- 16 Ekim 2010
- 1.591
- 193
- 163
- Konu Sahibi gecegozlumbenim
-
vallahi bu ifadeler beni dehsete dusurdu. Cocuklara korkuyla bisey ogretemezsiniz. Boyle manevi ahlaki degerler korkuyla degil yasayarak yasatarak ogretilir cocuga. Ayrica kafasina kazinmaz. Kisiligine enjekte edilir yavas yavasbence bu konuda çocuğun korkması gerekiyor. çünkü ileride suç oluşturabilecek bir durum ve çocuğun bunu şimdiden kafasına ''bunu yapmamalıyım bu çok kötü bir şey'' şeklinde kazıması gerekiyor. bir arkadaşın güvenlik görevlisi varmış gibi vs şeklinde yazdığı yoruma katılıyorum.
Yanı başkası çalmış diye ona çok kizdim denilmycek mi yapmayın buda çok abarti. Sağlıklı öfke diye birşey vardır araştırın isterseniz karsinizdakinin sınırlarını belirleyen.Nil gün duyguların simyasi kitabını oneririm.Aslında yanlış dediğimiz bazı duygularin öfke depresyon vs hepsinin belli miktarda ihtiyaç olduğunu anlatır.kızmak çocuklarda ters tepebilir diye dedim ben onu, başkası yaptığında ona kızarsanız ben yaparsam bana da kızar ben en iyisi yapmayayım diye düşünmez çocuklar, eğer ben yaparsam ve anlarlarsa bana da kızarlar diye aldığı şeyi eve getirmek yerine saklamaya başlar, ya da yaptığı şeyi ben yapmadım ben almadım diye inkar eder, kızarak empati yapmasını beklemek yerine hisleri ile empati yapması gerektiğini düşünüyorum, en sevdiğin oyuncağını ali almış gibi somut bir örnek yerine birisi almış, senden izinsiz almış, üzüldün mü? gibi bir hisle empati yaptırmanın doğru oldunu düşünüyorum.
çok acımasızca oldu bu bir kere çocuğunuz böyle birşey yaptığında "sen mi aldın" diye direk sormak bile çocuğu yalana teşvik ediyor ve korktuğu için "hayır ben almadım" diyecektir, bizde kreşte yaşadık bir süre bu sorunu ama üstesinden şu şekilde geldik,
mesela merkete gideceğimiz zaman almak istediği birşey varsa örneğin bir çikolata onu almasına izin veriyorum onun dışında hiç bir şeyi almıyoruz tamam mı diye pazarlık ediyorum, eğer birşeyi alırsa onu alacak param olmadığını veya onun satılık olmadığını söylüyorum, onay almak için ama bakın onay almak için kasiyere "o satılık değil dimi" diye sorup "hayır satmıyoruz" cevabını alıyorum,
bu avm lerde de böyle, giderken alabileceği tek birşeye izin verin onun dışında birşey alırsa ve biz parasını ödemeden oradan çıkarsak bunun çok yanlış olduğunu ve bir cezası olduğunu söyleyin, mesela biz buna da "polis ceza yazar" diyerek bulduk, hatta yine birkaç kez marketten parasını vermeden birşeyler almak istediğinde "bende bunu alacak para yok, sen parasını ödemeden buradan çıkarsan bizi polise şikayet ederler" dedim ama asla bak orda bir polis var sana kızar falan diye kişi göstermedim, polislerden korkmamalı, polislerin bir yanlış yaparsak bize ceza yazacağını düşünmeli ( başına hoşlanmadığı bir şey gelirse bunu polise söylemekten çekinmemeli, polisle korkutmayın uyarın sadece)
ya da bir başkasına ait bir eşyayı aldığında empati yapmasını sağlayın " senin en sevdiğin oyuncağını Ali arkadaşın senden izinsiz alsa üzülür müsün?" diye sorun "sende arkadaşının veya okulun oyuncağını aldığında onlarda çok üzülüyorlar ve birdaha seninle oyuncaklarını paylaşmak istemeye bilirler" diyerek uyarın ve son olarak eğer okula ait birşeyi eve getirdiyse bunu geri götürüp özür diletmeyin henüz erken yani bunu birbaşkasına ait şeyi almak olarak düşünmüyordur, yaptığı şey yüzünden suçlanmak ters tepki vermesine bu huyu devam ettirmesine neden olabilir siniz,
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?