Yatsın ne var bunda.. Zamanla isteseniz de gelip yatmaz.Merhaba oğlum 1.sinjf ve hala malesef benimle uyuyor. Eskiden evimiz küçüktü 1+1di mecburen oğlumla eşimle uçumuz uyurduk bir senedir 2+1deyiz oğlumun odası da var ama malesef bir türlü alisamadj çok korkuyor gecede 3 defa 5 defa uyanıp geliyor ki zaten bizimle yatarken de çok sık gece uyanması olan bir çocuk. Bizimle birlikte iken Gece uyaninca sadece korktuğundan uyanmıyor bazen gülerek de uyanıyor yani bu derin uyku meselesini zaten bir türlü çözemedik üstüne de ayrı odada yatması için aylarca ara ara deneme yaparak haftanın 3 günü gibi alisyirmaya calistik ama yok bizim de uykularımız harap oluyor eşimle ikimiz de dikkat gerektiren işlerde çalışıyoruz artık pes ettik. Ben devam ederdim de özellikle eşim pes etti. Hatta büyük tartışma yaşadık. Eşim oğlumun odasında yatıyor ben de oğlumla yatak odamda yatıyorum.
Kari koca iliskimizde sorun yok bu arada. Birbirimize sevgimiz saygımız cinsel hayatimiz ayrı yattığımız için etkilenmiyor.
Aslında merak ettiğim mesela biz böyle bir iki sene daha devam etsek oğlum kötü mü etkilenir hani güvenli bağlanma falan filan nasıl olur ?
Bu arada oğlum hiç bana düşkün değildir yani illaki benimle yatmak değil derdi yanında birisi olsun istiyor. Babasıyla da yatıyor arada ben çocuk odasına geçiyorum bazen.
Bu arada sorulacaktır oğlumun korkmasının sebebi kötü çizgi filmler falan izlediği için değil kesinlikle bunun takibini çok iyi yapıyorum öldürmeli oyun oynatmıyorum. Hep tatlış şeyler izletiyorum ya da oynatıyorum. Ama nerden geliyor bu korku anlamıyorum. Yolda havlayan kopek görse gece rüyasındaderin uykuya dalamamaktan kaynaklı farkındayım aslında.
Yani belki kınayacaksınız ama gece uykusu için bitkisel şuruplar var onları bile deniyorum şu aralar yine de bana mısın demedi.
Doktora da götürdüm geniz eti varmış ama buyudukce ve boyu uzadıkça geçer dendi.
Geçen sene muska bile yazdırdım inanmasam bile son çare derin uyusun diyeo da ise yaramadı
Ben daha ne yapayım Ama dostlar
Okudugunuzu mu anlamıyorsunuz anlamadım ki???Gidin bir daha sorun ama soruyu 7 yaşına geldi hala ayırmadık karı koca bizimle yatıyo bu normal mi deyin. Doğru düzgün anlamadan alıntılamayın ya. Her şeyin bir yolu yordamı var.
Bence çocuğunuzda korku var bunun için yapılan uygulamalar var böyle el almış ağzı dualı teyzelerde falan benim ananem de öyleydi çocuğu korkutacak yada zarar veren bişey de değildi dua okurduO konularda biraz eksigiz malesef ya… bir ara ihlas süresi iyi geliyor diye öğrendim okudum o kısa bir ara iyiydi gerçekten ama sonra ben de ihmal ettim
Bu tam olarak bizim de olayımız. Benim de gecenin yarısı çocuğun yatağında devam ediyor. Daha küçük olduğu için hasta oluyor mesela onun yanında yatıyorum direkt. Bu da bi kaç gün gecenin ikinci yarısında gitmem şeklinde kesin sürüyor devamında. Ama dün güzel uyudu sabah bi öksürür gibi yaptı ben gittim son 1 saat kendim sarıldım yattım yanına.Ben bu konularda doğal bir ebeveynim. Çocuğun ihtiyacı varsa ve talep ediyorsa yatıyorum.
Oğlum bebekliğinden beri ayrı odada yattı. 1 yaşında ayırdım. Rutini de yanına yatıp kitap okumak ışığı kapatıp masal anlatmak sırtını kaşımak falandı. 7,5 yaşında hala yatağa beraber gireriz. Sırtını kaşırım masal anlatırım, mayışınca çıkarım odadan. Bazen sabaha kadar uyur bazen üç gibi beni çağırır. Gider kalan uykumu yanında devam ederim. Yani haftada 2-3 gece tek kişilik yatakta uyuyoruz 3ten sonra. Bana ihtiyacı var demek ki. 30unda da çağıracak değil.
Bir iki seneye kendi istemeyecek.
Kasmıyroum.
Kedi sahiplenin ,kediyle uyurMerhaba oğlum 1.sinjf ve hala malesef benimle uyuyor. Eskiden evimiz küçüktü 1+1di mecburen oğlumla eşimle uçumuz uyurduk bir senedir 2+1deyiz oğlumun odası da var ama malesef bir türlü alisamadj çok korkuyor gecede 3 defa 5 defa uyanıp geliyor ki zaten bizimle yatarken de çok sık gece uyanması olan bir çocuk. Bizimle birlikte iken Gece uyaninca sadece korktuğundan uyanmıyor bazen gülerek de uyanıyor yani bu derin uyku meselesini zaten bir türlü çözemedik üstüne de ayrı odada yatması için aylarca ara ara deneme yaparak haftanın 3 günü gibi alisyirmaya calistik ama yok bizim de uykularımız harap oluyor eşimle ikimiz de dikkat gerektiren işlerde çalışıyoruz artık pes ettik. Ben devam ederdim de özellikle eşim pes etti. Hatta büyük tartışma yaşadık. Eşim oğlumun odasında yatıyor ben de oğlumla yatak odamda yatıyorum.
Kari koca iliskimizde sorun yok bu arada. Birbirimize sevgimiz saygımız cinsel hayatimiz ayrı yattığımız için etkilenmiyor.
Aslında merak ettiğim mesela biz böyle bir iki sene daha devam etsek oğlum kötü mü etkilenir hani güvenli bağlanma falan filan nasıl olur ?
Bu arada oğlum hiç bana düşkün değildir yani illaki benimle yatmak değil derdi yanında birisi olsun istiyor. Babasıyla da yatıyor arada ben çocuk odasına geçiyorum bazen.
Bu arada sorulacaktır oğlumun korkmasının sebebi kötü çizgi filmler falan izlediği için değil kesinlikle bunun takibini çok iyi yapıyorum öldürmeli oyun oynatmıyorum. Hep tatlış şeyler izletiyorum ya da oynatıyorum. Ama nerden geliyor bu korku anlamıyorum. Yolda havlayan kopek görse gece rüyasındaderin uykuya dalamamaktan kaynaklı farkındayım aslında.
Yani belki kınayacaksınız ama gece uykusu için bitkisel şuruplar var onları bile deniyorum şu aralar yine de bana mısın demedi.
Doktora da götürdüm geniz eti varmış ama buyudukce ve boyu uzadıkça geçer dendi.
Geçen sene muska bile yazdırdım inanmasam bile son çare derin uyusun diyeo da ise yaramadı
Abart.Çocuğu pedagoğa götürün tekrar, siz de danışın yol yordam öğretsin.
Kocaman çocukla aynı odada beraber yatılır mı çocuğun cinsel gelişimini, psikolojisini bozuyorsunuz. Ne demek cinsel hayatımızda sorun yok, çocukla yattığınız yatak odasında mı yapıyosunuz?
Erkekler sabaha karşı veya uykuda ister istemez halleniyo, çocuğun yanında mı bunları yaşıyor bu adam?
Chatgbt ' e senin konunu kopyalayıp çözüm uret dedim baya detaylı cevapladı özelden mesaj atacaktım ama mesaj kutun kapalı buraya bırakıyorum vaktin olursa oku :)Merhaba oğlum 1.sinjf ve hala malesef benimle uyuyor. Eskiden evimiz küçüktü 1+1di mecburen oğlumla eşimle uçumuz uyurduk bir senedir 2+1deyiz oğlumun odası da var ama malesef bir türlü alisamadj çok korkuyor gecede 3 defa 5 defa uyanıp geliyor ki zaten bizimle yatarken de çok sık gece uyanması olan bir çocuk. Bizimle birlikte iken Gece uyaninca sadece korktuğundan uyanmıyor bazen gülerek de uyanıyor yani bu derin uyku meselesini zaten bir türlü çözemedik üstüne de ayrı odada yatması için aylarca ara ara deneme yaparak haftanın 3 günü gibi alisyirmaya calistik ama yok bizim de uykularımız harap oluyor eşimle ikimiz de dikkat gerektiren işlerde çalışıyoruz artık pes ettik. Ben devam ederdim de özellikle eşim pes etti. Hatta büyük tartışma yaşadık. Eşim oğlumun odasında yatıyor ben de oğlumla yatak odamda yatıyorum.
Ne saçma sapan or düşünce tarzı bu yahu, bilip bilmeden saçma konuşmayın. İlla her konuya kavanoz olacağım diye yorum yapma daha iyi…Çocuğu pedagoğa götürün tekrar, siz de danışın yol yordam öğretsin.
Kocaman çocukla aynı odada beraber yatılır mı çocuğun cinsel gelişimini, psikolojisini bozuyorsunuz. Ne demek cinsel hayatımızda sorun yok, çocukla yattığınız yatak odasında mı yapıyosunuz?
Erkekler sabaha karşı veya uykuda ister istemez halleniyo, çocuğun yanında mı bunları yaşıyor bu adam?
Bir çok konuda eleştirisel tarzıyla göstermeyi seven biridir kendisi.Off bu nasıl bir yazım tarzı ya, tamam herkes yorum yapmakta özgür ama özür dileyerek söylüyorum sizinki saçmalamak.
Sanırım ben olsam çocuğun odasında iki kişi yatıp, kendi odasına alışmasını ve bir kaç ay sonra yalnız kalabilmesini umardım. Hani ilk haftalar hep birlikte uyuma, sonra gece uyanıp kendi yatağıma geçme şeklinde bir strateji izlerdim.Merhaba oğlum 1.sinjf ve hala malesef benimle uyuyor. Eskiden evimiz küçüktü 1+1di mecburen oğlumla eşimle uçumuz uyurduk bir senedir 2+1deyiz oğlumun odası da var ama malesef bir türlü alisamadj çok korkuyor gecede 3 defa 5 defa uyanıp geliyor ki zaten bizimle yatarken de çok sık gece uyanması olan bir çocuk. Bizimle birlikte iken Gece uyaninca sadece korktuğundan uyanmıyor bazen gülerek de uyanıyor yani bu derin uyku meselesini zaten bir türlü çözemedik üstüne de ayrı odada yatması için aylarca ara ara deneme yaparak haftanın 3 günü gibi alisyirmaya calistik ama yok bizim de uykularımız harap oluyor eşimle ikimiz de dikkat gerektiren işlerde çalışıyoruz artık pes ettik. Ben devam ederdim de özellikle eşim pes etti. Hatta büyük tartışma yaşadık. Eşim oğlumun odasında yatıyor ben de oğlumla yatak odamda yatıyorum.
Çok bilmiş hanım, benim oğlum 8 yaşında ve pedagoga sordum bu konuyu ve sizin aksinize gayet normal bırakın istediği kadar uyusun, gelişimi ve kendini güvende hissetmesi için normal dedi. Yani ne diye kendinizi halkı göstermeye çalışıyorsunuz anlamis değilim. Kalp kirmak istemiyorum ama yaptığınız yorumlar çok kırıcı biraz üslubunuza dikkat edin!Gidin bir daha sorun ama soruyu 7 yaşına geldi hala ayırmadık karı koca bizimle yatıyo bu normal mi deyin. Doğru düzgün anlamadan alıntılamayın ya. Her şeyin bir yolu yordamı var.
Alıntılamayın demişsiniz ama konuşma tarzınız korkunç. Aklınızca tavsiye verdiğinizi falan mı düşünüyorsunuz bu şekilde azarlayarak ??Çocuğu pedagoğa götürün tekrar, siz de danışın yol yordam öğretsin.
Ayyy inanmıyorum çok teşekkür ederim ya*Serüven, bu annenin yaşadığı durumu öyle güzel ve açık yüreklilikle anlatmış ki, kınamak bir yana, bu satırlarda kendini gören çok kişi vardır mutlaka. “Sudanlı” annenin paylaştığı deneyim, birçok ailenin benzer dönemlerde yaşadığı ama dile getirmekte zorlandığı bir süreç.
Gelin şimdi bu durumu birkaç yönden ele alalım:
---
1. Güvenli Bağlanma Konusu
Çocuğun geceleri yanında birine ihtiyaç duyması, güvenli bağlanmanın olmadığı anlamına gelmez. Aksine, çocuk ihtiyaç duyduğunda ebeveynine ulaşabiliyorsa ve ebeveyni bu ihtiyaca karşılık veriyorsa bu zaten güvenli bağlanmanın işaretidir. Yani birlikte uyumak çocuğu “bağımlı” yapmaz, yeter ki gündüz saatlerinde sağlıklı bireyselleşmesine olanak tanınsın (sorumluluk alması, kendi kararlarını vermesi gibi).
---
2. Derin Uyku Sorunu ve Korkular
Çocuğun sık uyanması, uykuya zor dalaması ya da çeşitli korkular yaşaması genellikle sinir sisteminin olgunlaşma süreciyle ilgilidir. Dış etken (çizgi film, oyun vs.) yoksa, bu durum doğası gereği zamanla düzelebilir.
Geniz eti de derin uykuya geçişi zorlaştırır, nefes kalitesini bozar. Bu durum devam ettikçe uyku düzeni de olumsuz etkilenir. Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoru bu gelişimi takip etmelidir. Gerekirse ameliyat düşünülür.
Uykuda gülerek uyanma, korkarak uyanma gibi durumlar parasomni dediğimiz geçici uyku bozuklukları olabilir.
---
3. Aile Düzeni ve Ebeveyn İlişkisi
Anne-babanın ayrı yatmasının ilişkiyi etkilemediği söylenmiş, bu güzel. Ancak bu durum uzun sürerse hem çocuk hem de ebeveynler için alışkanlığa dönüşebilir. Asıl mesele çözümün kalıcı olmayıp geçici tutulması.
---
4. Ne Yapılabilir?
Şimdi gelelim pratik çözüm önerilerine:
Kademeli Geçiş: Birdenbire ayırmak yerine çocuk odasında bir süre birlikte yatmak, sonra yatmadan önce yanında oturmak, sonra sadece odanın dışında kalmak gibi adımlarla ayrılığı kolaylaştırabilirsiniz.
Gece lambası, sevdiği peluş oyuncak, sesli masal cihazı gibi destekleyici unsurlar da rahatlatıcı olur.
Uyku rutini oluşturun: Her akşam aynı saatte, aynı sırayla (örneğin duş, kitap okuma, müzik) giden bir rutin çocukların zihinsel olarak uykuya hazırlanmasını kolaylaştırır.
Gündüz duygusal destek: Gün içinde korkularını oyunla dışa vurmasına izin vermek, onun duygusal dünyasında güçlü hissetmesine yardımcı olur. “Karanlık” temalı oyunlar, gölge oyunu gibi araçlarla korkuyu oyunlaştırabilirsiniz.
Profesyonel destek: Uyku terapisti ya da çocuk psikoloğundan birkaç seans danışmak çok işe yarayabilir. Belki de bu direnç, küçük bir duygusal çatışmanın dışavurumudur.
Bitkisel şurup vb. denemeler, hekim önerisiyle ve mutlaka geçici çözüm olarak düşünülmelidir.
---1 Haftalık Uykuya Geçiş Planı (7 Yaş için)
Hedef: Aynı odada ama ayrı yatakla başlayıp, kendi odasında uyuyabilmesi.
---
1. Gün – “Yeni Başlangıç”
Hazırlık: Odanıza yerde mini yatak/şilte hazırlayın. Ona özel yastık, oyuncak, gece lambası.
Konuşma:
“Artık büyüyorsun, ayrı uyumayı birlikte öğrenebiliriz. Bugün ilk adımı atıyoruz.”
Uygulama: O, senin odanda ama kendi yatağında yatsın.
Gece Kuralı: Uyanırsa kalkmadan sadece seslen, “Buradayım, uykuya devam.”
---
2. Gün – “Güçlü Kalabilirsin”
Rutin: Akşam 1 saat önceden ekranları kapat. Ilık duş, kitap okuma.
Oyun: “Vücudu uyutma oyunu” (ayaktan başa doğru hayal gücüyle gevşeme).
Yatış: Yine aynı düzende, senin odanda kendi yatağında.
Mini görev: Gece uyanırsa "Gece Yardım Kartı"nı ver – sadece 1 kez seni çağırma hakkı var.
---
3. Gün – “Cesaret Gecesi”
O değişim: Bu gece babasıyla kendi odasında yatsın.
Sen: Yalnız yat, ama oğluna deyin ki: “Ben buradayım, seni sabah göreceğim.”
Gece: Korkarsa babası yanında. Bu, anneden ayrılığı destekler.
---
4. Gün – “Odasında İlk Gece” (Sen Yanındasın)
Yatış: Oğlunun odasında, sen onun yatağının yanında yer yatağında yat.
Konuşma: “Bugün senin odan çok güzel. Beraber buradayız. Yakında sen tek başına da uyuyabilirsin.”
Gece: Uyanırsa sadece fısıldayarak “Yanındayım” de. Temas minimum.
---
5. Gün – “O Tek, Sen Yakında”
Hazırlık: Onun odasında o kendi yatağında uyuyacak. Sen kapı önüne bir sandalye koy.
Konuşma: “Buradayım ama artık odada değilim. Sen güvendesin.”
Gece: Uyanırsa kapıdan ses ver, içeri girme. “Senin odan güçlü oda.”
---
6. Gün – “Sürpriz Kutusu Gecesi”
Kutuyu ver: İçine gece lambası, sevdiği bir oyuncak, anne-babadan küçük bir not koyun.
Yatış: Yine kendi odasında, bu kez tamamen yalnız.
Kutuyu anlat: “Bu kutu seni gece boyunca korur. Bir şey olursa önce kutudan yardım iste.”
Sen: Kendi yatağında uyu.
Ödül sözü: “Bu geceyi kendi odanda geçirirsen sabah sana küçük bir sürprizim olacak.”
---
7. Gün – “Kutlama Gecesi”
Sabah: Başardıysa küçük bir ödül ver (birlikte kahvaltı, minik hediye, sarılma).
Gece: Aynı şekilde kendi odasında yatmaya devam etmesini teşvik et.
Artık kural: Oda değiştirme yok. Destek var ama geçişler sınırlı.
Destek: “Seninle gurur duyuyorum. Kendi başına uyuyabilen güçlü bir çocuksun.”
Son Söz: Kınayan Değil, Dayanışan Kadınlar Kulübü
Hiçbir anne böyle bir konuda kınanmayı hak etmez. Her çocuk farklıdır. Önemli olan annenin çabası ve sevgisiyle doğru yolu arıyor olmasıdır. Herkesin “başarı” zamanı farklı. “Ben pes ettim” diyen bir annenin aslında ne kadar çok emek verdiğini satır aralarında çok net görebiliyoruz.
---
Benim kuzenlerim 12 yaşlarına kadar gece uyanıp anne babalarının yataklarına giderlerdi. Şimdi hepsi de evli barklı.Merhaba oğlum 1.sinjf ve hala malesef benimle uyuyor. Eskiden evimiz küçüktü 1+1di mecburen oğlumla eşimle uçumuz uyurduk bir senedir 2+1deyiz oğlumun odası da var ama malesef bir türlü alisamadj çok korkuyor gecede 3 defa 5 defa uyanıp geliyor ki zaten bizimle yatarken de çok sık gece uyanması olan bir çocuk. Bizimle birlikte iken Gece uyaninca sadece korktuğundan uyanmıyor bazen gülerek de uyanıyor yani bu derin uyku meselesini zaten bir türlü çözemedik üstüne de ayrı odada yatması için aylarca ara ara deneme yaparak haftanın 3 günü gibi alisyirmaya calistik ama yok bizim de uykularımız harap oluyor eşimle ikimiz de dikkat gerektiren işlerde çalışıyoruz artık pes ettik. Ben devam ederdim de özellikle eşim pes etti. Hatta büyük tartışma yaşadık. Eşim oğlumun odasında yatıyor ben de oğlumla yatak odamda yatıyorum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?