Davranış Bozuklukları Otizm

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
Arkadaşlar kader arkadaşlarım ,hiperleksi diye bir durum var. Otizm belirtileriyle çok benzer belirtileri var . Çok kafa karıştırıcı . AMA işte heryerde bir umut aramaktan başka bir şey değil belki de .

Şimdi şöyle ki sdhtp benim oğluma kimse otizm teşhisi koymadı ama ben biliyorum ki atipik. Ve siZinde dediğiniz gibi ne çok hareketli ne çok durgun biraz rahatına düşkün o kadar . Bu yelpaze dedikleri şeyi bence artık çoğu uzman bile takip edemiyor . Benim çocuğumu dışarıdan biri olarak ben sokakta görsem ve hiçbilgim olmasa hayatta farketmem çünkü gülen tam anlaşılmasa bile bıcır bıcır bişeyler diyen, İnsanların gözüne bakan ama benim farklılığını bildiğim çocuğum. Ve umarım normale yada normale yakına ulaşacak çocuğum.Hepimizin umudu bu.bende ilk duyduğumda ekolaliden çok korktum ama o kadar kişi bitiyor Dedi ki Artık korkmuyorum benim çocuğumda benim yada çevresinin heyecan yada ünlemli söylediği şeyleri birde dinlediği çocuk şarkılarını ekolali yapıyor . Henüz her söylediğimizi ekolali gibi durum yok . Birde mesela soruma cevap veriyor. Tekrarlamıyor sorumu . İlerde Nasıl olur bilmiyorum. Bende çok değil 6 ay önce Allah'a şöyle dua ediyorum benimde oğlumun ca Canını al Allahım o denli bedbahttım. Ama 6 ayda kendini aştı çoçuğum.6 ay önce bana anne deniyordu şimdi annecim diyor. Mesela boyama yapıyordum ona göstermek için bunu kim yaptı diyordum 3-5 gün önce ye kadar anne diyordu şimdi sen diyor . Belki biraz ezber ama ne zamanki bişeyi ezberlese bir sure sınra kafasında oturtuyor . Demekki daha güzel günler de gelecek hepimiz inanalım.tuvalet eğitimi
Benim önümde de soru işareti ama ...mesela çocuğumu kreşe yazdırdım çocuğum hariç 11 çocuk varmış sadece 2 si bezi çıkartmış . Ve hepsi doğal gelişimli. Oğlum 2 yaş 5 aylık.

Arkadaşlar yol çok uzun yol çok meşakkatli yolda bir sürü engel var bir sürü münasebetsiz moral bozucu tipler var bizi hiç anlayamayacak aileler ,öğretmenler çıkacak karşımıza onlara derdimizi anlatamadan belki hayatımızdan çıkıp gidecekler ben büyük oğluma farklılıklara saygılı olmayı öğretiyorum bir insanı en inciten duygunun acımak olduğunu engelli ya da farklı biri gördüğünde yadırgamamasını her normal insana verdiği tepkiyi vermesi gerektiğini anlatıyorum Engelli insanların aileleri vah vah tüh tüh gibi tepkilerden nefret eder düşünün bizde olsak öyle hissederiz Çocuğumun farklı biri olduğunu öğrenmeden önce düşünüyorumda ben de ne kadar aptalmışım hiç anlamamışım onları .Belki istemeden incittiklerim bile olmuştur. Bu burada bitmeyecek dostlar bir gün oğlum tamamen topluma kaynasa bile ben bu konuda aktivist olmaya kararlıyım hayatımın sonuna kadar insanlara farklılıklara saygı duymak gerektiğini anlatmak istiyorum. Bazen bizim çocukların benzerlerine rastlıyorum anne çaresiz ne olduğunun farkında değil konuşur diye bekliyor bilmiyor ki bu çocuk etrafında olup bitenleri anlamıyor Böyle insanlara yardım etmek istiyorum Keşke oğlum daha küçükken birileri de gelip beni uyarsaydı doktora götür bu çocuk farklı deyip risklerden bahsetseydi 4 yaşında değil de 2 yaşında yakalamış olsaydık . Ne kadar çok keşkelerim var bir bilseniz Ama bir o kadar da İYiki lerim var Zeynnn gibi ne kadar çok ölmeyi istiyordum çocuğumla birlikte Şu an ki halimize Şükürler olsun bin defa iyi akşamlar

Merhaba arkadaşlar,
Ogluma kurban bayramından 2 gün önce bir pedagog tarafından atipik otizm teshisi kondu. Ağladım hemde cok ve bitirdim. Kendime geldim ve bu işi egitimle halledecegime cok inandım. Başaran insanlar var ve bizde basarabiliriz dedim kendime, silkelendim. Aglayarak, sizlanarak ogluma faydam dokunmayacak bunu burdaki sayfayı takip ederekte gördüm. Simdi oglumdan bahsedeyim. 22 aylık. 1 aydır kafamı kurcalamaya başladı belki daha öncedende vardi ama otizmden haberim bile olmadigi icin anlam veremiyordum. Oglumda döndürme takıntısı var, tekerlekli herseyi döndürür. Oynar arabalarla ama mutlaka döndürürde. Konusmasi suanda yok ama kelimeleri var, konusma cabası var. anne baba diyor ama bize demiyor. Komut almakta zorluk çekiyor.Al ver yapiyor. Isaret parmagiyla gostermiyor istedigi birsey varsa komple eliyle gosteriyor.Alkiş ve baybay yapiyor ama durduk yere yapiyor.Buaralar üstüne düşüyorum ve bekleyerek sabrederek yaptırmayı başarıyorum. Buarada pedagogdan memnun kalmadigim icin hemde rapor için psikiyatriste götürücem. Buarada iki tane özel egitim ogretmeniyle görüştüm. Hatta birtanesine karar verdim yarin gelecek. Buarada goz teması ve algilamasinda, taklitte sorun yok birseyi birkere göster hemen yapar aynisini. Neşe ve yaramazlik olarakta sıkıntı yok. Büyüklerle cok sever oynamayı ama cocuklarla iletisime geçmiyor. Off daha ne yazayım bilmiyorum. El kol hareketleri yok. Hayir, evet, ac kapat gibi seyleri anliyor ama uzakta duran topu getir desem suratima bakiyor anlamiyor. Ne yapacağım bilmiyorum. Evde haftada 1 saat özel eğitim alacak ama yaninda bir merkezede gotursemmi yada krese yarim günde olsa versemmi bilemiyorum. Denilen hiçbirşeyi anlamıyorki krese versem biraz vakit gecirseler hemen anlarlar ve gereksiz yere yıkım yaşamak istemiyorum. Buarada özel öğretmenimiz ayni zamanda psikoloji egitimi almış biri. Ben otizm oldugunu düşünmüyorum cocuk iletisim kuruyor varsada hafif diyor ama anlamadim. Doktora gitseniz hemen otizm diycekler ve ilac verecekler diyor. Bana biraz akil verin lütfen...

Bu gunlerde moralim bozuk kizlar. Oglum 4 yasina girecek. Son 1 aydir hic daha once yapmadigi seyleri yapmaya basladi.
Anaokula basladi acaba agir mi geliyor?
Kimsenin otizmli olduguna inanmadigi oglum simdi herhangi birinin otizmli oldugunu anlayabilecegi bir cocuga donustu.
Kanat cirpma, bagirma, tuhaf hareketler vs. bunlarin olmasi degil moralimi bozan, acaba daha kotuye mi gidiyoruz diye dusunuyorum.

demiriko merhaba, öncelikle pedogoglar herhangi bir teşhiste bulunamazlar sadece kendi fikrini belirtmiş olabilir. Mutlaka bir çocuk psikiyatristine gitmelisin. Döndürme takıntıları için ilaç tedavisi önerebilir. Aksine herkesin dediği gibi çocuk psikiyatristleri hemen otizm diye teşhis koymuyorlar tam tersine uzun bir süre izlemeyi gelişmeleri takip etmek istiyorlar. Bizde ilk defa 27 aylıkken dr a gitmiştik ve ilk gittiğimizde ben kesin bize olumsuz şeyler söyleyecek dedim. 1 senedir gidiyorum halen çocuğumun ciddi bir şeyi olmadığı görüşündeler. Üstelik güvenmediğim için aynı anda birkaç dr a gidiyorum. Onlara gittiğinizde zaten sizi yönlendirecekler. ve büyük ihtimalle size kreş, sosyalleşme gibi önerileri olacak. Özel eğitime başlamnız güzel olmuş ama çok küçükken dersler çok verimli geçmiyordu bizim. Çünkü çocuk sıra almayı çok bilmiyor, çabuk sıkılıyordu. 3 yaşından sonra bizde güzel geçmeye başladı. Çok zor biliyorum ama güçlü olmak zorundasın ... İnsan herşeye alışıyor ve şükretmeyi öğreniyor. Sakın birkaç ayda sonuçlar bekleme yine kendinizi üzersiniz. En az 1 yıl sonunda somut dönüşler alınıyor.
Şişmaniye sanada merhaba, bariz farkedilir bir gelişme yaşasıyorsanız bence dr nuza danışmalısınız. Kreştenmi sorusunu aklınıza getirmeyin bence oraya gitmek ona iyi gelicektir. Ama kreşinizde olumsuz bir durum yaşanmış olabilirmi öğretmeniyle konuşun derim.

Merhabalar,
Demiriko aramıza hoş geldin demek isterdim ama içimizi sızlatan bir başlık burası, ama yine de doğru yerdesin... Burada herkes birşeyler paylaşıyor ve birbirimizden çok şey öğreniyoruz. Durumumuzla ilgili kimseye soramadıklarımız, üzüntülerimiz, beklentilerimiz, herşey var bu sayfada... Şu an için tanının ne olduğu önemli değil, birçok arkadaşımızın tanısı da yok henüz, ama çocuklarımızda gelişim dönemleri yaşlarıyla çok uyumlu gitmiyor. Gecikmeler var, özellikle konuşmada. Önemli olan eğitime bir an önce başlamak, zaten bunu yapmışsınız. Bir de daha fazla ilgi... Zaten eksikleri fark etmeniz bilgili ve araştıran biri olduğunuzu gösteriyor. Emin olun çabaladığımız sürece üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir durum yok. Zaman zaman duygusal gel-gitleriniz olacak, üzüntüleriniz, mutsuzluklarınız da. Hatta hayatı omuzlamak çok ağır gelecek... Ama bazen küçük şeylerden büyük sevinçler yaşayacaksınız, değişim bir başlasın, sizin hikayenizin de iyiye gideceğini göreceğiz eminim...
Ben bazen düşünüyorum da birçok kişi burada yazıyor, bir o kadarı da yazmadan sadece okuyor. Çevremde çok görmeye de başladım bizim çocuklarımız gibi olan çocukları. Galiba teknolojinin gelişmesi, o, bu, şu derken çocukların gelişim dönemleri de değişiyor, hani bu aralar çok duyuyoruz ya mevsimlerin de yerleri değişti, her şey değişiyor sanırım. İyimserim belki de :). Hepimizin çocuğu bir gün bu durumdan kurtulacak ve toplumla iç içe yaşamayı öğrenecek diye düşünüyorum. Örnekler yok mu? Çok... Eşimin amcasının oğlu 7 yaşına kadar konuşmamış, doktor doktor gezmeler bir 20 yıl öncesinde de yaygınmış, şimdi bakıyorum da çok başarılı bir bilgisayar mühendisi. Sabırlı olmamız gerek... Umudumuza sarılıp, bırakmamak...
Sevgili Şişmaniye ,
Sakın kötüye gittiğinizi düşünme, bence kısa bir dönem sonra bu değişiklikler son bulacak. Geçenlerde eğitim aldığımız kurumda bir çocuk kanat çırparak koşuyordu. Oğlumun hoşuna gitti, baktım O da o çocukla birlikte kanat çırparak koştu. O an dünya başıma yıkıldı. Bizim de tekrar eden bir hareketimiz yok hatırlarsanız, dışarıdan kimse benim gördüklerimi göremez oğlumda. Ama işte bazen kötü şeyleri de taklit edebiliyorlar. Bence böyle bir şey... İçini ferah tut. Yakın zamanda yeni bir değişim başlayacak. Kreşe alışma devresidir belki. Belki gitmeyi istemiyordur, yalnız hissediyordur, daha ortama uyum sağlayamamıştır ve kendini böyle ifade ediyordur. Alıştığında kreşin güzel olduğunu anlayacak ve sorunlar kalkacak diye düşünüyorum ben.
Yarınımız bugünden daha güzel olur umarım...

Arkadaşlar bu sabah Bakırköy ruh ve sinire gittim. Orda muayene oldu ve dosya actilar takip icin. Ordada mini bir tesr yaptilar, sorular sordular ve daha sonra canan tanidir diye bir doktorla görüştük. Oda belirtiler var ama tani konamayacak kadar silik. 3 ay sonra tekrar görüşelim dedi. Buarada bol bol cocuklu ortamlara gidin. Sonra anneli oyun gruplarina katilin. Ve bir kitap onerdi evde bu kitaptaki etkinlikleri yapin dedi. Nahit hocayla birlikte yapmışlar cevirisini. Ama almaya acik bir çocuk atlatir dedi. Yani garanti ve süre veremem ama dış dunyayla bagli dedi. Ve yanindan ayrilma, calisiyomusun dedi hayir dedim artik daha cok ilgilen dedi. Bence çözülür dedi. Egitimlik birsey demedi ama ben başlayacağım bugün. Oyun grubu arastiriyorum şimdi ve günler yapıcam bol bol ortama giricem. Orda bana hoca olumsuz konuşmadi ya demekki var bir cikis yolu. Cok mutlu oldum. Iste boyle ve cerrahpasa metabolizma bolumune goturucem dedim tamam gotur dedi.

Merhaba arkadaslar
Uzun zamandir sayfaya giremedim biz atipik.otizm.teshisini aldik ve cerrahpasadan raporumuzuda aldik okulu bıraktım ucretsiz izne ayrildim bu seneyi oglumla geciricem ama esim os sebebiyle istanbulda olamiycak yarin egitim merkezine gidicez ilk kez. Bazi testler uygulayip oglumun hazirbulunusluk seviyesini olceceklerini soylediler . Son uc ayda babasi ve ben uykusu haric her dakika yanindaydik bazi seyleri ogrendi ama cok ezber gibi bazi seylerse hala yok. Isaret parmagini hala kullanmiyor mesela bue bye yapmiyor veya alkis yapsa bile biz soyleyince degil kafasina gore . Elimden geldigince fazla egitim aldirmaya calisicam ama bazen umutsuzluga kapiliyorum mesela bizi isirmayi ve garip parmak hareketlerini birakmisti ama tekrar basladi bu isirma sinirle degil neseliykende yaptigi birsey ve surekli kulaklarini tutma gibi bir durum cikardi yaklasik bir aydir daha once hic yoktu ..Unuttugu kotu seyler geri geliyor bazen ve bu beni korkutuyor ya ogrendigi seyleride unutursa
Hasan onal a gittik ama onla gorusemedik yanindaki bayan doktor bize bakso sase diye bir probiyotik yazdi ve karnitin surup ama karnitin surup markasi yazmiyormus recetede eczacilarin hicbiri vermedi . Balik yagi ve vitaminler devam ediyor hala ve diyette tabi diyete alistik gibi biraz zor.oluyor ama faydasi olduguna inaniyorum
Oglumu.takip icin tek bir psikaytr ariyorum surekli ayni kisi gorsun istiyorum cunku cerrahpasada hep farkli kisiler denk geldi bize marmaraya goturen varmi aranizda veya onerebilecegi bir yer veya doktor olan bu uzun bir surec takip edecek olan doktorlarda tek olsun istiyorum artik her seferinde durumu aciklamakta yoruyor insani
Allah hepimizin yardimcisi olsun
Oglum 2 yas 2 aylik atipikotizmli

Bahsettiginiz kitabin adini paylasabilir misiniz acaba ?

Bende istanbuldayim sizin gibi bircok doktora gittim. Bir yildir sislide neslim doksat adinda doktora gidiyorum. Iyi bi doktor tavsiye ederim. Ancak diyet falan onermedi sadece bir ilac verdi. Ama doktordan cok size egitimci lazim goztepede ozel bir merkeze goturuyorum. Cok memnunum bu arada bende ogremenim ucretsize ayrilamadim maddi sikintidan ama en iyisini siz yapmissiniz ilgi coook onemli

Merhaba arkadaşlar. Atipik otizmde tamamen iyileşebilme söz konusu mu?
%100 luk bi iyilesmeden bahsediyorsaniz muhtemelen teshis yanlis koyulduysa olur bu.
Ama kendi kendine yeten bireyler yetismesi mumkun tabii.

%100 luk bi iyilesmeden bahsediyorsaniz muhtemelen teshis yanlis koyulduysa olur bu.
Ama kendi kendine yeten bireyler yetismesi mumkun tabii.

Benim oğlumda uyaran eksikliğinden kaynaklı gelişim geriliği var. Buna da en yakın atipik otizm görünüyor. Ben kaydettiğimiz ilerlemeden ötürü tamamen geçeceğine inanıyorum. İnşallah da öyle olur..

Bizde arabayi sattik hocam ogretmen.maasiyla bu egitimleri karsilamak guc hele calismayinca ama cocuklarimiza deger bende.anlastim biryerle ama yine de arayistayim ons duzgun.insallarla karsilasiriz

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…