• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Nisanlimin ailesinin yaninda bacak bacak ustune atmak

'sigarayla saygisizlik olmaz,bacak bacak ustune atmayla saygisizlik olmaz...' pardon, saygi ne ile olur, ne ile gosterilir? Oyle bi kavram ki,hem soyut hem de somut.. Sadece bacak bacak ustune atmiyo diye de saygili olmaz insan, veya atiyo diye saygisiz denmez direkt.. Ama sayginin ince, hassas göstergeleri vardir, bu da anlayisla alakalidir... Bence de bi büyüğün yaninda ozellikle,bacak bacak ustune atmamak cok daha zarif, cok daha derli toplu.. Kimseyi kiniyor degilim, burda bacak bacak ustune atip oturan ve bunu normal gorenleri de saygisiz diye yaftalayacak degilim.. Sadece benim gozumde,bu da bi saygi gostergesidir,kimse de beni kinayamaz..
Bazilari demis ya,bacak bacak ustune atmana karisiyolar,cok zor bi ailedir vs.. Hic oyle dusunmuyorum, bizim ailede de boyle ince guzel hassasiyetler vardir.. Baba veya baska bi buyuk iceri girince toparlanilir misal, gerekirse yer verilir.. Bunlar bana cok hoş geliyor, eski degerler yasiyor gibi.. Ama kimsenin de açığını arayip hayatini dar etmeyiz, hatta gelin ve damatlar kizlar ve ogullardan daha cok deger gorur..
Bir de bacak bacak ustune atmasak da sigara icmesek de, iliskilerimiz son derece icten samimi ve yakindir Allah'a sukur.. Sakalasma da olur fikir analizi de..
Boyle abartili genellemelere gerek yok..
Aslında alıntılamak istedigim tek bi cümleydi ama kullanmaya kullanmaya unutmuşum sanırım.

"Sadece benim gözümde bu da bi saygı göstergesidir, kimse de beni kınayamaz."

Yazının kalanında hemen hemen hiçbi şeye katılmasam da işin sırrı aslında şu cümlede.

Saygının çerçevesini belirleyecek olan kişinin kendisidir ve belirlediği bu çerçeve için ister dış kapının dış mandalı olsun ister aileden biri kimse kimseyi yargılayamaz. Bu kısmı çok dogru yazmıssınız.

Yani "yaşça büyüklerin yanında yapılmayacak şeyler listesi" diye evrensel ve uyulması zorunlu bi liste yok ortada.

Sizin yorumunuzda yazdığınız davranışlar benim hayatımda hiçbi anlam ifade etmiyor mesela. Ama ne sizi kendi hayatıma uymaya zorlayabilirim veya bunun için kınyabilirim ne de ben sizin bana göre saçma olan kalıplarınıza uyabilirim.

Girdiği ortamın değerlerine saygı göstermek başka şey, her ortama uyum sağlayayım diye kendi değerlerinden vazgeçip bulunduğu kabın şeklini alıp taviz üstüne taviz vermek farklı şey.

Sizin için atıyorum büyüklerin yanında içki içmek bi terbiye eksikliği gösteriyorsa ve tutarlı bi insansanız eşinizin ailesi size istedigi kadar iç kızım ne olacak dese bile siz bunu kendi degerlerinize sindiremezsiniz ve içmezsiniz.

Ki konu sahibesinin eşi ailesinin değerlerini içten içe pek dogru bulmuyor olacak ki yeşil ışıgı görür görmez sigarasını da ickisini de içmis karısının ailesinin yanında.

Konu sahibesi özetle kendi görgünüzden saygınızdan, sizi büyütenlerin size ögrettigi yoldan utanıp taviz vermek yerine kendilerinden farklı yaşayan insanların da değerli oldugunu eşinizin ailesine göstermelisiniz bence. Şekilciligin oldugu yerde samimiyet olmaz.

İnsanlar yabancı gelinlerle/damatlarla bile her türlü kültürel farklılığa rağmen ortak noktada bulusuyolar.

Yani siz her kötü günlerine koşacaksınız, hürmet göstereceksiniz, seveceksiniz, kendi aileniz bileceksiniz ama onlar olayı 2 bacagınız birbirine paralel mi dikine mi buna indirgeyip dedikodu yapacaklar ve siz saygısız olacaksınız? Kimse bu kadar basit düsünmez diye umuyorum. Siz yolunuzdan şaşmayın. :KK52:

Ben bunu tuhaf karşılamadım sonuçta size özel yapılan bir şey değil eski insanların yetiştirilmesinden kaynaklı
Eskiden büyüklerin yanında sakız çiğnemek, bacak bacak üstüne atmak, uzanmak vs vs ayıp karşılanırmış
Dedemin yanında bacak bacak üstüne atmamaya dikkat ederim ya da kayınpederimin yanında uzanmamaya
Yaparsam bir şey demezler lafını bile etmezler ama yapmamayı tercih ediyorum
Şahsi bir şey olsaydı atıyorum senin yürümene ya da gülüş şekline laf söyleselerdi tamam derdim ama adam herkese kızıyor idare edilebilir bir şey

Herkesin saygı değer anlayışı farklı olabilir. Bu çok fazla yargılanacak bir durum değil çok abes olamadıktan sonra. Kimi arkadaş çekiştirmeye başlamış tabi sizde. Damat sigara alkol almış senin ailenin yanında, bacak bacak üstüne atmayla saygımı olurmuş. Sizde kendimden taviz vermek istemiyorum demişşsiniz (ki basit bir konu). Bu böyle başlar karşılıklı taviz vermeye vermeye gerilirsiniz. Yeri gelecek siz taviz vereceksiniz, yeri gelecek eşiniz taviz verecek. Uzatmaya gerek aslında taviz vermeyeceksiniz nişanlınıza şimdiden söyleyin kesin bir dille ona göre hareket edin. Birbirinizi evliliğe kadar geçiştirmeyin. Yada hiç evlenmeyin bacak bacak üstüne atabileceğiniz bir aile bulun.

Benim ailem cok rahat oyle seyleri onemsemezler. Nisanlimin sigara ve yeri geldiginde icki bile icmesine izin verdiler. Cok guzel konusurlar karismazlar anlayislilar. Ama bende saygisizlik etmem. Nisanlimin ailesi tam tersi. Babasi biraz daha modern ama bacak bacak ustune atmaya kiziyormus cocuklari asla yapamamis. Bende oyle rahat oturuyorum. Birkac kere atmamayi denedim rahatsiz oluyorum. Kendimi robot gibi hissediyorum. Konusamiyorum bile panik atagim tutuyor ordan kacmak istiyorum. Saygida asla kusur etmiyorum guleryuzluyum akrabalari falan imreniyor. ama bi onu degistiremiyorum. Nisanlimla konustuk babasinin sevmediginden falan bahsetti. Annesine halasina yaptiklarindan kizdigindan. Seni cok seviyor birsey demedi bana ama hic sevmez falan dedi. Akrabalarda annesiyle bi yere gidince ben oyle oturursam dedikodu yaparmis falan oyle seyler dedi.
Bana kalirsa yayilmadikca oturusuna dikkat ettigin surece bacak bacak ustune atmanin bi saygisizligi yok. Saygi onunla gosterilmez diye dusunuyorum.

Bu konuda siz ne dusunuyorsunuz? Dikkat ediyor musunuz?
Evlenmek yasam alanını ve alışkanlıkları degıstırmekmı ki anlamadım

Allah yardimcin olsun canim :KK49: belliki esin bunu destekliyor. Ileride aile icinde ufak bir sikintida ailesinin yaninda olur boyle adamlar. Isin cok zor ilerisi için:KK50:

Aldigim beden dili egitimjnde insanlarin en rahat oturma seklinin bacak bacak uatune atma oldugu ve uzun sure oturulacaksa bu sekilde oturulmasi gerektigi anlatiliyrdu bisi derlerse bhnu deyin ve kibarca size saygisizlik olsun diye degil diye aciklama yapin

Bende rahat otururm ve bacak bacak üstüne atmazsam belden assasi bana ait değilmiş gibi hissederim...

Bunuda bu devirde problem yapan insanları tuhaf karşılıyorum kimse kusura bakmasın...

Valla bacım bizde öyle öğrendik.
Saygı göstermek, "evet ya ben saygı duyuyorum nabıyosanız yapın" dan ibaret değil bana göre. İçeri bir büyüğümüz geldiğinde ayağa kalkarız, yer veririz, elimizdeki telefonları kumandaları bırakırız,sohbet muhabbet ederiz. Sayarız yani onu, varlığının ortamımızda bir fark yaratması onu saydığımız anlamına gelir.
Bunu bir büyüğün bacak bacak üstüne atmamak olarak algılıyorsa yapıver n'olacak. Sağlık problemin yoksa, ölmez ya kimse. Bir gönül yapmış olursun ki her şeyden evladır bana göre.

Burda bu konu açıklığa kavuşamaz herkes aynı düşünmüyor çünkü.
Ama sende demiştinki herkes herkesi oluğu gibi kabul etse tamam ilk sen başla ozaman kp ni olduğu gibi kabul et ve bacak bacak üstüne atma nasıl fikir ;)

Aslında alıntılamak istedigim tek bi cümleydi ama kullanmaya kullanmaya unutmuşum sanırım.

"Sadece benim gözümde bu da bi saygı göstergesidir, kimse de beni kınayamaz."

Yazının kalanında hemen hemen hiçbi şeye katılmasam da işin sırrı aslında şu cümlede.

Saygının çerçevesini belirleyecek olan kişinin kendisidir ve belirlediği bu çerçeve için ister dış kapının dış mandalı olsun ister aileden biri kimse kimseyi yargılayamaz. Bu kısmı çok dogru yazmıssınız.

Yani "yaşça büyüklerin yanında yapılmayacak şeyler listesi" diye evrensel ve uyulması zorunlu bi liste yok ortada.

Sizin yorumunuzda yazdığınız davranışlar benim hayatımda hiçbi anlam ifade etmiyor mesela. Ama ne sizi kendi hayatıma uymaya zorlayabilirim veya bunun için kınyabilirim ne de ben sizin bana göre saçma olan kalıplarınıza uyabilirim.

Girdiği ortamın değerlerine saygı göstermek başka şey, her ortama uyum sağlayayım diye kendi değerlerinden vazgeçip bulunduğu kabın şeklini alıp taviz üstüne taviz vermek farklı şey.

Sizin için atıyorum büyüklerin yanında içki içmek bi terbiye eksikliği gösteriyorsa ve tutarlı bi insansanız eşinizin ailesi size istedigi kadar iç kızım ne olacak dese bile siz bunu kendi degerlerinize sindiremezsiniz ve içmezsiniz.

Ki konu sahibesinin eşi ailesinin değerlerini içten içe pek dogru bulmuyor olacak ki yeşil ışıgı görür görmez sigarasını da ickisini de içmis karısının ailesinin yanında.

Konu sahibesi özetle kendi görgünüzden saygınızdan, sizi büyütenlerin size ögrettigi yoldan utanıp taviz vermek yerine kendilerinden farklı yaşayan insanların da değerli oldugunu eşinizin ailesine göstermelisiniz bence. Şekilciligin oldugu yerde samimiyet olmaz.

İnsanlar yabancı gelinlerle/damatlarla bile her türlü kültürel farklılığa rağmen ortak noktada bulusuyolar.

Yani siz her kötü günlerine koşacaksınız, hürmet göstereceksiniz, seveceksiniz, kendi aileniz bileceksiniz ama onlar olayı 2 bacagınız birbirine paralel mi dikine mi buna indirgeyip dedikodu yapacaklar ve siz saygısız olacaksınız? Kimse bu kadar basit düsünmez diye umuyorum. Siz yolunuzdan şaşmayın. :KK52:
Yazimsa neye katilmadiniz bilemiyorum ama suna dikkat edelim,ben yazimda kimseyi ne yaftaladim ne de "saygili/saygisiz" diye gruplandirdim.. Benim anlayisim bu dedim.. Siz ise,"sizin sacma kaliplariniz" demissiniz.. Burda daha fazla bsy dememe gerek yok sanirim..
Ikinci olarak da, fedakarlik yapmakla kisiliginin disina cikmak cok farklidir.. Bi insan ailesinin yaninda muhafazakar olup baska yerde tam tersi ise misal, bu kisilik oturmamisligidir.. Ama (konu sahibinin konusundan ornekle gideyim) ailemde daha rahatken esimin ailesi biraz daha bu

Bende senin gibiyim..
Saygısızlık olarak algı olabilir diye ,
K.Peder ve k.Valide yanında atmam..

Normalde ben de en rahat öyle otururum ama yaşlı insanların yanında da dikkat etmek lazım bence.
Her şeyin b.ku çıktı. saygı maygı hak getire.

Bu kadarına dikkat etmekten zarar gelmez.

Saygınında yılı oluyormuş haberimiz yok :-). Saygı yıllar öncesinde de aynı idi hala aynı olmalı bana göre. Bizim gelinin ailesi bizi kapıda karşılar ve kapıya kadar hepsi ayakta uğurlar. Bizimde fazlasıyla hoşumuza gider ve örnek alırız. Bana görede büyüklerin yanında bazı hususlara dikkat etmek lazım.

Evet kibar bir sekilde otururum. Bende sizin gibi dusunuyorum. Kendi babamin yaninda yapiyorum onun babasinin yaninda neden yapmayim ki. Birde dinlersem sonra sacma sapan seylere de kariscaklar. Kendimden ödün vermek istemiyorum
Haklisin karisicaklar, odun vermeni isticekler... Benim kv ve kp de hoslanmaz ama ben buyum degisemem, ben de bacak bacak ustune atiyorum, yargilasalar da kizsalar da alismak zorundalardi, alistilar da..

Back
X