Emniyet Kemerinizi Takın
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıAnabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Rıza Madazlı spina bifida başta gelmek üzere, doğumsal sakatlıkların kökeninde pek çok faktörün yattığını söylüyor. Bunlardan biri ve en yaygın olanın annenin yetersiz ve bilinçsiz beslenmesinden kaynaklanan folik asit, vitamin ve mineral eksikliği. Hamilelik öncesinde ve başlangıcında folik asit başta olmak üzere vücutta depolanamayan vitaminlerin üç ay süreyle alınmasının spina bifida ve diğer bazı hastalıkların oluşmasının büyük oranda önlenebileyeceğini belirten Madazlı, hamilelik öncesi folik asit içeren bir multivitamin - mineral kullanımını, yola çıkarken emniyet kemeri takmaya benzetiyor. “Nasıl ki araba kullanırken emniyet kemerinin takılması olası bir kazada yaralanma, ölüm riskini azaltıyor ise folik asit içeren multivitamin mineral kullanımı da spina bifida riskini % 50 azaltır”diyor. Madazlı, spina bifidanın oluşum aşaması gebeliğin üçüncü ve altıncı haftası olduğuna dikkat çekiyor. “Yani bir kadının gebe olduğunun farkında olmadığı dönem. Bu yüzden gebeliklerin planlı yapılması ve beslenmenin ona göre düzenlenmesi gerekir. Embriyo bir besi ortamı içindedir. Besi ortamı ne kadar iyi olursa embriyo da o derece sağlıklı olur.”
Folik asit, bebeğin beyin omurilik oluşumunda rol oynayan bir B vitamin çeşidi. Hamilelik döneminde folik asit ihtiyacı iki kattan daha fazla, demir ve D vitamini ihtiyacı ise yaklaşık 2 kat artıyor. Hamile bir kadının yeterli oranda folik asit alabilmesi için günde 22 tabak brokoli, 37 tabak bezelye, 35 adet yumurta ya da 52 dilim ekmek yemesi gerekiyor. Yani normal beslenme düzeninde yeterli miktarda folik asit alınması mümkün değil. Vücutta depolanabilen bir vitamin çeşidi de olmadığı için mutlaka hamilelikten önce ve hamileliğin ilk üç ayında takviye edilmesi gerekiyor.
canım bak burdada yazdığı gibi folik asit %50 azaltıyor suçlama kendini daha öncede yazmıştım ben gebelikten 3 ay önce kullanmaya başlamıştım
konuyu yenı gordum ve aktarmak ıstedım benım bebeğimde gecen sene alındı omurılığı kapanmadığı için.neden ıse folıc asıt eksıklığı.genetıkcıde temız cıktı ise korkmayın bızımde dıger bayanlardan farkımız yok.duşununkı vıtamın degerlerınız duşuk bebek o donemde anneden beslenıyor doyayısıyla annede eksıklık olmaması lazım.melekci korkmanı ıstemıyorum ve içini rahat tut kesınlıkle sana özeldende yazdım .şuanda benım apartmanımda benım harıcımde 2 kışınınde ılk bebeklerı boyle olmuş.şuanda ıkısnınde sağlıklı 2tane cocuğu var.benımde şuanda 2aylık bebeğim var.doğurana kadarda cok tedırgındım.bebeğim doğduktan hemen sonra doktorumun ılk cumlesı sağlıklı merak etme dedı:) içinizi rahat tutun ve doktor randevularınızı ıhmal etmeyın.taramaları kacırmayın.ve beslenmenıze dıkkat edın.ulturasyon ve doktor cok oenmlı bu durumda taramalarda cıkmaya bılıyor ama ulturasyonda gozuyor.4d boyutlularda daha erken tanı konuluyor.ben hamıleyken 4d boyutluda omurgalarını tek tek baktım cd ye cektıler evdede sureklı baktım ve içim hep rahatladı o yuzden.
konuyu yenı gordum ve aktarmak ıstedım benım bebeğimde gecen sene alındı omurılığı kapanmadığı için.neden ıse folıc asıt eksıklığı.genetıkcıde temız cıktı ise korkmayın bızımde dıger bayanlardan farkımız yok.duşununkı vıtamın degerlerınız duşuk bebek o donemde anneden beslenıyor doyayısıyla annede eksıklık olmaması lazım.melekci korkmanı ıstemıyorum ve içini rahat tut kesınlıkle sana özeldende yazdım .şuanda benım apartmanımda benım harıcımde 2 kışınınde ılk bebeklerı boyle olmuş.şuanda ıkısnınde sağlıklı 2tane cocuğu var.benımde şuanda 2aylık bebeğim var.doğurana kadarda cok tedırgındım.bebeğim doğduktan hemen sonra doktorumun ılk cumlesı sağlıklı merak etme dedı:) içinizi rahat tutun ve doktor randevularınızı ıhmal etmeyın.taramaları kacırmayın.ve beslenmenıze dıkkat edın.ulturasyon ve doktor cok oenmlı bu durumda taramalarda cıkmaya bılıyor ama ulturasyonda gozuyor.4d boyutlularda daha erken tanı konuluyor.ben hamıleyken 4d boyutluda omurgalarını tek tek baktım cd ye cektıler evdede sureklı baktım ve içim hep rahatladı o yuzden.
folik asit demek bir nevi B vitamini demektir.Yani kansızlıktır ve kansızlık hastalığından dolayıdır ki yapılan testler sonucunda açık spina bifida riskine yüksek rastlanılıyor.Çünkü folik asit çocuğun sinir dokularının oluşumuna ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna büyük katkı sağlıyor.Hamile kalmadan 3 ay önce doktor tavsiyesinde ilaç halinde günde 400 mg taki hamileligin 3. ayına kadar devam edilmelidir.Ve elbetteki folik asit bol bulunan yiyeceklerden tüketmek gerekir.ET,BALIK,TAVUK,FINDIK,CEVİZ,BADEM,FISTIK,KURUYEMİŞ,AYÇEKİRDEĞİ,YUMURTA,KARNIBAHAR,KARACİĞER,DALAK,NANE,MAYDANOZ,MERCİMEK,NOHUT,KURU FASÜLYE,PORTAKAL,MUZ,YOĞURT VE EN ÖNEMLİSİDE KURU SİYA ÜZÜM VE ÜZÜM PEKMEZİNDE BOLCA BULUNUR.Bende 3 lü tarama yaptırdım ve sınuçta açık spina bifida riski yüksek çıktı.Doktor amniyosentez yapalım dedi.Bakalım ne olacak dua ediniz.Çocuğumun sağlıklı doğması için.
Demek ki Allah katında değerlendirilecek bir sınanmamız varmış.Günlerce ağlayarak Rab'bimize dua ettik.Allah'a sonsuz şükürler olsun ki zeka testinde ve tekrar ki tarama testinde sonuçlar temiz çıktı.Üniversite hastanesindeki ayrıntılı ultrasonda da herhangi bir sıkıntı bir sorun görünmedi.Rab'bim yeter ki bir şeye ol deyiversin hemen oluverir herşey onun emriyledir.Allah'ım hiç kimseyi evlat acısıyla,hastalıkla,açlıkla terbiye etmesin.Kötü durumlarda ona yalvarmalı.Güzel günlerde de ona şükretmeliyiz.
Gözün aydın cnm..Rabbimin dediği olur demekki yiyecek ekmeği varmış..çok sevinmdim senin adına bizim çektiklerimizi çekmedin en azından bizede bol bol dua et cnm...bebeğinide üzme bundan sonrası güzel olacak inş..
canım neler yapıyosun bebek çalışmaları var mı? test falan bişeyler yaptırcaktın noldu onlar?
aralık gibi düşünüyorum cnm değerlerimi ölçtürdüm folik asit değeri ve b12 değeri güzel çıktı hamile kalabilirsin dedi ama biraz daha beklemedeyim ..senin nasıl gidior az kaldı yaa 32.haftandasın Allahımın izniyle alacaksın bebeğini kucağına..
değerlerinin iyi çıkmasına çok sevindim canım ama nolur sakın folbiolu ihmal etme ben hala aiçiyorum kesmedi doktor, bu saatten sonra ne kadar faydası olur tartışılır ama biz garantiye alalım dedi zaten fazlası idrarla atılıyomuş, allahım bizim yüzümüze güldü inşallah seninde yüzüne gülcek canım isteyen herkese versin inşallah, güzel haberlerini mutlaka yaz burayaaa bekliyorum ona göre[/QUO
sağol cnm folbiolu içiyorum her akşam yatmadan önce alıyorum çünkü başakcığım çok kilo aldım anlamıyorum yemek yemem de değişmedi hala az yiyorum ama göbeğim 5 ay hamileymişim gibi var bu şekilde hamile kalmak istemiyorum ama nasıl verecem bilmiyorum bu arada sen hala neden bırakmadın 3.ay dan sonra bıraktırılıyor diye biliyorum..zaten bebeğin omuriliği felan herşeyi oluştu şuan sadece kilo alıyor neden bıraktırmadıki...birde cnm hamile kalmadan önceki değerlerini biliyormusun...hala endişeliyim doktorlar o kadar basit söylüyor ki ben bütün vitamin değerlerim ölçürsün istedim hanımefendi hepsine gerek yok folik asit ve b12 ye bakacam dedi..bunun kanı var çinkosu var kalsiyumu var onlarada baksan ölürmüsün..doktorlarada güvenmiyorum o yüzden bir de özel yani..o yüzden bu ay sonunda birde devlet hastnesine gidip değerlerime baktıracam ondan sonrada korunmayı bırakacam Allahın izniyle inş. bu sefer bebeklerimizi sağlıklı bir şekilde kucaklarımıza alırız...eşimden sonra haber vereceğim ilk yer sizlersiniz...
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?