Premature Bebekler Rahim ağzı yetmezliği yüzünden erken doğum yapan var mı??

37 haftadan önce gerçekleşen doğumlar prematüre doğum olarak adlandırılır. Bu haftadan önce doğan bebeklere de prematüre bebek denir.
İlahi Sevtun, gerçekten çok güldüm... Salı günü de inşallah bebeğinin kalp atışlarını duyacaksın 7 haftadan sonra duyuluyor genelde... Güzel haberlerini bekliyoruz. Bazen insan evde ultrason olsa da her gün baksam diyor değil mi?...

Fadik vallahi ben bile heyecan yaptım senin için... İnşallah vardır arkadaşım. Şimdi senin aklından çıkmaz da. Ben sürekli lavoboya gidip bakıyordum. Merak ediyor insan tabii. Şimdi test yapsan belli olmaz mı ki...

inş hayırlısıyla canım...
canım aslında ben sabırlı insanımdır sabrederim o kadar aklımada takmam...
ama benim taktığım biliyorsun hamileliklerim hep sorunlu...
ve ilk zamanlar adetim geçer geçmez lekelenmeler sonra kanama başlıyor...
bu yüzden şimdi hayatıma hamileymişim gibi devam etmem lazım...
bir başkası şunu yapalım dediğinde yok ben yapamam belki hamileyimdir diyemiyorum...
ama kesin olsa ozman insan rahat oluyor...
mesala dün annemle kardeşimin hanımı alışverişe gidiyorlardı hadi beraber gidelim dediler evde bir engelimde yok ama gitmedim...
tabi annem şimdi benden daha iyi adet günlerimi sayıyordur hemen anladı...
yoksa başka zaman olsa evde ne yapcan hadi hava alırsın derdi...ama ısrar etmedi....
ya bu sadece misaldi annemden yana sıkıntım yok o beni anlar...
ama işte illa çıkıyor birşeyler...
canım adet geçmeden belki çıkmaz diye şimdi yapmak istemedim...
en azından adet zamanı gelsin...
adetim pazartesi ama belki yarın yaparım...
yoksa hiç kendime dikkat edemiyorum..
az önce merdivenlerde eltimle karşılaştım gel oturalım dedi...
evli kızı gelmiş...
büyük görümcemde orda kaç gündür yanına gitmedim...
gitmesem olmaz...
orda iş falan yapmam zaten de, ben evde uzanmayı planlıyordum...
hayırlısı artık...

hayırlısı olsun canım,umarım hayırlı zamanda ve güzel bir hamillik geçirirsin..
seni çok iyi anlayabiliyorum ,benimde senin gibi hamileliğimin erken dönemleri de sıkıntılı,kanama,düşük riski vs.şimdide ilerleyen haftalarda erken doğum riski çıktı,benim için 8.hafta kabus iken şimdi hamileliğimin tamamı tedirgin bir şekilde geçecek,gerçi ben son hamileliğimde nasılsa 8.haftayı geçirdim deyip rahat davranmadım,wc,banyo harici hiç kalkmadım,tedbirli davrandım ama sadece yatmakla da olmuyormuş..
üç senedir benimde böyle,adetten sonraki 15 günle kısıtlıydı hayatım,sonrasında ya hamileysem diyerek hayattan elimi eteğimi çektim resmen.bulunmak istediğim özel günler ve yerler oldu hiçbirine gidemedim hamileyken yattığım için..şimdi diyorum hepsi boşuna bebeğim benimle olsaydı gidemediğime hiç üzülmezdim ama olmadı..
ama evlat sevgisi öyle birşeyki ,hastanedeyken bu sondu,tekrar denemem diyodum,narkoz almadığım halde narkozlu gibiydim,herşey kesik kesik,net değil o iki güne ait..ama hastaneden eve geldiğim ilk gün yeni hamileliğimin planlarını yaparken buldum kendimi..düzgün bi doktor bulup enine boyuna durumumu paylaşmak ve hatta gerekirse serklajdan sonra doğuma kadar hastanede yatmak istiyorum durumumu riskli bulmasalar dahi,çarşamba günü herşey normaldi pazar günü 3,5 cm açılmam oldu..

yazdıkça yazasım geliyo,içim o kadar doluki,o kadar çok şeyden vazgeçtimki,hayatımın akışı değişti,çok güzel bi işim vardı,ama özel sektör bi yere kadar tolere edebilirler,sürekli hamileyim ve sürekli düşürüyorum,kendim utandım da istifa verdim en sonunda..Allah başka,daha ağır sınavlardan geçirmesin diyorum..

Nedenler & Risk Faktörleri
Tıp alanında son zamanlarda yaşanan başdöndürücü gelişmelere rağmen hala daha doğumun nasıl ve hangi etkenlerle başladığı tam olarak açıklanamamıştır. Normal doğumu başlatan etkenler vaktinden önce faaliyete geçerlerse doğal olarak bu erken doğum tehdidine neden olacaktır. Erken doğumun sebepleri arasında suçlanan bazı etkenler vardır. Bunların başında enfeksiyonlar gelir.

özellikle gebeliğin son dönemlerinde görülen idrar yolu enfeksiyonları ya da vajinal enfeksiyonlar salgıladıkları bazı maddeler ile doğum eylemini başlatabilirler. Yine bu tür enfeksiyonlar sonucu açığa çıkan bu maddeler amniyon zarının direncini düşürerek bu zarın vaktinden önce yırtılmasına yol açabilir. Zarların doğum eylemi başlamadan açılmasına Erken Membran Rüptürü adı verilir.

Zarların açılması erken doğumların önemli bir nedenidir. Erken doğum tehdidinde suçlanan bir diğer faktör de çoğul gebeliklerdir. Burada rahim fazla miktarda gerildiğinden sancılar erken başlıyor olabilir. Polihidramniyos vakalarında da benzer mekanizma ile doğum vaktinden önce gerçekleşebilir.

çift gözlü rahim gibi doğumsal rahim anomalileri geç düşüklerin ve erken doğumların bir başka nedenidir. Ancak bu tür bir şekil bozukluğu olan her kadın erken doğum yapacak diye bir kural yoktur. Bu hastalarda sadece risk artmıştır.

Uterus myomları rahim içerisindeki hacimi azaltarak erken doğum sancılarını başlatabilir.

Gebeliğin son dönemlerinde ortaya çıkan ve yüksek tansiyon, idrarda protein kaybı, genel ödem ile kendini belli eden preeklempsi vakalarında ve plasentanın erken ayrıldığı abrubtio durumlarında da erken doğum normalden daha fazla görülür. Annede gebelikte ortaya çıkan ya da gebelikten önce var olan kansızlık (anemi)de erken doğumların özellikle ülkemizde önemli bir nedenidir.Yine düşük sosyoekonomik düzeydeki hastalarda erken doğum daha fazla görülür.

önceden birden fazla geç düşük veya erken doğum öyküsünün bulunması da risk faktörleri arasında sayılır.

Erken doğuma yol açan nedenlerden en önlenebilir olanı sigara kullanımıdır. Erken doğum sigara kullanan anne adaylarını bekleyen önemli tehlikelerden birisidir.

Bazı hallerde ise doğum eylemi ve erken doğum kendiliğinden değil, doktor kararı ve müdahalesi ile gerçekleştirilir. Anne adayının hayatının tehlikede olduğu ve gebeliğin bu tehlikeyi arttırdığı durumlarda anne adayının hayatını kurtarmak amacı ile bir erken doğum söz konusu olabilir. Bu doğum sezaryen veya suni sancı verilerek normal doğum şeklinde olabilir.

Benzer şekilde bebeğin anne karnında durmasının içinde bulunduğu sıkıntıyı arttırabileceği ve bebeğin kaybedilme riskinin yüksek olduğu durumlarda da yine erken doğuma karar verilebilir.

Belirtileri
Doğumun olabilmesi için rahimde kasılma olması ve bu kasılmaların rahim ağzını açacak kadar şiddetli ve sürekli olması gerekir.Ancak her kasılma ağrı olarak hissedilmeyebilir. Genelde belde ve kasıklarda adet sancısına benzer ağrılar hissedilebilir. Kişi bunu karnında bir sertleşme olarak algılar.

Yine halk arasında Nişan adı verilen sümüğümsü bir tıkacın gelmesi ya da normalden fazla sulu bir akıntı olması erken doğum tehdidini düşündürür. İstirahat ile geçmeyen bu tür sancılar olduğunda vakit kaybetmeden hekim ile temasa geçmek son derece önemlidir.

Bebek aşağıya doğru bastırıyor gibi bir his genelde erken doğum tehdidi altındaki pek çok kadında görülür.

Erken doğum belirtileri varlığında ne yapılmalıdır

• Belirtiler başladığında ne yaptığınızı hatırlamaya çalışın.

• Yaptığınız işi bırakın.

• Bir saat sol yanınıza dönerek yatın.

• 2-3 bardak sıvı için 1 saat içinde belirtilerde gerileme olmaz ise doktorunuza haber verin.

Tanı
Tanı vajinal muayenede rahim açıklığının saptanması, suların geldiğinin tespit edilmesi ve NST'de rahim kasılmalarının görülmesi ile konur. Erken doğumdan şüphelenildiğinde ilk yapılacak iş vajinal muayene ile rahim ağzında bir açıklık olup olmadığının saptanmasıdır. Aynı esnada zarların yırtılıp yırtılmadığıda kontrol edilmeli eğer emin olunamıyor ise turnusol kağıdı koyarak takip edilmelidir.

Daha sonra ultrasonografi ile bebeğin durumu değerlendirilir.

Eğer rahim açıklığı 4 santim ya da daha fazla ise erken doğumu 24-48 saatten daha fazla geciktirmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır.

Tedavi
Tanı konduktan sonra tedavi tıbbi olarak yapılır. çok şiddetli durumlarda hastaneye yatırılarak damardan verilen ilaçlar yardımı ile kasılmalar durdurulmaya çalışılır. Bu sağlandığı taktirde daha sonra ağızdan alınan ya da fitil şeklinde kullanılan ilaçlar ile idame sağlanmaya çalışılır. Bu tedaviye tokoliz adı verilir. Kasılmalar çok şiddetli değilse ve açıklık 4 santimetreden daha az ise ağızdan kullanılan ilaçlar denenebilir.

Gebeliğin devam etmesinin anne ya da bebeğin hayatını tehlikeye atacağının düşünüldüğü durumlarda tokoliz uygulanmaz.

Bazı doktorlara göre 34 haftadan sonra tokoliz uygulanması gereksizdir.

Bu arada eğer saptanabiliyorsa doğum eylemini başlatan sebepler usulunce tedavi edilir.

Tokoliz masum bir tedavi değildir. Anne adayı açısından ciddi yan etkileri olabilir. Kullanılan her grup ilaç farklı yan etkilere sahiptir bu nedenle erken doğum tehdidi tanısının dikkatli konulması, eğer bebek gelişimini büyük ölçüde tamamlamış ise 37 haftadan küçük de olsa eylemin normal seyrine bırakılması önerilebilir.

Avrupa Birliği'nin finansal desteğiyle gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, şeker yerine kullanılan tatlandırıcı ve asitli içecekler tüketen hamile kadınların erken doğum yapma riski daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Evet, sonucu henüz bilmemek ve olabilir ihtimali ile dikkatli yaşamak gerçekten zor. Aynen ben de öyle davranmıştım. Benim de 7ve 8. haftalar hep tedirgin geçer. Çünkü 7 gibi hemen lekelenmem başlar. 3 hamileliğimde de böyle oldu. Anca progestan hapı+ iğnesi kullandım. Dikkatli olmanda fayda var tabii...Gittiğin yerlerde de dikkatli olman iyi...

tesekkur ederım...süreklı yatıyorum sadece lavobo ihtiyacında ıkalkıyorum...

Serklajdan sonra enfeksiyon filan oluştu mu? Hangi ilaçları kullandın? Banyoyu nasıl yapıyorsun? Buradaki arkadaşlar ılık kısa sürede ve ayakta banyo yapıyorlardı. Kabızlık olmaması için neler yapıyorsun?

Gamze nasılsın? Haftaya yazılılar başlıyor ben de bir taraftan yazılı hazırlıyorum. Sen neler yapıyorsun? Bir daha lekelenmen olmadı değil mi canım?

Jorjet arkadaşım geçmişi okuyorsun hala sanırım. Nerelerdesin? Çok şey öğreniyor insan değil mi? Doktor size ne kadar sonra tekrar çocuk deneyebilirsiniz dedi. Bana 3 ay sonra demişti ama biz psikolojik olarak hazır olamadık. 9 ay geçti aradan. Sen tam teşhisin konulmasını mı bekliyorsun?

Gamze nasılsın? Haftaya yazılılar başlıyor ben de bir taraftan yazılı hazırlıyorum. Sen neler yapıyorsun? Bir daha lekelenmen olmadı değil mi canım?

iyiyim tatlım yok gelmedi allaha şükür leke gelmiyor...şuan akıntım var az sarı o benim kafamı karıştırıyor dr enfeksiyon diye bana fitil vermişti kanamam başlayınca BIRKMIŞTIM ŞİMDİ TEKRAR KULLANMAYA KORKUYORUM her halde progestan iacı yapıyor belkide enfeksiyon ....2 li testimiz vardı dr yapmak istemedi aldıracakmısınız sorunlu olsa dedi bizde hayır dedik tabiki... bide dedi kafanızı bunlar YORMAYIN DEDİ bide bazen risk fazla cıkıyormuş ama bebek sağlıklı oluyormuş yapmadı .. sen ne öğretmenisin hangi okulda calışıyorsun?? bizim keretalar senin okulda olmasın

Canım iyi olmana sevindim. Enfeksiyon için tahlil yaptırsaydın. Enfeksiyonlar bizim durumumuzda daha da önemli. Olmazsa Sağlık Ocağında yaptır istersen. Benim branşım edebiyat. Anadolu lisesindeyim canım. Merkezdeyim Allahtan. Bir de her gittiğinde enfeksiyon için tahlil yaptır. Birazdan dışarı çıkacağız. Soruları bir hazırlasam...

geçmişi okuyorum evet,260 lardayım henüz,çok şey öğrenmenin yanısıra okuduklarım ümitsizlikle umutlanma arası götürüp getiriyo beni..
benim şuanda düzenli bir doktorum yok,son gebeliğimi takip eden doktor dosyamı dahi vermek istemeyip,neyin peşindesiniz siz diyerek eşimin üzerine yürümüştü,bahsetmiştim hatırlarsan..
zaten doğumu da o yapmamıştı,devlet hastanesinde olmuştu,ordaki doktorlar hsg istemişlerdi yeniden,şimdi yeniden adet olmayı bekliyorum film için..filmin sonucuna göre ameliyatımı yapan doktora gidicem yeniden,bakalım o ne dicek..telefonda görüştüm ,eskiden mevcut olan rahimdeki şekil bozukluğuna hiç ihtimal vermiyo,geçmişteki operasyonların ve düşüklerin rahim ağzı yetmezliğine neden olabileceğini sorduğumda ona da ihtimal vermedi.bi çok nedenden olabilir enfeksiyon,vajinal bakteri,kandaki bakterinin plesentadan bebeğe geçmiş olabileceği vs vs dedi.şuan benim durumum askıda ve net değil..en az altı ay beklenmesi gerektiğini biliyorum ama ben 1 yıldan önce düşünemem heralde..

Evet durumunu biliyorum canım. Geçmişte çok ilginç öyküler göreceksin. Çoğunluğu umut dolu öyküler olacak... Bazı arkadaşların durumu seni daha da üzecek belki de... Ama dediğim gibi umut öyküleri çok daha fazla. Şu da bir gerçek ki birçoğumuzun teşhisi tam net olamıyor. Doğum eylemi tamamlandıktan sonra birçok ihtimal üzerinde duruluyor genelde. Çok yönlü tedavi şekli doğru olanıdır belki de... Genelde burada progestan tedavisi+ kan pıhtılaşması için iğne ya da hap+ serklaj+ kasılma önleyici ilaçlar+ enfeksiyon ihtimaline karşı ilaçlar ... Bir çoğu aynı kişide değişik süreçlerde uygulanıyor canım. Bir de risk çok fazlaysa bebek için ileri haftalarda clestoneydi sanırım ciğer geliştirici iğne vuruluyor...

umarım bizlerde umut verenler arasında bu sayfalarda geçmişe karışırız :)
benim hamile kaldığımı öğrendiğim anda yatak istirahatim,kan sulandırıcı iğne,kalçadan proginex başlanıyordu zaten,geriye serklaj,kasılmaları önleyici tokoliz tedavisi kalıyor,he birde idrar tahlili hiç istemedi doktorum,ona da bakılıp olası bi enfeksiyon halinde antibiyotik kalıyo geriye :)
bak yine bi umutlanma hali başladı bende :) aslında ne çok şey ihmal edilmiş takibimde,bunlar da yapılırsa belki bu iş olacak (tabii Allahın izniyle)

Canım acaba doktorlar hamilelerde idrar yolu enfeksiyonu takibi hastanın şikayeti olmadıkça yapıyor mu bilmiyorum. Ben de de yapılmamıştı hamileliklerimde. Bundan sonra bunun takibini yaptıracağız inşallah. Bir de tabi bu bir öneri ben şahsını tanımıyorum ama Yarenlerin doktoru Cemil Akgün'ü araştır istersen. Sanki anlatılanlardan bana doktorluğu kadar insani yönü de iyi bir doktor geldi. Tabi bir öneri Yaren yazarsadaha iyi bilgi verebilir sana. Bundan sonra kendi kendimizin de doktoru olacağız aynı zamanda canım...

MERABA ARKADAŞLAR NASILSINIZ.beni merrak etmişsiniz teş.ederim.bugün 1 ayı geçti hastaneye yatalı.bebek ve bende ödem oluşmuş prepar serum yapar dedi doktır.bebeğin kalbi yrulmasındiye dozu her indirmeye çalıştığında doğum eylemi başlıyor.o yüzden kritik günler yaşıyoruz.rahim ağzım kısalıyor dozu arttırmak zorunda kalıyor doktor.ama damarlarım beni çok zoruyıor.damarlarım zaten inceydi.bide 24 saat serum olunca damarlarım patlıyor.çok canım yanıyor.2 hafta sonra 34 haftalık olucak doktor alıcak.hayırlısı olsun enim ve bebeğim için.

herkesi çok selam öpüyorum

canım,bende geçmişi okurken acaba bende mi Cemil Akgüne gitsem dedim,ama ben anadolu yakasındayım ,gebelik süresince olmasa da teşhis,tanı ve durumum hakkında konuşmak için gideyim diyorum..bir arkadaşıma bu siteden bahsettim ve doktorun adını söyledim,onunda bir arkadaşı cemil beye gidiyormuş,çok titiz ve pimpirikli bir kızdır, o gidiyosa kesin çok iyi bi doktordur dedi..bakalım bi dolaşacağım sırayla

Allah yardımcın olsun..inşallah zamanında ,sağlıcakla gelsin bebeğin..

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…