledim doktor her hafta yeni sebze ekle demişti kabak ekledim sebze çorbasını pek sevmio tuzsuz tatsız olduğu için sanırım ama yinede çok acıkm asını beklediğim için yiyor hepsini..

BU YAZIYI DA BıR OKUYUN ANNELER.
Katı gıdalara geçiş
Bebeğini katı gıdalarla beslemeye karar veren bir annenin çevreden aldığı mesajlar çok çeşitli ve kafa karıştırıcıdır. Öyle di mi? Anneniz bir taraftan “ben sana iki haftalıkken başlamıştım” diyecek, diğer taraftan çocuk doktoru 5 yada 6. aya kadar beklemeniz gerektiğini söyleyecektir. Bir arkadaşınız ise katı gıdalara daha erken başlamanın bebeğin geceleri rahat uyumasını sağladığını söyleyebilir. Peki ama siz kimi dinleyeceksiniz? Aslında siz en iyisi bebeğinizi dinleyin. Katı gıdalara ne zaman başlanacağını ondan iyi hiç kimse bilemez. Son zamanlarda yapılan araştırmalar bir bebeğe zengin bir diyet başlanmasındaki başlıca yol gösterici faktör, bebeklerin yaş parametrelerinden çok, onun bireysel gelişimi olduğunu gösteriyor.Katı gıdalara çok erkenden başlamanın bir çok durumda fiziksel bir zararı olmadığına inanılıyor. Ancak tıbbi araştırmaların gösterdiğine göre küçük bir bebeğin sindirim sistemi katı gıdalara karşı hazırlıksız. Katı gıdalara başlanacağı zamanı seçmek önemlidir. Katı gıdalara erken başlanması fiziksel olarak zararlı olmasa bile gelecekteki yeme alışkanlıklarını kötü yönde etkileyebiliyor. Katı gıdalara hazır olmayan çocuk bunları reddettiğinde ortaya çıkan boşa ısrar gelecekteki yemek zamanı kavgalarına zemin hazırlıyor. Bununla birlikte, gıdalara başlamak için çok fazla beklemek de(9-10.aya) zorluklara yol açabiliyor.

Büyümüş bir bebek emzirilmeye ve ağız tatminine gereginden uzun süre alıştırılmışsa katı gıdaların çiğnenmesi ve yutulmasını öğrenmeye karşı çıkabilir. Bu noktada tıpkı alışkanlıklar gibi zevklerin de değiştirilmesi zor. Unutmayın ki ağaç yaşken eğilir! Bebeğinizin katı gıdalar dünyasına o büyük adımı atmaya hazır olduğuna karar verebilmek için (bu sırada çoğu 4-6 aylıktır) aşağıdaki ipuçlarını arştırın ve doktorunuza danışın:
• Bebeğiniz başını dik tutabilmelidir. Süzülmüş bebek mamaları bile bebeğiniz destekle oturur ve başını dik tutabilirken verilmelidir. Daha koyu ve katı gıdalar için ise yardımsız oturabilene dek beklenmelidir, buda çoğu kez 7.aydan sonra mümkün olur.
• Dil itme refleksinin kaybolmasını bekleyin. Bu refleks yabancı cisimlerin nefes borusuna kaçmasına karşı doğuştan gelen bir refleksdir. Bu refleksin halen varlığını şöyle test edebilirsiniz: Anne sütü ile sulandırılmış bir parça bebek pirinci gevreğini bebeğinizin ağzına koyun. Eğer dil gıda ile beraber gerisin geri geliyorsa ve bu defalarca tekrarlanıyorsa, refleks hala mevcuttur ve bebek kaşıkla beslenmeye hazır değildir.
• Bebek sofraya uzanmaya çalışmakta ve bunlara karşı olan ilgisini göstermektedir. Çatalı elinizden kapan ve ekmeği tabağınızdan aşıran, ve aldığınız her lokma ile ilgilenip heyecanını belli eden bir bebek erişkin gıdaları için hazır olduğunu anlatmaktadır.
• Bebek kaşiktan gıdayı alabilecek şekilde alt dudağını içeriye doğru çekebilmektedir.

Bununla birlikte gelişimsel olarak katı gıdalara hazır görünen bir bebek bile beklemek zorunda kalabiliyor. Bu ailedeki alerji öyküsüden kaynaklanıyor. Böyle ailelerin çocuklarını ilk yılın büyük kısmında anne sütü ile beslenmesi ve daha sonra katı gıdalara dikkatli bir şekilde geçilmesi önerilmektedir.

Sarımelek tesekkurler bıryerde daha okumustum pek tınlmıyorum desem yerıdır
bugun kızıma iftarda 1 kasıl tarhana verdım çok uykusuzdu zırlıyodu
öyle yedıkı bıdaha bodaha verdım yemekten sonra 5 6 tatlı kasıgı içirdım içinde nemı var
bıber domates salcası
knor bulyon sarımsak
yedı ama napıyım zararlı kızım yeme dedım dınlemedı
az öncesınde 1 cay bardagı pastörıze sutle pırınc unu maması yapmıstım
ouda yedı
elma puresı seftalı 2 3 gun daha vermıycem havuc suyu murdum erıgı ve uzum suyu da verıyorum

mart annelerinden kopyaladım.yarasın fıstığına maşallah.

4 aylık bebişlere tarifler (arkadaşlar ben bu tariflerden yararlanıyorum poyraz da severek yiyor buyrun belki yardımcı olur sizede)

elma püresi

3 orta boy elma (kırmızı veya Golden)
½ su bardağı su
1 / 8 çay kaşığı tarçın (isteğe bağlı)

göbeklerini atarak elmaları küpler halinde doğrayın. Elmalar yumuşayıncaya kadar su ve tarçın ile orta kısık ateşte kaynatın- yaklaşık 10-12 dakika.

Blenderla püre haline getirin..Gerekirse su ekleyin.

tarçınlı elma ve armut kompostosu

Malzemeler : Armut ( 1 adet – küçük boy )

Elma ( 1 adet – küçük boy )

Tarçın ( 1 tutam )

Meyvelerin çekirdeklerini çıkartın ve dilimleyin…
Tencereye 100 ml. su ekleyerek, meyveleri pişirin…
Karıştırırken, gerekirse su ilave edin…
Pişirme suyu ve tarçını ekleyerek, hepsini tekrar karıştırın,süzgeçten geçirip bebeğinize yedirin

pırasa ve havuç püresi

MALZEMELER

Pırasanın beyazı ( 1 adet )
Havuç ( 80 gr. )
Zeytinyağı ( 1 çay kaşığı )

HAZIRLANIŞI

Pırasanın beyazını doğrayın ve kabuğu soyulmuş havucu ince ince dilimleyin…
Tencereye 100 ml. su ekleyerek, buharda pişirin…
Karıştırırken, gerekirse su ilave edin…
Hepsini tekrar karıştırın ve sıcak olarak süzgeçten geçirerek servis yapın

yoğutlu sebze çorbası

1 kepçe yoğut
- 1 patates ( havuç, ıspanak, marul, kabak v.b.)
- 1 yemek kaşığı buğday veya pirinç unu
- 1 yemek kaşığı sıvı yağı
- Az tuz-1 yaş sonrası

* Bir tencereye yoğurt konur, az su ile sulandırılır, evde olan her türlü sebze doğranır, tahıl grubundan birisi ve sıvı yağı ilave edilerek pişirilir.Blenderdan beya süzgeçten geçirilir..

bebek sebze çorbası

2 Porsiyon)

- 1 küçük havuç
- 1 orta boy patates
- 1 orta boy domates
- 1 yemek kaşığı (mercimek, bulgur, veya pirinç)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağı
- Az tuz

* Bir tencereye sebzeler küçük olarak doğranır, 1 yemek kaşığı herhangi bir tahıl unu, 1 yemek kaşığı sıvı yağ , az tuz konularak pişirilir. Tel süzgeçten geçirilir ve çocuğa verilir. Evde kıyma bulunduğunda 1 tatlı kaşığı katılabilinir, ancak olmadığı durumlarda tahıl unları yeterlidir.

karışık sebze maması

1.Hafta: 3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 50 dakika ağızı kapalı kapta pişirilir.Tel süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.

2.Hafta: Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler ezilerek püre şekline getirilerek süzgeçten geçirilir. İçine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde hazırlanır.

3.Hafta: Yukarıdakilere ek olarak 1 çay kaşığı pirinç (ve her gün yeni olarak maydanoz, ıspanak, domates enginar v.b. ) ilave edilir. Elde edilen püreye 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika daha pişirilir.

4.Hafta: Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı margarin yağı veya pastörize tereyağa katılır(= tam sebze püresi)

sebze suyu

5 su bardak su
-1 havuç
-1 patates
-1 dilim kabak
-birkaç yaprak marul
-1 elma kabuğu

4-6 aylık bebekler için, ek gıdalara ilk geçişte sebze suyu ideal besindir. Yukarıdaki besinler kısık ateşte pişirilir. Arzu edilirse az miktarda tuz ve adaçayı eklenebilinir.Biraz soğuduktan sonra sebze suyuyla bebeğinizi besleyebilirsiniz

Son düzenleme:
oooooo masalllah hatrıyecım bu ılk elmalı bıldıgımız elmalı kurabıyenın ıçı
tercın dun muhallebıde aklıma geldı ben cok severımde
katsam zararı olurmukı dıyodum
tarcınlı pırınc unu aksama kendımede yapayım

afiyet olsun meltemcim yapta analı kızlı yiyiverin beni de anın yerken olurmu?? tarçın az miktarda koyarsak pürelere çok iyiymiş hatta iştah açıcı etkiside varmış..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…