Premature Bebekler Rahim ağzı yetmezliği yüzünden erken doğum yapan var mı??

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.

canım yücel bey gebelik takibi yapmıyor...
muyene olarakta erken doğum falan değilde genelde ameliyat gereken konularla ilgileniyor diye biliyorum...
evet fiyat olarakta baya pahalı olduğunu duymuştum...

evet neredeyse aynı bi çok şey..benim 21 şubatta oldu erken doğum,ama ben en az 1 yıl ara vericem,yaşımda ilerliyo ama naapim birazda mecburiyetten..çalışıyodum ve bu olaylardan ötürü işime uzunca ara vermek zorunda kaldım,biraz işlerime yoğunluk vericem,bu hem maddi hemde psikolojik anlamda iyi gelicek diye umuyorum..sen bi başla ,Allah tez zamanda sağlıklı bir hamilelik nasip eder inşallah ve sonuna kadar götürürsün..ben bu 1 yıllık arada siteyi takip edicem yine de..senin başarman bana önayak olucak..

muyene olarakta erken doğum falan değilde genelde ameliyat gereken konularla ilgileniyor diye biliyorum...

evet gebelik takibini o yapmıyor,yanındaki hüsamettin bey yapıyor ama müdahele gerektiren durumlar oldumu kendisi de ilgileniyor..bakalım mail attım sitesine ,geri dönüş yapacaklar mı,aslında gitmeyi de düşünüyorum yanına ama hsg den sonra..

ben şimdi son olayımdan sonra bayaa bi araştırdım,doğuştan rahimi yarım olan bi hastasına abdominal serklaj uygulamış ve düşün yarım rahimle sağlıklı bir doğum yapmış kadın,,o yüzden tekrar ona mı gitsem dedim bende..

canlarım doktordan yeni geldim keseyi gördü sanki içinde birşeyler oluşmaya başlamış dedi 10 gün sonra gl kalp atışlarını bakalım dedi eger üsten görmezse altan bakıcak ilaç verdi kum döküyomusum ilaç ververdi ilaçlaraın ismi amoniksilav bın 1000mg ve monurol verdi ama doktor içebilirsin dedi baktım prosüdürüne hamilelikte bri kullanma yoktur yazıyo bebeg zara verirmi kadın dogumcu biliyo iki kayıbım oldugunu hata yapamz demi allah rızası için bir şey söyleyin eger üsten görmezse altan bakıcak malesef durum bu anlıcagınız ban bir akıl verin ne olur çok ihtiyacım var dedim dış gebelik olabilirmi olamaz dedi içim rahatladı cevaplarınızı bekliyorum merak etmeyin diye kaynımın pc giriyorum allahıma emanet olun

canım geçmiş olsun,doktorlardan dili yanmış biri olarak başka bir doktora daha sor derim ben,en azından telefonla falan..

Fadikçiğim Yücel Bey Almina'nın ısrarla önerdiği doktor değil mi? Ameliyatlarının videoya çekiyoe o kadar güveniyor kendine yazmıştı yanlış mı hatırlıyorum. Çok iyi olduğunu yazmıştı Almina?

Sair arkadaşımız rahim ağzı yetmezliğine sebep olan sebeplerden birini histeroskopi yazmış. Korktum şimdi zaten sorunluyum ne olacak şimdi? Bir de bujiyle adetten birkaç gün sonra ölçtü 7.5 lukla normal dedi. Doğumdan 2.5- 3 ay kadar sonra histeroskopiden sonra 8. lik bujiyle ölçtüğünü ve sorun olduğunu sonraki hamilelikte serklaj demişti 12. haftalarda canım. Hamile değilken yapılan ölçüm sonraki hamilelikte rahim ağzı yetmezliği olmayacağını garantiler mi ki? Görüştüğüm doçent bu 3 gebelikte problem olduğuna göre serklaj gerekli gibi dedi ama rahim filmini görmem lazım dedi. Rahim filmi hikayemi biliyorsun. Hastaneye şikayet kutusuna mail atınca gelin alın diye mesaj geldi. Gitmedim daha acaba alıp yarın o doçente yine mi gitsem? Ondan da şöyle çekiniyorum: Normalde hasta bakmadığını ama eşim üniversite olduğu için bana bakacağını söyledi. Kendimi kötü hissediyorum bu yüzden Ücret karşılığı olsaydı daha rahat giderdim sanki...

Fadik hamilelikle ilgili belirtin var mı canım?

Canım geçmiş olsun. Doktorların hamilelikte verdiği pekçok ilaçta hamilelikte kullanılmaması tavsiye ediyor ama o kum bebeğine daha zarar verebilir bence. Bunu arkadaşların dediği gibi başkasına sor en azından şu doktor sitelerine yaz. Bak ben Crameren'in doktoru yılın doktoru seçilmiş, Ali Fuat Şengör'e mesaj gönderdim. Gerçi sorumun cevabını vermemiş ama burada bir doktora yönlendirmiş. Belki cevaplar. Doktorunu arasan keşke ama numarası da yoktur. Ya da yakın bir hastaneye, belki eczaneye danışsan. Diş için tuzlu suyla gargara yap diş etlerini. Karanfil çiğne derler ama ben korktum bitkilerden önce karanfil ve hamilelik diye bir araştır netten canım. Çok geçmiş olsun...

''Gebeliğin ve adet döneminin olmadığı bir dönemde rahim ağzı açıklığının 8 mm altında olması normal, 8 mm ve üstünde olması durumunda ise rahim ağzının yetmezliğinden bahsedilir. '' paylaştığım yazıda böyle diyor..

şimdi benim kafama birde erken membran rüptürü takıldı..anladığım kadarıyla rahim ağzı yetmezliği suların gelmesine ,suların herhangi bir nedenden ötürü (enfeksiyon vs) erken gelmesi de rahimin açılıp doğum eyleminin başlamasına neden oluyor..ikisi de birbirini tetikliyor.acaba benim suyum sızmaya başladığı için mi rahim açıldı yoksa rahim açılmaya başladığı için mi suyum geldi..çünkü acile gitmeden önceki iki gece idrarımı kaçırır gibi su geliyordu ve hastanede yapılan testte suyun gebelik kesesinden geldiği tespit edildi..yok yok ben bu hastaneye tekrar gideyimde dosyamı alıp adam akıllı birilerine sorayım,kafayı yicem yoksa..

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜ (EMR) (SULARIN ERKEN GELMESİ)
ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜ (EMR) (SULARIN ERKEN GELMESİ) (ZARLARIN ERKEN YIRTILMASI)

Halkarasında bebeğin suyu denilen amniyon sıvısı bebeğin dış travmalardan korunmasını, kolay hareket etmesini, solunum sisteminin gelişimini, sabit ısıda tutulmasını sağlar. Bu sıvının etrafındaki zarlar yani amniyotik membranlar vagina ve serviksten yukarıya geçebilecek mikroorganizmalardan bebeği korurlar.

Erken membran rüptürü (EMR); amniyon kesesinin doğum henüz başlamadan yırtılması ve suların gelmeye başlamasıdır. 37. gebelik haftasından önce amniyotik membran yırtılmış ile prematüre EMR (PPROM) denir. Tüm gebeliklerin yaklaşık %10'unda görülür.

Anne adayları aniden vaginadan boşalan bir sıvıdan bahsederler. Ancak bu sıvı boşalması her zaman çok belirgin olmayabilir ve aralıklı olarak az miktarda gelebilir.

Erken membran rüptürü erken doğumun en önde gelen nedenlerindendir.

Nedeni net olarak aydınlatılmış olmamakla beraber bazı enfeksiyon etkenleri (idrar yolarında yada vajinada) rol oynuyor olabilir. Annenin beslenme bozukluğu, düşük sosyoekonomik düzey, karına gelen direk travmalar, sigara, servikal yetmezlik, rahmin aşırı gerilmesi (çoğul gebelik yada polihidramnios), plasental anormallikler, amniosentez yapılması, rahim ağzına dikiş atılması (serklaj), rahime ait anomaliler gibi faktörler de EMR'nin muhtemel sebepleri arasındadır. Daha önceki gebeliklerde erken su gelme öyküsü olanlarda da risk artmıştır.

Anne adayları genelde zarların yırtıldığını aniden sıvı boşalması şeklinde fark ederler, bazı durumlarda zar rahimin üst kısımlarından yırtıldığında az miktarda idrar kaçırır tarzda hafif akıntılar olabilir. Bu tür şikayetler ile gelen gebelerde yapılan vajinal muayenede rahim ağzından sıvı kaçağının görülmesi ile tanı konur.

Getirdiği riskler:
En önemli risklerden birisi EMR'nin doğumu başlatıcı ekisi olmasıdır. Her zaman olmasa da çoğu hastada sular geldikten 24 saat sonra doğum sancıları başlar. Bu yüzden suların gelmesi erken doğuma sebep olabilr. Erken doğum da bebeğe ait solunum sıkıntısı gibi diğer sorunlara sebep olacaktır.
İkinci önemli riskse artık fetusun etrafında onu koruyan zarlar yırtıldığı için fetusun ve rahim içinin enfeksiyona karşı açık hale gelmesidir. Enfeksiyon çoğu zaman gelişmez, bunun için anne yakından izlenir ve önlemek için gerekli antibiyotikler verilir. EMR sonucu ortaya çıkan enfeksiyona koryoamnionit adı verilir. Bu enfeksiyon bir yandan uterusa ve buradan anne adayının kanına geçerek annede ciddi enfeksiyonlara, öte yandan direkt yayılmayla fetusa ve fetusun kanına geçerek fetusta ciddi enfeksiyonlara yolaçabilir. Herhangi bir enfeksiyon kesinleştiğinde gebelik sonlandırılır.
Çok ani ve bol su gelmesi durumunda kordon sarkması olabilir ve kordon sıkışabilir, bu durum çok acil bir durumdur ve bebeğim ölümüne bile sebep olabilir. Su gelmesi sonrası bebeğin eşinde (plasenta) erken ayrılma (dekolman plasenta) olabilir.
Su gelmesine bağlı bebeğin suyu azalacağı için buna bağlı riskler gelişebilir. Suyu az olan bebeğin yüzünde ve kol-bacaklarında bir takın anomaliler şekil bozuklukları gelişebilir, akciğer gelişmesi geri kalabilir.

Tanı:
EMR tanısını koymak için hastanın anlattığı su gelme öyküsü dışında vajinal muayenede rahim ağzından su gelmesinin görülmesi önemlidir. Bunun dışında rahim ağzında yada vajinada görülen sıvıdan yapılan ferning testi ve nitrazin testi gibi bazı testler bu sıvının bebeğe ait olup olmadığını anlamamızı sağlar. Vajinal sıvıda AFP yada fetal fibronektin bakılarak yapılan testler de bu ayrıma yardımcı olabilir. Ultrasonda bebeğin suyunun azalmış olarak izlenmesi de tanıyı destekler.

Tedavi:
34 haftadan küçük gebeliklerde bebeğin akciğer olgunlaşmasını hızlandıracak tedaviler uygulanır ve gebeliğin durumu müsaitse bebeğin olgunlaşması için bir süre beklenebilir fakat 34 haftanın üzerindeki gebeliklerde bebek akciğerleri olgunlaşmış olduğu için su gelmesinin getireceği riskler genellikle göze alınmaz ve doğum amaçlanır. 24 saat içinde sancılar başlamaz ise antibiyotik tedavisine başlanır ve doğumun başlatılması maksadı ile suni sancı verilir.
Tedavide en önemli unsur antibiyotik ile enfeksiyonun önlenmesidir.

canım bence seninde serklaja ihtiyacın var gibi gözüküyor,benim daha öncesinde hiç erken doğumum olmamasına rağmen histereskopi operasyonumdan ötürü neredeyse serklaja %100 ihtiyacım var gözüyle bakıyorum..ama korktuğum serklaja rağmen ya enfeksiyondan dolayı suyum erken gelirse ya da edamecrinin ikizlerinde olduğu gibi dikişe rağmen sancım olursa...tüm ihtimalleri araştırıp ,önlemi alıp,psikolojik anlamda da kendimi hazır hissedip yeni bir hamileliğe öyle başlamayı düşünüyorum,,Allah hepimizin yardımcısı olsun..

Evet canım yazın üzerine yazdım. Adet değildim ölçtüğünde. Benim merak ettiğim normal çıktı ölçüm. Ben şimdi bu ölçüme güvenip bende rahim ağzı yetmezliği yok bebeğimi muhtemelen başka nedenden doğurdum mu demeliyim? Başka nedenler üzerinde mi yoğunlaşmalıyım? Ya da hamileyken vardı yetmezlik, sonradan düzeldi mi demeliyim? Ya da hamileyken tekrar yetmezlik olabilir benim için diye mi düşünmeliyim. Bu ay hamileysem ben ne yapacağım?:44::44::44:

nacizane benim fikrim; o sonuca güvenmeyip hamile kaldığında 12 haftaya kadar düzenli ölçüm yaptırmalısın,açılma nasıl gidiyor diye,hatta bir kaç doktora yaptırmalısın bu ölçümü..diyelim serklaja gerek duyuldu ve yapıldı,buna da güvenmeyip sık sık idrar tahlili yapılmalı bence,çünkü idrar yollarındaki enfeksiyonda keseyi inceltip suyun erken gelmesine neden olabiliyormuş..bunun yanısıra en ufak kasılmayı dahi gözardı etmeyip kasılmayı önleyici ilaç kullanmalımıyız diye yine birkaç doktora sorulmalı.hatta bizim hissedemediğimiz kasılmalar oluyomu acaba diye arada nst ilede sorgulanmalı..ve daha bilmediğimiz ne tür detaylar var acaba..Allah acı tecrübelerle öğrenmemizi nasip etmesin inşallah diyorum..

Hamilelik (Gebelik) Belirtileri Nasıl Olur?

Asagida yer alan hamilelik (gebelik) belirtileri listemiz en cok gorulen durumdan aza dogru siralanmistir.

1-Mide bulantısı

2-Baş dönmesi

3-Tansiyon düşmesi

4-Alt karında şişkinlik ve hassaslık

5-Kasıklarda batma yada sancı, kramp

6-Kirpiklerin karışması

7-Bel ağrısı

8-Akıntı artması

9-Göğüslerde hassasiyet

10-Göğüslerde şişme

11-Göğüs uçlarının acıması

12-Göğüs uçlarının renginin koyulaşması

13-Sık idrara çıkma

14-Uyku hali

15-Halsizlik

16-Ağızda kuruluk

17-Ağızda metal tadı hissetmek

18-Dudakların fosur fosur olması

19-Göz bebeklerinin büyümesi

20-İdrar kokusunda değişme

21-Kokulara aşırı hassasiyet

22-Gazlı olmak

23-Mide yanması

24-Avuç içlerinde sıcaklık hissi

25-Bel kalınlaşması

26-Adet gecikmesi

27-Akşamları aşırı üşüme hatta titreme

28-Mide kazinmasi-cok acikma

(alıntı)
Fadik sende belirti var mı? Sevtun en yakın hamilelerden biri sensin? Var mıydı öncesinde belirtin?

valla sık sık hamilelik yaşayan biri olarak şunu söyleyebilirim bende mide bulantısı hariç neredeyse hepsi oluyodu,ama dudakların fosur fosur olması ne demek anlamadım :)

Evet Edamecrin ikisini de yaşadı. Serklajsız ilk bebeğini kaybetti. Serklajlı ikizlerini kaybetti. Serklajlı kızını 40. haftada doğurdu. Ben de o ihtimalden korkuyorum bu kadar ısrar edip de serklaj olur da yine bir şey olursa diye... Ama şu da var ki burada başarı öyküleri diğer ihtimalden daha yüksek. Yüzde 85 olumlu oluyor yazıyor nette. Am ben hayatımda genelde o olumsuz olan küçük dilimler içinde birçok defa yer aldım. Korkum ondan canım benim. Bence sen de o kadar aralam arayı 5-6 ay sonra her şeyin netleşince dene bence.

Canım bana da kirpiklerin karışması tuhaf geldi.

bende hep o olumsuz olan küçük dilimlerde yer aldım,benim hamileliklerim boyunca 8.hafta hep kabusum olmuştu,hatta çevremde herkes 8.haftayı geçirdin, ilk üç aylık düşük riskinin yüksek olduğu haftaları geride bıraktın,kalk gez kendini bu kadar dinleme ,pozitif ol diyolardı,bende internetten devamlı okuyodum ilerleyen aylarda meydana gelebilecek olumsuzlukları,eşim hatta kızardı okuyorum diye '' bütün felaketler seni mi bulacak,geçti riskli dönem'' derdi.ama felaket beni buldu işte

hayırlısı olsun canım biraz dinlen bakalım...
hem bu aşamada histereskopinide çekilir ve ona göre bir yol izlersiniz...

canım eğer maddi açıdan devam edebileceğini düşünüyorsan gidebilirsin....
çüğkü biliyorsun sgk falan hiç birşey geçmiyor ve baya tuzlu bir yer...

geçmiş olsun canım..
ilaç hakkında bilgim yok ama istersen bir dr a daha danış...
daha yeni altı haftan biti bu aşamada kalp atışı olmayabilir...
10 gün sonra duyarsınız inş...
ama illada alttan bakmasın diyorsan 8 haftanın bitimi git çünkü oz aman kesin duyulur...
aslında 10 gün sonrada duyulması lazım ama bazı ultrasonalrda geç duyulabiliyor...

evet canım alminanın dediği dr...

canım senin histereskopi ameliyat için olmamış bu yüzden o kadar etkilemez diye düşünüyorum...
ama serklajsız stres içinde yaşamandansa serklaj yapılmanı tavsiye ederim...
çünkü insanın o korkuyla yaşaması çok zor...

canım ben daha beklame aşamasına geçemedimki...
ovulasyon testleri yapıyordum ya bunlar hep silik çıkıyordu dedim herhalde son kullanma tarihi geçmişya bozuk galiba....
adetin 14 . günü biraz akıntıdan şüpelendim ama tam net değil...
neyse 16. güne kadar gün aşırı çalıştık...
dedim tamam herhalde bu kadar yeter ama 17. gün son bir kez yine ovulasyon testi yapayım...
2 çizgide koyu çıkmasınmı...
ama akıntım yok...
yani bir gariplik var ama neyse...
şimdi mecbur birgün daha çalışılacak...

yani ben daha belirti aşamasına gelemedim zaten pek belirtiden de anlamıyorum ben...

ah canım olmuş bitmiş bir şeyin nedenini bulmak o kadar zorki...
sen kıs azamnda hastaneden testleri almaya çalış belki işine yarayacak bir şey çıkar...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…