Şehir dışında üniversite. Size çok ihtiyacım var. :(

Ben Ankara'da eğitimim için 4 sene kaldım, doğma ve büyüme İstanbul'luyum...
Ankara'da lisans eğitimimi bitirip İstanbul'a döndüğümde ki son dönüşümden önce 8 aydır İstanbul'a hiç gelmemiştim; İstanbul'da sokakta yürüyen insanlar beni tedirgin etmişti, niye mi? basit çünkü Ankara insanı, orada ikamet eden insan belli bir düzeyde, nereye gitsen aynısını görüyorsun, İstanbul metropol, her tür insanın rahatça elini kolunu sallayarak gezdiği bir şehir ve yanınızdan geçen her üç insandan birinin problemli olma ihtimali istatistiklere yansımış durumda, yani tehlikeli...
Şimdi annenin meselesi üniversite değil, İstanbul... ve anne gözüyle baktığında kadıncağız haklı da ama beni unut diyecek kadar değil..
Aslında bunu sen şöyle anla
Kızım sen İstanbul'a gittiğinde ben seni bugün düşündüğümden daha çok düşünücem, senin yanımda oluşunun verdiği rahatlığı senin beni her telefonlar arayışında ve yalnızca sesinde bulucam..
Açını değiştir ve onun gözüyle bak, gördüğün ve verdiğin tepki anneninkinden daha az olmayacak emin ol...
Anne sen bana güvenmiyor musun dediğinde kızım ben sana güveniyorum da etrafında olup bitenlere güvenmiyorum dediğinde de diyecek bir şey yok, çünkü İstanbul'da her şey senin dışında gelişir..
Ama...
Eğer sahiden içinde bir ukde ve uhde olarak kalacaksa İstanbul yani üniversite hayallerin de hep İstanbul varsa; İstanbul'a gelmelisin, İstanbul tehlikeli olduğu için değil, hayallerin için..
Ve denkleme gelince
Annen bir yanda, İstanbul bir yanda, yalnızca iki tercihten biri olsa kesinlikle annemi seçerdim ama burada yalnız iki tercih yok, iki bilinmeyenli denklemi dallanıp budaklandırmadan, üç bilinmeyenli hale getirmeden, iki bilinmeyenden tek bilinen ve herkesin tamam dediği bir ara formülle işi çözmesi gereken sensin.. Akla bir sürü şey gelebilir.. Ama birazcık sakinleştikten sonra.. Bi kez daha düşün..
Ne anneni kır ne İstanbul'u bırak...
Konuşmak en doğru yol evet ama ne konuştuğun değil nasıl konuştuğun önemli... Anne yüreği içine sindirir ama lütfen bunu onu kırmadan, incitmeden yap...

Denicem.. :) Teşekkür ederim cevabın için. :)

sen şimdi biyoloji bölümü için anneni bencillikle mi suçluyorsun?!
pes diyorum sadece...
bence bir daha düşün, ve anlattığına göre puanın iyiyse biyolojiden ziyade iş olanağı olan bölümleri tercih et.
benim akrabam birincilikle bitirdi istanbulu,gayet dolu bir insan 3dil bilir ve hala iş arıyor
gerçi son karar senindir elbette

istanbuldaki üniversiteler daha kaliteli aslında meslek hayatına atıldığında daha kolaylıkla iş bulabilceğin üniversiteler :) bunu güzelce anlatmayı dene iddaalaşmadan canım ben istanbuldaoturuyorum şehir dışında okuyorum ailem bu yönden zorluk cıkarmadı bana ama senin yerinde olsam artılarını anlatırdım anneme
istanbulu sevmek başka bişey...
istanbuldaki üniversiteler daha kaliteli aslında ne demek, çok ilginç geldi!
ankaradada gayet iyi okullar var:)
sen şimdi biyoloji bölümü için anneni bencillikle mi suçluyorsun?!
pes diyorum sadece...
bence bir daha düşün, ve anlattığına göre puanın iyiyse biyolojiden ziyade iş olanağı olan bölümleri tercih et.
benim akrabam birincilikle bitirdi istanbulu,gayet dolu bir insan 3dil bilir ve hala iş arıyor
gerçi son karar senindir elbette

konu sahibi arkadaş eğer istanbuldaki okullar daha iyi diye gideceksen gereksiz,
ama istanbulda yaşamak istiyorsan bişey diyemiyorum.çünkü arkadaşın dediği gibi
düşündüğün bölüm ölü bir bölüm.iş olanağı çok kısıtlı.öğretmenlik değilse özellikle biraz daha düşünmende fayda var.yani özetle istanbul yada ankarada okuman o bölümü sana bir artı getirmez.istersen izmirde oku.
bence aldığın puana göre şehirden çok tercih edeceğin bölümü düşünmelisin.

Son düzenleme:
okumak,okutmak sadece kitap almaktan ibaret değildir.maalesef geçim sıkıntısına hem anneniz hemde siz yakınen tanık olabilirsiniz(inşallah sıkıntı çekmeden okursunuz)..bencilin kim olduğu konusuna gelince birkaç yıl sonra tekrar siz karar verirsiniz...

bu hayat senin git ve oku... Ben annemin yanında kazandım üniversiteyi. istesem şehir dışına da gidebilirdim. Pişmn mıyım? hayır... Çünkü benim seçimimdi. Hayatta kendi seçimlerini yaşa her zaman. Sonuçları agır olsa da yap bunu. Ama bedel ödersen bir gün ya da çok zor durumda kalırsan bunun sorumlulugunu kendin üstlen.

Valla şimdi istediğin bir yerde okumak kadar güzel bir şey olamaz.Eşim Eskisehir Anadolu Üniversitesinde okumuş mesela ailesi Adana ve çevresi olsun demiş.Esim Eskişehir de okudu şimdi mezun askerlik felanda bitti mutlu mutlu yaşıyoruz Adanada.Ailene takma 18 yaşını geçtin.Bizim kültürümüz böyle kadınlara aile baskısı biraz fazla malesef.İstanbulu yaz gelecek senin onların değil :)Ankara nın arkadaşlık dostluk çevresi güzeldir ama havası bunaltır.Ailenle yaşarsan +1 olur tabi elin suya az değer.

Son düzenleme:
Annen baban ayrıymıs ve sen gidince zannedersem annen tek kalacak.Ankara da kötü bir şehir değil üniversite açısındn.Ben olsam Ankarada kalır hem de anneme arkadaş olurdum.

annenle kalman cok daha hayırlısı olur istanbulda geçim cok zor heleki anne baba ayrıysa cok daha zorlanırsınız, benim yakın bir arkadasım sırf annesi yalnız kalmasın diye kendinden 50bin geri yeri yazdı aile daha önemlidir

Şehir dışında okumak kolay iş değildir söyleyim. Birçok genç özgür olmak için evden uzak bir yere gitmek istiyor ama sonra parasız kalıyorlar. Ben İst. Avrupa yakasında oturuyorum, okulum Asya'da. Yarım dönem yurtta kalayım dedim ama aileden uzak olmuyor.

keşke annene İstanbulu önce yazdığını söylemesydin.açıklanınca tutmadı Ankara derdin

madem istanbul tutuyor keşke biyoloji değilde başka bölüm yazsaydın okuyupta işsiz olan çok kişi var ben senin yerinde olsam annemin yaninda kalmayı isterdim annem yanlız kalmasın diye hakkında hayırlısı neyse o olsun arkadaşım

Benim yapamadıgımı yapmışsın.Ben de Ege Üni.diye ölüyordum dinleyen olmadı.Yakın yerleri yazmak zorunda kaldım.Cesaret edemedim.
Senin durumun farklı Ankara'dasın.Binlerce öğrencinin hayali bir şehirde yaşıyorsun.Ankara Üniversitesi Biyoloji de çok iyi bir okul aslında.
Bölüm kıyaslaması yapmayacağım.Ben de Kimya bölümü yazdım.Şu an hayatımın pişmanlıgını yaşıyorum.Cesaret edemedigim için 12 saat yolu göz alamadıgım için.Ama İyi okul iyi hayat değil her zaman dıyorlar ama çoğu böyle.
Ben anlatamadım.Yanlıs anlama ilgi ve yetenekler farklıdır ama biyolojinin çalışma alanı daha kısıtlı.
Hakkında hayırlısı olsun..

Son düzenleme:
Annen de kızı yanında kalsın istiyor kolay mı?
Hakkında hayırlısı olsun inşallah...

ben anlamıyorum bu gençleri annen kısmen haklı diyorum sende haklısın hani idealindir,hayalindir.ama bir de hayatın gerçekleri var canım fen edebiyat fakültesi mezunları ve sonrasındaki sıkıntıları bilmeyen yok nerdeyse,sen neden böyle bir bölümü tercih ettin anlayamadım...artık formasyonuda kaldırdılar..yani iş imkanı o kadar kısıtlı ki....çevremden ve ben okurken yurt arkadaşlarmdan biliyorum 8 yıl oldu mezun oldum eğitim fakültei mezunuym öğretmenim,oda arkadaşımın 2 si biyoloji mezunuydu,şimdi işsiz değiller ama aldıkları asgari ücret 8-5 çalışıyolar hem de....umarım hakkında hayırlısı olur .ama odtü biyoloji mezunu dil bilen arkadaşım kolejde çalışıyor ama inana üç kuruşa kız şimdi kpss ye hazırlanıyo aman atanıpta öğretmen olayım diye formasyon almıştı.

Back
X