Sanırım Ben Beceremiyorum :(

giresun25

Popüler Üye
Kayıtlı Üye
9 Mayıs 2013
714
128
123
Merhabalar,

Daha önce söz atmış biriyim ve bu durumu zor atlattım.. 1,5 yıllık ilişkim var ve artık ciddiye taşımak istiyoruz.(Ben karadenizliyim kendisi doğulu)
Annem babamla bile konuştu bu durumu . Fakat durum şu ki ailem ve erkek arkadaşım geleneklere çok takılı.
Ben ailemden para almayan yük olmamaya çalışan biriyim.Bulaşık çamaşır makinamı yemek takımımı vs aldım.
Fakat erkek arkadaşımın aile olarak durumu çok iyi değil kendi yapmaya çalışıyor. Beni hep abisinin evliliğiyle kıyaslamasından bıktım.. (Biz abime şöyle yaptık kız tarafına şöyle yaptık) Onların geleneklerinde kıza nişanlık alınırsa kızda damatlığını alırmış,Bana da mantıklı geldi bu durum. ( Onlar da herşey karşılıklıymış)
Anneme bu konuyu sorduğumda hayır erkek kızın nişanlığını alır kız erkeğin kıyafetini almaz. Nişanlığınıda alamayacaksa girme bu yola diyor bana:(
Ben artık ne yapmam gerektiği konusunda şaşırdım kaldım :( Acaba bu zamanlarda yardımlaşmak ilerde farklı durumlara yol açar mı? Yoksa biraz kendimi geri mi çekmeliyim?

Ikı tarafın adetlerı farklıysa orta yolda bulusulur.
Buarada evet kızda erkege damatlık alır , aksını dusunemıyorum.
Hem ılla aılenıze anlatmanıza gerek yok calısıyormussunuz soylemeden alabılırsınız artık boyle seylerınde onayı alınmamalı bence yıl olmus kac

Ne var altı üstü bi damatlık ucuz yollu 300-400 al birşeyler gönlü olsun. Ama başka şeylerde de bunu yapıyorsa bilemicem

İki tarafta geleneklerine bağlıysa çok sorun yaşarsınız
söylim.
Hani çiftler önemsemese yine olabilir
ama senin erkek arkadasta o kafada.

Ayrıca doğu dediğin yerde tüm adetler aynı değildir... Kaldı ki ilçe ve köy arasında bile farklılık olabiliyorken

Madem her iki tarafın ailesinin bir katkısı yok, konuşup kendi aranızda halledin.''Ben sana şunu aldım, sen bana bunu almadın '' dırdırı yapacaksanız en iyisi herkes kendine alışveriş yapsın...

Bizim de damatligi kiz tarafi almaz kiza nişanlik alinir.
Eşim ailesine duyurmadi bile kendi kiyafetini kendi aldi giydi.
Onemli olan herseyi de ailelere duyurmamak. Cunku o sekilde daha zor olabiliyor.

1 ay sonra benim nişanım var. Onlar bana nişanlığımı aldı bizde damatlığını alıcaz bizde de böyle. Ben Erzincanlıyım sözlüm Ardahanlı

Bende karadenizliyim eşim doğulu nişanlık gelinlik damatlık onlar aldı nişan takımını biz. Gerikalan bütün herşeyi onlar yaptı

Ne alaka? Ülkemde her yerin farklı adetleri var. Muğla taraflarında kız tarafı yaparken herşeyi bazı illerde sırf dolandırmak için evlenenler bile var :D Temel mantıkda düğünü erkek tarafı yapar, nişanı da isterse kız tarafı kendisi yapar. Ben bu düğünlerdeki sömürgeciliğe hep karşı çıkmışımdır. Yani evleneceğin insanla daha düğün/nişan arefesinde maddi çatışmaya giriyorsunuz ve çok saçma. Bir tarafın diğer tarafı sömürmeye çalışıp isteklerini yaptırmasından ziyade iki taraf müşterek anlaşıp örf/adet olayını kenara bırakıp yuvasını kursun arkadaşım.

Sen nişan istiyorsan nişanlığını al kendin yap, salonu kendin tut. Paranız yoksa nişan yapamayacaksınız muhtemelen. Erkek tarafı kız tarafına her istediğini yapmak zorunda değil. Genel prensipte kız alınır, erkek tarafı kız alır. Öyleyse herşeyi erkek tarafı yapsın denilebilir. Çok eskiden kız ailesi başlık parası alırdı. O mantıkla nişanlığı erkek tarafı alsın mantığı bana göre aynı kafa.. Takı ve mücevherata çok karışmam, çünkü takılan her takı çifte gideceği için bir yatırım, bir borç kapatma aracı olacağından yüksek tutulup istenmesi kabul görülebilir. Ama, takı töreninden sonra takılara el koyan aileler var. O da çok saçma. Düğünlerde en sevmediğim şey bu çıkar menfaat ilişkisidir.

Adet ve gelenek göreneklere bağlıyız falan yazmışsın. Öyleyse usullerine uydurun diyeceğim ama hiçbir zaman tam mutlu olamayacaksınız onu da belirteyim. Sizinki adette, erkek tarafın ki adet değil mi? Annende neyin kafasını yaşıyor? Nişanlık almayacaklarsa girme bu yola demek ne demek?

Erkek arkadaşında anladığım kadarıyla ailesinden bağımsız kendisi yapmak istiyor. O da uyanıklık yapıyor olabilir. "Ailem yoktu kendim yaptım, çok şey takamam sana" demek isteyebilir. Hatta içgüveysi gelip (ailesiyle kavga edip kız evine kaçan erkekler) düğünü, töreni herşeyi kız tarafına yaptırım sonra kendi anasının babasının evine de dönebiliyor. Ama bu konumuz dışında :kahve:

Temelde, erkek tarafı düğünü, kız tarafı nişanı yapar. Erkek gelinliği, kız damatlığı alabilir. İyi olan kazansın..

Doğuda kız tarafı ne nişanda ne de düğünde masraf yapmaz. Sizi kandırıyor.

Bu yoruma katılmakla beraber, zaten siz yetişkin insanlarsınız sonuçta, hem sen de çalışlıyormuşsun.
Bir birinize destek olarak evlenmeniz ileride sizin açınızdan iyi olur, hem de kimse sana "şunu da yaptık bunu da ettik" diye böbürlenemez.

Fakat benim takıldığım nokta kültürel farklar.
Bunun üstesinden gelebileceğinize inanıyor musunuz?
İstemeyen bir aileniz var, çocuğun ailesi sizi kabulleniyor mu peki?
Doğu kökenli bir aile kendi kültürleri dışında gelin istemeyebilir.
Keza Karadeniz kökenli bir aile de doğudan damat istemeyebilir..

Hal böyleyken, adetleri geçtim, kültürel engelleri aşabilecek misiniz?
Ona yoğunlaşın bence.
İyi ölçüp biçmekte gerçekten yapıp yapamayacağınızı tartmakta fayda var.
Aksi halde kültürel farklardan dolayı bin bir türlü sorun yaşayan bir çok insanın konusunu da burada okuduk.
Okumaya da devam ediyoruz...

Ya bitse artık şu saçma sapan adetler örfler gelenekler filan..bu yüzden her zaman düğün öncesi sorunlar yaşıyor aileler ve çiftler.
Yıl olmuş nerdeyse 2017 bu ne artık ya..
Siz kendi aranızda anlasın herkes kendine alsın.

Kız erkeğin erkek kızın kıyafetini alacaksa herkes kendisininkini alsın allah allah ..Ama yok illa bi karmaşa bi kaos olması lazım kolay şeyleri zorlaştırıyorlar çok sinir oluyorum ya:işsiz:

Muğlada farkli mesela erkek evi alır mutlaka evi olmayan adama kız vermezler icini tamamen kiz tarafi yapar. Benim arkadasim da muglada boyle evlendi.
Ama ev konusunda cok ısrarcilar.
Ayrica 25 altında bilezik takanı ayiplarlarmis.

Bir insan kocası olacak adama bi takım alacak diye bi ton dusunmemeli bence. Yani ikinizin adetinde böyle birşey olmasaydı bile bence alınmalıydı... O senin eşin ya... Görünce mutlu olacak.
Ben eşime hem nişanda hem düğünde ayrı ayrı takım aldım. Sagolsun o da bütün evi düzdü. Bu arada eşim Diyarbakır lı.
Onların adetinde de yok öyle damada takım almak falan. Şimdi takımlarını giyerken mutlu oluyor.

Herşeyi ailenize söylemek zorunda değilsiniz ki. Kendi paranızı da kazanıyormuşsunuz üstelik, annenizden onay almayı istemek neden?

Back
X