Serapd'nin Diyet Günlüğü

10.12.2012 menüm:

Kahvaltı:
1 Kupa süt
10 Badem
1 Mandalina

Öğle:
55 gr. yufka ekmek
1 yumurta
50 gr. yağsız peynir
1 tk. cevizli biber salçası
domates, biber

Ara:
2 yk. aşure

Akşam:
Karışık salata
100 gr. tavuk göğüs

Öncelikle beni de aranıza alırmısın diye başlamak istiyorum :) İsterseniz biraz hikayemden bahsedeyim size. Ben şu an 20 yaşındayım, ben genel olarak toplu diye tabir edilen bi ergenlik geçirdim. Sadece ''ergenlik'' diyorum, çünkü adet görmeye başladıktan sonraki yıllarda kendimi kilolu hissetmeye başladım. 12 yaşında adet oldum ve sonrasında kapanmaz bi iştaha sahip oldum her neyse ben bi şekilde 17 yaşında kendimce diyet yapmaya başladım. çok çok fazla yazılar okudum araştırmalar yaptım internette. önce işe kalori sayımıyla başladım daha sonrada lahana suyu içmeye başladım ki beni kilo vermemde aşırı yardımcı oldu. Birkaç yardımcı bir şeyler daha yaptım lahanayla birlikte, BİM' den aldığım form çaylarından içtim hergün 2 fincan, bir de ip atladım. Arkadaşlar bu ip atlamayı bir araştırın derim size, yok böyle bi spor o kadar faydalıymış ki bende faydasını çok fazla gördüm haliyle. İp atladım dediysem de öyle ip alıp sokaklarda ip atlamak değil :) evin içinde ellerimi ip tutat gibi yaptım, hayali yani :) dakikada 100 tane çoğalta çoğalta 1500 e kadar çıktım ki düşünürseniz 15 dakikanızı alıyor. Ve sonuç inanılmazdı 1.5 ayın sonunda tam tamına 14 kilo vermiştimmm :) dediğim gibi şu an 20 yaşındayım geçen 3 senelik süre içinde hep en fazla 3 kilo aldım verdim, aldım verdim. Hiç daha fazlası olmadı. Hani hep derler ya ''çabuk kilo verince fazlasıyla geri alırsın'' diye, yok öyle bir şey ''yersen alırsın'' bu kadar basit. 70 kilo ile diyete başlamıştım 56 ile bitirdim. Ve size en büyük tavsiyem arkadaşlar ne olur lütfen ama lütfen lahana suyu için biliyorum tadı iğrenç çok haklısınız benim lahana şu an o kadar tahammülüm yokki turşunsunu bile yiyemiyorum ama ne olur için sıkın dişinizi 1 ay için şu lahana suyunu. Bir de içme konusunda size bir tavsiye vereyim. Kokusunda çok tiksiniyorsanız pet şişenin kapağını delin ordan bir pipet sokun öyle için kesinlikle koku gelmiyor. Peki şu an kaç kiloyum diye merak eden olursa 58 kiloyum 2 kiloyu vermeye çalışıyorum. Bugün diyetimin 3. günü. Bunu belki size bi yararım olur diye yazdım. Son olarak tavsiyelerimi sıralayıp gideyim. :)

- Mutlaka ama mutlaka lahana suyu için
- BİM de satılan form çaylarında için 2 fincan
- Her şeyin lightını yiyin özellikle peynir olmakla birlikte süt, yoğurt vs..
- İp atlayın dakika da 80-100 olmak şartıyla
- Ve kesinlikle kalori hesabı yapın 1200 ü geçmeyin ( ama ben 600 ü bile bulmamışımdır. benimki bildiğiniz ölüm diyetiydi. Bunu kesinlikle denemeyin. unutmayın en az 1000 e inin)

Merhaba Serap,sabah ve öğlen çok değişik oldu bu defaafiyet olsun

Hoş geldin Burcu :) Kilo kaybın için seni tebrik ederim. Elbette burada paylaşımda bulunmadan çok mutlu olacağım
Kendini ve yaptıklarını çok güzel ifade etmişsin.

Genel olarak "diyete" bakış açım şu:
Hayatımız boyunca yapmayı garanti edebileceğimiz uygulamalara başlayıp devam etmek ... Bu uygulamalara spor, bol su içmek, sağlıklı beslenmek dahil. Kaçamaklarım olacak çünkü hayatımın sonuna kadar "diyet" yapmamalıyım. Yani toplamda yaşam tarzımı değiştirmekten bahsediyorum.

Burada çok genç arkadaşlarımız da zaman zaman bize katılıyor. Onlara örnek olabilecek sağlıklı menüleri paylaşmaya gayret ediyoruz.

Değerli paylaşımların için şimdiden teşekkür ederim, sevgiler

Merhaba Serap,sabah ve öğlen çok değişik oldu bu defaafiyet olsun

Merhaba Dallida Teşekkür ederim. Evet, bu aralar sabahları aç hissetmiyorum. Fakat metabolizmamızın çalışmaya başlaması için bir şeyler yemek zorundayız. Ben de hızlı, kolay ve elimin altında olan şeylerle çabucak kahvaltı yaptım :) Öğle vakti de kahvaltılık çekti canım

Son düzenleme:

12.12.2012 menüm:

Kahvaltı:
25 gr. taze kaşar
25 gr. yağsız peynir
3 gr. tereyağ
domates, biber
55 gr. yufka ekmek
1 fincan kuşburnu çayı ( bu sabah değişiklik olsun istedim)

öğle:
1 Lahmacun
2 bardak ayran
biber, domates

Ara:
1 tk elma sirkeli su

Ara:
2 fincan tarçınlı yeşil çay
1 ceviz
3 badem

Akşam:
1 dl. ananas,2 greyfurt,1 parmak zencefilin suyu
1 kase yoğurtlu buğday çorbası

Birazdan spor salonuna gideceğim :)

Yeni eviniz hayırlı olsun. Size uğur getirsin, bereketi bol olsun inşaallah [/QUOTE]

Merhaba canım,çok teşekkür ederim,hepimizin evi bol bereketli olsun inşAllah
Spor salonunda sen yüzüyorsun herhaldeben yüzmeye gitmek istiyorum,ama hava soğuk....belki yaz gelince...çok şeyler istiyorum,ama ne zamanım var,ne gücümhey gidi gençlik

merhabalar

en sonunda içime sinen bir yer buldum.benide aranıza alır mısınız?
39 yaşında ev hanımı 9 yaşında 1 kızım var.153 boy 82kgyim şimdilik.
hikayem uzunnn. yani zayıf çocukluk,45-55kg gençlik.evlendim kilolarda başladı.70kg hamilelik başladı.9 kg aldım 9 ayda.79 ile doğuma gittim.ama doğumdan 1 ay sonra iştah iyice açıldı.kısa sürede 85 oldum.sonra kendimi kontrole çalıştım 72 ye kadar indim.kızım okula başlamıştı.onu götür getir derken faydası olmuştu heraldee.(2009yılı)sonra 77 oldum tekrar.aslında bu kilo alış sebeplerimde hep sigara vardı.bırakmak istiyordum.çok yiyordum böylece kilo alıyordum.tekrarbaşlıyordum kilolarda gidiyordu hemen.en son 2011de doktor destekli bıraktım.ilk1 ayda 5 kg de verdim hatta.73kg oldum.sonra yine gelsin kilolar85-86kg oldum geçtiğimiz yaz.9 lu bitki çayıyla 80 e indim.1 ay denemiştim bu çayı.ara verdim sonra diyetisyene gittim aynen anlattım hikayemi.elime 1600 kalorilik listeyi tutuşturdu.5-6hafta sonra gel bakalım dedi.listeye uyamadığım için gitmedim.
aburcuburum yoktur.tek sorunum yemeği vede ekmeği fazla yiyorum.çikolata cips kola gibi şeyleri aramam sevmemde.kahve şekersiz severim.çayı ise bi çimdik şeker katarım demli içerim ama şeker tadı olursa içemem o şekilde yani.meyveyi çok yer vede severim.sebze hertürlü yapılır.ama yağ çok kullanmam.balık ağırlıklı et türleri tüketiriz bol boll.
bunları yazıyorumki ben i azcok değerlendirin diye.kızım olduğu için çokk daha önem veriyorum yemek işlerine .mutlaka kahvaltı yapılır evde.akşam 7 de akşam yemeği yenmiş olur büyük çoğunlukla.kızım boyu uzun kilosu düşük.kilo aldıramıyorum bi türlü.bense veremiyorum.eşimde kilolu sayılır ama ben kadar yok onun kilosu.
şimdiden teşekkürler.

İlahi Dallida, sen beni güldürdün Allah da seni güldürsün Dün akşam yüzmedim. Hoca kolumdan tutup plates dersine attı beni
Gün içinde kendine zaman ayıramıyor musun? Bütün günün nasıl geçiyor merak ettim doğrusu:) Ertelemek bize iyi gelmiyor tatlım yaaa.... Ertelemeden karar verip başlamak lazım.

Merhaba Blacksea, hoş geldin. Evladını Allah bağışlasın :109:
Yaşlarımız aynı sayılır. Biz yaştakiler için zaman biraz daha daralıyor. 40 tan sonra metabolizma hızımız yavaşlıyor. Bedenimize iyi bakıp sağlıklı beslenerek ve spor yaparak 40 yaşında bu değişimi yaşamayı ertelemek de bizim elimizde. Başarmamamız için de hiç bir sebep yok.
Öncelikle bize engel olan fizyolojik ve psikolojik sebepleri tespit etmemiz gerekli. Diyetisyene gittiğine göre biyokimyasal testlerin yapılmış olmalı. Tespit edilmiş bir hastalığın var mı? İnsülin direnci, tiroidle ilgili rahatsızlıklar, karaciğer, kalp ya da başka bir sistem bozukluğu....?? Diğer sorum da şu:
Diyetisyenin verdiği listeyi neden uygulamadın? Anladığım kadarıyla fazla yemek tüketiyorsun. Kısıtlamalardan hoşlanmadığın için, sana özel yazılmış bir liste olmadığını bahane edip uygulamadın....
Kabul etmek gerekir ki yaş ilerledikçe eskisi gibi yemeye devam etmemiz bize bel çevresinde yağ olarak geri dönüyor. O halde bazı kısıtlamalara gitmek şart. Biz yaşam tarzımızı değiştirerek yeni yaşımıza uygun, sağlıklı beslenmeyi uygulamaya çalışıyoruz. Elbette kaçamaklarımız oluyor, ardından dengelemeye çalışıyoruz. Bir gün bozunca amaaaan gitti işte deyip bırakmıyoruz.
Günlük menülerini yazarsan biz de yorum yapıp elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız..
Tekrar hoş geldin

merhaba serap.menüleri çok iyi dengeliyorsun maşallah.bi öğün azcık çok olsa öbürü meyve falan oluyor,geçiştiriliyor.ben doymuyorum az yiyince.keşke bende senin gibi olabilsem.diyet yönündeki hayat felsefen çok iyi.çok motive edicisin:)

günaydın canım
hayırlı işler şu an çalışıyorsundur diye tahmin ediyorum
regl oldum ve kilo aldım bu dönemde nasıl beslenmeliyim bilgin varsa paylaşırsan sevinirim

hoşbulduk sağol.amin cümlemizin inşl.yaş konusundaki dediklerinize kesinlikle katılıyorum.ama irademi yenemiyorum.
evt tam tahlillerimi yaptırdım hatta 3-4 ay arayla mutlaka yaptırırım.bu benim alışkanlığım oldu yıllardır.çok şükür hiç bir sorunum yokk.bazı dönemlerde hg değerim düşük olurdu oda çok çay vede yoğurt tükettiğim için.şuaralar iyii.normal üstü trigliserit vardı.son değerlerde o da düşmüştü normale çok şükürr.vücudum şimdilik esnek.tutulmalarım ağrı sorunlarım çok şükür yok henüz.yani vücudumdaki 30kg fazlalığa ramen şimdilik hiç sorunum yok.evt hareketliyim.gün içinde koşuşturmalarım var.ev hanımıyım.çarşı pazar kızımın okuluv.b.
diyetistenin listesine uyamadım çünkü açlık kırizlerimi önleyemiyorum.yani 1 öğünde 5-6 trabzon hurması yemek bana göre sıradan bişey(bunu yazarken utanıyorum ama kendimi anlatmam gerek) mesela bugün kahvaltıda 2 yumurtayı tereyeğında omlet yarım ekmekten fazlasıyla gitti.ama peynir zeytin bal falan koymadım kendimi zor tuttumm.
vücut şeklimse kalın ama sıkı bacaklar,9yıldır 9 aylık görünümlü üstelikte yumuşak göbek(yağ olduğu için yumuşak)bel arkadan ince vede içe doğru yani incee,iki yandaki kısımlar basenlerçokk az,b.v. tamam bugünden itibaren sizinde desteğinizle başlıyorum.akşam menümü yazarım.birazdan pazara gitmeliyim.hem yürüyüş hemde sebze meyve alacağımm
görüşmek üzere.

Teşekkür ederim canım Mantıklı ve pozitif olmaya çalışıyorum :)
Sen emziriyorsun, acıkman, doymaman normal. Kendini çok sıkmana gerek yok. Ne zaman emzirme işin sonlanır o zaman daha dikkatli olmaya başlarsın şekerim.

günaydın canım
hayırlı işler şu an çalışıyorsundur diye tahmin ediyorum
regl oldum ve kilo aldım bu dönemde nasıl beslenmeliyim bilgin varsa paylaşırsan sevinirim

Merhaba Bgapacım. Teşekkür ederim. Ben çalışmıyorum, gerçi ev işi de çalışmak sayılır herhalde
Hasta olduğunda kilo artışının sebebi muhtemelen ödemdir. Bu dönemde çoğu kadın gibi canın tatlı isteyecektir. Bu isteği engelleyebilmek için ben protein (kırmızı et demir kaynağı olduğu için tercihim.) ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyorum. Karbonhidratı da kesmemeye özen gösteriyorum. Şöyle ki; öğle yemeğinde yağsız kıyma,kırmızı soğan, domates ve baharatlarla hazırlanmış sosu haşlanmış kepekli makarna ile karıştırabiliyorum. Tam buğday ya da çavdar ekmeğini her öğünde tüketmeye çalışıyorum. Yine de canım tatlı isterse benim favorim hurma, kuru dut. Yanında ceviz, badem gibi kuru yemişler ile 1 çay bardağı süt tüketiyorum. Bunlar da kesmezse bir defaya mahsus olmak üzere sütlü bir tatlı ya da bu mevsimde az şekerle pişmiş kabak, ayva gibi meyve tatlılarını (yine süt ile) yiyorum. Ama şunu söylemeden geçemeyeceğim, şeker tıpkı sigara gibi alışkanlık yapan bir madde. Vücudumuza bir faydası da yok. Biraz da aklımıza tatlı geldikçe başka işlerle meşgul olmaya çalışabilir; bal, pekmez gibi doğal şekerlerden yardım alabiliriz.

Tüm bu söylediklerime rağmen arada baklavalara, pastalara dayanamadığım da olmuyor değil hani Ertesi gün spor yapmaya ve yediklerimle dengelemeye çalışıyorum.

Umarım faydalı olabilirim

Tetkiklerini rutin olarak yaptırmana çok sevindim. Bugünden itibaren yeni yaşam tarzına uygun olan beslenme şeklini seçeceğine eminim Kendin için bir şeyler yapmaya başlama kararına elimden geldiğince destek olacağım:)

Açlık krizinin sebebi doğru yiyecekleri bir arada yemiyor olman olabilir mi acaba? 5-6 trabzon hurması yerine 1 hurma ile 1 bardak az yağlı sütü ya da yoğurdu birlikte tüketmeyi denesen??

Meyve, tatlı ya da şeker içeren diğer şeyleri (besin ya da gıda diyemiyorum) tek başına tükettiğimizde kandaki şeker oranımız aniden yükselir. Bu hızlı yükselmeye karşılık insülin de hemen ortaya çıkar ve kan şekerini aynı hızda fazlasıyla düşürür. Kandaki şeker oranı yeniden düşünce beyin tekrar yememizi emreder. Bu kısır bir döngü, bunu kırmak için besinleri uygun eşlikçileri ile tüketmemizde fayda olacaktır.
Öğünlere başlarken evde yapılmış düşük kalorili sebze çorbaları içmek de öğünde az tüketmemizi sağlar. Sıcak (içilebilir sıcaklıktan bahsediyorum, kaynar anlamında değil) içilen çorba ya da bitki çayları midede daha uzun süre kalır. Ardından protein+bol salata, sebze yemeği+ yoğurt, bakliyat+bol salata yanlarında 1 er dilim ekmekle doğru seçenekler olabilir. Bunların hangisini ne zaman tüketeceğini deneme yanılma yöntemi ile tespit edebilirsin.

Mesela ben bakliyatı akşam yersem bütün gece rahatsız oluyorum, keza kırmızı eti de öğle yemeğinde tüketmeyi seviyorum. Sabah, öğle ve öğleden sonra ara yediklerimi önemsiyorum. Bu şekilde olunca akşam açlık hissetmediğim için küçük şeylerle geçiştirebiliyorum.

Umarım pazardan bol yeşillikle dönersin

Merhaba Serapcım,bu sene düzenim bozuldu,daha yeni kendimi toparlıyorumama dediğin gibi ertelememek lazım,bu yüzden eşimle konuştum,yardımını istedim ve sağ olsun,kendime zaman ayrabilmem için yardım etmeye kabul ettibiraz da rahatıma düşkünüm

son bir kac sayfana baktimda menülerin cok güzel, galiba kiloda verdin tebrik ederim. bende bugün bir haber aldim. daha yeni ise baslamistim. o arada ameliyat olmam gerekince ise gidemedim. bu yüzden isten cikis kagidim geldi eve. biraz üzüldüm ama bir yandanda 3. cocugu düsünüyorduk belkide böylesi daha iyi oldu. aslinda evdeki herkes cok istiyor, özelliklede kizim ama benim bazi cekincelerim var. önce yasimdan dolayi biraz gec kaldigimi hissediyorum gecen ay 36 ya girdim. herseye yeniden baslamak ta korkutuyo beni, ayrica kilomda var hamilelikte alinacak kilolarda düsündürüyor. zaten yasimiz epey var bu yaslardan sonra kilo vermekde zorlasiyor artik. bilemiyorum bugün biraz tuhaf seyler hissediyorum. karar veremiyoum bir türlü, aslinda isi bahane ediyordum simdi istende cikinca isler degisti. diyetede bir türlü sadik kalamadim. banada yardimci ol lütfen biran önce zayiflamam lazim, hamile kalirsam dahada kilo alcagim icin hicdegilse simdiden birseyler yapmak lazim. seni daha cok takip edecegim, belki menülerin benide gaza getirir.

evt. 1 saatlik yürüyüş vede bol vitaminle döndüm.ben pazara bile elimde listeyle giderim.bazı arkadaşlarım bu durumla dalga geçselerde işimi sağlama alıyorum.
şimdi bugünkü yediklerimi yazayım.19.10itibariyle yeme işi bitti.sadece çay vede su var.
sabah:8.30
2 yumurta tereyağında omlet ,3-4 kaşık yoğurt
1 beyaz ekmeğin yarısından daha fazlası
ara: tarçınlı su
öğlen:
yemedim.ama bu saate kadar1,5lt suyumu içtim
ara:1elma
1t.hurma
1muz
1ayva
1armut
1 domates
1 tutam maydanoz limonlu
1havuç
1sivri biber
akşam:19
fırında hamsi (30 tane falan)sadeydi ama sebzeli değil
yarım tabak salçalı makarna
3 dilim kepekli ekmek
domates marul maydanoz havuç söğüş soğan sivri biber (hepsini ayrı ayrı koydum içlerinde yağ-tuz yok.limon var) ben içmedim ama diğerleri kolada içtiler(sevmiyorum kola)
evt bunların hepsini yemişim vawww.şimdi utandım valla.
ama sorunum bu zaten engelleyemiyorum.seviyorum yemeyi.

ha kalabalık bir ailedende gelmiyorumki çocukluktan kalma olsun.aksine cocukken çok zayıftım vede yemezdim.annem ağlardı sinirinden.
tek çocuktum.şimdide üç kişiyiz.aynısını kızım bana yapıyor.yemiyor.onun yerine ben yiyorum. aynen annemde yaşadığım çocukluğumu kızımda yaşıyorum.
şimdi su miktarım 2,5lt oldu.yalnız bizim içme suyumuz çokk saff.yani demlikte hiç tortu kireçlenme olmaz.bu sular sağlıklı bulunmuyor.
hiç barsak problemim olmadı(çocukken kabızlık vardı tabi)
bugün bitki çayı içmedim nedense.genelde içerim
haa bak yoğurdu unutmuşum ekleyim yukarı .bazende elma sirkeli su içerim.yoğurduma genelde zerdeçal-tarcın-zencefil eklerim
bu akşamlık bu kadar

Merhaba canım Bu çok güzel bir haber, çok sevindim Bu rahatımıza düşkün olma halimiz bizi mahvediyor aslında. Ama spor salonunda rahatına düşkün olmak daha eğlenceli ve iyi sonuçlar almamıza yardımcı olacak Önce sporunu yaparsın sonra sauna, hamam ya da dinlenme odasında kendini şımartırsın

Merhaba Gurbetçim. Teşekkür ederim:) Sağlık olsun, her işte bir hayır vardır. Bence geç kalmış değilsin. Kendi çocuğum yok, eşimin ilk eşinden olan oğlu bizimle birlikte yaşıyor. Ben 37 yaşımı doldurdum, 38 içindeyim. Bir kaç denememiz oldu ancak olumlu sonuç alamadık. Şubat-mart gibi tüp bebek yapmayı düşünüyorum. Artık şartlar değişti, Allah'a şükür insan ömrü uzadı. Daha uzun süre daha sağlıklı yaşayabiliyoruz. Maddi manevi kendini hazır hissediyorsan neden olmasın? Hem zaten takdiri ilahi, O isterse olur. Gebelikte alınan kilolardan ziyade lohusalıkta alınan kilolar sorun oluyor. Gebelikte kaliteli besinlerle alınan kilolar (9-10 kiloyu geçmemek şartıyla) doğumda zaten gidiyor. O kısmı kafana takma bence. Ama dediğin gibi şimdi tam gaz kilo verme zamanı
Elimden geleni yaparım, beslenme düzeninde ciddi değişiklikler yapmak gerekebilir. Bu konuda senin de kendin için bu değişiklikleri kabullenmen, uymaya özen göstermen gerekir canım.

Listene yorum yapmaktan ziyade tarzına yorum yapmak istiyorum. Beyaz ekmeği hayatımızdan çıkarmamız gerekiyor. Daha sağlıklı olan tam buğday, çavdar ekmeğini tercih edebiliriz. Tereyağında yumurta yerine kayısı kıvamında haşlanmış yumurta ve yanında bol maydanoz, dereotu, biber, domates, salatalık tüketebiliriz. Üstelik maydanoz ve biber C vitamini içeriğinden dolayı yumurtadaki demirin emilimini artırır, dolayısıyla kansızlığa iyi gelir.
Çok fazla şeker tüketmemeliyiz. Meyve içindeki şeker masum değildir. İhtiyaç fazlası bel çevresinde yağ olarak depolanır.
Makarnayı mutlaka yemek istiyorsak öğle yemeğinde, yanında proteinle (yağsız kıymadan sos ya da yoğurt ile) küçük porsiyon halinde tüketebiliriz. Akşam yemeğinde beyaz et yiyebiliriz tabi ki yanında bol salata ile. 1 dilim ekmek eklenebilir, fakat söylediğim koşullardaki ekmekten. 1 dilim ekmek 22-24 gr. arasında olmalıdır.
İçme suyumuzun saf olmasından ziyade içerdiği mineraller ve pH değeri önemlidir. pH değeri yüksek, mineral açısından zengin su tüketmek daha faydalı olabilir. Sabah uyandığımızda 1 bardak suyumuzu (mide ya da tansiyon sorunu yoksa 10 damla limonla) içerek güne başlamamız bedenimize büyük bir iyilik yapmamızı sağlar.
Sirkeli suyu yemeklerden 1,5-2 saat sonra tok karnına içmekte fayda var. Menülerini bekliyorum :)

13.12.2012 Menüm:

Sabah:
2 bardak su

Kahvaltı:
25 gr. taze kaşar
40 gr. yağsız beyaz peynir
domates, biber
55 gr. yufka ekmek
2 Fincan tarçınlı yeşil çay

Öğle:
1 kase sebze çorbası
Mevsim salata
100 gr. tavuk göğüs

Ara:
1 Fincan tarçınlı yeşil çay

Akşam:
1 kepçe mantılı çorba
1 servis kaşığı patates salatası
10 ad. hamsi tava
yeşil salata

Ara:
25 gr. pasta

Not: Ne kadar su içtiğimi bilmiyorum ama herhalde 2 lt. civarındadır.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…