oğluşumun alışkanlığı

Kızım 4 yaşında.
geçen yıl Eylülde 16 yaşında ki kuzenimi çok acı bir şekilde kaybettik, tüm yoğun bakım ve cenaze sürecine tanık oldu yavrucuğum.
O an ki yaşadığımız acıyla hiç birimiz yavrumun ne kadar etkilenebileceğini düşünemedik.
Velhasıl kelam evladım o dönemden sonra tırnak yemeye başladı.
Acı cila sürdük
Konuştuk, anlattık- anlaştık.
Ceza verdik tv. kısıtladık.
Görmezden geldik, oyaladık eline bir şeyler verdik, kızdık, üzüntümüzü anlattık, korkuttuk
ama bir türlü vaz geçiremedik.
Pedagogla görüştük, İstanbulda çok ünlü bir pedagogdan randevu almak istedik, ama randevu sırasına girebilmek için bile 1,5 ay beklememiz gerektiği söylendi, bizde aynı çatı altında çalıştığı öğrencisinden randevu aldık.
Hiç bir işe yaramadı, pedagog zaten 2. seansta bizi kendisinden soğutmuştu.
Geçen hafta sinirden ağladım, dünya güzel yavrumun tırnakları çok kötü durumda.
Kuzenimin başıan gelmiş oda tepkini belli etme, fark ettirmeden oyala, eline bir şeyler ver v.s. dedi
o bu şekilde aşmış.
Onun doktoru 1 yılı geçerse alışkanlığa dönüşür 1 yıl dolmadan sessizce bıraktırmaya çalışın demiş.
Onlarda işe yaramış ama bizde mümkün olmuyor.
Ana okuluna gidiyor öğretmenleri gördüklerinde hadi eeler havaya v.s. diye bıraktırıyorlar bende yapmaya çalışıyorum ama fayda yok.

Allah rızası için çözümü varsa bana da söyleyin.

Olabilir dedim çünkü psikolojik bir problemi olduğunu hiç düşünmedim. Yani kendini rahat ifade eden bir çocuk, bizimle kolay iletisime geçer, şiddetin hiçbir türlüsü yok, yine de yetmiyor olabiliriz üzerine düşüyoruz ama belki gozumuzden kaçan birsey olmuş olabilir. Bunu da bi uzman destegi alarak çözmeyi hedefliyoruz.
Evdeyseniz Show TV de az sonra bu konudan bahsedilecek

Kızım 4 yaşında.
geçen yıl Eylülde 16 yaşında ki kuzenimi çok acı bir şekilde kaybettik, tüm yoğun bakım ve cenaze sürecine tanık oldu yavrucuğum.
O an ki yaşadığımız acıyla hiç birimiz yavrumun ne kadar etkilenebileceğini düşünemedik.
Velhasıl kelam evladım o dönemden sonra tırnak yemeye başladı.
Acı cila sürdük
Konuştuk, anlattık- anlaştık.
Ceza verdik tv. kısıtladık.
Görmezden geldik, oyaladık eline bir şeyler verdik, kızdık, üzüntümüzü anlattık, korkuttuk
ama bir türlü vaz geçiremedik.
Pedagogla görüştük, İstanbulda çok ünlü bir pedagogdan randevu almak istedik, ama randevu sırasına girebilmek için bile 1,5 ay beklememiz gerektiği söylendi, bizde aynı çatı altında çalıştığı öğrencisinden randevu aldık.
Hiç bir işe yaramadı, pedagog zaten 2. seansta bizi kendisinden soğutmuştu.
Geçen hafta sinirden ağladım, dünya güzel yavrumun tırnakları çok kötü durumda.
Kuzenimin başıan gelmiş oda tepkini belli etme, fark ettirmeden oyala, eline bir şeyler ver v.s. dedi
o bu şekilde aşmış.
Onun doktoru 1 yılı geçerse alışkanlığa dönüşür 1 yıl dolmadan sessizce bıraktırmaya çalışın demiş.
Onlarda işe yaramış ama bizde mümkün olmuyor.
Ana okuluna gidiyor öğretmenleri gördüklerinde hadi eeler havaya v.s. diye bıraktırıyorlar bende yapmaya çalışıyorum ama fayda yok.

Allah rızası için çözümü varsa bana da söyleyin.

Show tv de bu konu islenecekmis. Izleyelim belki faydası olur

Psikolojik bir sıkıntı yaşamadan da tırnak yeme başlayabilir ama çocuk bazı ihtiyaçlarının bu şekilde tatmin edildiğini bilinç altında farkettiğinde otomatik davranışa dönüşür ve istemsizce yapmaya devam eder. Örneğin bir ayrılık vs durumu yaşadı ve kaygı düzeyi arttığında bu davranış ortaya çıktı ve siz görüp, herhangi bir biçimde tepki verip müdahale ettiniz diyelim. Bilinç altında bu durum şöyle kodlanır " ben bu davranışı gösterdiğimde benimle daha fazla ilgilenip konuşacaklar " ya da aslında istemediği bir durumla karşılaşacakken ( uyuma, yemek yeme, banyo vs) sizin dikkatiniz tırnak yemesine kayarak hemen ona müdahale ettiniz ilk durum arada kaynadı "zor durumda kalırsam bu davranış bana kaçış alanı sunacak " . Işte bunlar hep bilinç altı. :işsiz:Uzun uzun açıklamak şimdi mümkün değil ama iki şey işinizi kolaylaştırıp bu davranışı sönmeye uğratabilir. Uyuturken tam uyku ile uyanıklık anındaki o pelte olmuş hali var ya işte o anda yavaş yavaş" tırnaklarım çok acı" diye tekrar edin bi süre uyuduktan sonra da devam edin siz de bilinç altına çalışmış olursunuz böylece. Bir de yazmışlar zaten bununla ilgili bir şey söylemeden dikkatini başka bir şeye çekin.

O değil de bu çocuk kurt lafını nerden duyduysa o laf da davranışı pekiştirmiş. Hayvan beslemenin iyi bir şey olduğu da söyleniyorsa çocuk iyi ve güzel bir iş yaptığını sanıyor, farkettiniz mi?

Son düzenleme:
Anlattım. Tırnak etleri çok kötü kizartiyor isiriyor kenarlarini. Büyüdüğü zaman da kötü bir görüntü olacak eğer oğlumun bir sorunu varsa hele ki psikolojik kendimi asla affetmem :KK43:

yazdıklarından ve sürekli kendini suçlama çabalarından acaba fazla ilgi gösterilen, ilgi görmediği anlarda bunu sorun yapan bir çocuğun mu var aslında asıl sorun senin çocuğuna bakış açın mı diye düşünmeden edemedim..
sanırım bunu en iyi pedagog çözecek..

Psikolojik bir sıkıntı yaşamadan da tırnak yeme başlayabilir ama çocuk bazı ihtiyaçlarının bu şekilde tatmin edildiğini bilinç altında farkettiğinde otomatik davranışa dönüşür ve istemsizce yapmaya devam eder. Örneğin bir ayrılık vs durumu yaşadı ve kaygı düzeyi arttığında bu davranış ortaya çıktı ve siz görüp, herhangi bir biçimde tepki verip müdahale ettiniz diyelim. Bilinç altında bu durum şöyle kodlanır " ben bu davranışı gösterdiğimde benimle daha fazla ilgilenip konuşacaklar " ya da aslında istemediği bir durumla karşılaşacakken ( uyuma, yemek yeme, banyo vs) sizin dikkatiniz tırnak yemesine kayarak hemen ona müdahale ettiniz ilk durum arada kaynadı "zor durumda kalırsam bu davranış bana kaçış alanı sunacak " . Işte bunlar hep bilinç altı. :işsiz:Uzun uzun açıklamak şimdi mümkün değil ama iki şey işinizi kolaylaştırıp bu davranışı sönmeye uğratabilir. Uyuturken tam uyku ile uyanıklık anındaki o pelte olmuş hali var ya işte o anda yavaş yavaş" tırnaklarım çok acı" diye tekrar edin bi süre uyuduktan sonra da devam edin siz de bilinç altına çalışmış olursunuz böylece. Bir de yazmışlar zaten bununla ilgili bir şey söylemeden dikkatini başka bir şeye çekin.

O değil de bu çocuk kurt lafını nerden duyduysa o laf da davranışı pekiştirmiş. Hayvan beslemenin iyi bir şey olduğu da söyleniyorsa çocuk iyi ve güzel bir iş yaptığını sanıyor, farkettiniz mi?

Evimizde hayvan beslemiyoruz ama hemen sokagimizda 7 8 tane kedi var. Onları düzenli olarak beslemeye çalışıyoruz. Çoğu zaman da bunu oglumla yapıyoruz hayvan sevgisi ordan geliyor olabilir. Ama kurt nerden geldi aklına bilemicem yada nerden duydu

Evimizde hayvan beslemiyoruz ama hemen sokagimizda 7 8 tane kedi var. Onları düzenli olarak beslemeye çalışıyoruz. Çoğu zaman da bunu oglumla yapıyoruz hayvan sevgisi ordan geliyor olabilir. Ama kurt nerden geldi aklına bilemicem yada nerden duydu
Tırnaklarını yersen karnında kurt olur ya da tırnaklarını kurtlar mı yedi gibi şeyler duymuş olabilir büyüklerden

Canım benim bir arkadaşımın oğluda aynı şekildeydi, eğer yanında kavga vs. olmadıysa o yaşta bi çocuğun dert edecek birşeyi yoktur.Alışkanlık haline getirmiş belli ki. Arkadaşım çocuğu uyurken tırnaklarına hafif renkli (siyah,kahverengi tarzına) oje sürmüştü onunla konuışup bunun yanlış olduğunu anlatmıştı.Oda tırnaklarına bakıp bakıp yemeyi bırakmıştı. Kimi çocukta bıraktırmak zor olarabilir tabi. Umarım en kısa sürede halledersiniz..:anne:

Selam kızlar

38 aylık bir oğlum var. Bir türlü de vazgeciremedigim alışkanlığı tırnak yemesi. Tırnaklarını yiyor yaklaşık 3 aydır :KK43: ilk farkettigimde çok üstüne gitmedim görmezden geldim. Şuan da da öyle görsem de ses çıkarmiyorum daha çok alışkanlık haline gelmesinden korkuyorum. Güzel güzel konuşmayı denedim anlayacağı dilden anlattım ama nafile :KK43: doktoruyla görüştük yardım istedik ama fayda etmedi. Müdahale etmememiz gerektiğini 3 4 yaşlarındaki çocuklarda normal olduğunu, zamanla geçeceğini söyledi. Ergenlige kadar da sürebilir dedi. Pedagog desteği almamız gerektiğini de vurguladı. Çünkü uzun süre tırnak yiyen çocukların psikolojik sorunları olabileceğini de söyledi.

Benim minik minnosumun ne sorunu olabilir ki yoksa farkında olmadan ona biz mi asiladik bu durumu. Canımı çok sıkmaya başladı. Ne önerirsiniz.

Bu arada acı oje dediler onu da denedim ama ısrarla devam ediyor. Hepinize cook teşekkür ederim
Yavrum benim insallah birakir bu aliskanligini. Benim kizim 2 yasinda 2 ay once tirnaklarini yedigini farkettim bende ustune gitmedim sadece hangi olaylarda yedigini takip ettim. Evde cok yemiyodu ama sikildiginda yada korktugunda agizna goturuyodu geri cekiyodu.Calisiyorum kizima bakici bakiyodu. Sabahlari ona giderken yedigini farkettim bikac gun takip ettim oraya giderken yiyodu. Bakicisindan bahsettigimde goturuyodu agzina elini. Kotu bisey dusunmek istemiyorum orda sikiliyo gitmek istemiyodur ondan dedim. Sordum onun yaninda da yiyomus. Aldim kizimi bakicidan 3 hafta annem k.validem donusumlu bakti onlarda takip etti yemedi bi daha. Simdi bakiciyi degistirdik cok mutlu digrrine zorla goturuyordum ama simdiki bakicisina sabah uyaniyo hadi gidelim diyo bana.
Onu mutsuz eden bi durum olabilir takip edin hangi durumlarda yedigini. Korkunca mi sikilinca mi hangi durumlarda yiyo onu gozlemleyin. Bu aliskanlik cok zor, tedavisi de oyle annem 50 yasinda hala yiyo. Psikolaga gitti ilaclar kullandi ama nafile aliskanlik gitmiyo kadinda. Allah yardimciniz olsun minigin her ne sikintisi varsa insallah bulursunuz.

benim kızım da dudağını yoluyo, nası kurtulucam ya, ilgilenmedim, üstüne gitmedim, iyice oturdu kaldı, pekiştikçe pekişti
kafayı yiycem

hahah
26 yaşındayım şu an bunu yazarken bile yiyorum
ay çok güzel ya :)
psikolojik bi sorunum olduğunu da sanmıyorum
bence tadı çok güzel kıtır kıtır

not: evet gerekten yiyorum yani koparıp atmıyorum
midende büyür dediler ama henüz bişey olmadı
bırakabileceğimi de sanmıyorum, annem sürekli uyarırdı şimdi de eşim uyarıyor yapma diye sinir oluyorum! karışmayın ya yiycem işte
hahha naısl yiyosun ya:D ben de dişlerim çıktığından beri tırnak yiyorum ama hiç yutmayı başaramadım.bravo:D
ayrıca tırnak yemek sigara içmek sakız çiğneme(sürekli) pskolojik altyapısı olan şeyler. mutlaka çocuk pedagoga götürülmeli. ailenin farketmediği bişey çocuğu çok derinden etkileyebiliyor.

Selam kızlar

38 aylık bir oğlum var. Bir türlü de vazgeciremedigim alışkanlığı tırnak yemesi. Tırnaklarını yiyor yaklaşık 3 aydır :KK43: ilk farkettigimde çok üstüne gitmedim görmezden geldim. Şuan da da öyle görsem de ses çıkarmiyorum daha çok alışkanlık haline gelmesinden korkuyorum. Güzel güzel konuşmayı denedim anlayacağı dilden anlattım ama nafile :KK43: doktoruyla görüştük yardım istedik ama fayda etmedi. Müdahale etmememiz gerektiğini 3 4 yaşlarındaki çocuklarda normal olduğunu, zamanla geçeceğini söyledi. Ergenlige kadar da sürebilir dedi. Pedagog desteği almamız gerektiğini de vurguladı. Çünkü uzun süre tırnak yiyen çocukların psikolojik sorunları olabileceğini de söyledi.

Benim minik minnosumun ne sorunu olabilir ki yoksa farkında olmadan ona biz mi asiladik bu durumu. Canımı çok sıkmaya başladı. Ne önerirsiniz.

Bu arada acı oje dediler onu da denedim ama ısrarla devam ediyor. Hepinize cook teşekkür ederim
Dudaklarındaki etleri koparma, tırnak yeme, sürekli saçlarıyla oynama/saçları yolma, tshirtlerin yakalarını ısırma... hem çocuklar hem de yetişkinler bu tarz davranışlara başlangıçta stres, kaygı ve gerilimi azaltmak amacıyla başvururlar. Zamanla da alışkanlık halini alır. Sadece stres ya da kaygı halinde degil mesela okudugunuz bi seye odaklanmaya çalıştığınızda bile elinizin doğrudan ağzınıza gittiğini fark edersiniz.

Tabi belli bi yaşın altında oldugunu düsünürsek gördüklerini tekrarlıyor olması da mümkün.

Davranışın yerleşmemesi adına bi pedagoga danışmakta fayda var. Siz de o yönde karar almışsınız gördügüm kadarıyla. Şimdiden geçmiş olsun bıcırığa. :anne:

ellerinin böyle çirkin göründüğünü söyleyin ben öyle bırakmıstım

minik minnoş pedagoga gözükse iyi olabilir. Bezden kesme, odada tek kalma, sizin eşinizle bi kavganıza sahit olması her şey sebep olmuş olabilir. Sonra Z zeytinagaci gibi keyifle anlatır vazgeçilmez lezzet olur hiç başedilmez. Z zeytinagaci bana midene saplanır orda uzar demişlerdi :KK17:

minik minnoş pedagoga gözükse iyi olabilir. Bezden kesme, odada tek kalma, sizin eşinizle bi kavganıza sahit olması her şey sebep olmuş olabilir. Sonra Z zeytinagaci gibi keyifle anlatır vazgeçilmez lezzet olur hiç başedilmez. Z zeytinagaci bana midene saplanır orda uzar demişlerdi :KK17:

Henuz uzamadı :)
Ama ben düzgün yerim
Bak bu uzunlukta birakiyorum :D

Eklentiler

• 1471517075427.webp
    1471517075427.webp
    5,5 KB · Görüntüleme: 28
Dudaklarındaki etleri koparma, tırnak yeme, sürekli saçlarıyla oynama/saçları yolma, tshirtlerin yakalarını ısırma... hem çocuklar hem de yetişkinler bu tarz davranışlara başlangıçta stres, kaygı ve gerilimi azaltmak amacıyla başvururlar. Zamanla da alışkanlık halini alır. Sadece stres ya da kaygı halinde degil mesela okudugunuz bi seye odaklanmaya çalıştığınızda bile elinizin doğrudan ağzınıza gittiğini fark edersiniz.

Tabi belli bi yaşın altında oldugunu düsünürsek gördüklerini tekrarlıyor olması da mümkün.

Davranışın yerleşmemesi adına bi pedagoga danışmakta fayda var. Siz de o yönde karar almışsınız gördügüm kadarıyla. Şimdiden geçmiş olsun bıcırığa. :anne:

Size kesinlikle katılıyorum once stres ve kaygı azaltma olarak başlayıp aliskanliga donusuyo

günahını almayalım da bakıcının etkisi olabilir

Back
X