Premature Bebekler Rahim ağzı yetmezliği yüzünden erken doğum yapan var mı??

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.
Tugba sanirim gecmis olsun diye sen yazdin ben burcim yazdi zannettim cok saol rabbim kimseye yasatmasin o duyguyu o kadar cabala 5 ay karninda tasi sonra ölücegini bile bile ona dogum yap insan kendine gelemiyo bi sure

Arkadaşlar dikiş karari aldi doktorum. Rahim uzunluğun iyi ama geçmiş Öykün kotu riske atmayalim :) aklimiz rahat ilerleyelim dedi :) içim rahat ama kafamda deli sorularrr :) haftaya 09:30 da dikiş var 3.5 atiyorummmm :)

Nexus4

Öncelikle hepinize çok geçmiş olsun bende 11+1 günlük gebeyim bendede rahim agzı yetmezligi varmış ilk oglum 35 haftalık dogdu hiç böyle ir şey yoktu bundaysa varmış 12 ile 14 hafta arasında dikiş atılcak bana

Korkma bence banada 1 ay once atildi dikis sormak istedigin bisey varsa yardimci olmaya calisirim elimden geldigi kadar

bendede aynı durum var 11+1 günlük bebegim serviks boyum 2.7 sana kaçıncı haftanda atıldı dikiş şuanda kaç haftalıksın ve nasıl oluyor bu dikiş biraz anlatabilirsen çok sevinirim

Canim ben 1 sene once 5.5 aylik erken dogum yaptim bebegimi kaybettim doktorum bndan snraki gebeliklerinde 13 14 haftada dikis attir dedi benimki biraz gec oldu 17. Haftamda yani 1 abir ay once atildi anesteziyle 5 10 dk suruyo dikis sonrasi cok hafif agri oluyo hafifde pembe kanama o kadar suan 21 haftaligim arada bi agrilarim oluyo ama normal sanirim bu agrilar

Korkma rabbim hayirlisi neyse onu versin hakkimizda benim bide kalp rahatszligim var ileri derece bana anestezi verip bu dikisi atmak istemediler 10 dk bile olsa hayatini bitirirsn dediler bebekden once anne sagligi feln ama bn yinede riski goze alip attirdim suandada gayet iyiyiz kizimda bende sukurler olsun.

iyi olmanıza sevindim banada 12 haftada atılıcak ama bu benim ikinci hamileligim bu sorunun ilk bebegimdede olması gerekmiyormuydu oglum 35 haftalık dogdu . kafam çok karışık ya

Haklisin banada tuhaf geldi eminlermi rahim yetmezligi olduguna peki
alttan bakılan usg de çıktı sonra ayrıntılı ultrasona gönderdi doktor ordada 2.7 cm çıktı benim oglumda 28 haftamda 2.7 cm çıkmıştı oysa bilemedimki riskede atmak istemiyorum bebegimi

Arkadasim bende buyuk tuvalaetimi yaparken surekli karin agrim oluyodu. Hatta bagirsagimda duzensizdi bi isal gibi bi normal bi yapamadim falan en son gittim doktora tahlil yaptirdim bagirsagimda giardia diye bi mikrop cikti simdi ilac kullaniyorum. Bence sende git ihmal etme kkendi doktoruma sordum bu kramplar acilmayi artirabilirmis. Hatta benim bigun tuvalette agridan gozlerim falan karardi bayiliyordum nerdeyse

Canim ama bak seninde dedigin gibi o zamn 28 haftada 2.7 imis simdi daha 11 haftalikkn 2.7 olmus ilerki haftalarda daha cok kisalicaktir bu

bilmiyorum artık ya doktor ilk gebeliktede olması lazım yoksa bundada olmaz dedi o kafamı karıştırdıya artık yaptırcaz ne gerekyosa uzun sürüyormu bu dikiş işi uyanıkmı oluyorsunuz nasıl yapılıyorki

Yok uzun surmuyo 5 10 dk lik bi islem rabbim hakkinda hayrlisini versin cnm peki her hafta gidip olctursen olmazmi hemn dikis attirmk yerine ? Cunku kafani karstrmk istemm ama dikisinde riskleri var zaten rahim yetmezligi varsa her hafta olcturdugunde biraz daha kisalmis olur ve 18. Haftasins kadar atilabilir diye biliyorum bide uyutuyolar cnm

Son düzenleme:

Geçmiş kayınız için başınız sağ olsun. Bu yavrunuzu Allah zamanında doğmasını nasip etsin. Hangi şehirdesiniz dr niz kim? Sonradan gelen arkadaşlar için fikir olsun diye dr isim tavsiye listemiz var arkadaşlar eklerler seni de hem de hamile listesine:))

Ölçün 2.7 ise bence oldukça kısa haftan için. Vajinal mi ölçtü? Şayet için rahat değilse istersen riskli gebeliklerle ilgilenen bir dr ye daha görün. Bu arada 35. hafta prematüre bebek sahibisiniz. Bunun nedeni ray olabilir de. Hem rahim ağzı yetmezliği sonradan da olabilir. Benim de bir oğlum vardı 38 de doğdu. Gerçi 29 artı 4 te 4 cm açılmayla 35 e dek hep yatmıştım. Sonraki gebeliğimi maalesef 25. haftada kaybettim. Sonraki 8 haftalık düşük sonrasında ise 13. haftada 2 cm ölçüldüğü için çok kısa olduğundan laparoskopik yöntemle serklaj oldum. Yani ölçüm bu ise bence kısa ve serklaj yaptır bence ama dr n iyi bir dr mi serklaj deneyimi nasıl sorgula...

Merhaba canlar.
Bir aydır evde salgın var buraya çok giremedim.
Nasılsınız.

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Ay özlemişim buradan yazmayı sana...

Kasılma olmazsa yatarak sorun olmaz bence. Kasılma olmaması için yaptığın kullandığın şeyler var mı? Burada neredeyse hepimiz haftada 1 ya da yarım proluton depot iğne kullandık. Kullanıyor musun genelde soluna yat bol su iç. Enfeksiyon tahlillerini şikayetin olsun olmasın sık sık yaptır. Biz bir de yarım litre suya 5-6 damla elma sirkesiyle wc sonrası vajinal temizlik yaptık çoğumuz tavsiye ederim.

Canım ne yaptın?

BASIN BÜLTENİDİR

Bebeğinizi, kollarınıza daha erken alma düşüncesi bir an bile güzel gelse de, erken doğum bebeğin sağlığını riske atacak birçok faktörü de beraberinde getirmektedir. Erken doğumun en önemli nedenlerinden biri de rahim ağzı yetmezliğidir. Rahim ağzı yetmezliği probleminin de neden olduğu erken doğum, rahim ağzı dikişi; yani serklaj yöntemi ile ortadan kaldırılabilmektedir.

"1-30 Kasım Prematüre Farkındalık Ayı" ve "17 Kasım Prematüre Günü" dolayısıyla Memorial Ataşehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Arda Lembet, erken doğumun nedenleri ve rahim ağzı yetmezliğinde serklaj yöntemi hakkında bilgi verdi.

Erken doğum, bebek kayıplarının en önemli sebebi
Genel gebe popülasyonunda sıklığı yüzde 12.5’e varan erken doğum, anne karnındaki ve ilk 28 gündeki bebek kayıplarının yüzde 70’inden sorumludur. Tüm serebral palsilerin (beyin felci) yüzde 50’si ve çocukluk çağı körlüklerinin yüzde 30’u erken doğuma bağlıdır. Anne, fetüs sağlığı ve genel toplum üzerine olan etkilerinden dolayı erken doğumu erkenden tanımak, tahmin etmek, engellemeye çalışmak çok büyük bir önem taşımaktadır. Dünyada her yıl 13 milyon “prematüre bebek” doğmakta ve bunların nerdeyse 1 milyonu henüz 1 yaşına girmeden kaybedilmektedir.

Rahim ağzı yetmezliği dikkate alınmalı
Erken doğum eylemi içinde önemli bir grubu da rahim ağzı yetersizlikleri oluşturmaktadır. Rahim ağzı (serviks) yetmezlik tanımlaması, hikaye ve ultrasonografi bazlı yapılabilmektedir. Sadece hikaye bazlı tanımlamada, rahim ağzının ağrısız olarak açılması sonucu tekrarlayan 2.trimester kayıp ve düşükleri olarak tarif edilebilir, Burada kayıpların en az 2 tane olması ve 28. gebelik haftasından önce oluşmasının dikkate alınması gerekmektedir. Bir başka tanı da ultrasonografik rahim ağzı ölçümüne dayanmaktadır. Bu grupta rahim ağzının 24. gebelik haftasından önce 25 mm altında olması veya muayenede rahim ağzında ileri “progressif değişiklik” gözlenmesi gerekmektedir. Bu grupta hikayede 14-36 gebelik haftaları arasında 1 ve birden fazla gebelik kaybı olmalıdır. Rahim ağzının 25 mm altında olduğu durumlarda, geçmişinde kayıp olmayan hastalarda şayet rahim ağzı yetmezliği için önemli başka bir risk faktörü varsa yine tanı kapsamı içine alınabilirler.

Tanı koyulan hastalarda artış var
Rahim ağzı yetmezliği tanısında vajinal yoldan ultrasonografik olarak rahim uzunluğu ölçümü yönteminin uygulamaya sokulmasıyla tanı koyulan hastalarda artış olmuş ve toplumdaki sıklığı yüzde 2-5’lere kadar yükselmiştir. İleri yaş gebelikleri, çoğul gebelikler ve geçmişte rahim ağzına LEEP, soğuk konizasyon ve ardışık histeroskopiler uygulanan hastaların eskiye göre daha fazla gebe kaldığını belirtebiliriz. Bu nedenle de rahim ağzı yetmezliği görülen hastalarda artış olduğunu kaydediyor.

Doğru tedavi sağlıklı bebekler
Geçmişinde erken doğum yapan hastalara sonraki gebeliklerinde uygulanacak progesteron tedavisi, ardışık transvajinal yoldan yapılacak rahim ağzı uzunluğu ölçümleri ve kısalan servikslerde rahim ağzına atılacak servikal serklaj denen rahim ağzı dikişi ile uygun hastalarda yüksek oranda başarı sağlanmakta ve sağlıklı bebek doğurma şansları artmaktadır.

Enfeksiyon bulgusu varsa dikiş atılamaz
Serklaj işlemi; fiziksel muayene, hikaye ya da ultrasonografik bazlı incelemelerde saptanan açıklığa bağlı olarak atılabilmektedir. İşlem öncesi hastaların monitörize edilip rahimde ağrı olmadığının saptanması, işlem öncesi rahim ağzından alınacak kültürler ile rahim ağzı enfeksiyonunun ekarte edilmesi, ayrıca annede şayet aşikar veya gizli enfeksiyon bulguları bulunuyorsa servikal serklaj atılmaması gerekmektedir.

Karından dikiş tedavisi tedavi şansını artırıyor
Geçmişinde vajinal yoldan servikal serklaj atılan ve başarısızlıkla sonuçlanan, rahim ağzı deforme olmuş, nedbe dokusu nedeniyle zarar görmüş ve teknik açıdan etkin vajinal yoldan serklaj atılamayacak grup ile rahim ağzı kanser öncüsü ve kanser gibi nedenlerle alınmış olan grupta karından; yani abdominal yoldan dikiş atılması tedavi şansını artırmaktadır. Kapalı yolla; yani laparoskopik olarak abdominal serklaj atılması; hastanede kalış süresinin kısa olması, ameliyat sonrası ağrının minimal olması ve hastaların çok kısa sürede normal hayatlarına dönebilmesi gibi avantajları bulunmaktadır.

Serklaj yöntemi herkese önerilmiyor
Rahim ağzı açıklığı oluşmuş hastalarda aktif doğum ağrısı, kanama ve su gelmesi gibi dikiş atılmaması gereken durumlar da olabilmektedir. İkiz gebeliklerde birinci bebeğin doğumundan sonra ikinci bebeğe yaşam şansı tanımak amacıyla literatürde bazı yüz güldürücü vakalar olsa da genel olarak anne ve bebekte oluşabilecek ciddi enfeksiyon riski nedeniyle bu uygulamalar günümüzde önerilmemektedir.

Doç. Dr. Arda Lembet- Memorial Basın Bülteni

kızlar, 24+4 günlük hamişim. 12+ da serklaj oldum. serklajdan 10 gun once dr. ıstirahate ayırdı. 3 aralıktan beri evdeyim. 26+4 günlük şu an 5 yaşında dünyalar tatlısı melek gibi bi kızım var. karnımdaki meleğimde kız :)
hastane/ev/sürgü/kabız/enfeksiyon/aptal dr./ mükemmel küvez/ hepsini yaşadım. maalesef. bugünüme şükürler olsun elbet.
karındaki kasılmalar bende de oluyor ancak bebeğin hareketlerinden dolayı oluyormuş. nst de sancı çıkmıyor. bide hep baş aşağı ve klitorisin 2-3 cm üzerinde sanırım tam dikiş üstünde. dikiş açılmasından çok korkuyorum. yemek ve wc hariçi kalkmamaya çalışıyorum ama kızı okula sabah ben hazırlıyorum 45.dk yorucu koşturmaca. bide şeker çıktı. aç geziyorum. haftada bi pruluton iğne. magnezyum/ vitavin/ progestan/ endol fitil/ elzem durumda nidilat/osteacare/ferrum kullanıyorum. ama biri kabız yapıyor. kabız olunca bi defa 4 gun sonunda kızımın kanzuk fitilini kullandım :) ıkınmaktan iyidir dedim :)
çarşamba 19/03/2014 de kontrol var. korkuyorum.
bebişe internetten alışveriş yapıyorum. o gezenlere özeniyorum. 40 falan beklemem ben diyince gülüyorlar ama yatmak zor oluyor. ev kirli dağınık yemek için muhtaç olmak çok zor. ama ilk kızım 70 gun kuvezde kalınca o iyi olsun ben yatarım diyor anne yüreği.

herkese hayırlı sağlıklı doğum nasip etsin rabbim. bebişleri kucaklayalım.

Hamilelikte Rahim Ağzı Yetersizliği ve Serklaj

Yazar: Dr Mutlu Tarih: 03 May, 2010 | Yorum yazabilirsiniz

Hamileliğin 5–6 aylarında hafif bir kanlı akıntı veya hafif dolgunluk hissi ile başvuran bir arkadaşınızın bebeğini kaybettiğini etrafınızda mutlaka duymuşsunuzdur. Çok acı bir tablodur ve ümitler bir anda sona erer. Rahim ağzının yetersiz olması olarak adlandırılan bu durum sıkça görülen bir sorundur. Geç düşük diye adlandırdığımız 22 ile 24. haftada meydana gelen bebek kayıplarının önde gelen sebeplerinden biridir.

Rahim ağzı yaklaşık 5 cm uzunluğunda bir kanaldır. Dışa yani vajinaya açılan bölümü ve içe yani rahime açılan bölümü vardır. İç bölümü kapalı ve birkaç milimetre çapındadır. Hamilelik dışında adet kanamasının geçmesine izin verir. Rahim kanalında bulunan mukus yani sümükümsü bir salgı yumurtlama zamanı kısa bir süre spermlerin rahim içine geçişine izin verirken mikropların rahim içine ve oradan kanallara geçişini engeller. Hamilelikte ise rahim dış bölümü, hamilelik büyüdükçe biraz açılsa da rahim kanalı iç bölümü hamilelik büyüdükçe en fazla 3–4 mm kadar açılır. Bebeğin içinde bulunduğu amnios kesesinin dışarısı ile temasını engeller. 8.aydan sonra ise hafif doğuma hazırlık kasılmaları ile rahim kanalı kısalır. Dış bölüm ile iç bölüm açılmaya başlar. Ayrıca esnek hale gelerek, doğum kasılmaları düzenli hale geldiğinde rahim ağzının kolay açılarak bebeğin doğmasına izin verir. Rahim ağzı veya kanalı adale ve bağ dokusundan oluşmaktadır. Bu özelliğinden dolayı hamilelik son aylara gelmeden açılmama gibi bir özelliği vardır. Bu dokunun rahim ağzının açılmasını engelleyemediği durumlarda rahim ağzı yetersizliği meydana gelir.

Rahim ağzı yetersizliği doğuştan olabilir. Sonradan geçirilen bazı operasyonlar sonucunda da rahim ağzının özelliğini kaybetmesiyle meydana gelir. Doğuştan rahim birleşme bozuklukları yani rahmin sadece tek taraflı gelişimi (unikornis uterus), rahim ortasında odacığını daraltan perdenin olduğu durumlar (septum) da rahim ağzının dokusundaki bozukluklar sıktır ve rahim ağzı yetersizliği sık görülür. Sonradan meydana gelen rahim ağzı yetersizliklerinin en önemli sebebi bu bölgeye uygulanan operasyonlardır. Rahim ağzı kanseri şüphesi veya ön değişikliklerinin bulunduğu durumlarda uygulanan konizasyon operasyonu rahim kanalının kısalmasına ve rahim ağzı yetersizliğine neden olur. Rahim ağzının parçalanmasına neden olan zor doğumlar sonraki hamileliklerde rahim ağzı yetersizliğine neden olabilir.

Rahim ağzı yetersizliğini teşhis etmek her zaman kolay değildir. Önceki hamilelikte 5–6. ayda ağrı, kanama olmadan su kesesinin dışarı sarkmış olması tanıyı koydurur. Tesadüfen bebek isteyen kadında çekilen rahim filminde, başka sebeple veya bebek tedavileri esnasına uygulanan histeroskopi işleminde saptanabilir. Önceden zor doğum yapan veya iri bebek doğuran kadınlarda bu problem düşünülmelidir.

Hamilelikte ise 13–14. haftada ultrasonografi ile rahim kanalı incelendiğinde iç bölümün 5–6 mm. geniş olması ve rahim kanalının kısalması bir belirti olabilir. Ayrıca bu problemi önceden teşhis için 18 ile 20. haftalardaki hamilelere yapılan vaginal ultrasonografi ile rahim kanalı kısalığı ve açılması var mıdır diye bakılmaktadır.

RAHİM AĞZINA YAPILAN DİKİŞ…

Rahim ağzı yetersizliği tanısı konulan hamilelere serklaj adı verdiğimiz bir operasyon yapılması gereklidir.12–14. hamilelik haftaları arasında yapılan serklaj rahim ağzına özel bir iplikle yapılan bir dikiştir. Rahim ağzı bir kese ağzı gibi büzülür ve kapatılır. Doğum yaklaştığı zaman ise bu dikiş alınırak doğuma izin verilir. Bazı durumlarda dikiş alınmayarak bebek sezaryen ile doğurtulursa bir sonraki hamilelikte serklaja gerek olmayabilir. İki tür olan serklajın en sık kullanılanı vajinadan yapılan şeklidir. Genel anestezi altında yapılan bu işlem sonunda hasta aynı gün evine gidebilir. Bir -2 günlük istirahatten sonra normal hayata dönebilir. Fakat bu şekilde yapılan serklaj başarısız olursa, sonraki hamilelikte karından yapılan serklaj yani abdominal serklaj yapılması gerekir. Bu operasyonda karın açılırak rahim kanalına karından dikiş konulur. Abdominal serklaj sonrası karın operasyonu geçiren her hasta gibi 3 gün kadar hastanede kalması gereklidir.

Bazen 5 ayda hafif kanamayla gelen hamilelerin muayenesinde rahim ağzı açılmış olarak saptandığında acil serklaj adı verilen dikiş uygulanır. Acil serklajda başarı diğerlerine göre düşük olmasına rağmen yapılması önerilmektedir. Zira diğer alternatif bebeğin kaybıdır. Acil serklaj esnasında sıkça görülen problem su kesesinin operasyon esnasında veya hemen sonraki günlerde patlamasıdır. Bu durumda maalesef operasyon başarısız olmaktadır.

Seklaj rahim ağzına destek olurak rahim ağzının hafif ağrılarla açılmasını engeller. Bazen vajinadaki serklaj ipi iltihaplanarak kötü bir kokuya sebep olabilir. Bu durumda hemen doktora haber verilmeli gerekn tedavi yapılmalıdır.

ERKEN TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Hamilelikte yapılan bu tür operasyonlar anne ve baba adaylarını sıklıkla korkutmaktadır. Özellikle anestezi ile ilgili şüpheler oluşmaktadır. Kısa süre kullanılan anestezinin bebeğe zararı yoktur. İlk hamileliklerini yaşayan ve önceden rahim ağzı saptanan anne adaylarının bu operasyonlar önerildiğinde, gerçekten neden varsa yaptırmaları önemlidir.

Son bir şeyi tekrar vurgulamakta fayda var. Hamilelikte yapılan her türlü operasyonlar sağlıklı bir bebeğin doğması için yapılan girişimlerdir. Ama operasyonun başarısı düzenli ve titiz hamilelik takibine bağlıdır. Bu yüzden anne adayları her türlü problemlerini zaman kaybetmeden hamileliklerini takip eden uzmana bildirmeli ve erken tanı ve tedbir başarıyı getirir.

DR. HÜSEYİN MUTLU

Son düzenleme:
n

Maşallah kızına mucize bebiş olmuş o haftada. gerçekten zor günler olmuştur Allah bu kızınızın sağlıkla doğmasını nasip etsin. 26 artı 4 te doğan kızınızın
öyküsü ne nasıl oldu bunda ölçüme göre mi haikayeye göre mi yapıldı serklaj?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…