• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Okul kıyafeti

valla geçim derdi bir çocuk için çok zor.
ben çok çektim. hiç aç ve açıkta kalmadım ama bariz aramızdaki fark ortadaydı.
onlar monami kullanır ben başka bişey.
hiç unutmam en iyi sınıf arkadaşımın annesiyle annem de iyi arkadaştı.
bazen birbirimizin evine giderdik annelerle beraber.
onun evine ne zaman gitsem içim açılırdı kızın odası çok güzeldi, yatağı vs bilgisayarı bile vardı.
benim odam bile yoktu.
o dönem oturduğumuz ev çok düzensiz olduğundan bana oda yapmamışlardı, kendime ait çalışma masam, yatağım yoktu yani.
onun yatağı, halısı, perdesi, masası, koltuğu hatta bilgisayarı ne güzeldi.

sadece bu kız da değil mesela.
mahalledeki arkadaşlarım da her yaz tatile giderdi, kimi tatil köyüne kimisi de yazlığa.
biz hep evdeydik, yaz sonu okul açılınca yazın ne yaptınız diye sorardı öğretmenler.
anlatırdı arkadaşlarım kimi derdi şuraya gittik kimi derdi köye gittik
yani ben bütün yaz evdeydim demeye utanırdım

milletin ailesinin arabası vardı bir yerden bir yere arabayla giderlerdi, rahattı yani
bizim hiç olmadı

ben şu an 28 yaşındayım çalışıyorum ama herkes gibi kazanıyorum yani öyle aman aman bir kazanç değil
bekarım ve evlenip çocuk yapmayı düşünmüyorum
eğer günün birinde evlenmek istersem eşim mutlaka maddi anlamda benden daha iyi olmalı
yani karı koca çalışır kazandığımız parayla daha rahat yaşarız
kıt kanaat geçinen bir aileye çocuk doğurup onu da elaleme özenerek yaşatmaya hakkım yok diye düşünüyorum

isterdim ki tüm çocuklar maddi manevi zorluk çekmeden yaşasınlar.

Evime temizliğe gelen yardımcım yarı tatilin ikinci haftası gelmesem olmaz mı dedi

Olur dedim anlattı sonra

Kızı demiş ki herkes tatile gidiyor ara tatilde biz de gidelim

nereye gideceğiz demiş annesi köye bari gidelim demiş çocuk, orası da tatil

Gittiği okul öyle lüks bir semt değil, adamlar işçi kadınlar ev hanımı işte Benin yardımcım maddi olarak bir tık daha üsttür belki, eşi memur kendisi çalışıyor

Bu ortamda bile tatile gitme muhabbeti var

Oğlum da bir sene demişti ille bir yere gidelim, bari Yalova ya gidelim dedik

Eşim dedi Yalova ya neden kalmalı gidiyoruz, bir saatlik yol gider geliriz

Olsun adı tatil deyip 2 gece kalıp havuz hamam keyfi yaptık, Yürüyen Köşk’e gittik gezdik

Çocuklar arasındaki eşitsizlikler fazla olağan tatilde ne yaptınız sorusu bile dert oluyor

Oturduğum sitede bile ayy yaz geldi siz tatile gidersiniz deniyor, herkes gidemiyor evet ama çoğu maddi sebeplerle değil

Eşim otele götürmüyor kamera vardır, yazlık kiralamıyor hijyenik değildir diyen komşu çocuğum tatile gidince çocukları üzülüyor diye laf sokuyor

Evime temizliğe gelen yardımcım yarı tatilin ikinci haftası gelmesem olmaz mı dedi

Olur dedim anlattı sonra

Kızı demiş ki herkes tatile gidiyor ara tatilde biz de gidelim

nereye gideceğiz demiş annesi köye bari gidelim demiş çocuk, orası da tatil

Gittiği okul öyle lüks bir semt değil, adamlar işçi kadınlar ev hanımı işte Benin yardımcım maddi olarak bir tık daha üsttür belki, eşi memur kendisi çalışıyor

Bu ortamda bile tatile gitme muhabbeti var

Oğlum da bir sene demişti ille bir yere gidelim, bari Yalova ya gidelim dedik

Eşim dedi Yalova ya neden kalmalı gidiyoruz, bir saatlik yol gider geliriz

Olsun adı tatil deyip 2 gece kalıp havuz hamam keyfi yaptık, Yürüyen Köşk’e gittik gezdik

Çocuklar arasındaki eşitsizlikler fazla olağan tatilde ne yaptınız sorusu bile dert oluyor

Oturduğum sitede bile ayy yaz geldi siz tatile gidersiniz deniyor, herkes gidemiyor evet ama çoğu maddi sebeplerle değil

Eşim otele götürmüyor kamera vardır, yazlık kiralamıyor hijyenik değildir diyen komşu çocuğum tatile gidince çocukları üzülüyor diye laf sokuyor
:)
ben iş hayatına girdikten sonra 2 yaz üst üste yıllık izin hakkım olmamıştı aynı yerde 1 sene dolmadan yıllık izin yok muhabbetinden dolayı
ilk yaz bayrama denk getirdim gidebildim ikinci yaz bayramda gitmek istemedim çok kalabalık diye, şirket değiştirmiş olduğum için yıllık izin hakkım henüz başlamamıştı. maddi olmayan sebepten gidememiştim mesela
çok şükür geçen sene gidebildim bu sene de gitme hazırlığı içindeyim
istesem otele de gidebilirim, villa tatili de yapabilirim ama birkaç ay çalışmam lazım parasını çıkarabilmek için
aslında biz çoook eskiden ben okula bile başlamamışken yazlıkçı akrabada 1 hafta kadar tatil yapardık
sonraları kalmadı o
çocuk işte çevreden illa ki etkileniyor, ben etkilenirdim
28 yaşındayım hiç kıskanma özenme huyum yoktur
çocukken yeterince özendim millete herhalde o yüzden :KK70:
çocuklara soru sorarken dikkatli olması lazım öğretmenlerin
en basidinden annen baban ne iş yapar sorusu bile yaralayıcı bazıları için
ikisinden biri hayatta olmayabilir ya da çocuk kendini ezik hissedebilir
hani çocuğa ne kadar anlatsak da atıyorum babasının ezik olmasını misal
ne kadar anlayabilir ki küçücük sonuçta o

çocuklara soru sorarken dikkatli olması lazım öğretmenlerin
en basidinden annen baban ne iş yapar sorusu bile yaralayıcı bazıları için
ikisinden biri hayatta olmayabilir ya da çocuk kendini ezik hissedebilir
tam olarak bu soruyla başlıyor eşitsizlik kılık kıyafetten önce
kızım daha ilk okulda bana benimle gurur duyduğunu cahil görgüsüz fakir (zengin değilim fakirlik sınırımdayım hatta) olsaydım benden utanacağını söylemişti
nasıl yani dedim gariban olsam beni sevmeyecek miydin
hayır dedi, hiç çabalamamış çalışmamış öğrenmemiş olmandan utanırdım dedi
aslında çocuklara kılık kıyafetten önemli şeyler olduğunu anlatmaya çalışmalıyız
anlamaz demeyin kızım bunları söylediğinde 1-2. sınıf falandı

Özgüven saçla makyajla olmaz. Liseli bir çocuk makyaj yapmamalı.

Evet katı kurallar ve tek tip kıyafet konusunda haklısın ama 15-16 yaşında çocuklar küçük kadınlar gibi görünmemeli. Bu tehlikeli bir şey zaten şu an anlamasan da. 10 sene sonra hak vereceksin.
15 16 olsa keşke 9 10 yaşında saçlar boyalı tırnaklar ojeli kirpiklerde şeffaf rimelli görüyorum hep. Sana şunu yazayım da şaş kızım minik oyuncak götürüyordu okula öğlen arasında oynamak için ki 8 yaşındaydı . Sınıf arkadaşlarından baskı gördü sen çocukmusun niye bunlarla oynuyorsun diye😅ben de şalter attı ne yapacaktı sevgili koca mı bulacaktı diye. Şimdi 4. Sınıfı bitirdi hala oynuyor oynayacakta çocuk o. Ne yapsaydı 9.5 yaşında elinde telwfon sevgili mi yapsaydı ki yapanlarda çok😂erkek ve kız arkadaş aynıdır ikisiyle de kardeşsiniz okulda diye öğrettim ben . Modernlikle tuhaflıklar karıştırılıyor bence. Zamanından önce yaşanmamalı hiçbir şey

15 16 olsa keşke 9 10 yaşında saçlar boyalı tırnaklar ojeli kirpiklerde şeffaf rimelli görüyorum hep. Sana şunu yazayım da şaş kızım minik oyuncak götürüyordu okula öğlen arasında oynamak için ki 8 yaşındaydı . Sınıf arkadaşlarından baskı gördü sen çocukmusun niye bunlarla oynuyorsun diye😅ben de şalter attı ne yapacaktı sevgili koca mı bulacaktı diye. Şimdi 4. Sınıfı bitirdi hala oynuyor oynayacakta çocuk o. Ne yapsaydı 9.5 yaşında elinde telwfon sevgili mi yapsaydı ki yapanlarda çok😂erkek ve kız arkadaş aynıdır ikisiyle de kardeşsiniz okulda diye öğrettim ben . Modernlikle tuhaflıklar karıştırılıyor bence. Zamanından önce yaşanmamalı hiçbir şey
Ebeveynlik sınavı olmalı, ehliyet alamayan ebeveyn olmamalı diyorum hep. Yazık oluyor çocuklara. Çocukluk yaşamadan küçük kadınlar oluyorlar.

Ebeveynlik sınavı olmalı, ehliyet alamayan ebeveyn olmamalı diyorum hep. Yazık oluyor çocuklara. Çocukluk yaşamadan küçük kadınlar oluyorlar.
Anneler yapıyor çoğunlukla. Kadın sohbetlerine dahil ediliyor o çocuklar. Düğün nişan özel günlerde süslenmeye zorlanıyorlar. Ellerine telefon veriliyor ama denetlenmiyor. Bazıları aşırı baskıcı çocuk bunalıp mecbur dışarda arıyor mutluluğu.yeni doğan kardeşe bakmadı isteniyor çocuğun mecbur mu? Ona bakmak annenin görevi sadece. Çocuğun odası yok bir çalışma masası yok ama 3 kardeşi var. Suç çocukta mı?😬okulda imrenirmiş özenirmiş deniyor. Biz salakmıyız çocuk kardeş sevgisinden fedakarlık yapıp tek çocuk yaparak. Anca yetiyor çünkü. O yüzden ben artık vah tüh demiyorum. Kendi seçimleri

Anneler yapıyor çoğunlukla. Kadın sohbetlerine dahil ediliyor o çocuklar. Düğün nişan özel günlerde süslenmeye zorlanıyorlar. Ellerine telefon veriliyor ama denetlenmiyor. Bazıları aşırı baskıcı çocuk bunalıp mecbur dışarda arıyor mutluluğu.yeni doğan kardeşe bakmadı isteniyor çocuğun mecbur mu? Ona bakmak annenin görevi sadece. Çocuğun odası yok bir çalışma masası yok ama 3 kardeşi var. Suç çocukta mı?😬okulda imrenirmiş özenirmiş deniyor. Biz salakmıyız çocuk kardeş sevgisinden fedakarlık yapıp tek çocuk yaparak. Anca yetiyor çünkü. O yüzden ben artık vah tüh demiyorum. Kendi seçimleri
Eminim siz salak değilsinizdir ama doğum kontrolün farkında olup tek çocukta kalan ancak yine de sizin tek çocuğa sunabildiğiniz imkanları sunamayacak çok insan var ülkede. Evet imreniyorlar özeniyorlar çocuk çünkü bunlar. O süslenip üst baş giyinmeye çalışan çocuklar da büyüklere özeniyor inanır mısınız? Ayrıca 8-9 yaşlarında sevgili mi yapsaydı yakıştırmasını çok irrite edici buldum. Alaya alıyor gibi, kınar gibi. Gerçekten çok rahatsız edici onlar hepimizin çocukları oysaki. Gördüğünüz yerde uyarmanız ebeveynlerine bildirmeniz gerekir. Burada kendi kızım oyuncakla oynuyor diye övünç duyacağınıza çevrenize duyarlı olabilirsiniz belki biraz.

Eminim siz salak değilsinizdir ama doğum kontrolün farkında olup tek çocukta kalan ancak yine de sizin tek çocuğa sunabildiğiniz imkanları sunamayacak çok insan var ülkede. Evet imreniyorlar özeniyorlar çocuk çünkü bunlar. O süslenip üst baş giyinmeye çalışan çocuklar da büyüklere özeniyor inanır mısınız? Ayrıca 8-9 yaşlarında sevgili mi yapsaydı yakıştırmasını çok irrite edici buldum. Alaya alıyor gibi, kınar gibi. Gerçekten çok rahatsız edici onlar hepimizin çocukları oysaki. Gördüğünüz yerde uyarmanız ebeveynlerine bildirmeniz gerekir. Burada kendi kızım oyuncakla oynuyor diye övünç duyacağınıza çevrenize duyarlı olabilirsiniz belki biraz.
Kimseyi alaya almadım bu birrr uyarmadığımı nereden biliyorsunuz bu ikiii. Ben de devlet ortaokulunda bir kaç yıl öğretmenlik yaptım öğrencileri de velileri de tanıma inceleme fırsatım oldu bu da üççççç. 1 çocuğa asgari ücret bile alsalar karı koca çalışıp gayet iyi bakıyorlar ebeveynler. Ha kolej olmuyor lüks hayat olmuyor ama herşeyi alıyorlar normalinden. Evde dolma sarma yapıp hiç gocunmadan temizliğe gidip alan kadınlarda var tonla.tam eşitlik zaten olmaz mümkün değil. İlkokul çocuğu oyuncaklarla oynayacak yaştadır aynen öyle yazdım evet. Saçma sosyal medya fenomenlerini takip edeceğine zararlı pc oyunları oynayacağına çocuk yaşta sevgili muhabbeti yapacağına evet hepsi oyuncaklarıyla oynasın hayalgüçleri gelişsin hatta kendileri oyuncak üretsin atıl malzemelerden dokuma yapsınlar sıvı sabun yapsınlar .sizi onaylamayan fikirlere de saygılı olmayı öğrenin lütfen. Aksi takdirde yönetime başvuracağım. İyi akşamlar

Mune Mune konuyu açana istediği yorumları yapmak zorunluluğumuz mu vardı? Site kuralları çerçevesinde yorum yapabileceğimizi ve yaptığımız yoruma müdahale edilemeyeceğini bilmiyor sanırım konu sahibi

Bence de forma tek başına gelir adaletsizliğini kapatmak için yetersiz. Yazmak istediklerimin çoğu yazılmış tekrar aynı şeyleri yazmak istemiyorum.

Bazı okulların bu konudaki tutumunu aşırı buluşurum. Bizim semtte bir lisede siyah ayakkabı zorunluydu. Arkadaşımın ayakkabısında küçük bir Demir detayı vardı. Siyah bantla kapatmadan okula almamışlardı. Ne oldu şimdi ne farketti? Ben ortaokuldayken de saç toplamak zorunluydu ki kepçe kulaklarım var, saç toplamayı hala sevmem. Ne alakası var şimdi eğitimle benim açık veya toplu saçımın?

Sadece konuya sebep olan fotoğraf üzerinden şunu söylemek istiyorum karne günü tek bir gün. O tek bir günde çocukların, gençlerin özenerek hazırlanması, fotoğraf çekilmek veya ordan toplanıp bir yerlere gitmek için giyiminde okul dışına çıkması bence tolere edilebilir

Son düzenleme:
Ebeveyninin ne izlediğini, hangi sitelerde gezdiğini bilmediği, sevgili edindiğinden haberdar olmadığı, saçını boyamasına makyaj yapmasına vs izin verdiği bir çocuğu koruyup kollamak, eveveynini uyarmak bir başka velinin görevi midir? Bu ebeveynin gözü, kulağı, aklı yok mudur? Çocuğunun ne halde olduğunun farkında değil midir?

Ebeveyninin ne izlediğini, hangi sitelerde gezdiğini bilmediği, sevgili edindiğinden haberdar olmadığı, saçını boyamasına makyaj yapmasına vs izin verdiği bir çocuğu koruyup kollamak, eveveynini uyarmak bir başka velinin görevi midir? Bu ebeveynin gözü, kulağı, aklı yok mudur? Çocuğunun ne halde olduğunun farkında değil midir?
Çocuğa bir kere söylerim zararlı bu boyalar daha küçüksün büyüyünce istersen boyarsın diye. Ha veliye söyleyeyim bir veli olarak ta azarlanayım hakarete uğrayayımmm 😂zararını yanlışını o bilmiyor mu? Okul müdürüne öğretmene bile bağıran çağıran veli bana neler yapmaz. Laf.

Çocuğa bir kere söylerim zararlı bu boyalar daha küçüksün büyüyünce istersen boyarsın diye. Ha veliye söyleyeyim bir veli olarak ta azarlanayım hakarete uğrayayımmm 😂zararını yanlışını o bilmiyor mu? Okul müdürüne öğretmene bile bağıran çağıran veli bana neler yapmaz. Laf.
Ben öğretmen olarak bile müdahale edemem ki. En fazla ortaya “sınıfımda saçı boyalı çocuk iatemiyorum” ya da “çocuklarınız gelişim dönemlerine uygun olmayan arkadaşlık ilişkileri kuruyorlar lütfen dikkat edelim” falan derim.

Ben öğretmen olarak bile müdahale edemem ki. En fazla ortaya “sınıfımda saçı boyalı çocuk iatemiyorum” ya da “çocuklarınız gelişim dönemlerine uygun olmayan arkadaşlık ilişkileri kuruyorlar lütfen dikkat edelim” falan derim.
Çocuğa da söyleyemezsiniz çünkü tersliyorlar.
Benim kız ortaokulu bitirince çocuk gelişimi okumak istediğini söyleyince bir kız lisesine yazdırdım, kız kavgaları fenadır görmüş veya duymuşsunuzdur, kız kavgaları okuldan kaçıp nargile kafelere kaçmalar bir yana okul çantasına defter kitap yerine makyaj malzemesi dolduranlar çoktu, daha doğrusu çokmuş.

Bir veli toplantısında sınıf öğretmeni bunu dile getirmeye kalktı da veliler kadının ağzına tıkadılar lafı.
Toplantı bitiminde veliler kızlarına öğretmeniniz makyaj malzemesi getirdiğinizi söyledi deyince koridorlarda tepinerek ona ne'ymiş bana annem karışmıyor diyen kızlar gördü gözlerim.

Kimsenin çocuğuna bir şey denmez o yüzden, siz kendi çocuğunuza söyler, kendi çocuğunuza aile eğitiminizi verirsiniz ancak.

Merhaba. Bugün ilkokullarda karne günüydü sanırım. Fotoğraf çekimi yapılmış, bir yakınımızın sınıfında, hatıra olarak kalması için. Az biraz inceledim fotoğrafları. Hepsi tertemiz ak pak çocuklardı. Ancak fotoğraflara dikkatli baktığımda (günlük kıyafet vardı üstlerinde) bazılarının kıyafeti büyük, bazılarınınki nasıl desem emanet gibi duruyordu üstlerinde. Belli yani anne güzel giydirmek için çabalamış ancak maddi durum ancak bu kadarına el vermiş. Her kesimden insanın olduğu bir semtte yaşıyoruz, cebi dolu çok insan varken günü kurtarmaya çalışan insanlar da var. Moda dergilerinden fırlamış gibi görünen birkaç çocuk vardı aralarında. Yani o durumu el vermeyen çocukların güzel giyimli çocuklara özendiği aklıma geldikçe üzülüyorum. Keşke okul kıyafetleriyle çekim yapılsaydı diyorum. Aramızda mutlaka eğitimci olanlar vardır. Ben yanlış mı düşünüyorum acaba? O gelir eşitsizliğinin üstünü kapatmak için tekdüze giyinmesi sağlanamaz mıydı çocukların? Keşke benim de imkanlarım el verseydi de birkaç parça bir şeyler alabilseydim, yüzleri gülseydi. Paylaşmak istedim…
Ben ilkokulu Turkiyede okudum
Kucukken suan yasadigimiz ulkeye yerlestik
Uniforma ogrenciyi ogrenci gibi gosterir
Yasadigim ulkede klas farki fazla yok, tabiki coook zengin olanda var ama herkes standard yasamda
Burada uniforma yok
Her aileye cocuk basi cocuk parasi odeniyo mesela
Ama kimse kalkipda sen zaradan giyinmisin sen lcw den sen pazardan diye elestirmez (Turkiyede bulunan magazalardan ornek veriyorum, buradakileri tanimazsiniz diye)
Bu sosyal sinif farkini yaratan cocuklar degil aileleri, halkdir..
Mesela suna bak koskoca ogretmen olmus ne giymis denir
Valla burada o koskoca ogretmen okula terliklede gelebilir, 2017 aldigi tlfnlada gelebilir
Bu sosyal farki insanlar yaratiyo

Ayrica haklisiniz, keske uniformayla cekilseymis fotograf.

Çocuğa da söyleyemezsiniz çünkü tersliyorlar.
Benim kız ortaokulu bitirince çocuk gelişimi okumak istediğini söyleyince bir kız lisesine yazdırdım, kız kavgaları fenadır görmüş veya duymuşsunuzdur, kız kavgaları okuldan kaçıp nargile kafelere kaçmalar bir yana okul çantasına defter kitap yerine makyaj malzemesi dolduranlar çoktu, daha doğrusu çokmuş.

Bir veli toplantısında sınıf öğretmeni bunu dile getirmeye kalktı da veliler kadının ağzına tıkadılar lafı.
Toplantı bitiminde veliler kızlarına öğretmeniniz makyaj malzemesi getirdiğinizi söyledi deyince koridorlarda tepinerek ona ne'ymiş bana annem karışmıyor diyen kızlar gördü gözlerim.

Kimsenin çocuğuna bir şey denmez o yüzden, siz kendi çocuğunuza söyler, kendi çocuğunuza aile eğitiminizi verirsiniz ancak.
Ben yanlış mı anlaşıldım acaba? Üst baş tekelinde bir şey demedim. Makyaj konusunda da bilhassa. Daha çok sevgili üzerine konuştum şöyle ki; 8-9 yaşında sevgilisi oluyor kızların yazmış bir üye. 8-9 yaşında bir erkek ve kız görsem asla sevgili olduğu aklıma gelmez benim, arkadaşlardır diye düşünürüm. Yalnızca o yaşta uygunsuz birtakım davranışlar sergilerlerse bir şeylerden şüphe ederim. Bu durumda ailesine bildirilmesinin mutlak bir doğru olduğunu düşünüyorum hala, ben. Teşekkürler.

Yalnızca o yaşta uygunsuz birtakım davranışlar sergilerlerse bir şeylerden şüphe ederim. Bu durumda ailesine bildirilmesinin mutlak bir doğru olduğunu düşünüyorum hala, ben. Teşekkürler.
Bir öğretmen olarak söylüyorum
Öyle işlere girince herkes iyi oluyor siz kötü oluyorsunuz
Ben de okul içinde uygunsuzluk olmadığı sürece asla karışmam

Ben yanlış mı anlaşıldım acaba? Üst baş tekelinde bir şey demedim. Makyaj konusunda da bilhassa. 8-9 yaşında sevgilisi oluyor kızların yazmış bir üye. 8-9 yaşında bir erkek ve kız görsem asla sevgili olduğu aklıma gelmez benim, arkadaşlardır diye düşünürüm. Yalnızca o yaşta uygunsuz birtakım davranışlar sergilerlerse bir şeylerden şüphe ederim. Bu durumda ailesine bildirilmesinin mutlak bir doğru olduğunu düşünüyorum hala, ben. Teşekkürler.
O üye benim. Çocuklarla haşır neşir bir üyeyim ücretsiz derste vetitorum bir kız çocuğuna. Konuşmalarını duyuyorum görüyorum 10 yaş altı bu çocuklar ellerinde telefon o çocuktan ayrıldım bunla çıkıyorum neler neler yazıyorlar. Evden çıkıp buluşuyorlar ne arkadaşı. Arkadaş tabi ki olacaklar gayet normal. Ailelerini kandırıp canlı derslere bile katılmayıp bunlarla uğraşıyorlar tv den sosyal medyadan etkilenip. Çoğu enes batur gibi kolay para kazanma sevdasında. Bilinçli ailelelerin çocukları en az zararda. Hele pandemi de döküldü çocuklar öğrencilikten çıktı. Bunları tanıdığım tüm öğretmenler söylüyor görüyoruzda zaten. Tv izlemiyormusunuz 14 15 yaşındaki kızlar evde en ufak şey olsa kaçıyorlar sosyal medyadan tanıştıkları kendilerinden büyük kişilerle. Tabi ki konuşup eğiteceğim çocuğumu geç olmadan. Arkadaşı hadi kaçalım dese bile hayır bu doğru değil sen de yapma diyecek çocuk yetiştiriyorum. Her çocuğa annelik ablalık yapamayız anca 1 2 olur gerisi ailelerinin görevi

Konuyu okuyunca kendi ilkokul fotoğrafım geldi aklıma. Forma vardı bizde, toplu bir fotoğraf çekilmiş, 3 ya da 4.sınıf olması lazım. Rengi atmış eteğim, kolu yakası yırtık pırtık hırkam, tüylenmiş eskimiş külotlu çorabım, yırtık ayakkabılarımla bir de en ön sıraya koymuşlar beni. Yüzümde mahçup bir gülümseme var. Farkındaymışım demek ki üstümün başımın. Hep üzülürüm o halime. Diğer çocukların arasında nasıl da belli oluyormuşum. Üniforma da kapatmıyor lanet olası fakirliği maalesef. Mutsuz aileler, maddi durumu bir çocuğu en azından tertemiz giydirmeye yetmeyenler çocuk yapmasın ya. Ha, dünya hali her şey insan için sonradan bir şeyler kötüye gidebilir fakat durumlar başından beri belliyse, hiçbir çocuk bunu yaşamak için dünyaya gelmemeli.

Bir öğretmen olarak söylüyorum
Öyle işlere girince herkes iyi oluyor siz kötü oluyorsunuz
Ben de okul içinde uygunsuzluk olmadığı sürece asla karışmam
Gerçekten şaşırdım. Biz 2000li yıllarda ortaokuldayken alakasız bir branş hocası tüm kızların annelerini toplamış. Kızlarınız serpiliyor erkeklere tuhaf bakıyor sıkılayın, kızını dövmeyen dizini döver minvalinde konuşma yapmış. Dinleyen bir anne de dememiş ki siz ne diyorsunuz onlar birlikte büyüdü kardeş gibiler…Gerçekten de birlikte büyüdük, ana sınıfından liseye kadar ayrılmadık. Annem de çalıştığından katılamamıştı toplantıya en yakın arkadaşımın annesi aradı böyle böyle oldu dedi. Annem de siz ne dediniz deyince haklısınız dedik dedi kadıncağız da. Annemin sinirlendiğini hatırlıyorum ciddi anlamda sinirlenmişti ama yine gidip hocaya hesap sorma amaçlı tek kelime etmemişti. O gün o öğretmene haddini bildirecek biri olmalıydı ama ayan açık yapılan yanlışa ve çocukların olduğu yaştan çok farklı davranmasına karşı durulması gerekir diye düşünüyor-dum. Ancak günümüz koşullarında sanırım yavuz hırsız ev sahibini bastırıyor. Umarım bilinç ve bilgi sahibi anne, baba, eğitimci ve üstüne basarak söylüyorum siyasilerin sayısı artar.

Back
X