Risk almalı mı?

benim kaynımda ek geliri var diye traktör aldı. 1 yıldan az bir süre aylık 1500 gibi sanırım ek getirisi oluyordu. bir andan masrafları çıktı aldığını verdi oraya. ufak borçlarını kapattı traktörün. sonra traktörü işten çıkarttılar. daha da yatıyor evin önünde.
bildiğiniz sürekliliği olacak işlere girişin derim ben.

Hayat ne tuhaf...
Önceki dönemlerde, ev fiyatları artıyor para mı biriktirelim,kredi mi ödeyelim diye konu açıyordum. Başka bir zaman, para biriktiremiyorum çok gereksiz harcama yapıyorum,bir yere ödeme yapmamız lazım diye dert yanıp sonra yine bir çözüme varamıyordum...

Evet bizim bir yerlere ödeme yapmamız lazım,bu hala aklımızda ama hiç koca vinç alıp onun borcunu ödeyeceğimiz aklıma gelmemişti, hatta biri söylese afedersiniz bir tarafımla gülerdim yani. Şaka gibi dimi, bildiğiniz vinç almaktan bahsediyorum:KK48: Eşim inşaat işinde, bir mühendislik firmasında çalışıyor,şantiyelerdeki personellerin evraklarıyla ilgileniyor. Vinç kiraladıkları adam eşime büyük vinç almak istediğini söyleyip ortaklık teklif etmiş.Kendisine ait ufak vinci verip 170 bin tl lik büyük vinç alacak.

Toparlamam gerekirse, ben çalışıyorum,eşim de çalışıyor. Ek olarak bir vincimiz ve onun borcu olacak. Bize düşecek ödeme kısmı 85 bin. 2 yılda aylık 3buçuk-4 bin civarı ödeyeceğiz. Vincin aylık getirisi bu borcu karşılıyormuş,hatta adamın söylediğine göre çoğu zaman üstüne çıkıyormuş.Eşim "daha bir kaç ay önce bize fatura kesti 20 bin lira ödedik adama" dedi. "Patronuna danışsan,sonuçta senden daha eski tanıyorlar" dedim. Geçen gün sormuş,onlar da "bu işte para var bence ortak ol" demişler.Ama benim kafamda acabalar var,sonuçta babana bile güvenme derler.Bir de hadi belgelerle faturalarla iş yapıyoruz adam güvenilir diyelim,her ay iş yapabilecek mi,garantisi yok ki. Bu işleri yapan tanıdıklarınız var mı? Bizi neler bekliyor?

sana en güzel cevabı ben veririm..
benim eşim subaydı-üsteğmen. meslekten ayrılacak, aslında malulen emekli olacak. şu an işlemleri devam ediyor ve maaşı da işlemler bitene kadar yatıyor..
geçen sene mayıs ayında eşimin bir arkadaşı bir işe girdi. nakite ihtiyaçları oldu o sırada kardeşim arabasını satıyordu. yaz sonuna kadar almayacaktı. biz ondan o parayı alıp bu işe girdik. ilk işte beklediğimiz getiriyi alamadık. ama yılmadık. annemden, anneannemden, eşimin amcasından yine borçlar aldık ve devam ettik. çünkü geleceğine güveniyorduk.
bu sırada bireysel ve konut kredilerimiz de var ve ödemelere de devam ediyoruz yani düşün borç konusunda nirvanayız ve şu an 1 yaşında da oğlum var ve babyswim dersleri de alıyor yani harcamalarımız ve ödemelerimiz de çok.
öyle böyle sıkıntı para çevirme derken şu an 8 ay oldu işe gireli ve çalıştıkları dükkanı ve makineleri devir aldılar. borçları da bu yaza bitirmeyi planlıyorlar. düzenli olarak gelirleri geliyor ve bunu artırmak için uğraşıyorlar..
demem o ki arkadaşım yaşımız genç ve çocuklar da çok büyük değilken, karı koca çalışıyor ve gelirleri de geliyorsa bu tür risklere girilir.. çünkü riske girmeden iki tane maaşla afedersin de eşeğin kuyruğu miseli ne uzanıyor ne kısalınıyor..
ha diceksin ki batabiliriz.. evet batabilirsiniz.. ama denemezsen bilemezsin.. belki çok daha fazla kazanacaksın.. ki bence girmeyi düşündüğü iş risk almaya değer iş.. araştırıp siz de bu bulgulara varıyorsanız hiç düşünmeyin derim..
bi de tutmazsa kocanın başını yeme derim.. adam sonuçta evi için daha iyi kazanç daha iyi yaşam için deniyor sen eşi olarak yanında ol.. ben öyle yaptım beraberce kazandık..

Bu arada eşimin girdiği iş de tekstil işi.. yani iş olmadığı ay cepten yediğimiz de oluyor.. ama borcu bittikten sonra hepsi cebimize kalcak öyle de düşünmek lazım..

Hayat ne tuhaf...
Önceki dönemlerde, ev fiyatları artıyor para mı biriktirelim,kredi mi ödeyelim diye konu açıyordum. Başka bir zaman, para biriktiremiyorum çok gereksiz harcama yapıyorum,bir yere ödeme yapmamız lazım diye dert yanıp sonra yine bir çözüme varamıyordum...

Evet bizim bir yerlere ödeme yapmamız lazım,bu hala aklımızda ama hiç koca vinç alıp onun borcunu ödeyeceğimiz aklıma gelmemişti, hatta biri söylese afedersiniz bir tarafımla gülerdim yani. Şaka gibi dimi, bildiğiniz vinç almaktan bahsediyorum:KK48: Eşim inşaat işinde, bir mühendislik firmasında çalışıyor,şantiyelerdeki personellerin evraklarıyla ilgileniyor. Vinç kiraladıkları adam eşime büyük vinç almak istediğini söyleyip ortaklık teklif etmiş.Kendisine ait ufak vinci verip 170 bin tl lik büyük vinç alacak.

Toparlamam gerekirse, ben çalışıyorum,eşim de çalışıyor. Ek olarak bir vincimiz ve onun borcu olacak. Bize düşecek ödeme kısmı 85 bin. 2 yılda aylık 3buçuk-4 bin civarı ödeyeceğiz. Vincin aylık getirisi bu borcu karşılıyormuş,hatta adamın söylediğine göre çoğu zaman üstüne çıkıyormuş.Eşim "daha bir kaç ay önce bize fatura kesti 20 bin lira ödedik adama" dedi. "Patronuna danışsan,sonuçta senden daha eski tanıyorlar" dedim. Geçen gün sormuş,onlar da "bu işte para var bence ortak ol" demişler.Ama benim kafamda acabalar var,sonuçta babana bile güvenme derler.Bir de hadi belgelerle faturalarla iş yapıyoruz adam güvenilir diyelim,her ay iş yapabilecek mi,garantisi yok ki. Bu işleri yapan tanıdıklarınız var mı? Bizi neler bekliyor?
Aylık ödemeyi maaşınızla yapabilecekseniz girin o işe derim. İş yapamadınız,piyasada sıcak para olmadı,alacağınız ötelendi vb durumlarda ödeyebilecek misiniz?
Bu önemli bir ayrıntı. Sonuçta hiç iş çıkmayabilir ama siz o krediyi ödemek durumundasınız.

O detaylar da var evet :) Adam vinç operatörü olduğu için maaşını eksiltip kalan parayı bölüşecekler.Vinç bakım giderleri,iş makinası parklarının kirası falan hiç bilmiyorum ki, bugün buluşup konuşacaklardı. Bu kısımları da hatırlatayım eşim sorsun.Sağol canım :)

Rica ederim.Aklıma gelen detayları yazdım.

Ayy vinç mi hiçte uğraşamam onun borcuna fln ev en güzel yatırım aracı bence

Her ay kirası geliyo senin oluyo tapusu 3. Kişiye asla güvenmem bide..

Hayat ne tuhaf...

Ceyzz sana yorum yapmaya korkuyorum yanlışlikla kiblemıstim seni tekrar özür diliyorumm :))

Yorumları okumadım ama bu arkadaş GÜVENILIR biri ise vinci alın derim çunku bnlarda gercekten iyi kazanıliyo diye biliyorum hatta o vinc kendi kendini öder diyebilirim.

Bildıgm tanıdiklarım var onlarda ilk önce mebla büyuk olunca ortak olmuslardı sonra işi epey büyüttüler

Bence durduk yere bu borca girmeye değmez
Eviniz yoksa ev alın, araba alın, yatırımlarınızı böyle yapın
Azıcık aşım ağrısız başım demişler

Bence durduk yere bu borca girmeye değmez
Eviniz yoksa ev alın, araba alın, yatırımlarınızı böyle yapın
Azıcık aşım ağrısız başım demişler
Evle araba varsa peki? Oturduğumuz semti değiştirmek istediğimiz için ev almak istiordum ama 85 bine ev alınmaz, en az 190 bin lazım.Arabayı satsak 165 bin kredi çekmemiz lazım. E kredi çıktı diyelim, alacağımız paraya yakın faiz binecek üstüne,faiz oranları ebesinin nikahında halay başı çekiyor çok afedersin :) Böyle böyle seneler geçti,para da birikmiyor. Kozmetiğe,gezmeye bilmem neye harcaya harcaya kenara para koymaıyoruz gelen gidiyor. Demem o ki, çok büyük ihtimalle bu riski alacağız sanırım.Artık hayırlısı.

Kızlar şöyle bir güncelleme yapayım;

Adam normalde vinç operatörü.Bir firmada belli bir maaş alarak çalışıyormuş eskiden, 2 yıl önce 5 bini varmış ve kredi çekip ufak vinç almış.Bu 2 yılda kazandığıyla hem vincin kredisini ödemiş hem de araba almış. Eşimle geçen hafta sohbet ederken satıp büyük alacağını,bir kısmını yine borçla alacağını filan söylemiş.Eşim kendisi şakayla karışık gel ortak olalım demiş,o da "ortak olmak isteyen çok kişi var ama ben o işlere hiç girmek istemiyorum,aracı ben süreceğim için farklı muamelelere maruz kalıyorum,afedersin patronluk taslayabiliyorlar.Ama teklifinde ciddiysen ben senle varım"demiş. Hatta "şimdiye kadar evlatlarımın boğazına haram lokma girmesine izin vermedim.Biz bu araca şoför tutsak,bir yere işe göndersek adam gidip başka işler de yapıp parayı cebine atabilir.Ben bunu asla yapamam"demiş. Sonra bizden ses çıkmayınca tek başına araç bulmuş,satınalma aşamasına gelmiş. Eşim dün başka birinden duymuş,adamı aramış "hani benden haber bekliyordun" diye,adam da "senden ses çıkmayınca vazgeçtin sandım" demiş.

Durum böyle kızlar. Ben 85 bine ev alamam ama vincin getirisiyle ev alabilirim bir arkadaşın da söylediği gibi.

Vincin kira getirmeyecek bir ayi falan olmaz sanmiyorum.
Zaten iki kisi kiralasa sizin aylik borc iki kere odenir yani.
Ayaginiza boyle firsat gecmis sakin kacirmayin.

Baktiniz vinc para getirmiyor, ki bu neredeyse imkansiz.
Vinci satar yine altindan kalkarsiniz

Ben de inşaat sektöründe çalıştım.
Patronumun iş makineleri vardı.
Aylık 8-10000 lira getirdiği oluyordu.
İlk duyduğumda ne kadar saçma demiştim.
Sonra patron dedi ki bak saati şu kadara geliyor bize diye göstermişti.
Saati düşünün yani.
Kendim alırım hem inşaatlarımda kullanırım kullanmadığım zamanda kiralarım demişti.
Mühendisti bunu söyleyen düşünün yani.
Ama ortaklık konusuna ben olsam girmezdim.

Ben de inşaat sektöründe çalıştım.
Patronumun iş makineleri vardı.
Aylık 8-10000 lira getirdiği oluyordu.
İlk duyduğumda ne kadar saçma demiştim.
Sonra patron dedi ki bak saati şu kadara geliyor bize diye göstermişti.
Saati düşünün yani.
Kendim alırım hem inşaatlarımda kullanırım kullanmadığım zamanda kiralarım demişti.
Mühendisti bunu söyleyen düşünün yani.
Ama ortaklık konusuna ben olsam girmezdim.
Peki vinç operatörlüğünü kim yapıyordu? Yanında biri mi çalışıyordu? Ortak olmadan eşim yapamaz,sürücü bulmak lazım kiralayacak firmaları kovalamak lazım.

Peki vinç operatörlüğünü kim yapıyordu? Yanında biri mi çalışıyordu? Ortak olmadan eşim yapamaz,sürücü bulmak lazım kiralayacak firmaları kovalamak lazım.

Bizim kendi işçilerimiz vardı.
Formenlerimiz, vinç operatörlerimiz, ustalarımız hep şirketindi.
Biz ortak değildik yani.
Sizinki çok riskli.....

Bizim kendi işçilerimiz vardı.
Formenlerimiz, vinç operatörlerimiz, ustalarımız hep şirketindi.
Biz ortak değildik yani.
Sizinki çok riskli.....
Sizi biraz tutmuş gibi olacağım ama :KK43: Riskler nedir mesela?
Bizim aklımıza gelenler;
*Vinç kiralanmaması durumunda ucu ucuna borç ödeyeceğiz ama kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez diye düşündük.
*2 yıl sonra borç biteceği için eksiye inme durumu ortadan kalkacak.Hep artıya geçen taraf olacağız.
*Anlaşmazlık oldu,iş yapamadı vb.olursa satıp yine paramızı alırız.
*2 yıl boyunca hiç iş yapmama riskinin nerdeyse sıfır olduğunu söylüyor adam.Böyle birşey olursa yine üstteki madde geçerli
*Adam üç kağıt yaptı. 20bine iş yaptı 10 bine yaptığını söyledi diyelim ya da 5bine yaptığını söyledi.(Gerçi fatura kesecekler hep) Yine biz kardayız,o adamın öbür dünyaya verdiği değerle,kendi evine soktuğu haramla ilgili.

Bunlar dışında sence başka risk var mı? Aklıma gelen kötü olasılıklar ve çözümleri bunlar,yani daha kötü ne olabilir aklıma gelmiyor.Ama olumlu yönlerini sıralarsak çok fazla.Araba kendi borcunu ödeyip bize kazandırabilir, adam bu şekilde işinin sahibi olmuş.Şimdi de büyütmek istiyor.

SAATLİĞİNİ 150-200 tl kiralıyoruz şu an hatta 250-300 olduğuda oluyor bunun boyutları uzunluları var bence yatırımın kötüsü olmaz güzel düşünmüşsünüz ortak olacağınız adam temiz biriyse evet derim
ha birde şu var ortaklık iyi bir şey olsaydı bir avratı iki kişi alır derler ama şu zamanda ortak olmayınca borç olmayınca bir şey olmuyor

Sizi biraz tutmuş gibi olacağım ama :KK43: Riskler nedir mesela?
Bizim aklımıza gelenler;
*Vinç kiralanmaması durumunda ucu ucuna borç ödeyeceğiz ama kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez diye düşündük.
*2 yıl sonra borç biteceği için eksiye inme durumu ortadan kalkacak.Hep artıya geçen taraf olacağız.
*Anlaşmazlık oldu,iş yapamadı vb.olursa satıp yine paramızı alırız.
*2 yıl boyunca hiç iş yapmama riskinin nerdeyse sıfır olduğunu söylüyor adam.Böyle birşey olursa yine üstteki madde geçerli
*Adam üç kağıt yaptı. 20bine iş yaptı 10 bine yaptığını söyledi diyelim ya da 5bine yaptığını söyledi.(Gerçi fatura kesecekler hep) Yine biz kardayız,o adamın öbür dünyaya verdiği değerle,kendi evine soktuğu haramla ilgili.

Bunlar dışında sence başka risk var mı? Aklıma gelen kötü olasılıklar ve çözümleri bunlar,yani daha kötü ne olabilir aklıma gelmiyor.Ama olumlu yönlerini sıralarsak çok fazla.Araba kendi borcunu ödeyip bize kazandırabilir, adam bu şekilde işinin sahibi olmuş.Şimdi de büyütmek istiyor.

İş yapamama durumu olmaz diye düşünüyorum.
İnşaat sektörü filan baya revaçta su sıralar.
Ben ortaklık açısından dedim.
Kardeşlerin bile anlaşamadığı konular oluyor söz konusu para olunca.
İş makinesi öyle araba gibi kolay alınıp satılan bir şey değil sonuçta.
Kusura bakmayın iş yerindeyim geç cevap yazdım ama yoğundu biraz.
Ama ortaklık riskli benim gözümde.

Back
X