- 1 Ekim 2010
- 3.350
- 1.182
- 373
- Konu Sahibi gecegozlumbenim
-
çok acımasızca oldu bu bir kere çocuğunuz böyle birşey yaptığında "sen mi aldın" diye direk sormak bile çocuğu yalana teşvik ediyor ve korktuğu için "hayır ben almadım" diyecektir, bizde kreşte yaşadık bir süre bu sorunu ama üstesinden şu şekilde geldik,Siz gayet guzel bi yol izlemissiniz bence guzelce anlatip her seferinde ozur dileyerek alinanlari iade etmissiniz ya da parasini odemissiniz
Acaba şöyle bir oyun yapsaniz abarti mi olur?
Bir tanidik yere gidin ya da onceden konusun orada guvenlik gorevlisi gibi biri olsun, cocugunuzun bir sey alip para odemeden ciktigini gordugunu soylesin, sonra ne biliyim magazanin sorumlusuna haber versin fln, boylece yaptiginin harbiden ciddi kotu bi sey oldugunu anlasin?
Acimasiz mi oldu?
ilkokuldayken benzer bırsey bendede vardı sılgılerı toplardım, sonra bıraktım bu huyumu , yaptıgım yanlıstı ama cocuk aklı neden yaptıgımı bıle bılmıyorum belkı ozentıden olabılır , kendı kendıme yanlısımın farkına varıp bu huyumdan vazgectım..merhaba 5 yasina yeni girmis oglum son zamanlarda yeni bir huy edindi. izinsiz baskalarinin esylarini gizli sakli alip cebine koyuyor ve eve getiriyor.bu durum beni ciddi anlamda endiselendiiriyor . bunu ilk fark ettigim zaman gittigi ana okulundan getirdigi kucuk lego parcalarini gorunce fark ettim. annecim bunlaari eve getirmissin ama ogretmeninden izin alarak mi getirdin dedim evet annecim dedi. ustunde durmadim.
birkacgun sonra tekrar ayni lego parcalarindan getirdi bu sefer yine sordum oglum ogretmenden izin aldinmi bunlari alirken dedim hayir ama arkadasim sordu o aldi bana Verdi dedi. bende hayir annecim arkadasin degil ogretmenine senin gidip sorman gerekiyor ,eger ogretmenin izin verirse alabilirsin dedim. guldu gecti ustelemedim. ertesi sabah oglumu okuluna birakirken ogretmeniyle gorustum durumu anlattim eve hergun getirdigi lego parcalarini almak icin izin isteyip istemedigini sordum. ogretmeni haberi olmadigini habersizce almis oldugunu soyledi . oglum bunu baska bir sinif arkadasiyla birlikte yapiyor. ertesi sabah getirdigi butun lego parcalarini toplayip goturup ogretmenine geri iade ettik.
baska birgun alisveris yapmak icin bir alisveris merkezine gittik ordada pil paketini alip cebine koymus. tam arabaya binicez cebinden cikardi yaptiginin dogru birsey olmadigini parasi odenmeden hicbiseyi alamiyacagimizi anlattik ve pili goturup ozur diledik parasini odeyip oyle ciktik.
not:sunu da soylemeden gecmiyeyim odasi oyuncak dolu. ve istedigi herseyi aliyoruz yani herseyi var lego dahil.hicbirseyi eksik degil.neden boyle bir seye basladi anlayamiyoruz.
bugunde aynisini yapti goz muayenesi icin goz doktoruna gittik doktorun ofisindeki kalemleri alip cebine koymus eve gelince cikardi ortaya . cok uzuldum ve anlatiyorum insanlara sormadan esyalarini almamamiz gerektigini guluyor oyle soyledigim zaman .bunu yapmak hosuna mi gidiyor nedir anlamadim.
bir tavsiyeniz varmi ne yapmaliyiz bu gecici bir surec mi yoksa cocugum da bir anormallik omurboyu surermi. acaba calma hastaligi felan mi var.
Bence bigun oyuncağının kalemini silgisini yokedin en çok sevdiği biseyi.Sorduğunda da aaa bugün bi komşu geldi yanindada bi oğlu o aldı kesin nekadar ayip o senindi sonuçta biz onu sana almıştık filan deyin ve oturup uzulun çok kızın diğer çocuğa böylece empati yapabilir diye dusunuyorum
çocuklar daha acımasız bu konuda ama "hırsızlık" kelimesinin anlamını bilmediklerinden onlar için sadece ona ait olanı başkasının almasıdır bu, bunu bir büyüğü yapsaydı bu kadar etkilenmeye bilirdi ama güzel bir tecrübe olmuş birdaha teşebbüs etmez gerçekten.kardeşim 5 yaşındayken eve misafir gelmişti 4 yaşında oğulları vardı. onlar gidecekken kardeşim kapının kenarında tuttu çocuğu ceplerini karıştırmaya başladı. meger arabasını almış çocuk bu da görmüş alırken :) dediler ki kardeşime, ne oldu oğlumuz hırsız mı ceplerini karıştırıyosun. o sırada 2 tane araba çıktı cebinden. kardeşim dedi ki bu benim, benim arabamı götüremezsin evine :) psikolojik olarak etkilendi mi bilmem ama bir daha yapmamış
bunları ona öğreten sınıf arkadaşının ailesi ile görüşsün öğretmen ve bence bir arada kalmasınlar artık
bence bir pedagoga götürmekte fayda var.
Yaptigi hatanın karşılığında başkasına kizmayin tabi bu masaya çarptı masaya kizdim değil başkası çaldı ve yine başkasına kizdim.diğer çocuğa kızmak yerine ne kadar yanlış birşey olduğunu anlatmak daha etkili olur, "sen üzüldün mü? Eğer sende bir başkasına ait birşeyi alırsan o eşyanın sahibi de böyle üzülür" demek daha doğru olur kanımca, diğer çocuğa kızmak yerine bu şekilde empati kurmayı denemek gerekir, yapılan bir hatanın karşılığında başkasına kızmak da çocukta yaptığı şeyler yüzünden sorumlu hissetmesine engel olup her hatanın suçunu başkasına yüklemeyi öğretir, örneğin başını masaya çarptığında masaya kızarsanız kendi dikkatsizliği nedeniyle değilde masa orda olduğu için başını çarptığını düşünecek ve masayı suçlayacak.
kızmak çocuklarda ters tepebilir diye dedim ben onu, başkası yaptığında ona kızarsanız ben yaparsam bana da kızar ben en iyisi yapmayayım diye düşünmez çocuklar, eğer ben yaparsam ve anlarlarsa bana da kızarlar diye aldığı şeyi eve getirmek yerine saklamaya başlar, ya da yaptığı şeyi ben yapmadım ben almadım diye inkar eder, kızarak empati yapmasını beklemek yerine hisleri ile empati yapması gerektiğini düşünüyorum, en sevdiğin oyuncağını ali almış gibi somut bir örnek yerine birisi almış, senden izinsiz almış, üzüldün mü? gibi bir hisle empati yaptırmanın doğru oldunu düşünüyorum.Yaptigi hatanın karşılığında başkasına kizmayin tabi bu masaya çarptı masaya kizdim değil başkası çaldı ve yine başkasına kizdim.
Bir çocuk psikiyatri uzmanina götürün bence az cok dogruyu yanlisi ayirt edecek yasta ama zaman zaman bu yasta cocuklar bu tarz seylere meyilli olabiliyormerhaba 5 yasina yeni girmis oglum son zamanlarda yeni bir huy edindi. izinsiz baskalarinin esylarini gizli sakli alip cebine koyuyor ve eve getiriyor.bu durum beni ciddi anlamda endiselendiiriyor . bunu ilk fark ettigim zaman gittigi ana okulundan getirdigi kucuk lego parcalarini gorunce fark ettim. annecim bunlaari eve getirmissin ama ogretmeninden izin alarak mi getirdin dedim evet annecim dedi. ustunde durmadim.
birkacgun sonra tekrar ayni lego parcalarindan getirdi bu sefer yine sordum oglum ogretmenden izin aldinmi bunlari alirken dedim hayir ama arkadasim sordu o aldi bana Verdi dedi. bende hayir annecim arkadasin degil ogretmenine senin gidip sorman gerekiyor ,eger ogretmenin izin verirse alabilirsin dedim. guldu gecti ustelemedim. ertesi sabah oglumu okuluna birakirken ogretmeniyle gorustum durumu anlattim eve hergun getirdigi lego parcalarini almak icin izin isteyip istemedigini sordum. ogretmeni haberi olmadigini habersizce almis oldugunu soyledi . oglum bunu baska bir sinif arkadasiyla birlikte yapiyor. ertesi sabah getirdigi butun lego parcalarini toplayip goturup ogretmenine geri iade ettik.
baska birgun alisveris yapmak icin bir alisveris merkezine gittik ordada pil paketini alip cebine koymus. tam arabaya binicez cebinden cikardi yaptiginin dogru birsey olmadigini parasi odenmeden hicbiseyi alamiyacagimizi anlattik ve pili goturup ozur diledik parasini odeyip oyle ciktik.
not:sunu da soylemeden gecmiyeyim odasi oyuncak dolu. ve istedigi herseyi aliyoruz yani herseyi var lego dahil.hicbirseyi eksik degil.neden boyle bir seye basladi anlayamiyoruz.
bugunde aynisini yapti goz muayenesi icin goz doktoruna gittik doktorun ofisindeki kalemleri alip cebine koymus eve gelince cikardi ortaya . cok uzuldum ve anlatiyorum insanlara sormadan esyalarini almamamiz gerektigini guluyor oyle soyledigim zaman .bunu yapmak hosuna mi gidiyor nedir anlamadim.
bir tavsiyeniz varmi ne yapmaliyiz bu gecici bir surec mi yoksa cocugum da bir anormallik omurboyu surermi. acaba calma hastaligi felan mi var.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?