- 8 Ocak 2011
- 17.643
- 1.866
- 223
- Konu Sahibi hidennisko
-
- #33.201
canım kesinlikle erken dogumdan iyidir,eger erken dogumu engelledigi uzerine bir kanıt varsa zaten asla dusunmem kullanım konusunda.benim simdiye kadar okuduklarım genelde erken dogumu engellemede dogrudan etkisinin olmadıgı yonundeydi.ben ilk defa kullanmak durumunda kaldıgım icin simdi daha ayrıntılı bir arastırmaya ihtiyac duydum.yeni bir sey okudum mesela simdi, yale universitesinde progestanın nasıl erken dogumu engelledigini bulmuslar-progestan erken membran rupturunu enggeleyerek erken dogumu engelliyormus,bir baska deyisle eger erken dogumunuz sularınızın erken gelmesi yuzunden oluyorsa progesteron ile buna engel olunabiliyormus.ama onun dısındndaki erken dogum sebeplerine bir etkisi var mı henuz belli degil.ben okumaya devam edeyim,yeni bir seyler buldukca paylasırım.
hamilelik 37- 40 hafta kadar süren bir maratondur. Bu süreçte anne adaylarını endişelendiren en önemli konulardan biri erken doğum riski ile karşı karşıya kalınmasıdır. özellikle rahim uzunluğu ölçümü erken doğum riskinin belirlenmesi açısından son derece önemlidir.
Doç. Dr. Arda lembet
kadın hastalıkları ve doğum uzmanı
bebeğinizi, kollarınıza daha erken alma düşüncesi size bir anlık da olsa güzel gelebilse de; erken doğum, bebeğin sağlığını riske atacak birçok faktörü beraberinde getirmektedir. Bunun için gebelik süresinde, erken doğum riskinin belirlenip buna yönelik tedavi uygulanması gerekmektedir.
Birçok bebek erken doğum sebebiyle 1 yaşına girmeden kaybediliyor
dünya sağlık örgütü’nün tanımlamasına göre; 20. Gebelik haftasından sonra doğumun ister ağrıların başlaması veya suyun gelmesi isterse de başka bir nedenle 37. Gebelik haftasından önce gerçekleşmesi “erken doğum” olarak adlandırılır. Dünyada her yıl 13 milyon “prematür bebek” doğmakta ve bunların 1 milyonu henüz 1 yaşına girmeden kaybedilmektedir. Anne karnındaki bebek ve yeni doğan (ilk 28 gün) dönemindeki tüm ölümlerin %80’i erken doğumlardan kaynaklanmaktadır.
Erken doğumu engellemede yeni yaklaşım
daha evvel yapılan çalışmalar geçmişinde erken doğum öyküsü bulunan gebelerde cervix (rahim ağzı) uzunluğu ölçümünün erken doğumu tahminde önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Rahim uzunluğu ne kadar kısa ise; erken doğum ve rahim içi enfeksiyon ihtimali de o derece artmaktadır. Yakın dönemde uygulamaya giren tedavi yaklaşımlarından biri de geçmişinde erken doğum öyküsü olan hastalara progesteron tedavisi verilmesi ile erken doğumun anlamlı şekilde azaltılmasıdır.
Progesteron tedavisi erken doğum riskini azaltır
temmuz 2011 de yapılan çok merkezli bir çalışmada görülmektedir ki; geçmişinde erken doğum öyküsü bulunmayan ve risk faktörü olmayan 19-24. Gebelik haftasını içeren grupta rahim uzunluğunun kısa ölçüldüğü durumlarda, vajinal yoldan yapılan progesteron tedavisinin erken doğumu anlamlı şekilde azalttığı gözlenmiştir.
Tüm gebeler rahim uzunluğu ölçümü yaptırmalı
tüm hamilelik süreçlerinde erken doğumu tahmin ve engellemede izlenecek yol rahim uzunluğu ölçümü ile tarama gerçekleştirmektir. çünkü erken doğuma giren hastaların yarısında geçmişinde bir risk faktörü bulunmamaktadır.
Erken doğumun getireceği olumsuzluklar
genel gebe popülasyonunda sıklığı %12.5’e varan erken doğum, anne karnındaki ve ilk 28 gündeki bebek kayıplarının % 70' inden sorumludur. Tüm cerebral plasylerin (beyin felci) % 50’si ve çocukluk çağı körlüklerinin % 30'u erken doğuma bağlıdır. Anne, fetüs sağlığı ve genel toplum üzerine olan etkilerinden dolayı erken doğumu erkenden tanımak, tahmin etmek, engellemeye çalışmak azami derecede önemlidir.
Erken doğan bebekleri bekleyen en önemli riskler
solunum problemleri
beyin içi kanamalar
yeni doğan retinopatisi (körlük)
zeka ve motor fonksiyon bozuklukları
bağırsak problemleri
bir kadın risk faktörü taşımasa da erken doğum yapabilir mi?
şu an itibariyle erken doğumun tüm nedenleri maalesef bilinmemektedir. Yüksek risk taşımayan hastalar da erken doğum yapabilmektedirler. Ancak önceki gebeliklerin erken doğumla sonlanmaması ve gebelik izlemi boyunca tetkik, inceleme ve genel sağlık halinin iyi gittiği durumda bu risk çok daha aşağı çekilmektedir.
Doç. Dr. Arda lembet'in bir gazetede yayınlanmış yazısı alıntıdır.
Progestana vurgu yapmış. Geçen hafta benim burada takibimi yapan ve arda beyle iletişim halinde olan dr. Hülya artuç'a sordum. Kaygılarımı paylaştım. Yazı okuduğumu kız bebeklerde yumurtalarla ilgili sıkıntılar olabiliyormuş (ki burada duru bebeğin kızında olmuştu) erkeklerde de pipi deliği yan oluyormuş filan dedim. Düşük yapmaktan iydir dedi. Biz bu konuyu tartışmıştık gamze, tubalardöneminde. Erken doğup yaşamamasından ya da erken doğup daha büyük sıkıntılar yaşamasından iyidir dedik. Ufak bir operasyonla düzelir meseleler. Ben kullanılmalı taraftarıyım bir de allah korusun kullanmasak vicdan azabı da olabilir...
progesteron ve düşükler
en son söylenmesi gerekeni ilk başta söyleyelim. Progesteron düşüğü engellemez !
Progesteron yumurtlamadan hemen sonra yumurtalıklardan salgılanan ve rahimin içini döşeyen endometrium tabakasının desteklenmesini sağlayan bir hormondur. Erken gebelikte eğer yumurtalıktan bu hormonu salgılayan kısım (korpus luteum) çıkartılırsa gebelik düşük ile sonuçlanır. Adet siklusunun ikinci yarısında progesteronun yetersiz salgılanması luetal faz yetmezliği olarak adlandırılır. Ancak bu durumun tanısı ve tedavi gerektirip gerektirmediği konusunda şüpheler vardır ve bilimsel alanda fikir birliği sağlanamamıştır.
özellikle tekrarlayan düşüklerde kan progesteron düzeylerinin düşük bulunması dışarıdan verilecek progesteron desteği ile gebeliğin devam ettirilebileceği fikrini doğurmuştur. Geçmişte kabul gören bu tedavi yaklaşımı yapılan araştırmalar sonucu geçerliliğini yitirmiştir.
Oysa hala daha özelllikle ükemizde gebelik sırasında erken dönemde kanama ortaya çıktığında progesteron vermek doktorlar arasında yaygın bir uygulamadır. Bu uygulamanın hiçbir bilimsel geçerliliği yoktur.
Gebeliğin seyri sırasında kanama ortaya çıktığında eğer ultrasonda canlı yani kalp atışları olan bir embryo görülebiliyorsa bu gebeliğin düşük olmaksızın devam etme olasılığı %90-96 arasında değişmektedir.
Bebek kalp atımı saptandığında haftalara göre gebeliğin devam etme olasılığı şu şekildedir.
Gebelik haftası kanama varsa kanama yoksa
< 6 hafta %67 %84
7-9 hafta %90 %95
9-11 hafta %96 %98
bir başka deyişle 7 haftada kanama görülür ve düşük tehdidi ortaya çıkarsa bu gebelik %90 sorunsuz devam edecektir. Kanamayı görür görmez progesteron başlamak bu oranı daha da arttırmaz.
Erken gebelikte kan progesteronun düşük olması bir sebepten çok sonuçtur. Yani bu gebelik progesteron azlığından dolayı kötü değildir. Gebelik başarısız olduğu için progesteron düşüktür.
Düşüklerin önlenmesi amacıyla progesteron kullanımı ile ilgili son 30 yıl içinde yapılmış olan araştırmaların sonuçlarını bir arada değerlendiren bir çalışmada bu tedavi yaklaşımın gebeliğin seyri üzerinde herhangi bir olumlu etkisinin olmadığı gösterilmiştir. üstelik sentetik progesteron kullanımının yenidoğanlarda solunum sıkıntısına ve erkek bebeklerde hipospadias adı verilen ve penis deliğinin tam uçta değil penis üzerinde başka bir bölgede olması şeklinde açıklanabilecek bir anomaliye neden olabileceğini düşündüren bulgular vardır. Doğal progesteronlarda ise bu tür bir etki gözlenmemiştir
ingiliz kraliyet jinekoloji ve obstetrik birliği, tekrarlayan düşükler ile ilgili mayıs 2003'de yayınladığı kılavuzda düşüğü önlemek amacı ile progesteron kullanımının hiçbir olumlu etkisinin olmadığını belirtmekte, ve bu uygulamanın sürdürülmesi için elde hiçbir bilimsel kanıtın olmadığını bildirmektedir. Tüp bebek uygulamaları ise farklı bir durum arz etmektedir ve bu önerilerin dışındadır.
Bununla birlikte son yapılan araştırmalar progesteronun düşükleri önlememekle birlikte erken doğumun engellenmesinde önemli rol oynayabileceğini göstermektedir.
Sonuç
amerikan gıda ve ilaç dairesi (fda) aspirini gebelik sırasında düşük dozlarda (günlük 150 miligramın altında) c, standart dozlarda ise d kategorisine sokmaktadır. Progesteron ise b kategorisindedir.
Gebelikte hiçbir ilaç yarar potasiyeli zarar potansiyelinden fazla olmadıkça, bir başka deyişle mecbur olmadıkça kullanılmamalıdır.
Günümüzde klinik çalışmalarımız sırasında hiçbir öyküsü ya da risk faktörü olmadığı halde hamilelere "düşük yapma ya da prekelempsi gelişmesin" diye aspirin ya da progesteron başlandığına şahit oluyoruz. Bundan daha sık karşılaştığımız bir uygulama ise hafif bir kanama varlığında bile progesteron verilmesi. Oysa ultrasonda bebeğin kalp atımlarının görülmesi %90-96 bu gebeliğin kanamaya rağmen düşük ile sonuçlanmayacağını bize gösteriyor.
Peki doktorlar neden hala daha gerek olmadığı durumlarda bile bu ilaçları reçete etmeye devam ediyorlar?
Bugüne kadar yapılmış olan çalışmaların söz edilen ilaçların bazı olası yararlarını saptayamadığını düşünüyor ve progesteron ve aspirin kullanımından doğacak olan riskin az olmasına güveniyor olabilirler.
Elde hastaya öneribilecek tedavi alternatifi olmadığı için bu şekilde davranarak kendilerini rahatlatıyor olabilirler.
Bilimsel yayınları izlemedikleri ve kanıta dayalı tıp yaklaşımlarından habersiz oldukları için geleneksel uygulamalarını devam ettiriyor olabilirler.
Hastaların yapılacak birşeyler olmalı baskısına veya düşük sonrası yaşadıkları depresyonun sonucunda birşeylerin işe yarayabileceği ümidine yenik düşüyor olabilirler.
Nedeni ne olursa olsun bilimsellikten uzak bu tedavi yaklaşımları hipokrat'tan beri tıbbın temel felsefesi olan "önce zarar verme" ilkesine tamamen ters uygulamalardır.
canım lekelenmem var yatınca geçiyor...
deba kullanıcısından alıntı
yazıyorum arkadaşlar kağan kocatepe 9 ay 10 gün kitabından gebelikte idrar yolu enfeksiyonu
aynen şöyle yazıyor en önemli erken gebelikte fazla miktarda salgılnan progesteron hormonunun düz kasları gevşetici etkisidir.idrar yollarında idrar akımını sağlayan düz kaslar gevşediğinde idrar akımı yavaşlar ve bakteri geçişini engelleyen kpk mekanizmalarınında işlevi azalır.ayrıca gebeleğin ilerlemesiylede büyüyen rahimidrar yoluna baskı yapmasıda idrar akımınmın yavaşlamasına katkıda bulunur.sonuç olarak vajinada normalde bir problem yaratmadanyaşayan enfeksiyon etkenleri önce utera yoluyla mesanye burdanda şartlar elverdiğinde böbreklere doğru çıkarak çeşitli şiddette enfeks.oluşmasına neden olur. Mesaneyebuşan bakjteriler burada hiç belirti vermeden yaşamlarını sürdürebiliir.buna asemptomatik bakteriüri (idrarada belirti vermneyen bakteri varlığı adı verilir.bu durumbir enfeksiyon olmamakla birlkikte şartlar elverdiğinde hemen enfeksiyona dönüşebildiğinden mutlaka saptanmalı ve tedavi edilmelidir.
Alıntı debadanmış:))
Bu bayram çifte bayram oldu. cumhuriyet bayramımız kutlu olsun...
Sofikacığım annenin gelmesine çok sevindim... Ben de korktum Arda bey dersegrip aşısı yaptıracağım...
Bade gezi güzel geçmiş. senin de kafan dağılmış. ocağa da az kaldı şu adette düzene girer inşallah o zamana...
Sinemciğim canım biz gliserin kansuk kullanmıştık. kızlar da yazmış ben kulak çubuğuna az zeytinyağı sürüp masaj yapıyordum poposuna. biraz rahatlıyordu. Allah korusun çatlak olur... dr n dediyse kullan fitili... bellerine tülbent sar sıcak tutsun ayaklarını sıcak tut hep...
benim de belimde ince bir sızı var... çarşambaya belli olur sanırım...
eşim ve oğlum da gitti bu sabah...
Allah kavuştursun diyelim
Birkaç güne doğum düşünülürse grip aşısı tavsiye etmeyebilir çünkü vurulduktan sonra bağışıklığa etki etmesi için 10 gün kadar geçmesi gerekiyor ve hasta olmamalısın,ama gerçekten grip aşısı şahsi fikrimdir çok faydalı,bu sene vurulamadım korkuyorum çok hasta olmaktan:18:
Tetanoz için de cumartesi günü proluton vurmaya gelen hemşire,dr vurulma derse de sorun değil artık falan dedi yine kafam karıştı,yarın da penisilin günü,ondan da tırsıyorum zaten
Evet canım ayllık enfeksiyona karşı önlem amaçlı,deposilin ismi iğneninSağ ol canım. sen aylık mı oluyorsun penisilini? enfeksiyon için di mi? ilacın tam adı ne?
ben yine sık gidiyorum wc ye... akşam monuralden bir tane daha içeyim olmazsa...
sen de sor tetanozu dr n ne derse uygularsın canım...
cok okumak iyidir canım ama kafanın karışması pek iyi degil tabii,okuyup okuyup bu okuduklarını doktoruna sorup sorusturup sonunda icin rahat ede ede bir tedavi uygulamak asıl amac,kendi kafana gore yada sadece doktorun insafına gore uygulanan tedavilerin cok canlar yaktıgını gorduk ne yazık ki.Fazladan progestanın sana zararı olacagını sanmıyorum,endişe etmene luzum yok,bebekte tuylenme,cinsel uzuvlarda bazı farklılıklar vs gibi riskleri oldugunu biliyoruz sadece,o konuda da ben şahsen bir araştırma okumadım,aradım ama bulamadım.Seni endişelendirmek degildi amac,yazan butun arkadaşlar o kadar iyi niyetli ki,ters bir tavır karşısında ne kadar uzulduklerini bilemezsin,senin uzulmeni de asla kimse istemez.Ben bu topicte kendi kafasına gore verilen progestan dozunu azaltan belki de tek anneyim,bana da gunde 3 fitil haftada da 500 proluton recete edildi ama ben sadece gunde 1 vajinal fitil kullandım.Dogrusunu istersen bazen korktugum da oldu acaba yanliş mı yapıyorum diye ama cok şukur Allah´ıma sonucu guzel oldu.Okudugum bir suru araştırma sonucuna gore progestanın erken dogumu engellemedeki etkisi buyuk o yuzden kesinlikle kullanılmasından yanayım ama yine hemen hemen butun araştırmalar gosteriypr ki fazlasının bir zararı olmasa bile faydası yok,en azından benim okuduklarım bunun altını cızıyordu,hatta burda o makaleleri yayımladım,sanırım kanadalı bilim adamlarının bir araştırmasıydı.Kendini hic uzmeden sadece fikir anlamında bile doktoruna bu topicten ve burda senin dozla ilgili kafanı karıştırdıgımızdan bahsedebilirsin,hic bir sey kaybetmezsin,hatta bence doktorun her turlu tedavide daha bile dikkatli davranacaktır.Saglıcakla ve hic bir sorun yaşamadan zamanında bebegini kucagına almanı dilerim,Allah´a emanet ol.
Çok okumaktan kastım ben baya okuduğundan çok etkilenen biriyim gidiyorum okuduklarımdan olumsuzları algılıyorum kendime göre, arkadas 7/24 elimde tablet oku oku oku, psikolojim bozuk benim ya, normal değilim ben, inancın olsun kendi kafama göre hayatta hareket edemem, iç güdülerim banada çok alıyosun diyo bu ilaçları ama ne yapayım değiştirdiğim kaç doktordan sonra bana En uygunu buydu, aylardır söylüyorum arkadas, diyorum dayanamıyorum bu iğneler çok fazla, 200 mg fitil günde 6 defa çok değilmi diyorum , bana doktorculuk yapıyormuşum gibi bakıp senin için uygun olan bu fazlasının kanıtlanmış hiç bir zararı yok diyor eğer o makaleyi bulursan yollardan bana bende doktoruma gösteririm, proluton iğneyide Çarşamba konuşucaz, geçen gebelikte bu dozajların düşüklerini verdi bebek 17+ 5 te gidince ondan her şeyi overdoz veriyo ama ben de insanım artık canıma tak etti walla, yemin ederim kendi biliyor kaç kere yalvardım şu iğne yerine jeli ver diye, yok diyo senin çaren bu, e ne diyim, diğer bebeği 3 doktor kurbanı yapınca artık birine güvenmek istiyorum , bide dondurulmuslarım orda elim kolum baglı, taşıtmak zor, madem fazlasının zararı yok, susup dişimi sıkıp acı çekmeye razı geliyorum yeter ki bebeğim gitmesin.... Çok teşekkür ederim güzel dileklerin için, sizlerde Allah'a emanet olun....sende kusura bakma eğer sizinde huzurunuzu kaçırdıysam özür dilerim
Bu bayram çifte bayram oldu. cumhuriyet bayramımız kutlu olsun...
Sofikacığım annenin gelmesine çok sevindim... Ben de korktum Arda bey dersegrip aşısı yaptıracağım...
Bade gezi güzel geçmiş. senin de kafan dağılmış. ocağa da az kaldı şu adette düzene girer inşallah o zamana...
Sinemciğim canım biz gliserin kansuk kullanmıştık. kızlar da yazmış ben kulak çubuğuna az zeytinyağı sürüp masaj yapıyordum poposuna. biraz rahatlıyordu. Allah korusun çatlak olur... dr n dediyse kullan fitili... bellerine tülbent sar sıcak tutsun ayaklarını sıcak tut hep...
benim de belimde ince bir sızı var... çarşambaya belli olur sanırım...
eşim ve oğlum da gitti bu sabah...
Evet canım ayllık enfeksiyona karşı önlem amaçlı,deposilin ismi iğnenin
Monurolu içtiğim dönemde tereddüt etmiştim de dr korkma,biz bunu gebelere bile veriyoruz demişti,tadı da güzrldi galiba
Ay ne yapayım bilemedim,bi olayım gitsin diyorum şu tetanozu,sonradan da bi doğum bi serklaj geçirdim bişi olmadı diyorum ardından da bebeğe yararı olur aşının diyorum,keşke biri gelse de vursa kaçsa şu iğneyi ben daha çok düşünmeden
Canım Allah kavuştursun. Yüce mevlam Birdaha sizleri ayırmasın.
Çarşamba günü hayırlı haberlerle gel canım.
Benimde bugün sabahtan beri aşağıya baskım çok.
Karnımda sert. Mağnezyum aldım.
Burdaki Dr da 2 Ekim e kadar yokmuş.
Şu resmi tatiller den bıktım. Hiçbir yerde Dr kalmıyor. .....
Şaka bir yana içim rahatladı tatillerin bitmesine. Acillerde bile uzman yoktu.
melek81 yarın dr ye gideceksin sanırım. vajinal ölçüm yaptırmaktan çekiniyorsun sanırım. gerçek ölçüm vajinal ölçümdür çekinme.
tedavi sürecini kullanacağın ilaçları sor. melih beye mi gideceksin?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?