Sabırla Bebeğini Bekleyenler

ayyyyy yerim ben onuuu kıyamam minicik daha çoook işi var çoook yorulcak iyiyim çok şükür bir terslik yok. keyfim yerinde de sıcaklar bitirdi beni. göbeğim çok kaşınıyo offfff kaşımakta yasak dediler çatlatıyomuş diye. ne şekillere giriyorum inanamazsın

GEBELİK NE ZAMAN VE NASIL OLUŞUR?
Adetleri düzenli olan bir kadın yumurtlama gününü tahmin edebilir.Beklediği adet gününden 14 gün öncesi, belki birkaç gün sapma ile, yumurtlama günüdür.Gebelik olasılığının en yüksek olduğu ilişki zamanı yumurtlamadan önceki birkaç gündür.Yumurtlama olduktan sonra girilen ilişkide gebelik olasılığı sıfıra yakındır.

Yumurtlamanın evde yapılan bazı testlerle saptanması mümkündür.Ancak bu durum çiftlerde baskı yaratmaktadır ve pahalıdır.Yumurtlamanın beklendiği dönemde haftada 2 kere ilişkiye girilmesi yeterlidir ve bu testler kadar etkilidir.

İlişkiden sonra rahim ağzından rahim içine geçen spermlerin döllenmenin gerçekleştiği fallop tüplerine doğru olan yolculuklarında rahim kasılmalarının da(uterine kontraksiyon) etkisi vardır.Bu zorlu yolculuk sonrasında, vajina içine boşaltılan 200-300 milyon spermden ancak birkaç yüz tanesi(nadiren 1000’e ulaşabilir) fallop tüplerine ulaşır.Bir spermin yumurtaya kadar yüzdüğü mesafe 10-15 cm kadardır.Orantı kurulursa bir insanın 200 km yüzmesine eşittir.Hızlı bir sperm bu mesafeyi 5 dakikada alabilir.

Tüplere ulaşan spermler olgunlaşma sürecini henüz tamamlamamış durumdadırlar.Yumurtaya tutunup içine girebilmek için gerekli bazı değişimler(akrozomal reaksiyon) ve daha hızlı hareket yeteneği son olarak tüplerde tamamlanır.

Yumurtlama gerçekleştikten sonra yumurta genellikle yumurtalık üzerinde tutunmakla birlikte karın boşluğuna da fırlatılabilir.Tüplerin fimbria adı verilen süpürgemsi uçları adeta süpürür gibi hareketler yaparak yumurtayı alır.Rahim arkasındaki cul-de-sac adı verilen karın boşluğunun en dip noktasına vajinal ultrason yardımı ile bırakılan yumurtaların bile tüpler tarafından alınabildiği gösterilmiştir.Bir yumurtanın ters taraftaki tüp tarafından alınması da mümkündür.Tek yumurtası ve ters tarafta tek tüpü olan kadınlar kendiliğinden gebe kalabilirler.Bu örneklerden de anlaşılacağı gibi tüpler basit bir kanal değil son derece işlevsel organlardır.İç yüzeylerini kaplayan özel hücrelerin salgı işlevi ve titreşen tüycükleri(cilia) vardır..Tıpkı endometrium gibi adet döneminin gününe göre içeriği değişen salgı yumurta ve embriyonun beslenmesinde,titrek tüyler ise taşınmasında esas rolü oynarlar.Yumurtanın taşınmasındaki diğer etken tüplerin peristaltik(solucan gibi dalgalanma) hareketleridir.

Döllenme genellikle tüpün ortasındaki ampulla adı verilen geniş kısımda olur.Yumurtanın atıldıktan sonra döllenebileceği sürenin, kesin olarak bilinmemekle birlikte, 12-24 saat olduğu tahmin edilmektedir.Spermin dölleyebilme yeteneğini koruduğu süre ise 48-72 saattir.Buna rağmen yumurtlamadan 6 gün önce veya 3 gün sonra, bir defa gerçekleşen ilişki ile gebelik olduğu görülmüştür.Bu uç örnekleri bir tarafa bırakacak olursak, gebeliklerin büyük kısmı yumurtlamadan önceki 3 gün içinde girilen ilişkilerle olur.

Yumurta çevresinde zona pellucida adı verilen bir tabaka vardır.Bu tabakaya bir sperm girdiğinde zona reaksiyonu denilen olay gerçekleşir.Bundan sonra zonayı bir başka sperm delemez.Zona adeta bir bariyer haline gelmiştir.Hem sperm hem yumurta normal insandakinin yarısı kadar yani 23 kromozom taşır.Sperm yumurta içine girdikten sonra kromozomlar birleşir ve kromozom sayısı 46 olur.

Spermlerin yarısı erkek(Y) yarısı kız(X) cinsiyet kromozomu taşır.Yumurtaya giren sperm X kromozomu taşıyorsa kız,Y taşıyorsa erkek bebek doğar.

Döllenen yumurta rahime doğru yolculuğuna devam eder.Tüpden geçişi ortalama 3 gün sürer.Bu arada bölünmeye başlar.Rahime ulaştığında 8 hücrelidir.Bölünmeye devam ederek kısa sürede 30-200 hücreli blastosist haline gelir.Rahim içine girdikten 1-3 gün sonra etrafını saran zona pellucidadan kurtulup(hatching) endometriuma tutunur.Tüp bebekde kullanılan ve halk arasında yuvalama olarak adlandırılan yöntem, bu olayı kolaylaştırmak için zarda küçük bir delik açılmasıdır(assisted hatching).

Yumurtlamadan 8-10 gün sonra, kandan yapılan hassas beta HCG testleri ile gebeliği saptamak mümkündür.En erken 6., en geç ise 12. günde tespit edildiği olmuştur.Sağlıklı bir gebelikte beta HCG düzeyleri her 2 günde bir %60-100 civarında yükseliş gösterir,ancak istisnalar da olabilir.

Tıpta gebelik yaşı hafta olarak ifade edilir ve yumurtlama ya da döllenme tarihinden itibaren değil son adetin ilk gününden itibaren sayılır..Bundaki amaç sadece kolay anlaşabilmektir.Bir kadın yumurtladığı tarihi bilemez ama son adetinin ne zaman başladığını hatırlayabilir.Vajinal ultrasonla gebeliğin 4,5 haftasında (yani adet geçtikten 3-4 gün sonra) gebelik kesesi,6. haftasında kalp atışları görülebilir.

selam canlarım benimmmmm
ablam ingilizce kursuna gidiyo. yeğenimde akşamüstü bana geliyo. yine bende çizgi film izliyoruz beraber. siz neler yapıyosunuz merak ettim bi bakayım dedim de it bit pire kalmışım ben burda bi başımayım

saram bebem benim karizmayı kurtardın yoksa halim yamandı saram balım oralar akşamları soğuk oluyomuş dikkat et kendine bide soğuk alma oralarda Rabbim sağ salamet evine yuvana kavuştursun kuşum oh tatildesin farzet eğlenmene bak canımın içi bacım benim
edam canım dualarına kocaman amin diyorum yawyum benim tatlım bulantıların varmış olsun geçici bi dönem bu inş. yiğenim sağ salamet gelince bunları hatırlamıcan bile

nehirim çizgi flim hı sakın kayu olmasın bu flim nere baksam bi kayudur almış başını gitmiş o kel çocuğun nesini seviyolar anlamıyorumnehirim egemi öp zeloş teyzesi için olurmu Allaha emanet olun balım

yok winx club izledik. onun ardından başka bişeyler başladı o biliyo da ben bilmiyorum aklımda değil ama calliou çok meşhur bizdede. pek bi seviyo ben onun anasına gıcık oluyorum çok rahat bi kadın çocuk düşüyo kalkıyo hasta oluyo hiç ilgilenmiyo gamsız

canımsağol kuzum bizde seni seviyoruz

günaydınnn kıslarrrr uzuuuunnn ve yorucu bi temizligin ardından şükür bitirip gelebildim artık kıslarr topige giriyordum ama yazamıyordum sadece bi göz atıp çıkıyordum saracım kayınvalden hastaymış çok geçmiş olsun canım pike zeynepte hamişmiş sanırım inş kucagınada almayı nasip eder allahım beni soracak olursanız çok yorgunum ama temizligim bittigi için çok rahatımm sizler nasılsınızzzzzz :26:

burda beni unutmuşsun ama bende iyiyimm canımmm

burda beni unutmuşsun ama bende iyiyimm canımmm

eceeeem kusura bakma güzelim aceleyle yazdım unuttuklarım oldu tabi ama buraya yazmayı unutabilirimde aklımdan silemem çünkü sizler benim kader arkadaşlarımsınız hepinizi çok seviyorum yinede unuttuğum için özür dilerim canım

ne özürü canımm olur öyle şeyler sadece uzun zaman girmedigim için herhalde artık unutldum diyew düşündümmm

ecem hoş geldin kuzum nasılsın

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…