Premature Bebekler Rahim ağzı yetmezliği yüzünden erken doğum yapan var mı??

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.

Öncelikle doktorunu tebrik etmek gerek canım. Ne güzel önceden farketmiş ve başarılı bir serklaj uygulamış. Malesef genelde kayıplar olunca anlıyorlar doktorlar. Ben 22 Haziran 2010'da doğum yaptım. Serklaj yoktu çünkü böyle bir şey olacağını düşünmemiştik. Benim 6.5 yaşında oğlum var. Onda da 29. haftada 4 cm açılmam olmuştu, ben çok erik yemiştim ve bağırsaklarım bozuldu. Sanırım onun ağrısı sancıyı başlattı. 11 gün Zeynep Kamilde yatmıştım hiç kalkmadan hemde. Sonrasında 35. haftaya kadar yatmış, yalnız tuvalete kalkmış, sonrasında normal hayatıma dönmüştüm ve 38. haftada doğum başlamıştı. Zeynep Kamil'de bana rahim ağzı yetmezliği denmedi. Edirne'deki doktorumda demedi ama yine sonrakinde problem olma ihtimali yüksek demişti. Sonra eşimin işi nedeniyle Hatay'a geldik. Ben de doktoru açıkçası pek uyarmamıştım bu konuda. Aradan yıllar geçmiş, net bir şey de denmediği için. Ama çok yormuştum kendimi. Doktorum yazın rahime bir dahakine dikiş atacağız 12. haftada dedi, son görüştüğümüzde rahim ağzı yetmezliği olduğunu düşünmediğini söyledi. Bazı kaygılarımı paylaştım geçen gün tekrar ölçtü normal çıktı. Bilmiyorum ama yeni bir hamilelikte benim kaygılarım yüzünden serklaj yapar diye düşünüyorum. Anladığım kadarıyla kendisi pek serklaja sıcak bakmayan bir doktor. Ben 38'e kadar serklajsız dinlenerek zamanında doğum yaptım. BBunda çok yordum kendimi her anlamda. Belki yeniden hamilelik olursa serklajsız geçirebilirim. Burada her türlü sonucu yaşayan olmuş. Ben de kararsızım. Bir riskli gebelik uzmanı araştırıp başka birinin fikrini de alabilirim. Çünkü doktorum ne kadar iyi olmuş olsa da her gün binbir çeşit hastası var. Birkaç doktorla görüşmekte fayda var sanırım. Sen de fazla yormamaya çalışıyormuşsun zaten. Öğrencilerin anlayabilecek durumdaysa yüzeysel de olsa onlara durumunu izah etmeni tavsiye ederim. Ders aralarında ve boş derslerinde de azıcık rahat edebileceğin bir ortam oluşturmanı tavsiye ederim. Allah yardımcın olsun canım...

merhaba arkadaşlar
bugün hisar hastanesine Kılıç beye muayeneye gittim
öncelikle geçmişimi bilmeyen arkadaşlara bir kaç not yazayım...
çünkü bizler gibi sorunları olan arakdaşlar okuduğunda kimin ne sorunu varmış ve teşis nasıl konmuş bilgi sahibi oluyorlar...

benim 3 tane erken düşüğüm vardı (6-7 haftalık kalp atışı olmadan)
düşüklerden sonra gereken genetik araştırmayı yaptırdık birşey çıkmadı...
rahim filimlerim de ilaç gitmediği için sonuç alamadık...
ve tanı amaçlı laparoskopi ve histereskopi yapıldı...
bu ameliyatta rahim de septum yani perde olduğu anlaşıldı ve temizlendi...
septumun yeterince temizlendiğini anlamak için 1 ay sonrada ofis histereskopi oldum ve dr yeterli olduğunu gördüğünü söyledi...
3 ay sonrada hamile kaldım ve diğer hamileliklerim gibi ilk haftalarda kanamam oldu
diğer hamileliklerimden farklı olarak pıhtılaşma olmamasına rağmen 0.3 ml kan sulandırıcı iğne kullandım ve tabi birde ameliyat olmuştum...
sonuç olarakta tehlikeyi atlattık ve 18 haftamıza kadar geldik...
artık tamamen kalkmıştım yatmıyordum doğum olduğu günü ise bir gün boyunca hep ayaktaydım ve baya yol da yürüdüm..
akşam olunca göbeğimin altına hafif bir ağrı girdi...sancı değildi...
ve baya uzun sürdü hiç kesilmedi ve acile gitim acildeki uzman dr sadece üstten usg bakıp durumumun çok ciddi olduğunu artık yemeyi bile yatakta yemem gerektiğini söyledi ve bir serum yazıp eve gönderdi...
gece sancılarım başaldı ve sık sık lavaboya gitmeye başladım sanki aşağıda birşey baskı yapıyordu...
daha sonarda zaten kese elime değdi...
tekrar başka dr a gitiğimde rahim tamamen açık kese dışarda dediler...
ve doğum yaptım...
hikayem kısaca böyle...şimdi dr la görüşmemize geçeyim...

aslında ben herşeyi nasıl anlatacağım diye prova bile yapmıştım ama öyle olmadı dr sordu ben cevapladım...
geçirdiğin ameliyat varmı dediğinde septumu söyledim doğumdan önce mi sonramı olduğunu sordu...
sonra diyince peki dikişin varmıydı dedi....
yok rahim boyumu bile hiç ölçmediler dedim
rahimde perde gibi problemi olanların rahim ağzı yetmezliği olma ihtimali hep göz önünde bulundurur...
yani bu gibi problemler rahimağzı yetmezliğine neden olabilir dedi...
ben ameliyatın yeterli olup olmamadığı kosunda takıntım olduğunu söyledim...
raporlara falan baktı muayenede de bu konu üzerinde durdu ve rahimde ben herhengi bir engel görmüyorum dedi...
sonuç olarak dikiş şart hemde en fazla 14 hafta sakın 14 haftayı geçirme dedi...
bu 14 hafta enfeksiyon konusunda da çok önemli dikiş rahim açılmadan erken zamanda yapılınca enfeksiyon riskide az olurmuş...
işte böyle canlar yani teşis olarak rahim ağzı yetemzliği dedi...

fadik nasılsın canım yaa benim ağrım var bugün kasığıma baskı yapıyo gibi ve akıntım çoğaldı endişelenmek istemiyorum ama napsamki normalmidir acaba

Ne demek arkadaşım. Biz burada birbirimizden öyle çok öğrendik ki. Bazen böyle ihtimallerin hep beni bulduğunu düşünüyorum ama burada değişik durumları okuyunca tek bunları yaşayanın ben olmadığımı anlıyorum. Benim oğlum yaşadığımız acı süreçte anneannesiyle İstanbul'a gitmişti karnımda çok belirgin değildi bulantılarımdan dolayı kilo almamıştım pek. Sonrasında biz yanlış anlamışız, bebek yokmuş dedik ona bu yüzden pek etkilenmedi. Yalnız bir süre benim ağlamalarıma pek anlam veremedi. Kardeşi de pek de istiyorum demiyor ama tek olduğu için çok sıkılıyor sürekli benimle ya da babasıyla zaman geçirmek istiyor. Bu sene anaokuluna gidiyor. Seneye 1. sınıf olacak bu süreç çok zor olacak bakalım nasıl geçecek? Senin oğlun 1. sınıfta mı? Yaşadıkların çok zor eminim. Bir de etraftakiler bir çocuğumuzun olması nedeniyle üzüntümüzün boyutuna anlam veremiyor zaman zaman. Yeniden ısrarla denemek istememize anlam veremeyenler de var. Çünkü tek çocuklu bir sürü insan var tanıdığımız. Bazen ben de kendimi çok kötü hissediyorum acaba vaz mı geçmem diyorum. Sonra yeniden denemek istiyorum. Okulda güçlü kadını oynuyorum ama gerçekte hiç de öyle değil. Ben hep kendimi çok güçlü biri olarak görürdüm. Kendime göre çok zorlu durumlarla başa çıkmıştım ama bu durum beni çok sarstı çok zaman dışarı çıkamadım, hamile görmeye dayanamadım, bebeğimi taşıyamadığım için, bunun benim suçum olduğunu düşündüm ve hep suçluluk hissettim. Psikologla görüştüm bu sürecin normal olduğunu söyledi. Sonra Allah'a sığındım, bol bol dua ettim. Aslında bayağı toparlamıştım ama yeniden bebeğe niyetlenince tekrar bunları yaşar mıyım korkusu beni çok etkiledi. Bir de benim okulun son günü kanamam olmuştu. Öğrencilerim ve bazı arkadaşlar durumumdan haberdar değildi, okulun ilk haftası kabus oldu benim için. İnsanlara anlatmak çok zor gelmişti bana. Sanırım senin de yakın tarihlerde olmuş. İnşallah Allah bir dah benzer şeyler göstermez bizlere....

fadik nasılsın canım yaa benim ağrım var bugün kasığıma baskı yapıyo gibi ve akıntım çoğaldı endişelenmek istemiyorum ama napsamki normalmidir acaba

canım seni endişelendirmek istemem bende 22 haftalık bebeğimi kaybettim 15 gün kadar akıntım çoğalmıştı kaybetmeden doktorunu arayıp bir danış istersen

canım benimde oğlumana sınıfında 2004doğumlu ama birsene beklemesini uygun gördük eşimle benimki kardeş delisiydi hep ismini koydu eli hergün karnımda idi çok umutla bekledi zor birsüreçti. senin yaşadıklarının aynısını yaşadım canım herkes bi oğlun var takma bukadar dedi onlara güçlü göründüm ama evde için için ağladım hep takma olumu ya sapasağlam bir çocuğu sırf taşıyamadığım için doğurdum şöyle yapsaydım böyle davransaydm diye yedim kendimi hep,hala sızım aynı.mesala ondam sonra 11 haftalık bebeğim karnımda öldü ama onda bööle hissetmedim yapabileceğim birşey yoktuki benlik bir durum değildi dedim kabullendim . bende korkuyorum aynı şeyleri yaşarmıyım diye hele eşim hiç istemiyorbir oğlumuz var yeter bidaha senin üzülmeni istemiyorum diyor.amaben istiyorum hiç dikiş atılmadı bide öle denerim yine olmassa bu sayfayıkapatırım diyorum. bu arada yukarıda dikişsiz geçirmeyi planladığını okudum ,sen bilirsin ama riske atma doktorum bana: rahim balona benzer ilk çok zor şişirirsin sonra esner daha kolay ve sonra daha da kolay şişer dedi.ilkinni 33 hafta ikincisini 24 hafta birsonrakinde rahim artık çok esnek dikişsiz ancak 18 hafta taşırsın dedi.

canım akıntın nasıl?
kasık ağrısı derken nasıl bir ağrı anlamadım canım...
ama dr a gitmeni öneririm....
sonuçta sen sorunlu hamilelik geçiren birisin...

Fadik canım çok sevindim. İnsan sevinir mi rahim ağzı yetmezliği var diye düşünür her halde ama artık biz teşhisimizin konulmuş olmasına sevinir olduk. Biliyorsun geçen hafta neler çektim. Psikolojim alt üst oldu. Doktor bu ay dene dedi mi? İlaç filan verdi mi? 14. haftayla ilgili verdiğin bilgi çok iyi oldu.Ayşe arkadaşımızın da sorun olmamış erken serklaj yapıldığı için. Ben bugün doktoru aradım tahlilimde bir sorun çıkmamış. Enfeksiyon yokmuş rahimde yani. Benim ağrı eşiğim çok düşük. Ağrısaydı hissederdim. Bence şu an bujiyle ölçümüm normal çıksa da o süreçte açılıyor. Rahim ağzı yetmezliğinde teşhiste bu önemli bir ipucu. Bir de ben 8 haftalık düşükten sonra kürtaj olmadım kendiliğinden düştü 3 ay sonra bebek istediğim için gittiğimde rahimimde yara oluştuğunu öğrendim ve yaktırdım yarayı. Dedim ya ağrı eşiğim çok düşük. Biraz hareket ettim işlem esnasında acıdan. Bu yakmalar, dondurmalar da rahim ağzı yetmezliğine yol açıyormuş. Belki bundan olmuştur. Artık yaşadığım her şeyi değerlendiriyorum kafamda. Keşke bu ay deneyebilseydim. İçimde kaldı. Ben ne kadar istersem o kadar uzaklaşıyor sanki. İnşallah senin olur bu ay canım. Sana çok dua ediyorum...

Canım benim oğlum da 23 ekim 2004'te doğdu. Ben de bu sene vermedim yıl sonu olduğu için ve psikolojik olarak henüz toparlanamadığım için. Doktorunun yorumu değişik geldi. Ama mantıklı. Genelde şimdiye kadar ikiz gebelikler için 22'li haftalara taşıyanların sonrakini daha çok taşıyacağını söylemişlerdi arkadaşların doktorları. Ama bu yorum benim durumuma da uyuyor aslında. Herhalde serklaj yaptırırım. Sen nerede oturuyorsun canım. Doktorunu belirledin mi yeni hamilelik için?

canım gözün aydın ,allahım bebeğini sağlıkla mutlulukla büyütmeyi nasip etsin.normal doğum yapmana çok sevindim ,darısı benim başıma bende hala bir belirti yok,bu gün kırkıncı haftaya girdim ,inşallah senin gibi suni sancıya gerek kalmadan bebişim gelir.

Fadikcim teşhissinin koyulmasına çok sevindim için rahatlamıştır enazından artık nedenini biliyorsun.Dr randevunu çok merak ediyordum detaylı bilgi paylaşımın için teşekkürler.Dr dan memnun kaldın mı?sana biraz sebep olduğum için bugün inşallah memnun kalmıştır istediği ilgi ve cevapları almıştır diye dua ettim :)).........

fadikçim bende septum ameliyatı oldum ve dr uyardı hep ölçtür bana gelmesende diye,belki uyarmasa benimde haberim olmayacaktı..ameliyatı yapan dr seni uyarmalıydı..teşhise bende sevindim önlemini en baştan alıp sonuna kadar gidicen inşallah..
ben kendimi fazla dinliyorum sanırım bugün midem çok bulandı,nidilata magnezyuma progestana rağmen rahimde kasılmalar oluyor arada böyle işte..
güldenazcım hayırlı doğumlar inşallah canım allah kurtarsın ikinizide..

canımbenimoğlumde 2 ekim 2004 doğumlu iyi yapmışsın.ben antalya da oyuruyorum 2 doktor var kafamda ilki medicalparkta birönceki hamileliğimde ilk kontrolumde dr serklajyapıcaz yoksa24.haftada doğum yaparsın dedi ancak seklaj 1250 lira ücret istediler bende özel hastane para için yapıyor deyip tıpfakültesine gittim ancek 3 prof gezdim rahimağzı boyunu uygun buldular dikiş atmadılar ve o dr dediği haftada doğumyaptım. diğeri yılın dr seçildi alifuat bey rahim ağzı boyumu 1,5 cm ölçtü bide şu balon hikayesini söyleyen dr o.11 haftalık kürtajda ona gittim. ikisinden birini seçicem amabilmiyom özelhastane bide ikiside madi durumda önemli karı koca öğretmeniz sonuçta.

fadikcim teşhisinin konmasına çok sevindim. artık bundan sonra aynı doktora mı devam edeceksin bu ay için bir şey dedimi başlayacakmısınız?

Benim de eltim Antalyalı. Hangisi iyiyse onu seç. Fiyatı pek düşünme bence. Sonrasında tahribatı çok büyük oluyor. Sakıncası yoksa doktorlarının ismini söyler misin? Gerçekten balon örneği çok mantıklı. Şimdiye kadar bütün sayfaları okudum, balona benzetmeyi rahimin açılmasıyla ilgili söylemişlerdi, her hamilelikte kolay genişleyip açılmaya neden olacağı için değil. Bu doktorlar riskli gebelik uzmanı mı? Belli olmaz Hatay'dan oraya uçak var. Orada bile düşünebilirim serklaj işini burada yaptıramazsam. Sen ne zaman düşünüyorsun? Ben çok üzülerek bu ayı pas geçmek zorunda kaldım. Hem de klomenin 6 tanesini de boşuna içmiş oldum. Eşim çok hastalandı vücut direnci çok düştü. Dün fenalaşmış ağır bir antibiyotik yapmışlar Tıp Fakültesi'nde. Bana da üzülmeyeyim diye dememiş. Oğlum su çiçeğini çok hafif geçirdi su çiçeği aşısı sayesinde. Bu arada seninle tanıştığıma da çok sevindim canım.

evet canım artık dikiş bana şart gözüküyor...
geçmişimi anlatınca tereddüt bile etmeden hep dikişin üzerinde durdu...
canım sonuçta ilk defa gittiğim bir dr...
çok çok ilgiliydi diyemem ama ilgisizde değildi...
bir defa görmekle de yargılamak istemem...
teşis hemen ilk konuşmalarda konunca da konuşacak soracak çok bişede kalmadı zaten....
ama pişman olmadım gitiğim için....
canım senden öncede bir çok arkadaş önermişti de ben sgk geçmiyor diye gitmek istememiştim ama başka yer ayarlayamayınca yine kılıç bey olsun dedim...
hastane çok güzeldi canım çalışanlar çok ilgili pırıl pırıl bir yer...
ama sgk geçmiyor işte...
yoksa ben hamileliğimdede orayı düşünebilirdim...
yinede bakalım zaman ne gösterecek...

ah canım bu konuda çok dertliyim....
ameliyat eden dr a hamile kaldığımda hiç gitmedim...
ameliyat zamnıda bu konudan bahsetmemişti...
hamileikende 2 tane dr özellikle septum ameliyatı olduğumu erken doğum riskimi sordum...
çünkü böyle birşey duymuştum....
ama yok dediler benim sorunum erken düşükmüş onuda atlatmışım....
rahim boyunu ölçme gereği bile duymadılar....
bu konuda çok dertliyim...rabbim bildiği gibi yapsın...

kızlar konu açılmışken uyarayım illa benim gibi bir ameliyat sorununuzda olmayabilir...
ama normal kadın doğum uzmanları genelde bizler gibi hastaları pek anlamıyorlar...
bu yüzden riskli gebelikten anlayan dr seçmeye dikkat edin...
benim son gitiğim dr u bizim burda herkes övmekle bitiremiyordu...
özel bir hastanede çalışıyor ve muayeneye gitiğimde diğer dr alrın kapı önü boşiken onun çok hastası vardı...
yani öyle tutulan bir dr....
ama beni anlamadı işte...
ben ona ameliyat olduğumu ve bu yüzden erken doğum riskini sordum o yok dedi...
ölçme gereği bile duymadı....
halbuki bu ameliyatı geçirenlerde bu risk var ve bunu bir çok dr söylüyor...
ne anlatmak istediğimi anlamıştırsınız umarım...
bu sadece bir misal....

Geçmiş olsun Eylemciğim. Annen geldi değil mi? Yormuyorsundur inşallah kendini. İstanbul'daki doktorunla konuştun mu? Bu sancılar neden oluyormuş canım belli mi?

fadikcim teşhisinin konmasına çok sevindim. artık bundan sonra aynı doktora mı devam edeceksin bu ay için bir şey dedimi başlayacakmısınız?

sağol canım...
dr hisar hastanesinde çalışıyor ve sgk geçmiyor...
özel sigortamızda yok...
bir de sadece 2 gün geliyormuş...
devamlı gidemem galiba...
ama birde orda riskli gebeliklere bakan bayan dr varmış...
onuda öneren arkadaşlar oldu...
çok sıkışırda yakınlarda başka dr bulamassam belki devam ederim...
evet canım bir aksilik çıkmazsa bu ay denemelere başlayacağız...
bakalım zaman ne gösterecek...

Fadik, bugün ne çok şey öğrendim buradan, Cramerondan, Ayşeece'den, senden. Senin için de gerçekten çok sevindim. Bu ay inşallah senin hamileliğin gerçekleşir. O kadar plan yapmıştım, eşimi zor ikna etmiştim, yine Allah bana bu işlerde plan yapmamam gerektiğini hatırlattı. Ben 2000'de evlendim. Eşimin askerliği var diye ve ben yüksek lisans yapıyorum diye hiç çocuk düşünmedim. Hatta Allah acaba bana bu duyguyu vermedi mi dedim. Eşim askerden 2003'te geldi o zaman çok istedim ve o ay hamile kaldım ama 8. haftada düştü ve Anneler Günü'ydü malesef. Sokakta hamile kedi görmek bile ağlattı beni aylarca bebek bezi reklamlarında bile ağladım. Sonra yaramı yaktırdım. Belli zaman sonra hamile kaldım ha düştü ha düşecek. İnan düşer diye aylarca robot gibi yürüdüm. Bebeğimiz oldu zorluklarlaç bu sefer de eşim İstanbul'a doktoraya başladı biz bir süre sonra Edirne'ye döndük ve 3 yıl oğlumu babasız büyüttüm ancak hafta sonları gördü. Ben her şeyi planladıkça her şey daha karmaşık hale geldi benim için. 3. de de artık zamanı geldi oğlumu büyüttüm dedim, tam eşimin Hatay'a işi belli oldu ve ben hamile olduğumu öğrendim. Gerisini biliyorsun işteç Artık plan filan yapmayacağım Allah ne isterse o oluyor zaten canım.

canım öncelikle kusura bakma mesajını görmemişim...
evet canım artık bazı şeylerede sevinir olduk çünkü belirsizlik çok zor...
canım senin anlattığına göre senin çok aktif bir hayatın varmış ve buna rağmen 26 haftada ancak açılma ve doğum olmuş...
o zamana kadar açılmamış olmaması insanı biraz düşündürüyor...
rahimağzı yetemzliğinde rahim o kadar dayanırmı bilmiyorum...
bak beni göz önüne alırsan ben ilk 3 ay devamlı yattım...
son bir ay arada kalktım yinede ara ara dinleniyordum...
ve ne zaman tam olarak ayağa kalktım o zamn doğum oldu...
yani rahmim o kadar hassasmış...
ama senin farklı canım...
şu varki dikiş atılmasada hem daha çok takacaksın hemde yine yatacaksın hemde hiç kalkmamacasına...
ama dikişliyken zaten rahim ağzın çok hassas olmadığı için arada kalkarsın...
hem senin oğlunda var hiç kalkmaman çok zor...
erken zamnda dikiş olursa enfeksiyon riskinde az olur...
anlayacağın bence şimdiden bu kadar kafana takma...
riskli gebelik dr u araştır birde ona danış...
birde hamile kalınca ki durumun ve gelişmelerde çok önemli...
canım bu ay deneyeceğiz inş...
bana şimdilik ek test falan vermedi...
zaten biliyorsun adetliyim kültürde alınmaz...

canım 14. haftanın üzerinde çok durdu...
14 dediysem 14 dede beklemek gerekmiyor...
ikili testin sonucuna göre hemen yapılır dedi...
çünkü açılma olduğunda enfeksiyon riski fazla oluyormuş...
zamnında yapılan serklej her konuda daha sağlıklıymış...

yakma işini bilmiyorum canım ama onuda dr lar iyice konuşursun...

bu ay içinde hayırlısı olsun...
en azından maşallah çabuk hamile kalıyormuşsun...
bizde eşimin değerleri çok iyi değil...
3 sende ancak hamile kalmıştım bakalım şidi ne olacak...
inş eşimin değerleri düşmemiştir...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…