- 1 Aralık 2015
- 335
- 354
- 103
- 44
- Konu Sahibi tabularasaa
-
O kadar net
Kitap aşkımdan edebiyatçı oldum zaten.
Ve size bir yazar tavsiyesinde bulunayım.
Hüseyin Nihal Atsız
Özellikle Ruh Ada
Sevgili konu sahibi. B12 değerlerinize baktırınÜniversite okuyup bitirdim yeni yeni sunavlara da hazırlanıyorum ama ben zor anladığımı farkettim. Dikkat dağınıklığı mı zeka azlığı mı kararsızım. Zekam düşük olsa ünüversite sınavını da geçemezdim diyorum. Okuduğum şeyi bir kaç kez okuyup öyle anlamlandırabiliyorum. Dikkattim mi yoğunlaşmıyor anlamıyorum. Sınavlara aşırı çalışarak girip geçtim hep çünkü hemen unutuyorum. Kitap okuma alışkanlığım yeni yeni başldı çare olur mu. Kitabı olurken de bir önceki oluduğum cümleyi unutabiliyorum
Evet bu olabilir. Durakta yerimde duramıyorum, bir ara bunu da düşündüm ama ilaçları pskiyatrik olduğu için kullanmak istemedimKonsantrasyonbozuklugu yasıyorsunuz. Dehb olabilir misiniz? Hepsınde hareketlılık olmuyor bazısında uyusukluk ve dıkkat eksıklıgı oluyor. İlaç tedavısı var
İmternetten biraz baktığım kadarıyla sanırım ben Dehb yaşıyorum. Ama psikiyatrik ilaç kullanmak korkutuyor beni yan etkilerinden dolayıSosyal medya ve tv izlemeyi bırakın. Telefonu sadece konuşmak için kullanın. İnternete girmeyin. Doktora randevu alıp değerlerinize baktırın. Gece uykusuna dikkat edin. Zeka ile alakası olmaz. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı bu. Biraz da gündüzleri yarım saat dışarıda yürüyün, spor yapın, çıkın dışarı.
Allahım aynı azmi bana ver diyebildimKitap okumak müthiş bir etkidir. Çok faydasını görürsün. Ben çocuk kitaplarını bile çocuklarımla birlikte tekrar okuyorum. Geçen sene oğlum simyacıyı okurken sorular sordu. Bazı bölümleri net hatırlayamadım. Cevap verebilmek için tekrar okudum. Kitap okumak ve sevmek çok farklı bir dünyadır. 40 yaşındayım. Biz çocukken böyle kitaplara ulaşmak kolay değildi. Ben kitap okumak için okulun (bir sınıf kadar) kütüphanesine nöbetçi olmuştum. Bir yılda bütün kitaplığı okudum. Kitap yokluğundan türkçe sözlük, imla kılavuzu, atasözü ve deyimler kitapçığını baştan sona okumuştum.
Bunu duymak beni bir kez daha mutlu etti. Çünkü ben ömrüm boyunca bunu çekeceğim zannediyordum. Zeka geriliğinde tutun bir çok şeye kadar hesap ettim. Bu halimle iyi okulu bitirdimm diyorum
Önemli olan kitap okumanız.. İlk etapta ne okuduğunuzun bir önemi yok.. Bir kütüphane ya da kitapçıya gidin kitapların arka kısımlarındaki kapak yazılarını okuyun beğendiğiniz bir tanesini alınPeki ne okumamı önerirsiniz ?
Agır ilaçlar değil diye biliyorum ama yanıltmayayım bu problem en cok cocuklarda görülüyor yegenımde vardı okudugunu anlamıyordu ilaçlardan sonra uykusu duzeldı anlaması yerıne geldı herhangı bir yanetki gormedik ama yanıltmayayımEvet bu olabilir. Durakta yerimde duramıyorum, bir ara bunu da düşündüm ama ilaçları pskiyatrik olduğu için kullanmak istemedim
Ben hamileliğimde Bariz bir şekilde okuduğumu anlamamaya ve hızlı düşünmemeye başladım.. emzirmeden sonra düzeldi. Bence kan tahlili de yaptırsanız iyi olabilir, sonradan gelişen bir durum ise.. hamile olmasanız bile belki birşeylerin eksikliği tetikliyordur..Sosyal medya bağımlılığım yok benim. Kitap okurken cümleyi anlamlandırmada zorlanıyorum yeni konu öğrenirken de öyle.sadece ben değilim demekki böyle
Eski olayları tarihleri bende iyi hatırlıyorum ama yeni birşeyler öğrenmekte zırlanıyorumYahu eksiğim kitap okumakmış aydınlandım diyorsunuz üç beş yorumla ikna oldunuz inanılır gibi değil. Benim eşim sevmez kitap okumayı çünkü dikkat dağınıklığı var. Ama cin gibidir. Tansu çillerin 30 yıl önce yaptığı gafı kelimesi kelimesine hatırlar. Birinci dünya savaşı ayrıntılarını virgül atlamadan anlatır.
Kitap okumak zihni aktif tutar, okuduğunu anlama, okuduğunu hızlı algılama konusunda faydası vardır, kelime dağarcığını zenginleştirir evet. Ancak probleminiz kitap okuma alışkanlığından bağımsız bir problem de olabilir. Dikkat dağınıklığı olabilir en basitinden.
Bilgiyi almanın tek yolu da kitap değildir üstelik. Kitap okuyan kültürlü, okumayan cahil ya da geri zekalı değildir mesela. Belgesel izlersin, sana bir şeyler katacak kişi ve ortamlarda bulunursun, seminere gidersin, film izlersin, bazen bir dizide bile birden fazla bilgiye sahip olabiliyor insan. Miran aşkından ölüyom dizilerinden bahsetmiyorum tabi ki.
O klasikler mesela. Çokça örnek verilmiş ama klasiklerin büyük çoğunluğu edebiyat alanı dışında bir bilgi sağlamaz insana. Ergenlik döneminde çokça okudum şu an tercih etmiyorum. Belli bir yaştan sonra salt bilgiye aşeriyor insan. Klasiklerin bazıları buhrandan ibarettir. Bolca betimleme, seviyorsan git konuş benceye inat sündürülen aşk. Yazarın dilini öğrenmek, edebi anlamda gelişmek isteyen okusun elbet. Faydalıdır da. Ama o kadar işte. Okuyunca göklerden gelen bir kültür doğmuyor zihne.
Okumaktan zevk almıyor olabilirsiniz. Sudoku, çengel bulmaca çözün madem. Ergen romanı okuyun amacınız okuduğunuzu algılamak ise. Agatha Cristie okuyun, Stephen King okuyun. Sürükleyici olduğundan sıkılmazsınız.
Klasikler de klasikler vay arkadaş.
Bende yüksek mühendisim, genelde insanların imrendiği bir işte çalışıyorum ama aynı dediğiniz gibi bir şeyi en az 3 kere okuyorum( abartmıyorum bu bazen 10 bile oluyor) anlamak İçin. Hayatım boyunca bu böyle oldu, bu nedenle hep gece yarılarına kadar çalıştım ve yıllar sonra sorunumun disleksi olduğunu öğrendim. Öğrenmede güçlük çekiyorum bir anlamda farklı ve uzun yolları izliyorum öğrenirken. Disleksi hayatta hiçbir başarıya engel değil sadece birşeyi öğrenmek zaman alıyor. Ebru cündübeyoğlunun bir tedx konuşması var izleyin bence, disleksi olup çok başarılı olan insanlar var. Üzülmeyin çoğu insanın yaşadığı birşey benceÜniversite okuyup bitirdim yeni yeni sunavlara da hazırlanıyorum ama ben zor anladığımı farkettim. Dikkat dağınıklığı mı zeka azlığı mı kararsızım. Zekam düşük olsa ünüversite sınavını da geçemezdim diyorum. Okuduğum şeyi bir kaç kez okuyup öyle anlamlandırabiliyorum. Dikkattim mi yoğunlaşmıyor anlamıyorum. Sınavlara aşırı çalışarak girip geçtim hep çünkü hemen unutuyorum. Kitap okuma alışkanlığım yeni yeni başldı çare olur mu. Kitabı olurken de bir önceki oluduğum cümleyi unutabiliyorum
Disleksiye baktım da bana uymuyorDisleksiyi araştırın. Başka belirtileri taşıyor musunuz kendinizi yoklayın. Öğrenme güçlüğü olabilir.
Aynı birebir bende sizin gibiyim. Bazı soruları 5 defa bile okuduğum oluyor. Zor anlamlandırıyorum. Sunavda başarıyormuyum başarıyorum ama çok çabayla. Sabahlara kadar çalışmak bana çok yorucu geldi ama iyi ki yılmamılşım diyorum. Siz disleksiyseniz bende disleksiyim büyük ihtimalle çünkü anlattıklarınız birebir bana benziyorBende yüksek mühendisim, genelde insanların imrendiği bir işte çalışıyorum ama aynı dediğiniz gibi bir şeyi en az 3 kere okuyorum( abartmıyorum bu bazen 10 bile oluyor) anlamak İçin. Hayatım boyunca bu böyle oldu, bu nedenle hep gece yarılarına kadar çalıştım ve yıllar sonra sorunumun disleksi olduğunu öğrendim. Öğrenmede güçlük çekiyorum bir anlamda farklı ve uzun yolları izliyorum öğrenirken. Disleksi hayatta hiçbir başarıya engel değil sadece birşeyi öğrenmek zaman alıyor. Ebru cündübeyoğlunun bir tedx konuşması var izleyin bence, disleksi olup çok başarılı olan insanlar var. Üzülmeyin çoğu insanın yaşadığı birşey bence
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?