Aşılama Ovitrelle-Klomen tedavisi görenlerin paylaşım alanı...

Aşılama Yöntemleri ve Tecrübelerimiz
progestan 20 den yüksek çıkarsa hamilesin arkadaşım, 10 dan yuksek 20 den az ise yumurtlaama olmuş demek....

arkadaşlar öncelikle rabbim hepinizin gönlüne göre versin . tez zamanda inşallah ...
şimdi soruma geçeyim ben geçen ay ilk defa klomen tedavisine başladım daha sonrada ovitrelle iğnesi vurdu doktorum fakat folic plus gibi herhangi bir vitamin vermedi bana ama burda okuduğuma göre bu ilac hamilelikten 3 ay önce falan içilmeye başlanıyormuş şimdi ben ne yapmalıyım ?
birde iğne vurdurduktan kaç gün gün sonra gebelik testi yaptırabilliriz illa adet tarihimi beklemem mi gerekiyor ?
şimdiden çok teşekkürler ....

hosgeldin arkadaşım
öncelikle folık acıt ı doktor vermedıyse sen kendı basına alma derım..ama için rahat edecekse doktorunla konus ve o sana ne kullanacağını bıldırsın...
catlatma ıgnesınden 14-16 gun sonra eger dollenme yoksa adet olman lazım....ilişkiden 1 hafta sonra kanda çıkıyor gebelik varsa...

slm cnm benımde bıldıgıme göre bazı dr lar folic asit weriyor bazıları once wermiyor mesela bana da wermedı bısey sordum gerek yok zaten tedawi aşamasındayız hemen 2 haftalıkken öğrenıyoruz o zmn başlarsın sorun olmaz dedi cnm
gebelik warsa eger ovitrelleden 2 hafta sonra kesın cıkıyor cnm ......

Gebelikte Folik Asit - Folat Kullanımı
Folik asit suda eriyen bir vitamin olup, eksikliğinde "pernisiyöz anemi" denilen bir kansızlık türüne yol açtığı bilinmektedir.

ılk kez ıngiliz Doktor Lucy Wills 1930’larda Bombay’de çalışırken, genç kadınlarda ortaya çıkan bir anemi farketmiş ve daha sonra bunun folik asit eksiklğine bağlı olduğu anlaşılmıştır. Yapılan çalışmalarda maymunlarda da bu tür bir aneminin olduğu anlaşılmış ve iyi bir folik asit kaynağı olan maya verilmesi ile bunun düzeldiği gösterilmiştir.

Bir diğer doğum doktoru Bryan Hibbard, 1964 yılında folatın erken embryonik gelişmede de rolü olduğunu bildirmiştir. Sonraki yıllarda bu vitaminin bazı doğum defektlerinin, özellikle sinir sistemi ile ilgili anomalilerin önlenmesi amacıyla kullanılabileceği anlaşılmıştır.

Folat vücuttaki tüm hücrelerde değişik biçimlerde görevi olan bir vitamindir. Folik asit ise folatın sentetik formu olup, kimyasal olarak sentezlenmektedir. Sentetik formu, biyolojik formundan daha dayanıklıdır. Besinlerde bulunan doğal folat, pişirme, dondurma ve saklama kolşullarından olumsuz olarak etkilenebilir.

FOLAT VE GEBELıK

Folatın gebelikte 2 rolü vardır:
1. Gebeliğin ikinci yarısında ortaya çıkan aneminin önlenmesi
2. Embryogenez denilen, gebeliğin ilk aylarında nöral tüp defektleri olarak adlandırılan anomalilerin önlenmesi.

Gebeliğin Megaloblastik Anemisi

Tüm gebelerde, gebeliğin başından itibaren kan hacmi artmaya başlar, bu gebeliğin sonlarına doğru 1 litreyi bulabilir. Eritrosit denilen alyuvarlar da artmasına rağmen, bu plazma artışını gerisinde kalır ve gebelerde kan sulanmış olur. Bu durumda yeterli demir almayan gebelerde “dilüsyonel anemi” olarak adlandırılan bir tablo ortaya çıkar. Bu nedenle tüm gebelerde hemoglobin, hematokrit ve eritrosit değerlerinde düşüş olur. Kanın sulanmasına bağlı olarak folat düzeylerinin de gebelik öncesine göre düştüğü saptanabilir. Fetus büyüdükçe gereksinim daha da artar ve yeterli folik asit alınmazsa bu durum kansızlığa neden olabilir. Demir eksikliği anemisinden farklı olarak, folik asit eksikliğine bağlı anemide eritrositler normalden büyüktür.

Gebelerde folik asit eksiklğine bağlı olarak ortaya çıkan aneminin önlenmesinde birbirinden farklı iki görüş vardır. ılk görüş normal beslenen gebelere ek olarak folik asit vermeye gerek olmadığı yönündedir. ıskandinav ülkeleri bu görüşe göre hareket etmektedir. Aksine ıngiltere, ırlanda gibi ülkelerde çoğu kadının folat depolarının yeterli olmadığı görüşü hakimdir ve tüm gebelere folik asit verme eğilimi mevcuttur. Yapılan çalışmalarda folik asit kullanmayan gebelerin % 21’inde eritrositlerdeki folat düzeyinin düşük olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerileri doğrultusunda, çoğu merkezde tüm gebelere rutin folik asit alımı önerilmektedir.

Bu amaçla, gebeliğin ikinci üç ayından itibaren günlük 300-400 mikrogram (0.3-0.4 mg) folik asit kullanımı yeterlidir. Bunun anne ve gelişen embryo açısından bir riski de bulunmamaktadır.

Nöral Tüp Defektlerinin Önlenmesi

Döllenmeden 24-28 gün sonra hem kafatası, hem de omurgada nöral plak kapanmaktadır. Omurganın kapanmaması spina bifida, kafatası ile ilgili problemler de anansefali olarak adlandırılan anomalilere yol açmaktadır.

Anansefali yaşamla bağdaşmayan bir anomalidir, embryo uterus içinde veya doğduktan kısa bir süre sonra ölmektedir. Spina bifida ise çok hafif bozukluktan, çok ağır problemlere uzanan geniş bir spektrum içinde yer alan bir bozukluktur.

Bu anomaliler genetik bir yatkınlık göstermesinin yanısıra, tekrarlama eğilimindedirler. Önceki gebeliğinde bu tür anomalili doğum yapan bir anne adayında aynı anomalinin ortaya çıkma olasılığı 10 kat artmaktadır. Genetik olmayan bir faktör de beslenmedir.

Son yıllarda gebe kalmadan önce folik asit kullanmaya başlayanlarda nöral tüp defekti oluşumunun daha az olduğu, önceden nöral tüp defektli doğum yapıp folik asit kullananlarda da nüks olasılığının azaldığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu amaçla yapılan çalışmalarda folik asit kullanımının nöral tüp defekti oluşum sıklığını %72 oranında azalttığı gösterilmiştir. Folik asitle birlikte multivitamin kullananlarda da benzer şekilde anomali sıklığı azalmış, ancak multivitamin kullanımı ek bir yarar da sağlamamıştır.

Konuyla ilgili önerileri şu şekilde sıralayabiliriz:

1. Folik asit kullanımına gebe kalmadan 6-8 hafta önce başlamalı ve gebeliğin ilk 12 haftası boyunca sürdürülmelidir.
2. Gebe kalma arzusu olanlar folik asitten zengin besinleri tüketmeli ve bunları fazla pişirmekten kaçınmalıdır.
3. Günlük 400 mikrogram (0.4 mg) folik asit alımı yeterlidir
4. Daha önce nöral tüp defektli gebelik öyküsü olanlarda doz 4000 mikrogram / gün (4 mg /gün) olarak verilmeli ve gebeliğin ilk 12 haftası boyunca aynı dozda sürdürülmelidir. Bu gebelerde tek başına folik asit içeren ilaçlar tercih edilmelidir.
5. Gebe kalmadan önce folik asit kullanmayanlar da, gebelikleri farkedildiği anda folik asit başlayıp, 12. haftaya kadar sürdürmelidirler.

Son yıllarda multivitamin kullanımının fetusta bazı anomalilerin oluşum sıklığını azalttığı iddia edilmektedir.

Dudak-damak Yarığı:Folik asit de içeren multivitmain kullanımının dudak-damak yarığı oluşum sıklığını %25 azalttığı iddia edilmektedir.

Abortus (Düşük), Prematür Doğum: Folik asit eksikliği olanlarda abortus ve erken doğum sıklığının arttığı yönünden görüşler olmasına karşın, bu durum herkes tarafından kabul edilmemektedir.

Alkol Kullanımı: Alkol bağımlısı olanlarda fetal malformasyonların oluşum sıklığının arttığı ve bu durumun folik asit eksikliği ile ilişkili olduğu bilinmektedir.

Doğum Kontrol Hapları: Uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı, folik asit eksikliğine yol açabilir ve bu durum hapı bıraktıktan hemen sonra gebe kalanlarda bazı riskler getirebilir.

Emzirme:Süt veren annelerde folik asit gereksinimi artar ve ekstra folat kullanımı önerilir.

Çoğul Gebelik: Çoğul gebeliği olan anne adaylarında da folik asit gereksinimi daha fazladır

Son düzenleme:
Folik Asit, yeşil yapraklarda yaygın olarak bulunan, bebekte sinir sistemi hastalıkları riskini azaltan, hücre büyümesi ve organ gelişiminde rol oynayan bir B vitaminidir (B9). Yapılan araştırmalar sonucu gebe kalmadan önce ve gebeliğin ilk aylarında günde 400 mikrogram (0.4 miligram) alınan Folik Asitle, bebeklerde ciddi beyin ve omurilik hastalıklarının %70 oranla azaldığı gözlenmiştir. Bebek için hayat kurtarıcı bir rolü olan Folik Asit, anne vücudu için yetersiz kaldığında kansızlık olarak ortaya çıkar.

Özellikle hücre bölünmesinde ve hücrenin genetik yapısının oluşmasında önemli rol oynayan Folik Asit, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişimi için gerekli bir maddedir. Embriyo, gebeliğin ikinci ve on ikinci haftaları arasında yeterli Folik Asit alamazsa özellikle beyin ve omurilik ile ilgili anormalliklerle birlikte doğumsal gelişim bozuklukları gösterebilir. Omurganın kapanmayarak açık kalması, beyinin gelişmemesi, beyinin kafatası kemiğinden dışarı çıkması gibi en sık rastlanan sinir sistemi hastalıkları, annenin daha gebeliğini bile farkedemediği, gebeliğin ilk 28 gününde oluşmaktadır. Gebeliklerin %50'sinin planlanarak gerçekleştiği düşünülürse, bebek doğurma yaşındaki bayanlar genel olarak yüksek oranda Folik Asit içeren yiyeceklerle beslenmelidir.

Alınması Gereken Günlük Folik Asit Miktarı

Birleşmiş Milletler Hastalık kontrol ve Korunma Merkezi, çocuk doğurma çağındaki ve özellikle gebe kalmayı planlayan kadınların günde 0.4 miligram (400 mikrogram) folik asit almalarını önermektedir. Gebe kalmadan 1 ay önce ve sonrasında en az 3 ay alınan Folik Asit ihtiyacı hamilelik döneminde bebeğin gereksinimi nedeniyle iki katına yükseliyor.

Birçok besin kaynağında folik asit bulunmasına rağmen sadece günlük diyetlerle bu miktarı doğal besin kaynaklarından almak zordur. Anne adayları için uygun bir diyetle birlikte Folik Asit takviyesi sağlıklı bir diyetin parçasıdır.

Doğal Folik Asit Kaynakları

Yapraklı yeşil sebzeler
Zenginleştirilmiş kahvaltılık tahıllar
Mercimek
Kuşkonmaz
Fasulye, baklagiller, tohumlu gıdalar
Yer fıstığı, ceviz, badem
Maydanoz, nane
Portakal suyu
Tahıl ekmaği
Marul, brokoli, ıspanak, yonca gibi yeşil yapraklı sebzeler.
Pişirilmiş ve dondurularak saklanmış yiyeceklerde Folik Asit miktarı azalabilir.

Folik Asit bebeğe olduğu kadar anne için de faydalıdır. Annenin kan hücrelerinin artmasına yardımcı olur. Araştırmalar, folik asit eksikliğinin erken doğum ve düşük ağırlıklı doğumlara neden olabileceğini ve gebelik esnasında annede yüksek tansiyon riskini artırabileceğini ortaya koymaktadır.

Folik Asit eksikliği toplumda oldukça yaygın görülmekle birlikte kansızlığa neden olur, bu yüzden kaybı sadece gebeler için değil her sağlıklı insan için önemlidir . Kalp hastalıklarına, enfarktüslere ve bazı kanserlere karşı koruyucu olduğu da bilinmektedir.

Folik Asit Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir?

Folik Asit miktarı büyük ölçülerde azaldığında ishal, kilo kaybı, halsizlik, dilde ağrı, başağrısı, çarpıntı ve huzursuzluğa neden olur. Bu kadar belirti vermesine rağmen yine de folik asit eksikliğini farkedebilmek zordur. Hafif bir eksiklik söz konusu olduğunda ise hiç belirti vermeyebilir ve bebeğiniz için gereken folik asit, siz farketmeden yetersiz kalmış olur.

Bu sebeplerden dolayı çocuk doğurma çağında kadınların Folik Asit alması çok önemlidir

Son düzenleme:

çok teşekkürler arkadaşım...
bende doktoruma sormayı planlıyorum zaten. merak ettim çünkü ben çoğu besini tüketmediğim içim vücudumda vitaminsizlik var o yüzden birde sizin fikrinizi alayım dedim.
bizim burdaki hastanelerde gebelik için kan tahlili yapmıyorlar bugün iğnenin üstünde 9 gün geçti artık 14. günden sonra test yaparım ...
hoşçakal....

verdiğin tüm bilgiler için çok saol canım .
doktoruma sorarken bu bilgileri kullanıcam :1rolleyes:

benımkı gene dokturmus sevıyorum senı cabnım arkadasım saol arastırman ıcın

tramisu 1986 bilgiler için sağol canım emeğine sağlık.......benim bugün aşılama olalı tam bir hafta oluyor...fakat sabah işe hafif bir bel ağrısıyla geldim....bugüne kadar bir ağrım sızım olmamıştı...fikri olan varmı arkadaşlar.....

inşallah gebelik agrısıdır cnm ya hayırlısı olsun artık bakalım pozitif haberını beklıyorum cnm .....

Tıramısu ben dayanamdı test yaptım dun sonuc 2.79 yanı olmadı gercı dr 18 marttan once test yapma dedı ama olsa zaten cıkardı dımı arkadasım

Tıramısu ben dayanamdı test yaptım dun sonuc 2.79 yanı olmadı gercı dr 18 marttan once test yapma dedı ama olsa zaten cıkardı dımı arkadasım
inşallah geç döllenmedir de o yüzden kanda henüz çıkmamıştır...bekle ama cok da ümitli olma canım

arkadaşlar bana doktorum aşılamadan önce ki ilaç tedavisinde gonal f ve ovitrelle haricinde prednol verdi sizde kullanıyormusunuz benim aşılamada 4. günüm ve devam etmemi söyledi doktorum

teşekürler tiramisu inşallah....rabbim herkeze bizlerede yaşatsın o güzel duyguyu inşallah...

inşallah arkadaşında dediği gibi geç döllenmedir ama bencede olsaydı eger cıkardı dıe dusunuorum benım bak 10. gun yaptım ama cıkmıstı yanı olmadıgı ama bence bı kac gun sonra bı tekrarla cnm tabı adet olmazsan zaten gebelık warsa beta cok hızlı yükselıyor ordan anlasırlır cnm pazartesi yap bakalım beklıcem inşallah bana hamileyim :CüvCüv: dersin cnm ya inan ben size umut olamadım ama bana umut olun cunku bu ara kımsede tık yok hiç hamiş haberi alamıyoruz cnm ya hadi iinşallah sen başı cekte arkandan geleyım bende ............:teytey::teytey::teytey:

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…