- Konu Sahibi melodi1970
-
- #1.801
Hamileliğim genel anlamda rahattı,psikolojik bir durum yaşamadım sadece 2 bebek taşıdığımdan dolayı riskli hamilelik fazla gezme evde otur dedi doktor bende evdeydim sürekli.evet ayrı yumurta ikizleri farklılık gösterebiliyor ama aynı yumurta olunca hem tip hem davranışlar aynı oluyor bizim sülalede ikiz çok ordan biliyorum 3ift ikizimiz var birde bizim merkezde bi bayanın ikizleri vardı ayrı yumurta ikizleri biri otizmli diğeri değildi işte benimde kafam o zaman karıştı hani diyordum ya annenin hamilelik psikolojisi tetiklermi diye otizmi eee ikizlerde ne oluyor peki diyelim annenin psikolojisi bozuldu neden birinde oluyorda diğerinde olmuyor değilmi ama bugün üstteki yazıyı araştırırken bi yazı daha okudum dur hemen bulup paylaşayım ordada etkiler gibilerinden bişeyler yazıyordu
Merhaba Kızlar,
6,5 aylık ikiz bebeklerim var .1 kız 1 erkek. sürekli evde onlarla birlikteyim ve her ne kadar istemesemde içimde sürekli kıyas yapıyorum.
kız bebeğim bana gülmüyor,
yabancı ayırmıyor seslenince bakmıyor,göz teması fazla değil, gülmüyor,
hırçın sinirli el hareketleri var.
oğlum beni görünce yattığı yerden kollarını havaya kaldırıp kucak istediğini belli ediyor,çığlıklar,kahkalar havada uçuşuyor. önceleri kardeşde olsa 2 farklı birey kıyas yapmamam lazım dedim. ama şimdi birşeylerin ters gitmesinden korktuğum için araştırmaya karar verdim.
Norolog a göstermek için erken sanırım. ama içim içimi yiyiyor sizlerden destek istiyorum lütfen bu aylar fikirlerinz nelerdir.
Benim oğlumunda bazı sıkıntıları var ama ne olduğu henüz belli değil.
Biz bu durumu 8 aylıkken farkettik ve hemen nörologla görüştük.
Nörolog kontrollerimiz devam ediyor. 1 yaşında kontrolumuz var. Benim de kafamda otizm olabilir mi diye düşünceler var.
Şahsen bence erken değil, yolunda gitmeyen birşeyler seziyorsanız, bence götürün doktora.
Erkenden teşhis edilip bazı önlemler alınabilir.
Bize doktor bazı önlemler almamız lazım dedi ve ona göre hareket ediyoruz şuan.
İçiniz rahat etmiş olur, inş birşeyi yoktur, birşeyi yoksa da iyi haberlerini alır dönersiniz.
Bütün annelerin ve meleklerinin Allah yardımcısı olsun, inş evlatlarımızın gelişimleri hep güzel ilerler.
Çok geçmiş olsun sizede Norolog ile görüşmeniz ilk nasıl oldu yani henüz 8 aylık ne gibi şeylere dikkat etti.sizin sezintileriniz hangi konularda oldu.
Detaylı yanıtladığınız için çok teşekkür ederim..Bebekliğinde çok ağlıyordu, gülmesi geç oldu biraz.
Bana çok gülmesine rağmen, diğer kişilere pek gülmüyor ve biraz tepkisiz.
Ben iletişimle ilgili sıkıntısı olduğunu düşünmemiştim açıkçası doktora gitmeden önce,
çünkü benimle iletişimi gayet iyi, bazen hala yabancılıyor mu acaba diye düşünüyorum ama bilemiyorum.
Yabancı birini gördüğü zaman bakıp kalıyor.
Göz teması filan çok iyi.
Tutması filan zayıftı, etrafında ki nesnelerle pek ilgilenmiyordu, yanında duran bir oyuncağı almıyordu mesela.
Bizim en son artık sorun var dediğimiz nokta aslında motor gelişiminde ki gerilik oldu.
En başından beri ters giden birşeyler olduğunu anlıyor insan ama nasıl olsa yapar diye bekliyor.
Oğlumun oturmasında sıkıntı vardı, desteksiz oturamıyordu, dönmüyordu, oyuncaklarına uzanmıyordu. gözleri dalıyordu (epilepsiden şüphelendim)
Bunlar üzerine doktora gittik.
Doktor motor gelişimini kontrol etti öncelikle, oyuncak filan uzattı, iletişime geçmeye çalıştı bayağı şaklabanlıklar yaptı tabiri caizse.
Oğlum ilk kontrolunde doktora sadece bakakaldı, hiçbirşey yapmadı.
Emarda dahil bazı testler istedi, testleri yaptırdık. henüz ne olduğunu bilmediğimiz bir sıkıntı çıktı emarda. Parlaklık görünüyor emarda, bu parlaklık önemli bir rahatsızlığın nedeni olabileceği gibi, hiç önemli birşey de olmayabilirmiş, motor gelişiminde de gerilik olduğu için altında yatan bir neden var mı, takip edilmesi gerekiyor dedi doktor.
Takviye ilaçlar (vitamin) ve bazı fiziksel hareketler gösterdi bize ve 1 ay sonra kontrole çağırdı.
O 1 ay içinde gelişimi inanılmaz farketti.
Dönmeye başladı, oturmaya başladı, ayaklarını yere basmaya başladı, etrafında ki nesnelere saldırmaya başladı.
2. kontrolumuzde doktor gelişimini iyi buldu, yeni haraketler gösterdi şimdi onlara devam ediyoruz.
2. kontrole kısa zamanlı çağırmasının nedeni, tedaviye yanıt veriyor mu kontrol etmek içinmiş, şükür yolunda gitti herşey.
2. kontrolde ismine karşılık veriyor mu, iki eliyle ayrı ayrı nesneleri tutabiliyor mu, oturma kontrolu, dönme kontrolu vs gibi kontroller oldu. Bu kontrollerden sonra benimde farkettiğim şeyler oldu, ismine her zaman karşılık vermemesi gibi, herşeyi çok fazla incelemesi, tepkisiz kalması, hareketli nesneleri izlemesi gibi. Doktor televizyonu kesinlikle yasakladı.
1 yaşında tekrar kontrolumuz var, gelişimi takip edilecek.
bugün oğluşum havuz kenarında mızmızlık yaptı ama dünkü kadar değil yunusa topu oğlum attı yunusta getirince ağzından aldı halkayı attı yine ağzından kendi aldı havuzda dün ağlamaktan çığlık seslerinden durulmuyordu bugünde gülüşme seslerinden durulmadı alıştı alıştı oleyy
bugün oğluşum havuz kenarında mızmızlık yaptı ama dünkü kadar değil yunusa topu oğlum attı yunusta getirince ağzından aldı halkayı attı yine ağzından kendi aldı havuzda dün ağlamaktan çığlık seslerinden durulmuyordu bugünde gülüşme seslerinden durulmadı alıştı alıştı oleyy
merhaba arkadaşlar sizler pek uğramasanızda ben yazıyorum yinede bugün başladık yunus terapiye önce havuz kenarında yunuslarla alıştırma yapıldı benim oğluş önce iyiydi ama yunusa dokunmak istemedi uzaktan iyiydi ama dokununca korktu çok ağladı ama müdehale etmemememi istemişti girmeden önce eğitmen bayan bende etmedim çok ağladı nasıl eğitmişler inanamadım ama otizmli çocuklarla çok benzerlikleri var yunusların en büyük özellikte eğitmenin her dediğini yaptıktan sonra bi parmak işaretiyle ödüllerini almaya gitmeleri anne ve bebek yunus beraberdi şanslı oğlum iki yunusla beraberdi sonra havuza girince çok ağladı daha sonra 15dk filan sınıfta eğitim verdi bayan sınıfta sustu zaten ve evde tutmam için bi günlük verdi bana değişimleri gün gün not edicem olumlu yada olumsuz ama olumsuz olacağını sanmıyorum devamlı buraya yazan arkadaşlar biliyor ama ara ara yazıyorum yeni okuyan arkadaşlar için oğlumun davranışlarını pepeden çok şey öğreniyor bu kesin mesela ılgaz anadoluyu hepsini sölüyor 10 a kadar sayıyordu 10ar 10ar 50ye kadar sayıyordu şimdi yüze kadar sayıyor ana ve ara renkleri biliyor uğur böceğim şarkısını hepsini sölüyor oğuz yılmazdı sanırım söleyen ve babasının uzun zamandır sölediği ve oğlumun babası her sölediğinde kızdığı ve susturduğu bi türkü vardı ağlama yar ağlama anam inanamadım ben bugün sölerken beni susturdu ve kendisi sölemeye başladı hepsini söledi hemde ay inanamadım o ağlama anam dedikçe ben ağladım
çok sevindim cnm hep böyle gülsün ömrü boyunca inşallah daha çok yeni ama nasıl bir fark varmı eğer oğlun hareketliyse enerjisini epey atar rahatlar bisiklete binmek de çok iyiymiş otizimli çocukların sporla destekelenmesi şart olmuş artık bence yüzme trambolin bisiklete binmek çok faydalıymış
tam damar sorma bende çok severim helede yavuz bingöl sölerse kendisi platonik aşkım olurdaben olsam bende ağlardım vallahi ilk günden korkardım herhalde :))maşallah k..n abisine yetişmiş canım benim,ağlama yar ağlama anam, mavi yazma bağlama hasta düştün gelmedin anam bari can verende gel....bu şarkıyı oğlundan dinleyip bende ağlamak istiyorum of of damardan girmiş benim çok sevdiğim bi şarkı
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?