"Büyük tatlı " bizde şudur (anadoluda bir ilçeden geliyorum)
bizde kız istemede çiçek çikolata gibi şeyler olmazdı eskiden, anne baba gider kız tarafı da bir çay kahve yapardı. aileler tanışmıyorsa araya tanıdık birileri de girerdi.
sonra söz kesilirdi bu şudur : aileler birbirine şu kadar yün, bu kadar nişan alışverişi, takısı, eşya, şu kadar koyun, bu kadar kumaş, kat elbise vs. gibi şeyler için "söz verir". Şunu yapın bunu yapalım gibi. Sözün amacı odur. Yahut işte bizim oğlan askerden gelsin düğün harmandan sonra olsun gibi şeyler için sözleşirler.
Sonrasında da tatlı yenir yani erkek tarafı baklava alır tepsi tepsi, büyük tatlı ise etrafta akraba, konu komşu vs. çağrılarak yapılanı, baklava+ içeçek ikram edilir. Oyun çalgı filan yapılır istenirse. Bizde daha eskiden buna şerbet deniyordu sadece şerbet karılıp ikram ediliyordu ki ağızlar tatlansın, tatlı bir başlangıç olsun gibisinden.
Sonra nişan, sonra kına ,düğün, beybaşı, gelinbaşı (hayır bu kaföre gidip saç yaptırmak anlamına gelmiyor!) vs vs vs
----
Ancak şimdi olaylar değişti. 1. misafirlikte aileler tanışıyo 2.ye de isteme+ yüzük takma (adına ister söz diyin ister nişan) kız evi ikramık hazırlıyor yanında pasta kesiliyor (böylece tatlı da olmuş oluyor bir nevi) olup evde aile arasında yapılıp bitiyor. Ki bizim kızlar hep çalışıyor neredeyse herkes memur, imkanı var yine de yapmıyor.