- 6 Mart 2020
- 223
- 127
- 18
- Konu Sahibi xGuzGulleri
-
Sayisal deger tasiyan derslerin icin pratik pratik.Sozel derslerin icin sanki sinifa anlatiyormussun gibi okuyup kendi kendine anlatma hatta ozet cikarma
Gecmis yiklarda cikmis sorulari mutlaka alin. Yine fotokopicilerde guzel notlar olur. Onlari da alin. Sizin kacirmis oldugunuz detaylar olabilir. Her konuya calisirken bu konuda hoca ne sorabilir diye dusunerek calisabilirsiniz.
Ilk sene kolay benceSizce uninin ilk senesi mi daha zor sonraki seneler mi? İlk sene adaptasyon senesi olduğu için bence daha zor ama çoğu kişi bana ilk sene ortalaman 2 değilse mezun olana kadar 3u rüyanda görürsün dediler
Bence sonraki seneler daha zordur. Ilk sene genelde notlar iyi oluyor.Sizce uninin ilk senesi mi daha zor sonraki seneler mi? İlk sene adaptasyon senesi olduğu için bence daha zor ama çoğu kişi bana ilk sene ortalaman 2 değilse mezun olana kadar 3u rüyanda görürsün dediler
Bence sonraki seneler daha zordur. Ilk sene genelde notlar iyi oluyor.
Ortada bir sorun oldugunu dusunuyorsan dedigin gibi calisma tarzindan kaynaklidir veya sizin ilgi alaninizda olmayan konular oldugu icin algilamada problem yasiyor olabirsiniz. Mesela benim matematik becerim iyidir ama para ile ilgili sorulari hic sevmem hatta zorlanirim. Halbuki durumu anlatirken para kelimesi yerine baska bir terim kullanilsa cok rahat cozerim. Ben de ayri bir cinsim iste
Sosyoloji mezunuyum. Bir kız arkadaşım vardı - başak burcu mukemmeliyetci.
Kizi Kasım ayında gezmeye çağırdım 'bu sene son sene, teze odaklanmaliyim' dedi. İlgili hocalarin her hafta yalandan odasında toplanilirdi tez hakkinda konuşmak için. Onlara giderdi. Her fırsatta tez çalıştığını söylerdi
Bense iki ay kal yazmaya basladim-son haftalarda hızlandım - son gece de bitirdim.*
Sonuç olarak o kız BB aldı, ben AA aldım :)
Önceki sene yine teze benzer seminer dersimiz vardı ,ondan da AA almıştım. O kadar son güne bırakmıştım ki uykusuz gitmiştim okula...
Bence bazı şeyler çok çalışmakla değil isteneni vermekle alakalı. Benim mesela tezim çok mu güzeldi? Hocanın okudugundan bile şüpheliyim.
Ama açar açmaz ingilizce bir özet yazdım bir sayfa. Hatta o zaman dilim de yoktu- ablama çevirtmiştim.
Gerçekten sevip ilgi duyduğum bir alanda yazmıştım , içine ilgi çekecek birşeyler eklemistim... Mesela seminer yazımın konusunu etnisite seçmiştim. Arastirirken Türkiye'de konuşulan dillerin bir listesini bulmuştum. Zazacasi lazcasi kurtcesi abhazcasi. Dedim ki bu kadar dil konuşuluyorsa bu türkülerde ninniler türküler de vardır. Açtım YouTube'u buldum. Bir CDye çektim. Kapak sayfama 'ek 1' diye ekledim.
Sonuç?
Tabii ki AA aldım.
Bazı şeylerin çalışmakla cok ilgisi yok,dediğim gibi. İsteneni vermekle ilgisi var.
Mesela bir hoca birinin kitabını onerdiyse derste 'okumalisiniz' diye, sorduğu sorulardan o kitapla az çok ilgili 'bilmemkimin su kitabında dedigi gibi' diye başlayan cümle kurmak o hocayı mutlu eder mesela. Artı puan alırsın
Ya da benim gibi , cemaat bıyıklı-muhafazakarim diye gezen hocanın dersinde sunum yapmak için eşcinsellik konusunu seçersen CB alır oturursun :))
Ayrıca benden sana tavsiye. Dilin varsa arttır.ogrenci evinde kaliyorsan cekyatini couchsurfing sitesinden gelen turistlere aç, internetten yabancı arkadaşlar bul, yurtdışına git...olan dilini geliştir. Diplomayi zaten iyi kötü alacaksın. Akademide devam etmeyeceksen kimse sana diploma notunu sormaz. Hatta bilmezler bile. İse başladıktan sonra SSK için diplomamı veriyorsun, o vakit görüyorlar. Hele ilerleyen yıllarda uni bile sorulmamaya başlanıyor, seni öneren birisi ya da 'onceki is' daha önemli bir kıstas oluyor...
O yüzden okul zaten biter,kendini geliştir. Özellikle dil konusunda kendini geliştir. Benim dilim olsaydı şu an zanzibar'da bir kurumda gönüllü koordinatörü olabilirdim mesela. Görev aldığım bir festivalde bu dernek de benim alanimdaydi. Birlikte epey zaman geçirmiştik. Eğer dilime guvenseydim bağımı ilerletir , bir seyler yapabilirdim. Ama malesef İngilizcem turistik seyehat edip aşık olabilecek kadar olduğu icin 'ah ne güzel bir dernek' deyip ayrıldım..
Bunun gibi çok firsati dil ile yakalayabilirsin.
*Bizim tez öyle adet yerini bulsun tarzı bir şeydi.tabii ki yuksek lisans ve sonrası gibi gerçek bilim yapmıyorduk ya da makaleler yazmıyorduk.
Özbiliş problemi? Motivasyon problemi? Potansiyelinin üstünde bölüm/meslek seçimi vs. Arkadaşlarınızın sizi demorize edişi de ayrı bir durum. Yazarak çalışıyordunuz ama belki verimli çalışmıyordunuz vs siz kendinizi bir sorgulayın lütfen. Ayrıca kaç ders alıyorsunuz. Bölümünüzde çan eğrisi var mı? Geçme notu kaç bunlarda onemli ayrıntılar
Universitemin ilk iki yılı benim de ortalamam çok dusuktu derslerden hep kalıyordum ama sonra çalışma sistemimi tamamen değiştirdim ne kadar doğru bilemiyorum ama ezber sistemine gittim önce yazdım sonra ezberledim ve öğrendim pişman değilim yine olsa yine ezberlerim
İşe girmek biraz çevre işi. Hatta çoook çevre işi. Şimdiye kadar neredeyse her işe çevre ile girdim.Bi site buldum internette uygun fiyatlara alanımla ilgili dersler alıp seneye cvmi hazırlayıp şirketlere göndereceğim staj yapmak için. İyi bir ünide yüksek lisans yapmak ise yarar mi?
İşe girmek biraz çevre işi. Hatta çoook çevre işi. Şimdiye kadar neredeyse her işe çevre ile girdim.
İşler şöyle işliyor; is yerinden biri cikacaksa önce çalışanlar öneride geliyor 'ya biri var aslında uygun gibi' deniyor - genelde o alınıyor .
Ben de bir kursa katilmistim okurken. O zamanlar insan kaynağında calisma isteğim vardı. Bemar mi ne, bir kursa katildim. eğitimde bir çok insan kaynaklarinda çalışan kişi vardı (o zamanlar böyle popüler değil) şirketleri gönderiyordu eğitim alsınlar sertifikası olsun diye. Ben gide gele orada bir kadınla hoşlaştim. Enerjimi sevdi.
İsmi duyulmis -200kisinin çalıştığı bir kurumda İK'daydi.bana yaninda staj yapmamı teklif etti.neredeyse tüm yaz onunla Çalıştım. Hatta o yıllık izne çıktı bir hafta oranın başında durdum:)
Sonra bu kadın bana 'ben bilmem ne şirketiyle görüşüyorum. birkaç aya çıkacağım. İstersen seni yardımcım olarak alayım ben gidince buraya sen gecersin' dedi (çiçek gibi bir kadındı. Seviyroum onu)
Ha ben kariyerime ilk darbe olarak kabul etmedim -istanbulda daha iyisini bulabileceğime, tüm sirketlerin bana kollarını açtığına inandım :)
Bunun gibi önerilerle giriliyor işlere ... O yuzden çevreni geniş tut. İş aradığını herkes bilsin.
Kursa mi gidiyorsun? Oradaki insanlarla bağın olsun (benim yok ama) linkledin'den ekle:)
Çıkmış soruların örneği oluyor fotokopicilerde, yaz okulunda cıkan sorular olur onları al. Üst sınıflarla görüş amacın şu olsun, ne tarz sorular sorar değil hangi konuların üzerinde durur iyi anla. Ayrıca ders takibinde hocan mutlaka biyerleri vurgular bazı şeyleri tekrar tekrar her ders hatırlatır. İşte onlar sınav sorusudur. Bunları sana gönül rahatlıgıyla söylüyorum cünkü ingilizce matematik mezunuyum(ytü) 4 yıllık okulu 3 yılda dereceyle bitirdim. Ve yine kpssye calısırken de üniversite defterlerim (daha doğrusu fotokopilerim cünkü öyle her derse gidip düzenli not tutmazdım ama uygulama derslerini kacırmazdım) bana yol gösterdi ilk girişte 90 alıp atandım. Olay şu; sınav gecmeye değil öğrenmeye calıs.İİBF okuyorum. Bölümümü tanımamak için belirtmiyorum. Bu sene ilk senem. Büyük hayallerle başladım üniversiteye. İlk dönem baya bi ders çalışıyordum. Yazarak çalışıyordum. Sonra ne yazık ki birkaç dersten düşük not aldım. Arkadaşlarım yazarak ders çalıştığım için yok bizden düşük alırsan seninle dalga geçeriz yok sana aciyorum gibi şeyler söylediler. Saka mi yaptılar bilmiyorum. İki dersten büte kaldım. Bir derste hoca butun sınıfa düşük not vermiş. Ortalamam 2den 1,96'ya düştü. Arkadaşlarım biz olsak hocayı şikayet ederdik sen seneye seçmeli ders de alamayacaksın dediler iyice canım sıkıldı. Geçen gün ders çalışıyordum sen yine mi ders çalışıyorsun dediler. Üç arkadaş bir araya gelince ben resmen yok hükmündeyim
Baskaları fazla çalışmadığı halde bütün derslerden geçerken ben 2 dersten kaldım. Sanırım yanlış çalıştım. Asıl hedefim işletme okuyup kaymakam olmaktı ama başka bir bölümü yazdım. Annem işletme okumami istemiyor. Yolda karşılaştıkları bi öğretmen işletme okumasin demiş. Halbuki benim yabancı dilim iyi bir sürü hedefim hayalim var.
Sizce ne yapmalıyım? Arkadaş konusunda ben mi takintiliyim bilmiyorum hiç yüzüme gülmüyor kaderDersleri nasıl çalışmalıyım lütfen tavsiye verin
35 40 çok düşük puanlar aslında geçme notu olarak. Mesela ben gidip mühendislik okusam muhtemelen geçme ortalamasını bulamam.cunku potansiyelim üstünde bir bölüm. Sayısalım iyi değil vs. sizinde öyle olabilir mi? Ya da sinavlara calistiginda anladgigini dusunuyor musun yoksa bu dersi hic anlamiyorum mu diyorsunuz genelde. Eger hayır ben çalıştığımda anlıyorum ama sınavda yapamıyorum derseniz ozaman nasıl çalışmanız gerektiğini bilmiyor motive olamıyor konsantre olamıyor olabilirsiniz. Yazarak çalışmak gayet kalıcı öğrenme sağlar. Her sınav çalışmanızda kendinize sınav hazırlayın puanlar verin bakalım kendi sınavınızdan kaç alacaksınız. Çalışıyorsunuz ama verim var mı ? Belki doğru yöntemle çalışıyor verim alıyor ogreniyorsunuzdur ama konu kapsamliligini eksik birakiyorsunuzdur. Çalışman gereken yerlere değilde yanlış yerlere çalışmak gibi :)Can yok. 9 ders alıyorum. Geçme notunu 35 40 yapan hocalar var
35 40 çok düşük puanlar aslında geçme notu olarak. Mesela ben gidip mühendislik okusam muhtemelen geçme ortalamasını bulamam.cunku potansiyelim üstünde bir bölüm. Sayısalım iyi değil vs. sizinde öyle olabilir mi? Ya da sinavlara calistiginda anladgigini dusunuyor musun yoksa bu dersi hic anlamiyorum mu diyorsunuz genelde. Eger hayır ben çalıştığımda anlıyorum ama sınavda yapamıyorum derseniz ozaman nasıl çalışmanız gerektiğini bilmiyor motive olamıyor konsantre olamıyor olabilirsiniz. Yazarak çalışmak gayet kalıcı öğrenme sağlar. Her sınav çalışmanızda kendinize sınav hazırlayın puanlar verin bakalım kendi sınavınızdan kaç alacaksınız. Çalışıyorsunuz ama verim var mı ? Belki doğru yöntemle çalışıyor verim alıyor ogreniyorsunuzdur ama konu kapsamliligini eksik birakiyorsunuzdur. Çalışman gereken yerlere değilde yanlış yerlere çalışmak gibi :)
Canım ben öyle arkadaşlara 3yilimu verdim psikolojik olarak cokertiyorlar onlarkopyayla falan bitirdi ben yil uzattım ne zaman ilişkimi kestim o zaman kendime geldim ha bide bende yazarak calistigimi saniyordum ama aslinda calismiyomusum ama soyle yapabilirsin ben bunu anladiktan sonra once calisip sonra aklimda kalanlari yaziyodum cok ise yariyoduİİBF okuyorum. Bölümümü tanımamak için belirtmiyorum. Bu sene ilk senem. Büyük hayallerle başladım üniversiteye. İlk dönem baya bi ders çalışıyordum. Yazarak çalışıyordum. Sonra ne yazık ki birkaç dersten düşük not aldım. Arkadaşlarım yazarak ders çalıştığım için yok bizden düşük alırsan seninle dalga geçeriz yok sana aciyorum gibi şeyler söylediler. Saka mi yaptılar bilmiyorum. İki dersten büte kaldım. Bir derste hoca butun sınıfa düşük not vermiş. Ortalamam 2den 1,96'ya düştü. Arkadaşlarım biz olsak hocayı şikayet ederdik sen seneye seçmeli ders de alamayacaksın dediler iyice canım sıkıldı. Geçen gün ders çalışıyordum sen yine mi ders çalışıyorsun dediler. Üç arkadaş bir araya gelince ben resmen yok hükmündeyim
Baskaları fazla çalışmadığı halde bütün derslerden geçerken ben 2 dersten kaldım. Sanırım yanlış çalıştım. Asıl hedefim işletme okuyup kaymakam olmaktı ama başka bir bölümü yazdım. Annem işletme okumami istemiyor. Yolda karşılaştıkları bi öğretmen işletme okumasin demiş. Halbuki benim yabancı dilim iyi bir sürü hedefim hayalim var.
Sizce ne yapmalıyım? Arkadaş konusunda ben mi takintiliyim bilmiyorum hiç yüzüme gülmüyor kaderDersleri nasıl çalışmalıyım lütfen tavsiye verin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?