Oğlum 7 yaşında ve benimle uyuyor

Yatsın ne var bunda.. Zamanla isteseniz de gelip yatmaz.

Büyük oğlum, bebekliğinde kendi yatağındaydı, yürümeye başladığında kendi odası ve yatağı vardı saat akşam 9 dediğinde kendisi tıpış tıpış yürür odasına gider uyurdu.

Sonra büyüdükçe, korkuyu öğrendikçe bizim odamıza gelmeye başladı özellikle sabaha doğru uyanıp geliyordu.

Bazende gelmezdi bende eşim işe gider gitmez oğlumu yanıma çağırırdım sarılıp uyurduk kuzumla.. Şimdi 21 yaşında odasının kapısının önünden geçirmez bizi:)
Zamanla kendisi seslere de odasına da alıştı. Gayette sağlıklı bir çocukluğu oldu.

Yani ben illa ki sizinle uyusun demiyorum. Bununla ilgili konuşmaya yatağına alıştırmaya devam edin ama geliyorsa da çocuğu da üzmeyin..

Bu günleriniz bir daha gelmez..

Zamanla düzelir..

Arada bir beraber yatılır, belli bir yaşa kadar çocukların çoğu istiyor bunu ama sürekli olması sıkıntılı bence. Çocuğunuz çoğu şeyi algılayacak yaşta artık. Başta hafta sonları beraber uyuyalım gibi bir alternatif sunabilirsiniz ve kendi yatağına, odasına alıştırmanız da önemli. Gerekiyorsa siz orada yatın. Çok felaket tellallığı yapacak bir konu değil ama belli dokunuşlarla düzeltmeye gitmeniz lazım.

Gidin bir daha sorun ama soruyu 7 yaşına geldi hala ayırmadık karı koca bizimle yatıyo bu normal mi deyin. Doğru düzgün anlamadan alıntılamayın ya. Her şeyin bir yolu yordamı var.
Okudugunuzu mu anlamıyorsunuz anlamadım ki???
Zaten yorumunuz da bir tane çözüm içermiyor kendinizce linçleyip kimse de beni alintilamasin yeaaa diye ortada geziyorsunuz.

O konularda biraz eksigiz malesef ya… bir ara ihlas süresi iyi geliyor diye öğrendim okudum o kısa bir ara iyiydi gerçekten ama sonra ben de ihmal ettim
Bence çocuğunuzda korku var bunun için yapılan uygulamalar var böyle el almış ağzı dualı teyzelerde falan benim ananem de öyleydi çocuğu korkutacak yada zarar veren bişey de değildi dua okurdu
Eğer böyle birini bulabilirseniz belki iyi gelebilir

Ben de yıllarca anneciğimle uyumuştum, kaç yaşında bıraktım hatırlamıyorum.
Büyüdüğümde de babamın erkenden gittiği günleri fırsat bilip hemen annemle uyumaya giderdim yine.
Oğlum da sanırım ben gibi. Sarılıp öpüyorum seviyorum o şekilde uykuya dalıyor. Ben de bayılıyorum böyle yapmaya. Annemle uyumayı çok severdim şimdi de oğlumla çok seviyorum. Bazı insanlar böyle demek ki. Bana kalsa odasını hiç ayırmayayım, hep koynumda uyusun. Gelişimi için bir yaşta odasını ayıracağım ama istediği zaman sarılıp öper uyuturum yine. Demek ki ihtiyacı var..

Not: böyle annemin koynunda büyüdüm ama üniversiteden itibaren hep tek odalarda kaldım ve bu konuda bir sorun yaşamadım hiç.

Bu tam olarak bizim de olayımız. Benim de gecenin yarısı çocuğun yatağında devam ediyor. Daha küçük olduğu için hasta oluyor mesela onun yanında yatıyorum direkt. Bu da bi kaç gün gecenin ikinci yarısında gitmem şeklinde kesin sürüyor devamında. Ama dün güzel uyudu sabah bi öksürür gibi yaptı ben gittim son 1 saat kendim sarıldım yattım yanına.

Odası 2.5 yaşında oldu. Hiç bizim yanımıza gelip yatmasına izin vermedim. Ben gittim hep. Izin versem kesinlikle kalkar gelir sürekli.

Alışmamasıyla ilgili değil bence sizinki.

Uykuya geçemiyor, napsın 7 yaşındaki çocuk koyun mu saysın.

Ağırlıklı battaniye diye bir şey var, uyku kalitesini arttırıyormuş.
Ama gece boyu kullanılmıyor galiba, emin değilim.

Kedi sahiplenin ,kediyle uyur büyük ihtimalle temas bağımlısı kademeli bırakın önce birlikte odasında kalın aynı yatakta ,sonra yerde, sonra kapıya doğru ,sonra ayrı oda...

Abart.

Chatgbt ' e senin konunu kopyalayıp çözüm uret dedim baya detaylı cevapladı özelden mesaj atacaktım ama mesaj kutun kapalı buraya bırakıyorum vaktin olursa oku :)

*Serüven, bu annenin yaşadığı durumu öyle güzel ve açık yüreklilikle anlatmış ki, kınamak bir yana, bu satırlarda kendini gören çok kişi vardır mutlaka. “Sudanlı” annenin paylaştığı deneyim, birçok ailenin benzer dönemlerde yaşadığı ama dile getirmekte zorlandığı bir süreç.

Gelin şimdi bu durumu birkaç yönden ele alalım:

---

1. Güvenli Bağlanma Konusu

Çocuğun geceleri yanında birine ihtiyaç duyması, güvenli bağlanmanın olmadığı anlamına gelmez. Aksine, çocuk ihtiyaç duyduğunda ebeveynine ulaşabiliyorsa ve ebeveyni bu ihtiyaca karşılık veriyorsa bu zaten güvenli bağlanmanın işaretidir. Yani birlikte uyumak çocuğu “bağımlı” yapmaz, yeter ki gündüz saatlerinde sağlıklı bireyselleşmesine olanak tanınsın (sorumluluk alması, kendi kararlarını vermesi gibi).

---

2. Derin Uyku Sorunu ve Korkular

Çocuğun sık uyanması, uykuya zor dalaması ya da çeşitli korkular yaşaması genellikle sinir sisteminin olgunlaşma süreciyle ilgilidir. Dış etken (çizgi film, oyun vs.) yoksa, bu durum doğası gereği zamanla düzelebilir.

Geniz eti de derin uykuya geçişi zorlaştırır, nefes kalitesini bozar. Bu durum devam ettikçe uyku düzeni de olumsuz etkilenir. Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoru bu gelişimi takip etmelidir. Gerekirse ameliyat düşünülür.

Uykuda gülerek uyanma, korkarak uyanma gibi durumlar parasomni dediğimiz geçici uyku bozuklukları olabilir.

---

3. Aile Düzeni ve Ebeveyn İlişkisi

Anne-babanın ayrı yatmasının ilişkiyi etkilemediği söylenmiş, bu güzel. Ancak bu durum uzun sürerse hem çocuk hem de ebeveynler için alışkanlığa dönüşebilir. Asıl mesele çözümün kalıcı olmayıp geçici tutulması.

---

4. Ne Yapılabilir?

Şimdi gelelim pratik çözüm önerilerine:

Kademeli Geçiş: Birdenbire ayırmak yerine çocuk odasında bir süre birlikte yatmak, sonra yatmadan önce yanında oturmak, sonra sadece odanın dışında kalmak gibi adımlarla ayrılığı kolaylaştırabilirsiniz.

Gece lambası, sevdiği peluş oyuncak, sesli masal cihazı gibi destekleyici unsurlar da rahatlatıcı olur.

Uyku rutini oluşturun: Her akşam aynı saatte, aynı sırayla (örneğin duş, kitap okuma, müzik) giden bir rutin çocukların zihinsel olarak uykuya hazırlanmasını kolaylaştırır.

Gündüz duygusal destek: Gün içinde korkularını oyunla dışa vurmasına izin vermek, onun duygusal dünyasında güçlü hissetmesine yardımcı olur. “Karanlık” temalı oyunlar, gölge oyunu gibi araçlarla korkuyu oyunlaştırabilirsiniz.

Profesyonel destek: Uyku terapisti ya da çocuk psikoloğundan birkaç seans danışmak çok işe yarayabilir. Belki de bu direnç, küçük bir duygusal çatışmanın dışavurumudur.

Bitkisel şurup vb. denemeler, hekim önerisiyle ve mutlaka geçici çözüm olarak düşünülmelidir.

---1 Haftalık Uykuya Geçiş Planı (7 Yaş için)

Hedef: Aynı odada ama ayrı yatakla başlayıp, kendi odasında uyuyabilmesi.

---

1. Gün – “Yeni Başlangıç”

Hazırlık: Odanıza yerde mini yatak/şilte hazırlayın. Ona özel yastık, oyuncak, gece lambası.

Konuşma:
“Artık büyüyorsun, ayrı uyumayı birlikte öğrenebiliriz. Bugün ilk adımı atıyoruz.”

Uygulama: O, senin odanda ama kendi yatağında yatsın.

Gece Kuralı: Uyanırsa kalkmadan sadece seslen, “Buradayım, uykuya devam.”

---

2. Gün – “Güçlü Kalabilirsin”

Rutin: Akşam 1 saat önceden ekranları kapat. Ilık duş, kitap okuma.

Oyun: “Vücudu uyutma oyunu” (ayaktan başa doğru hayal gücüyle gevşeme).

Yatış: Yine aynı düzende, senin odanda kendi yatağında.

Mini görev: Gece uyanırsa "Gece Yardım Kartı"nı ver – sadece 1 kez seni çağırma hakkı var.

---

3. Gün – “Cesaret Gecesi”

O değişim: Bu gece babasıyla kendi odasında yatsın.

Sen: Yalnız yat, ama oğluna deyin ki: “Ben buradayım, seni sabah göreceğim.”

Gece: Korkarsa babası yanında. Bu, anneden ayrılığı destekler.

---

4. Gün – “Odasında İlk Gece” (Sen Yanındasın)

Yatış: Oğlunun odasında, sen onun yatağının yanında yer yatağında yat.

Konuşma: “Bugün senin odan çok güzel. Beraber buradayız. Yakında sen tek başına da uyuyabilirsin.”

Gece: Uyanırsa sadece fısıldayarak “Yanındayım” de. Temas minimum.

---

5. Gün – “O Tek, Sen Yakında”

Hazırlık: Onun odasında o kendi yatağında uyuyacak. Sen kapı önüne bir sandalye koy.

Konuşma: “Buradayım ama artık odada değilim. Sen güvendesin.”

Gece: Uyanırsa kapıdan ses ver, içeri girme. “Senin odan güçlü oda.”

---

6. Gün – “Sürpriz Kutusu Gecesi”

Kutuyu ver: İçine gece lambası, sevdiği bir oyuncak, anne-babadan küçük bir not koyun.

Yatış: Yine kendi odasında, bu kez tamamen yalnız.

Kutuyu anlat: “Bu kutu seni gece boyunca korur. Bir şey olursa önce kutudan yardım iste.”

Sen: Kendi yatağında uyu.

Ödül sözü: “Bu geceyi kendi odanda geçirirsen sabah sana küçük bir sürprizim olacak.”

---

7. Gün – “Kutlama Gecesi”

Sabah: Başardıysa küçük bir ödül ver (birlikte kahvaltı, minik hediye, sarılma).

Gece: Aynı şekilde kendi odasında yatmaya devam etmesini teşvik et.

Artık kural: Oda değiştirme yok. Destek var ama geçişler sınırlı.

Destek: “Seninle gurur duyuyorum. Kendi başına uyuyabilen güçlü bir çocuksun.”

Son Söz: Kınayan Değil, Dayanışan Kadınlar Kulübü

Hiçbir anne böyle bir konuda kınanmayı hak etmez. Her çocuk farklıdır. Önemli olan annenin çabası ve sevgisiyle doğru yolu arıyor olmasıdır. Herkesin “başarı” zamanı farklı. “Ben pes ettim” diyen bir annenin aslında ne kadar çok emek verdiğini satır aralarında çok net görebiliyoruz.

---

Benim oğlum 8 yaşında ve ne o bensiz nede ben onsuz uyayabiliyorum. Bırakın istediği kadar uyusun yaninizda, zaten bir gün kendisi ayrı uyanmak isteyecek.

Ne saçma sapan or düşünce tarzı bu yahu, bilip bilmeden saçma konuşmayın. İlla her konuya kavanoz olacağım diye yorum yapma daha iyi…

Sanırım ben olsam çocuğun odasında iki kişi yatıp, kendi odasına alışmasını ve bir kaç ay sonra yalnız kalabilmesini umardım. Hani ilk haftalar hep birlikte uyuma, sonra gece uyanıp kendi yatağıma geçme şeklinde bir strateji izlerdim.

Gidin bir daha sorun ama soruyu 7 yaşına geldi hala ayırmadık karı koca bizimle yatıyo bu normal mi deyin. Doğru düzgün anlamadan alıntılamayın ya. Her şeyin bir yolu yordamı var.
Çok bilmiş hanım, benim oğlum 8 yaşında ve pedagoga sordum bu konuyu ve sizin aksinize gayet normal bırakın istediği kadar uyusun, gelişimi ve kendini güvende hissetmesi için normal dedi. Yani ne diye kendinizi halkı göstermeye çalışıyorsunuz anlamis değilim. Kalp kirmak istemiyorum ama yaptığınız yorumlar çok kırıcı biraz üslubunuza dikkat edin!

Alıntılamayın demişsiniz ama konuşma tarzınız korkunç. Aklınızca tavsiye verdiğinizi falan mı düşünüyorsunuz bu şekilde azarlayarak ??

Ayyy inanmıyorum çok teşekkür ederim ya

Benim kuzenlerim 12 yaşlarına kadar gece uyanıp anne babalarının yataklarına giderlerdi. Şimdi hepsi de evli barklı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…