• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

para biriktirmek mümkün mü

Alsinda konu bence cok net. Neden bu kadar abartı cevaplar geldi anlamadım. Muhtemelen ilk maaşınız olacak ve ilk defa daha rahat harcama şansınız olacak. Eşi de en az kendisi kadar alsa (70), siz de 30 harcamaya ayırırım diyorsunuz. Çocuksuz ve kira ödemeyen bir çift için 100bin normal yani.

Birikim yapılıp ev alınmaz zaten onu detaylı anlatmışlar. Banka kredisi sistemi sandığınız kadar saçma olsa bu kadar aklı başında, yatırımdan anlayan insanlar çekmezdi degil mi? Is adamlarına bakın mesela kac tanesi biriktirip iş yapar? Herkes krediyle is çevirir çünkü mantıklı olan budur.
hay bin yaşayın, bir noktada cevaplar gerçekten üzmeye başladı beni çok sorunlu hissettim. sadece bu aşamalardan daha önce geçmiş insanlara akıl danışmak istemiştim gerçek dışı ya da cahilce düşünüp düşünmediğimi anlamak için. sağ olsunlar sizin gibi yanıt verenler sayesinde aydınlandım epeyce teşekkür ederim.

İmkansız diyemem. Yıllarca yemeyip, içmeyip, gezmeyip, görmeyip biriktirip iyi kötü bir ev alabilirsiniz. Annesi yalnızsa hiçbir masraf etmeyip nikah kıyıp geçip yanına oturup minimum düzeyde yaşayıp, ev alana kadar çocuk da yapmazsanız olabilir.
Yalnız kv nin evi varsa ve siz zaten her koşulda yalnız bırakmayacaksanız neden ev istiyorsunuz ki?
Geçin oturun hazır evde, niye hayatı kaçırıyorsunuz?
annem için istiyorum ev almayı...

Parasızlık ayrı bırsey olmayan zaten harcayamaz.
Ama sız kendinizı Gregor Samsa gıbı tanıtıyorsunuz.
Olmaz harcamadın olunca da harcamayacak ızlenımı oluşturunca bızde Allâh yanınızadakıne kolaylık versın dedik.
Şahsen üniversite okurken parasızdım bende.
Babamın verdıgı parayla idare ederdim hâliyle luks harcamam olamazdı.
Ama şuan kendım çalışıyorum aldıgım maaş memur maası.
Sımdı kendıme harcayabılıyorum.
Oturup şunu yapmam şuraya gıtmem şunu almam şöyle harcamayacagım dıye beynınıze empoze ediyorsunuz.

Size rakamlarla anlatayım. Şu an oturduğum evi 2022 yılında 800 bine aldım. 500 bin elimde vardı 300 bin mortgage çektim ödemesi 6 bin lira civarı. O zaman ev almayıp elimdeki 500 binle çeyrek altın alsaydım şu an yaklaşık 3 milyon 800 bin lira değeri olacaktı. Hadi 4 milyon diyelim. Bugün evimin değeri 7 milyon. Altına yatırım yapsam bu evi almak bir kenara ucu ucuna 1+1 bir daire belki alabilirdim bugün. Kredi ödemesi de o dönemin şartlarında 2 ay falan zorladı. Uzun vadeli TL borçlanmak faizi ne olursa olsun enflasyonist ortamda en mantıklı olandır.
her yer 3 senede 8-10 kat yapmadı -2020 burada kritik bir zaman (pandemi kredisi sebebiyle) o zamandan önce alınmış ev olsa, yine anlıycam.

ben bu siteyi 2015 haziranda gezdim, o zaman 1 milyona satılıyordu evler (yapan firma satıyordu) şu anda 12 milyon filan - ki o zaman daha natamamdı. bitmiş ev olsa 1 milyondan fazlasını isteyeceklerdi. 10.5 senede 11 kat artmış diyelim.

sizin 3 senede 8.75 kat artmış bu ortamadan baya baya yüksek bir artış. belki iyi prim yapan bir bölgedir

tüm ilçede 3+1 'ler için 3 yıllık endeks aldım şimdi 2.5 kat artmış tüm yenimahalle. enflasyona göre normal, onun üstünde ekstra bir artış değil bu aslında.

Öğrencisiniz, babanız düzenli kazanan ve size sabit bir para veren biri olmadığı için de elinize geçebin parayı olabildiğince az harcamaya çalışıyorsunuz, güvende hissetmediğiniz için. Bana yapmaya çalıştığınız şey anlaşılır geldi. Keşke böyle hissetmek zorunda kalmasaydınız.
Sanki çok var da tamamen cimrilikten harcamıyorsunuz. Çocukluktan gelen bir var bir yok durumu size bu psikolojiye sokmuş gibi anladım ben.
Evlendikten sonra maaaşımın yarısını kendime harcarım, gerisiyle birikim yapıp ev alabilir miyim gibi gayet normal bir sorun sormuşsunuz. Bazı yorumların abartısını hiç anlamadım o yüzden.
Birikim yapsanız bile dediğiniz şekilde ev almanız şuan için zor. Biz de krediye farklı sebeplerden uzak olduğumuzdan altın borcu, bazı finans kurumlarını kullanarak aldık ev, araba aldık ama sıfırdan ya da ciddi aylık bir gelir olmadan artık o şekilde de zor açıkçası.

Siz ve nişanlınız kaç yaşındasınız o çalışıyor mu , madem anneniz için alacaksınız 1+1 yeter ama nişanlınız aile bütçesi ile yapılacak ve size ek gelir getirmeyecek bir şeye razı olur mu?

Kayınvalide kaç yaşında bilmiyorum ama beraber yaşama fikri de çok minnoş değil, almayı düşündüğünüz şehirde 1+1 fiyatları ne kadar?

Size rakamlarla anlatayım. Şu an oturduğum evi 2022 yılında 800 bine aldım. 500 bin elimde vardı 300 bin mortgage çektim ödemesi 6 bin lira civarı. O zaman ev almayıp elimdeki 500 binle çeyrek altın alsaydım şu an yaklaşık 3 milyon 800 bin lira değeri olacaktı. Hadi 4 milyon diyelim. Bugün evimin değeri 7 milyon. Altına yatırım yapsam bu evi almak bir kenara ucu ucuna 1+1 bir daire belki alabilirdim bugün. Kredi ödemesi de o dönemin şartlarında 2 ay falan zorladı. Uzun vadeli TL borçlanmak faizi ne olursa olsun enflasyonist ortamda en mantıklı olandır.

Sizin hesabınıza gelirsek. Ayda 30 bin yaklaşık 3 çeyrek demek. Benimki gibi bir ev alabilmek için şu anki değerlerle 700 çeyrek almanız gerek. Bu da yine yaklaşık 20 yıl ediyor. Hadi eşiniz de ayda 3 çeyrek koysun diyelim 10 yıl. Kredi çekmeden bu gelir seviyesiyle ev sahibi olmanız bırakın 3-4 yılı en iyi şartlarda, hiç harcamanız olmayan, sağlık sorunu çıkmayan, her şeyin yolunda gittiği senaryoda bile 10 yıl.

Değeri nasıl bukadar yükseldi 3 yılda, inşaattan mı almıştınız?
Sisirme fiyat iste. Artan sey deger degil ama insanlar anlamiyor.

ben konuyu açarken ilk mesajınızdan da öyle bir tnı aldım sanki annenize ev alacak gibisiniz

yani ksura klamyı da ben evli olsam eşin anneme ev alacam dese (ha bize de 2 tane almıştır zaten o zamana kadar, vardır daha da parası alsın o ayrı) ama daha bize bişey almamış, kendi maaşı da tamamen kendine kalacak ve anesie ev alacak

benim için öyle birşey söz konusu olamaz.

burada kaç kadın evlenip anneme ev alacam diyebilir onu da bilmiyorum

yok evlenene kadar 3 senem var 3 senede çalışıp alacam diyorsanız (+ kendi düğününüzün masrafını da tamamen erkek tarafı yapacak hiç el sürmeyeceksiniz)
yine hesabı yapalım bu ev 4 milyon değil hadi küçük olsun 2 milyon olsun (varsa şehrinizde öyle ev?) ona bile 6 sene birikim gerekir.

Evlenme planınız 3 sene sonraymış, nasıl annenize alacaksınız evi?
Evlendikten sonra kendi paranızı evlilik içinde harcamamayı falan mı düşünüyorsunuz? Bu uygulayabileceğiniz bir şey değil.
Nişanlınız şuan sizin çalışmamız, para kazanmanız üzerinde bir plan, konuşma yapmıyor olabilir ama evlendikten sonra o iş öyle olmaz. Olması da doğru değil zaten.

Siz ve nişanlınız kaç yaşındasınız o çalışıyor mu , madem anneniz için alacaksınız 1+1 yeter ama nişanlınız aile bütçesi ile yapılacak ve size ek gelir getirmeyecek bir şeye razı olur mu?

Kayınvalide kaç yaşında bilmiyorum ama beraber yaşama fikri de çok minnoş değil, almayı düşündüğünüz şehirde 1+1 fiyatları ne kadar?
evlilik için önümüzde çok zaman var nişanlımın daha askerliği duruyor, evleri olması konusunda o yüzden rahatım müstakbel kayınvalidemin de en az annem için istediğim kadar dertsiz tasasız yaşamasını isterim. evlilikten öncesi için hem çeyiz hazırlığı hem de anneme ev alabilecek ya da hiç değilse ev niyetiyle iyi bir birikim yapma hayalim vardı. nişanlım bu konuyu evlendikten sonra aynı şekilde davranırsam dert eder ki o konuda haklı olur ben de eşimle kuracağımız aileye ayırırım paramı zaten artık evlendikten sonra.

müstakbel kayınvalidemin hastalıkları var kimseye muhtaç yaşamıyor ama kendisini çok yıpratıyor bu kafayla. ben de kendisini çok seviyorum, ayrı bir evde tek başına yaşamasına gönlüm elvermez. sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum yaşasak bile sıkıntı değil benim için, alttan almayı bilirim. kayınvalide zulmü gibi bir şey yaşayacağımı gerçekten düşünmüyorum, bu karakterimle zaten maksimum nasıl zulmedebilir ben kendime yeterince zulmediyormuşum gelen yorumlara bakılırsa...

Evlenme planınız 3 sene sonraymış, nasıl annenize alacaksınız evi?
Evlendikten sonra kendi paranızı evlilik içinde harcamamayı falan mı düşünüyorsunuz? Bu uygulayabileceğiniz bir şey değil.
Nişanlınız şuan sizin çalışmamız, para kazanmanız üzerinde bir plan, konuşma yapmıyor olabilir ama evlendikten sonra o iş öyle olmaz. Olması da doğru değil zaten.
o üç yılda ev alabilecek bir şey yapamayacak olsam bile bunca yıl beni sevgiyle büyütüp kendisi yemeyip bana yediren annem için elimden geldiğince bir birikim yapmak bile beni çok mutlu eder. diyelim bugünün parasıyla 600 bin falan biriktirebildim, eve zaten yetmez orta halli arabaya anca belki ama hiç değilse anneciğimi rahatlatacak bir birikim olurdu bu diye düşünüyorum. ev bir metafor gibi düşünün ev niyetiyle yatırım yaparım sonucunda olursa olur olmazsa iyi kötü bir birikim olur.

evlendikten sonra eşimle kazanacağımız ve harcayacağımız her şey ortaktır, iyi gün olur kötü gün olur ama hepsi eşimle aramda olur.

Konu sahibi umarım gelecek hayatın geçmiş hayatından çok daha güzel olur 💓
Ben de benzer şartlarda yaşadım atanana kadar, hatta bulduğum her türlü işte çalıştım ve çalışırken genelde aileme harcadım. Bu arada çok gençtim bunları yaparken. Hiç birikmişim yoktu ama ben de ev nasıl alınır ki ileride diye düşünüp dururdum. Atanmayı istemiyordum, mezun olduğum sene koleje girecektim ve şu an kazandığım paranın 3'te ikisini falan kazanacaktım. Nasıl olduysa Rabbim bir şekilde yönlendirdi beni ve sınava girdim ilk senemde atandım. Sonrasında eşimle tanıştım, evlendik. Bir gram destek yoktu düğün, eşya, her şeyi hallettik. Ama benim sosyallik imkanım yoktu köyde yaşıyorum. Evlendikten sonra takılar (aileler hiçbir şey takamadı, yakınlardan gelen 300 küsür çeyrek gram altın vs) duruyordu ne yapsak araba bile etmiyor derken, öyle bir kapı açıldı ki iki ay sonra çeyrekleri peşinat olarak verip, 15 ay faizsiz şirkete borçlanarak inşaattan ev aldık.
Ben kadere kısmete inanırım. O dönem epey yüksek de paralar ödedik ama dediğim gibi evden işe, işten eve geliyorduk çünkü sapa bir köyde çalışıyoruz kira yok su faturası yok, ayda, hatta çoğunlukla iki ayda bir şehire ihtiyaç temin etmeye gittiğimizde orda bile sosyalleşme imkanımız yoktu.
Demem o ki inanın ve bekleyin, Allâh bir kapı açıyor. Ama hayatı da kaçırmayın ne olur 💓

o üç yılda ev alabilecek bir şey yapamayacak olsam bile bunca yıl beni sevgiyle büyütüp kendisi yemeyip bana yediren annem için elimden geldiğince bir birikim yapmak bile beni çok mutlu eder. diyelim bugünün parasıyla 600 bin falan biriktirebildim, eve zaten yetmez orta halli arabaya anca belki ama hiç değilse anneciğimi rahatlatacak bir birikim olurdu bu diye düşünüyorum. ev bir metafor gibi düşünün ev niyetiyle yatırım yaparım sonucunda olursa olur olmazsa iyi kötü bir birikim olur.

evlendikten sonra eşimle kazanacağımız ve harcayacağımız her şey ortaktır, iyi gün olur kötü gün olur ama hepsi eşimle aramda olur.
3 sene sonra 600bine araba alamazsınız.

evlilik için önümüzde çok zaman var nişanlımın daha askerliği duruyor, evleri olması konusunda o yüzden rahatım müstakbel kayınvalidemin de en az annem için istediğim kadar dertsiz tasasız yaşamasını isterim. evlilikten öncesi için hem çeyiz hazırlığı hem de anneme ev alabilecek ya da hiç değilse ev niyetiyle iyi bir birikim yapma hayalim vardı. nişanlım bu konuyu evlendikten sonra aynı şekilde davranırsam dert eder ki o konuda haklı olur ben de eşimle kuracağımız aileye ayırırım paramı zaten artık evlendikten sonra.

müstakbel kayınvalidemin hastalıkları var kimseye muhtaç yaşamıyor ama kendisini çok yıpratıyor bu kafayla. ben de kendisini çok seviyorum, ayrı bir evde tek başına yaşamasına gönlüm elvermez. sorun yaşayacağımızı düşünmüyorum yaşasak bile sıkıntı değil benim için, alttan almayı bilirim. kayınvalide zulmü gibi bir şey yaşayacağımı gerçekten düşünmüyorum, bu karakterimle zaten maksimum nasıl zulmedebilir ben kendime yeterince zulmediyormuşum gelen yorumlara bakılırsa...
Bir sürü şey yazmışsınız ama kv hariç sorduğum sorulara cevap vermemişsiniz, mecbur değilsiniz zaten de 10 yıl sonra mı evleneceksiniz, hem çeyiz düzüp hem ev parası mı birikecek , neyse biraz da alıngansınız sanırım hakkınız da hayırlısı olsun.

bence siz biraz daha kitap okumalısınız. her şeyi çok net yazmışım tekrar baktım tekrar emin oldum kendimden başka kimseye bir cimriliğim yok diye net bir şekilde belirtmiştim, maddi durumunun babam dolayısıyla kötü olduğunu bariz bir şekilde vermişim, küçüklükten beri zor bir hayat yaşadığım zaten apaçık belli oluyor mesajlarımda. diyelim ki ben gerçekten cimrilikle akıl sağlığımı yitirmiş gibi bir profil çiziyorum, insanların mental sıkıntılarına kinle yaklaşacak kadar hadsizsiniz o zaman. sizin benden daha önemli problemleriniz var, şu kadar sayfa boyunca kimse sizin kadar öfkeyle bir mesaj yazmamış. sizi neyin bu kadar tetiklediğini oturup düşünün size iyi gelecektir.
Maalesef yazdığınız ilk mesajda evi annenize almak istediğiniz ( bı ev kendime bı ev bankaya yazmissiniz mesela), öğrenci olduğunuz o yüzden belli limitle gecinmek zorunda olduğunuz( ben yüksek lisansı yıllarca çalıştıktan sonra yaptım o yüzden direkt öğrenci zorlugunda bir yaşam hayal edilmiyor yüksek lisans yazınca) ve bu durumun gerçek bir geçim sıkıntısından kaynaklandığı(aile evinizde zor sartlar altında yaşamak zorunda kaldığınız) doğrudan anlaşılmıyor. Böyle bir şeyi kimse eleştiremez zaten.

Safi pinti ve hırslı bir tablo cizmissiniz. Ve bu her ne kadar siz olmasaniz da normalde bu tip insanlar toplumda zaten hiç hoş karsilanmaz.

Sizin hayatınızı yasamadigimiz için elbette satır aralarında ne demek istediğinizi yeterince anlayamayız.

Şartlarınızı diğer mesajlarda değil de ilk mesajda ifade etmiş olsaydınız böyle yazmazdim.

Umarım ailenize ve kendinize güzel koşullar sağlayacak bir kazanciniz olur. Bu arada söylemeden geçemeyeceğim; anneniz çok sansliymis.

peki
k.valide ve k.peder ayrı mı yoksa k.peder ölmüş mü?
ölmüşse
bu hasta ve yaşlı kadın kendi başına mı size düğün yapacak? ya da nişanlınız ne kadar biriktirebilirse onunla mı düğün yapılacak?

Abim ev aldı yakın zamanda 1 milyon çekti 30 civarı ödemesi var ev 1,5 idi içinde kiracısı 15ti şimdi 20 civarı oldu 5 sene ödeyecek sadece. Babanda varsa para ortak bi ev alın anne babana 1+1 yeter benim babaannemle dedem 2 katlı dubleks evi vardı bu sene onu satıp 2+1 ama 1+1 bi ev aldılar amerikan mutfak yatak odası ve karşılıklı 2 koltuğun sığmadığı bi ev site içinde camiiye halk eğitime parka hastaneye yakın onların tüm sosyal hayatı böyle dedem çıkıp 5 vakit namazını kılıyor babaannem de halk eğitime camiiye kuran kursuna gidiyor hastane işi yakın market yakın temizlik derdi yok barınma işini çözmeniz kazım malesef benim kaynanam da çözmemiş onun durumu daha farklıydı ama emekli olamıyor eşim abisi kaynanam birleşip 2+1 ev aldılar ucuz bi ev 1.5 en azından ileride dert olmayacak barınma sorunu çözülünce memlekette köyde vs evleri var mı? Annenin kendi geliri var mı? Krediye bu kadar öcü bakmaya gerek yok. En azından ödemen sabit kalır ev sahibine para vermek yerine kendi evimi öderim

Son düzenleme:

3 sene sonraya evleneceksem

nişan yapıp 3 sene nişanlı durmazdım açıkçası
daha siz çalışacaksınız da
eliniz ilk defa para görecek de
adam daha askere gidecek de

üstelik evlenseniz de
onun annesiyle birlik yaşayacaksınız
sizin babadan yana kuşkular var, annenizde aklınız
3 sene nişanlı kalmak tüm bunlarla birlikte çoook süre, ne gerek vardı nişanlanmaya sevgili olarak sürerdi

bilmiyorum çok değişik kafalar...

Back
X