- 12 Ocak 2010
- 1.811
- 6.066
- 683
- 33
- Konu Sahibi bodrum salatasi
-
3 hafta önce esim isten cikarildi ( son ay haberdar edildi)Kelimesi kelimesine katılıyorum.yemek parası vs.veren şirketler varsa ne mutlu.ama insanların işsiz olduğu martta da işten çıkarma yasağı biteceği için işsizliğin ikiye katlanacağı ortam da yemek parasından şikayet etmek bana doğru gelmiyor isteyen üye beğenmedime bassın umrumda değil. Bu sitede ki işsizleri üzüyor işi olanların ufak şeylerden şikayetleri.
İyi o zaman, işi olmayanlar üzülmesin diye haklarını aramasınlar.
ben bu konuda sabit fikirliyim kimse kusura bakmasın.2 tane kiracım var esnaf kendileri.ben de onların işvereni sayılırım bi nevi.pandemi de 9 ayda sadece 2 kira ödeyebildiler.sesimi bile çıkarmadım.ha istesem elimde senetleri var koyarım icraya alırım ama etik olur mu ahlaki olur mu hayır tabi ki.kendimden kısıp almıyorum o kiraları geçim kaynaklarımın önemli bir kısmı olmasına rağmen.büyük patronlarda sıkıntı da .kendi kişisel servetleri başka işyerlerinin kötü durumları bambaşka.işi siyasete dökenler bile olmuşş.biz de işe haftada 1 gün 80 km kendi aracımızla gidiyoruz serviste virüs kaparız diye.yemeğimizi yanımızda götürüyorz işyerinden yemiyoruz e ne yapalım bu paraları da mı isteyelim devletten.zor bir süreç herkes elini taşın altına koyacakk.şimdi basın beğenmedimlere lütfenkeske ınsanlar gecım sıkıntısı derdıne ıs derdıne dusmese
dilerim sıkıntı ceken herkes saglıgını kaybetmeden ınsanı sartlarda hakettıgı ortamda iş sahıbı olur
ne guzel almamıssın ıdare etmıssınben bu konuda sabit fikirliyim kimse kusura bakmasın.2 tane kiracım var esnaf kendileri.ben de onların işvereni sayılırım bi nevi.pandemi de 9 ayda sadece 2 kira ödeyebildiler.sesimi bile çıkarmadım.ha istesem elimde senetleri var koyarım icraya alırım ama etik olur mu ahlaki olur mu hayır tabi ki.kendimden kısıp almıyorum o kiraları geçim kaynaklarımın önemli bir kısmı olmasına rağmen.büyük patronlarda sıkıntı da .kendi kişisel servetleri başka işyerlerinin kötü durumları bambaşka.işi siyasete dökenler bile olmuşş.biz de işe haftada 1 gün 80 km kendi aracımızla gidiyoruz serviste virüs kaparız diye.yemeğimizi yanımızda götürüyorz işyerinden yemiyoruz e ne yapalım bu paraları da mı isteyelim devletten.zor bir süreç herkes elini taşın altına koyacakk.şimdi basın beğenmedimlere lütfen
haklısın kuzum.benim de başka geçim kaynağım olmasa tabiki alırdım kiramı mecbur.ama asgari ücretlinin yemek parasını alamaması başka gelir düzeyi daha yüksek çalışanın alamaması bambaşka.biri ihtiyaçtan istiyor diğeri daha önce veriliyordu pandemide de verilmesi gerekir diye düşündüğü için sadece.ben aradaki farkı görebiliyorum net olarak.ne guzel almamıssın ıdare etmıssınkeske benımde yardımım dokunabılse bırılerıne cok daha rahat uyurdum
fakat kiranı almak ıstesen gerekırse ıcraya koysan da hakkındı buna da kımse bırsey dıyemezdı
bu konuda aslında tam boyle bırsey :)
bırcok kısı kıracı ev sahıplerının gecım kaynagı o gelır ,kırasını ıstedı dıye ahlaksız olmuyorlar kı ahlakı olmaz etık olmaz dıyorsun :) eger varsa durumu almasın tabı ne guzel keske oyle ımkanlarımız olsa ama alanlar da ısteyenler de kotu degıl onların da hakkı sonucta
soyle dusun ıse gırerken emegının karsılıgını konusuyorsun anlasıp gırıyorsun ama sana emegının tam karsılıgını vermıyor ,var ama vermıyor yasal hakkın olmasına ragmen vermıyor veremıyorsa ona gore mesaı surenı kısaltabılır hakkını yememek ıcın, bu konu baska bırsey senın dedıgın aslında baska bırsey
zor zamanlarda ınsanlar tabıkı bırbırıne yardımlasmalı ama kısıler hakkını arıyor dıye onlara kotu dıyemeyız canısı sahsen ben hakkımı alırım onda colugumun cocugumun hakkı var herseyden once...
Ceyceyim yemek kartı vs ek olanaklar genelde büyük kurumsal şirketlerde olur bilirsin. Hani işveren küçük esnaf olsa da maaşı bi şekilde ödeyip veremediği bir yemek parası olsa, personeli de tepesine çökse hak veririm sana. Şu dönemde karşılıklı anlayışla yürümeli işler. Bak sen de kira almamışsın ki senin için az bi gelir kaybı değildir, epey bir planını değiştirmek zorunda kalmışsındır. Fakat büyük şirketlere bu evden çalışma olayı çok yaradı personel giderleri baya düştü, çoğunun zarar ettiği falan da yok, etseler bile yemek parası buğday tanesi gibi bir giderdir ve lütuf değil kanunen sağlamaları gereken bişey. Bu evden çalışma olayı yeni bir durum olduğundan varsa kanuni boşluklardan faydalanan işletme çoktur. Personel evden çalışırken tamam maaşını alıyor şükretsin ama her türlü gideri de artıyor evde, sonuçta maaşlı bir çalışan. Büyük şirkete koymaz bi yemek parası, vermesi lazım personeline.haklısın kuzum.benim de başka geçim kaynağım olmasa tabiki alırdım kiramı mecbur.ama asgari ücretlinin yemek parasını alamaması başka gelir düzeyi daha yüksek çalışanın alamaması bambaşka.biri ihtiyaçtan istiyor diğeri daha önce veriliyordu pandemide de verilmesi gerekir diye düşündüğü için sadece.ben aradaki farkı görebiliyorum net olarak.
Söylemek istediğim şey şu, özel sektörde çoğu iş yerinde cumartesi çalışılır, başta da söylenir. Yıllardır bu böyle, ilk kez pandemi nedeniyle bir çok iş yeri cumartesi günü kapatmak zorunda kaldı. Bu durum işçi maaşlarına yansıtılmıyor, yani işçi aylık maaşını almaya devam ediyor, sen haftada bir gün değil iki gün tatil yapıyorsun maaşını keseceğiz demiyor işverenler. Bence benzer durumlar. İşveren nasıl maaşı kesmiyorsa, işçi de evden çalışırken yemek ücreti talep etmemeli.İşe girerken çalışma günleri ve çalışma saatleri belirtiliyor ona göre anlaşılıyor. İşveren kendi belirlediği çalışma saatlerine göre de maaş teklifi sunuyor. Neden maaşımı kes diyelim? Benzer olduğunu düşünmüyorum. Aynı şekilde yan haklar da sözleşmede belirtiliyor, sözleşmede yazılı yan haklarımızdan evde çalışıyoruz diye neden vazgeçelim?
Burada devlet kararıyla olduğu için resmi tatil ya da idari izinli gibi sayılıyor olabilir detaylarına hakim değilim. Ben başta dediğinizi farklı anlamıştım. Yine de yemek parası alınabilir diye düşünüyorum. Cumartesi çalışanlar genelde perakende şirketleri olabilir daha çok yani evden çalışma uygulayamıyor olabilirler. Ancak tabi ki bu durumu kendi dünyama göre değerlendiriyorum. Yani bu durumların haricinde kalan ptesi Cuma evden çalışmaya geçen kurumsal firmalar normalde yemek ücreti veriyorsa bunu vermeli diye düşünüyorum.Söylemek istediğim şey şu, özel sektörde çoğu iş yerinde cumartesi çalışılır, başta da söylenir. Yıllardır bu böyle, ilk kez pandemi nedeniyle bir çok iş yeri cumartesi günü kapatmak zorunda kaldı. Bu durum işçi maaşlarına yansıtılmıyor, yani işçi aylık maaşını almaya devam ediyor, sen haftada bir gün değil iki gün tatil yapıyorsun maaşını keseceğiz demiyor işverenler. Bence benzer durumlar. İşveren nasıl maaşı kesmiyorsa, işçi de evden çalışırken yemek ücreti talep etmemeli.
Söylemek istediğim şey şu, özel sektörde çoğu iş yerinde cumartesi çalışılır, başta da söylenir. Yıllardır bu böyle, ilk kez pandemi nedeniyle bir çok iş yeri cumartesi günü kapatmak zorunda kaldı. Bu durum işçi maaşlarına yansıtılmıyor, yani işçi aylık maaşını almaya devam ediyor, sen haftada bir gün değil iki gün tatil yapıyorsun maaşını keseceğiz demiyor işverenler. Bence benzer durumlar. İşveren nasıl maaşı kesmiyorsa, işçi de evden çalışırken yemek ücreti talep etmemeli.
ne demek istediğinizi anlıyorum. ama şikayet etmek ile hakkını aramak arasında fark var. kendimizi bizden daha zor durumda olanlarla kıyaslayıp beterin beteri var, bunu da vermeyiversin napalım diyerek susmak, hakkının peşine düşmemek bizi daha iyi bir yaşama götürmez. şimdi bu arkadaşımız yemek parası hakkını alamadığından bahsediyor. siz de diyorsunuz ki ortada işsiz çok bence halinize şükredin, buna takılmayın.haklısın kuzum.benim de başka geçim kaynağım olmasa tabiki alırdım kiramı mecbur.ama asgari ücretlinin yemek parasını alamaması başka gelir düzeyi daha yüksek çalışanın alamaması bambaşka.biri ihtiyaçtan istiyor diğeri daha önce veriliyordu pandemide de verilmesi gerekir diye düşündüğü için sadece.ben aradaki farkı görebiliyorum net olarak.
Haklısın seni takip ederim fikirlerini hep olgun ve akılcı bulurum yaşına rağmen.virüs herşeyi darmaduman etti maalesef.harcama kalemlerimiz marketlere oldu çoğunlukla son aylarda. Önümüzü göremediğimiz için çoğumuz ihtiyaçlarımızı erteledik almıyoruz. Bu da daha büyük krizlere gebe olmamızı sağlıyor.acımasız işverenler var hep vardılar. Benim de oldu zamanında. Benim kastettiğim hak aramamak değil asla. Ama herkes aşılanana dek biraz idare etmek biraz fedakarlık demek istediğim. Örnek vereyim benim çocuğum devlette öğrenci. Kronik hasta olduğumuzdan okula devam edemez. Okullar açılınca haftada 1 gün canlı ders alacak sadece. İngilizce ise hiç görmeyecek maalesef. Ama kolejde okuyan çocuğa takviye ders veriliyor online da. Eşitlik yok diye yırtınsam ne olacak? Elime ne gececek.?kira alabilsem ben de koleje gönderirdim pandemi de. Ama o zamanda 2 ailenin felaketi olurdum . Yani aslında zenginler hariç geliri asgari ya da daha üstü hepimiz zor durumdayız. Anlatmak istediğim sadece buydu. İsteyerek fedakarlık yapmıyoruz. Mecburuzne demek istediğinizi anlıyorum. ama şikayet etmek ile hakkını aramak arasında fark var. kendimizi bizden daha zor durumda olanlarla kıyaslayıp beterin beteri var, bunu da vermeyiversin napalım diyerek susmak, hakkının peşine düşmemek bizi daha iyi bir yaşama götürmez. şimdi bu arkadaşımız yemek parası hakkını alamadığından bahsediyor. siz de diyorsunuz ki ortada işsiz çok bence halinize şükredin, buna takılmayın.
o zaman maaşına zam alamayan birisi de şikayet ettiği zaman senden daha düşük ücrete çalışanlarlar da var ya da işsizler de var, işin olduğuna şükret zamı da boşver mi dememiz lazım? bunun önünü alamayız yani.
tabii ki insan haline şükretmeli, beterin beteri var ama hakkına da sahip çıkmalı. bunu sorgulamasından daha doğal ne olabilir?
ve dediğiniz yemek parasının pandemide de verilmesi gerekir. evden çalışmaya geçildiğinden beri çalışanın masrafları inanılmaz arttı. belki bunu sadece yaşayanlar bilebilir. sadece yemek değil elektrik, doğalgaz, yemek gibi masraflar gerçekten arttı.
bir de hakkını koru dememizin şöyle bir sebebi de var, bazı şirketler pandemiden sonra da evden çalışma sisteminden devam edecek. hani şimdi evden çalışırken yemek parasını vermemeyi normalleştirirsek yarın öbür gün kalıcı düzende de bu durum devam edecek. patron sürüsü çünkü kan emicidir, bunu da herkes bilir. mesela siz ne güzel kira almamışsınız, bu zor günlerde tek geçim kaynağım kira değil diye düşünmüşsünüz, eminim siz patron olsaydınız evden çalışanın artan masrafları için de bir şeyler düşünürdünüz bence. ama genelde tam tersi davranıyorlar, acımasızlar.
teşekkür ederim hakkımdaki görüşleriniz için. anladım ne demek istediğinizi.Haklısın seni takip ederim fikirlerini hep olgun ve akılcı bulurum yaşına rağmen.virüs herşeyi darmaduman etti maalesef.harcama kalemlerimiz marketlere oldu çoğunlukla son aylarda. Önümüzü göremediğimiz için çoğumuz ihtiyaçlarımızı erteledik almıyoruz. Bu da daha büyük krizlere gebe olmamızı sağlıyor.acımasız işverenler var hep vardılar. Benim de oldu zamanında. Benim kastettiğim hak aramamak değil asla. Ama herkes aşılanana dek biraz idare etmek biraz fedakarlık demek istediğim. Örnek vereyim benim çocuğum devlette öğrenci. Kronik hasta olduğumuzdan okula devam edemez. Okullar açılınca haftada 1 gün canlı ders alacak sadece. İngilizce ise hiç görmeyecek maalesef. Ama kolejde okuyan çocuğa takviye ders veriliyor online da. Eşitlik yok diye yırtınsam ne olacak? Elime ne gececek.?kira alabilsem ben de koleje gönderirdim pandemi de. Ama o zamanda 2 ailenin felaketi olurdum . Yani aslında zenginler hariç geliri asgari ya da daha üstü hepimiz zor durumdayız. Anlatmak istediğim sadece buydu. İsteyerek fedakarlık yapmıyoruz. Mecburuz
Hakkın olan şeyi istemekten başkası işsiz diye vazgeçmek oldukça garip bir düşünce bence. Ve bunu vermesi gereken insanlar gününü gün ediyor bunu da biliyorsunuz değil miKelimesi kelimesine katılıyorum.yemek parası vs.veren şirketler varsa ne mutlu.ama insanların işsiz olduğu martta da işten çıkarma yasağı biteceği için işsizliğin ikiye katlanacağı ortam da yemek parasından şikayet etmek bana doğru gelmiyor isteyen üye beğenmedime bassın umrumda değil. Bu sitede ki işsizleri üzüyor işi olanların ufak şeylerden şikayetleri.
Hak aramaya çıkarsak ooooo ne eşitsizlikler var ne eşitsizlikler. Sağlık eğitim iş hayatı say say bitmez. Virüste zaten psikolojilerimiz bozuk. Herşeyi didiklemek ne kadar doğru diyorum ben halaa.Hakkın olan şeyi istemekten başkası işsiz diye vazgeçmek oldukça garip bir düşünce bence. Ve bunu vermesi gereken insanlar gününü gün ediyor bunu da biliyorsunuz değil mi
Herkes hakkını ararsa hak yemek bu kadar kolay olmaz bence. Tabi çok ütopik bir düşünce.Hak aramaya çıkarsak ooooo ne eşitsizlikler var ne eşitsizlikler. Sağlık eğitim iş hayatı say say bitmez. Virüste zaten psikolojilerimiz bozuk. Herşeyi didiklemek ne kadar doğru diyorum ben halaa.
Haftalık çalışma saati 45 saattir, günlük çalışma süresi de 7,5 saat, cumartesi çalışıldığı zaman mesai saatleri aşılmaz. Mesai süresi aşıldığında mesai ücreti alınır. Yanlış anlaşılmak istemem, fazla çalışma tabii ki ücretlendirilmeli, pandemide sokağa çıkma yasakları kapsamında da cumartesi çalışılmıyor, resmi tatil olarak görülüyor, iş veren kanuni olarak kesemez zaten işçinin maaşından. Yalnızca olaya tek taraflı bakılmaması gerektiğini düşünüyorum.Haftalık çalışma saati 45 saattir.
Cumartesi çalışan işyerleri 45 saati aşıyorlar. Buna ek olarak mesai veriyorlar mı ?
Vermiyorlar.
O yüzden cumartesi çalışmayınca zaten resmi saate ulaşılıyor ama bu yemek parası, prim, ek ödemeler sözleşmede yazılıyorsa verilmek zorundadır.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?