Dayanabildiginiz kadar uzak durmaya calisin böyle eylemlerden. Yapabiliyorsaniz kafanizi baska seylerle mesgul etmeye calisin, biliyorum hic kolay degil ama.Kızlar ne yapmalıyım sizce temizlemeliyim dokunulan yerleri kafayı yemek üzereyim suan
Yapamıyorum aklımdan gitmiyor ellerim ıslak tı yere değdi dolaba dalgınlıkla öyle dokundum ıslak diye yerin kiri bulaştı dolaba içinde ne varsa diye geliyor bana veya yüzünü yıkamadan dolaplara kapı kollarına dokununca heryer salya sümük oldu sanıyorum ama temizlersem biliyorum yine yaparım içim rahat etmez elim şuraya değdi diyip gene temizlerim durmadanDayanabildiginiz kadar uzak durmaya calisin böyle eylemlerden. Yapabiliyorsaniz kafanizi baska seylerle mesgul etmeye calisin, biliyorum hic kolay degil ama.
Lise yillarimda benzer problemleri yasamistim, ilac tedavisi ile cözüldü benimki birkac ay icinde. Siz ne zamandir kullaniyorsunuz antidepresani?
İnanki bilmiyorum birseyler görüp igrendigim oluyordu sonra insanların ne yaptığını görünce iyice takıntılı oldum , hayır ailede kimse yok öyleYaşadığınız şeyler normal değil ve hayatınız zehir olmuş durumda. Muhakkak geçmişten ya da yakın geçmişten sizde bu travmayı tetikleyen bir durum yaşanmış olmalı. Temizlik takıntınız var mı? Ailede temizliğe takıntılı olan biri?
Sürekli elimi yıkama gereği duyuyorum birsey yere düşse alsam ellerimi yıkamadan koysam dokunduğum heryer kirlenmiş gibi geliyor bana ve aşırı derecede canımı sıkıyorOKB tanısını ancak psikolog ya da psikiyatri uzmanı koyabilir.
Ama benim düşüncem öyle olmasınız dahi o yolda gidiyorsunuz
Ben de temizlik titizlik var
Saçı mutfakta herhangi bir yerde görsem hayatta o mutfakta yemek yemem
Ya da aşırı yağlanmış bir şey görsem pis bir şey
Yerde de saç görsem mesela midem bulanır
Bundan herkesin midesi bulanabilir ama sizin örnekler çok anormal geldi
Bu kadar takıntılı olmamak lazım birazcık salmayı deneyin kendinizi rahat bırakın
Özellikle birisi geldiğinde böyle yapıyorsanız ya da eşinize karşı; çok fazla insanı irite edebilir
Şahsen bu kadar takıntılı olan bir arkadaşımın evinde su içmeye bile kalkmaya çekinirim
Psikoloğa gidin muhakkak o sizi yönlendirir gerek görürse psikiyatriye
Anliyorum sizi, beni de bu tip seyler asiri rahatsiz ederdi cünkü o dönemde. Ellerim ve yüzüm sürekli yikamaktan soyulur, kizarir, pul pul dökülürdü (Halen aralarda oluyor gerci). Ama dedigim gibi, benim problemim ilac tedavisi ile büyük ölcüde cözülmüstü. Size yazilan ilac bu konu icin mi yazildi, baska sebeple mi? Psikiyatriste gittiginizde "Durumumda bir iyilesme yok" derseniz ona göre ya doz artirir ya ilac degisimine gider zaten. Terapi de önerebilir duruma göre tabii.Yapamıyorum aklımdan gitmiyor ellerim ıslak tı yere değdi dolaba dalgınlıkla öyle dokundum ıslak diye yerin kiri bulaştı dolaba içinde ne varsa diye geliyor bana veya yüzünü yıkamadan dolaplara kapı kollarına dokununca heryer salya sümük oldu sanıyorum ama temizlersem biliyorum yine yaparım içim rahat etmez elim şuraya değdi diyip gene temizlerim durmadan
Daha sakin daha mutlu olmam için yazıldı ama suan hiçbir ise yaramıyor uyku dan başka ..Anliyorum sizi, beni de bu tip seyler asiri rahatsiz ederdi cünkü o dönemde. Ellerim ve yüzüm sürekli yikamaktan soyulur, kizarir, pul pul dökülürdü (Halen aralarda oluyor gerci). Ama dedigim gibi, benim problemim ilac tedavisi ile büyük ölcüde cözülmüstü. Size yazilan ilac bu konu icin mi yazildi, baska sebeple mi? Psikiyatriste gittiginizde "Durumumda bir iyilesme yok" derseniz ona göre ya doz artirir ya ilac degisimine gider zaten. Terapi de önerebilir duruma göre tabii.
Bu bende de var,ellerim sürekli yıkamaktan yara oluyor artık.Özellikle mutfağımda başka biri bir şeyler yaptıktan sonra her şeyi elden geçiriyorum.O kadar berbat bir şey ki,direkt yaşam kalitemi düşürüyor ve hayattan soğutuyor.Sürekli elimi yıkama gereği duyuyorum birsey yere düşse alsam ellerimi yıkamadan koysam dokunduğum heryer kirlenmiş gibi geliyor bana ve aşırı derecede canımı sıkıyor
Eger doktora bu konudan bahsetmediyseniz, bir dahaki randevunuzda mutlaka söyleyin. Bazi antidepresanlar bazi durumlarda cok da etkili olmayabiliyor cünkü. Bazisi OKB'de daha etkili oluyor, bazisi sosyal anksiyetede, bazisi depresyonda. Kisiden kisiye de degisebiliyor hatta yan etkileriyle beraber.Daha sakin daha mutlu olmam için yazıldı ama suan hiçbir ise yaramıyor uyku dan başka ..
Çok doğru çoğu şeyin kıymetini bilemiyoruz ama bana suan sankı bunu yapmalıymışım her insan yapıyor gibi geliyor2020'de yaşadığım travma olan bir olaydan sonra normal hayati ihtiyaçlarımı yapmakta zorlanmaya başlamıştım. Yalnızken kombi yanar diye asla duş alamıyordum. Ocak patlar korkusuyla yumurta bile haşlayamıyordum. Musluk kombinin yanında diye sıcak suyu açamıyordum. Arabanın klima boşluklarından suratıma alev fışkıracak diye dualarla araba kullanıyordum. En kötüsü kesinlikle kesinlikle ölürüm diye kullanmam gereken ilaçları kullanamıyordum. Durumun farkındaydım ama engel olamıyordum. Buzdolabından ses geliyor diye saatlerce antrede oturduğumu biliyorum.
2023 de ise korkunç depremi yaşadım. Hayatın o an durduğunu, her şeyin bomboş olduğunu, duşumu alıp sıcacık yattığım yatağımdan bi anda kendimi kendi kendine dönen binanın içinde, ardından karların içinde üstümüze sağanak yağmur yağarken, gözleri bomboş anlamsız ifadesiz, sadece korku ile bakan onlarca insanın içinde bulunca asıl kötü bu dedim. Asıl kötü şu an. Her saniyene tevekkülle yaşa, bak dün gördüğün insanlar enkaz altında, şükret dedim.
Şu an tabii ki yine takıntılarım var ama asla eskisi gibi değil. Akışa bırakmak, oluruna bırakmak nedir öğrendim.
Bana iyi gelen bir cümle var. Söylediğim an sorgulamayı takılmayı kesiyorum. "Sorma ki neden böyle, çünkü sadece böyle"...
Aynen öyle sürekli nasıl dokundu neye dokundu nereyi temizlemeliyim nasıl temizlemeliyim temizlerken elim başka yere değiyor temiz olmayan hersey basa sarıyorBu bende de var,ellerim sürekli yıkamaktan yara oluyor artık.Özellikle mutfağımda başka biri bir şeyler yaptıktan sonra her şeyi elden geçiriyorum.O kadar berbat bir şey ki,direkt yaşam kalitemi düşürüyor ve hayattan soğutuyor.
Deniyecegim umarım yapabilirim bunuEger doktora bu konudan bahsetmediyseniz, bir dahaki randevunuzda mutlaka söyleyin. Bazi antidepresanlar bazi durumlarda cok da etkili olmayabiliyor cünkü. Bazisi OKB'de daha etkili oluyor, bazisi sosyal anksiyetede, bazisi depresyonda. Kisiden kisiye de degisebiliyor hatta yan etkileriyle beraber.
Gerekli ilac yazilip düzenli kullanirsaniz siz de asarsiniz bu problemi muhakkak. Ama o zamana kadar bir sekilde, yapmak istediginizin (dolaplari temizlemek, ellerinizi yikamak, temizlik yapmak vs) tam tersini yapmaya calisin. Dolaplar hakikaten pis de olsa, aslinda hayatinizi bu derece etkileyecek bir sey olmadigini yavas yavas göreceksiniz zaten. Birakin biraz pis(?) olsun her sey.
Sizindemi aynı şikayetler vardı ?Psikiyatriye gideceksiniz. Okb teşhisi koyulursa, ilaçlı tedaviyle kısa bir sürede dönüş alırsınız. Ben de tedavi oldum ve kurtuldum. Boşuna çekmeye gerek yok, gidin ve muayene olun.
Benimki çok temizlikle alakalı değildi ama aynı kapıya çıkıyor. Obsesyonlar insanın sosyal yaşantısını cehenneme çeviriyor. Tedavi olmamaktaki ısrarı hiç anlamam. Kuş gibiyim, iyi ki tedavi olmuşum.Sizindemi aynı şikayetler vardı ?
Kesinlikle geçmiyor, bu da fizyolojik bir rahatsızlık gibi aslında. Beyinde ters giden bir şeyler var. Müdahale edilmediği takdirde ne yazık ki geçeceğine inanmıyorum.Annemde aynı problemler vardı. Cok hastaydi ve çok büyük bir ameliyat geçirmişti. Sonrasında başlamıştı okb.
Mutlaka tedavi olun. Annemin bu hastalığı yenmesi için kendimden bir sürü taviz verdim ama o tedaviyi kabul etmemişti. Tedavisini bırakmıştı.
Bir arkadaşı anneme senin psikoloğa ihtiyacın yok demiş ve annem ilaçlarını bırakmıştı.
Son zamanlarında bütün duvarların mikropla kaplı olduğunu söylüyordu. Demek istediğim bu durum kendiliğinden asla geçmiyor ve ilerliyor.
Sizden ricam güzelce psikolojik tedavi alın. En yakınımda bu durumları yaşadığım için çok iyi biliyorum sizinki inşallah kısa zamanda geçer.
Yok tedavi olmak istiyorum suan randevu günümü bekliyorum yurtdışında bulmak zor suan için bu tür şeyler düşünüyorsam düşüncelerim normalmi degilmi diye soruyorum herkes bu tür şeyleri kafaya takıyormu temizlemeliyimim yoksa temizlememek gerekmi diye sordum suan en istediğim şey bundan kurtulmak ikide bir annem onlar başta psikolog kandırma ilaç içemezsin sürekli diyordu şimdi kriz geçirince psıkologa git diyorlar ..Benimki çok temizlikle alakalı değildi ama aynı kapıya çıkıyor. Obsesyonlar insanın sosyal yaşantısını cehenneme çeviriyor. Tedavi olmamaktaki ısrarı hiç anlamam. Kuş gibiyim, iyi ki tedavi olmuşum.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?