Paylaşım için teşekkürlerellerine sağlık gerçekten,tatmak mı,doymak mı?:26:ben bilmiyorum...iki gecedir rüyamda kalori hesabı yapıyorum
Merhaba Miniğim, hoş geldinNe demek, başımın üstünde yerin var. Metabolizmalarımız birbirinden çok farklı, fakat sen yine de yaz. Motivasyonunu artmasına yardımcı olmaya çalışırız. Boyun kaç şu anda? Bir diyetisyenle görüşme fırsatın oldu mu ya da olabilir mi?
Yeniden merhaba.. Bu aralar cilt lekelerim arttı, neler yapabilirim diye araştırırken bambaşka bir şey buldum ve sizinle paylaşmak istedim.
Hani hep diyoruz ya, sağlıklı beslenme, sağlıklı yemekler diye; Harvard Tıp fakültesi beslenme kursunda bu sağlıklı durumuna şu açıklamayı getirmişler: Enerji yoğunluğu düşük beslenmek.
Yani küçük miktardaki besin, yüksek kaloriye sahipse enerji yoğunluklu besin; az kaloriye sahipse düşük enerji yoğunluklu besin deniyor. Açıklamaya şöyle devam ediliyor:
"Besinin 1 porsiyon kalori değerinin besinin 1 porsiyondaki ağırlığına bölümü ile elde edilen değer enerjinin yoğun veya orta ya da yüksek olduğunu gösteren bir göstergedir. Buna göre besinler 3 kategori de değerlendirilir. Yüksek enerji yoğunluklu besinler her bir gramı yaklaşık 4-9 kalori sağlar, orta derecede enerji yoğunluğa sahip besinler besinin her bir gramında 1.5-4 kalori ve düşük enerji yoğunluklu besinler ise 0-1.5 kalori sağlamaktadır.
Örneğin; 1 karper büyüklüğünde normal peynir 28 gramdır ve 60 kalori enerji verir. Enerji yoğunluğunu bulmak için 60 kalori/28 gram formülünden çıkan değer 2.1 Kalori/gram olacaktır. Bu besinin orta enerji yoğunluklu olduğunu göstermektedir. Veya 1adet havuç yaklaşık 72 gramdır 31 kalori enerji sağlamaktadır. Enerji yoğunluğuna bakacak olursak 0.43 değeri besinin enerji yoğunluğunun düşük olduğunu göstermektedir."
"Enerji yoğunluğu diyetiyle her besini yiyebilme imkânı bulunmaktadır. Burada amaç çok önemlidir. Doymak mı tatmak mı? Buna karar vermek gerekir. Örneğin cheese cake 1 porsiyonu 80 gram olup 257 kalori içermektedir. Enerji yoğunluğu kat sayısı ise 3.21 iken çikolatalı dondurmanın 2 topu yaklaşık 66 gram olup 143 kalori ve enerji yoğunluğu katsayısı ise 2.1dir. Buradan çıkaracağımız en güzel sonuç ise benzer kategorideki besinler içerisinden bile kendinize uygun zevkli yiyecekleri yiyebilme şansına sahip olmanızdır.
Enerji yoğunluğu diyetin de piramidi bunmaktadır. Bu piramide göre; günlük yenilmesi gereken besin gruplarından ne kadar almamız ile ilgili bilgiler açıkça gösterilmiştir. Aşağıdaki porsiyon gruplarına göre yemek yemenizi planlarsanız kalıcı zayıflığı sağlamış olursunuz. İşte en önemli enerji dengesi diyeti kılavuzu
Meyve grubu 3 porsiyon (1 porsiyon; 1 orta boy veya 1 küçük kase doğranmış meyve)
Sebze grubu 4 porsiyon (1 porsiyon; 4 yemek kaşığı pişmiş sebze, 1 havuç, 1 orta boy patates)
Ekmek ve tahıl grubu 4-8 porsiyon (1 porsiyon; 1 ince dilim ekmek, ½ kase pilav, kuskus, makarna, 4 yemek kaşığı kuru baklagil, ½ haşlanmış mısır, 4 adet kestane)
Yağlı tohumlar ve süt grubu 3-7 porsiyon ( 1 porsiyon; ½ kase badem, ceviz, 1 su bardağı süt veya yoğurt, 2 karper kadar az yağlı peynir)
Yağ grubu 3-5 porsiyon (1 porsiyon; ¼ avokado, 7 adet zeytin, 1 yemek kaşığı bitkisel sıvı yağ)
Günde en fazla şekerli besinlerden 75 kaloriye kadar yenilebilmektedir.
Bu diyeti uygularken yapacağınız en önemli sır; yemeğe başlamadan önce ya salata yemek ya da çorba içmek olmalıdır. "
Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez' in web sitesinden alıntıdır.
Teşekkür ederim :) Boyum en son 154 tü belki yaşımdan dolayı uzamışımdır bilmiyorum :)
Yaklaşık bir yıl önce diyetisyene gittim.Diyetisyenimin verdiği besinlerin hep yarısını hatta yarısının azını yedim.Hiç aç hissetmiyordum kendimi.Hırsım açlığımı bastırıyordu..Ve sonuçta yaklaşık 8 kilo verdim.Havalara uçtum tabi.Ama nerden bilebilirdimki kısa sürede çok kilo vermenin yarardan çok zarar olduğunu.Verdiğim kiloları hızla aldım tabi ben.+3 kiloda hediye en son 73 e ulaştım.
Sonra söz verdim kendime. Vereceksin bu kiloları istediğin şortları etekleride giyeceksin dedim.Tabi bu sefer yavaş yavaş ve daha sağlıklı. Şuan aç karna 70 -70,5 gibi gösteriyorum.Umarım 50 li rakamlarıda göreceğim günlerim gelir. Topiğine kabul ettiğin için tekrar çok teşekkür ederim Serap ablacım :)) Gelelim şimdiye kadar yediklerime:
10.00 (geç kalktım olmadı bu )
2 bardak limonlu su
1 çay kaşığı çörekotu
10.30
2 parça peynir
1 domates
1 salatalık
1 yumurta
4badem
4fındık
geç kalktığım için ara öğün yapadım
13.30
1 dilim ekmek
1 tavuk but
3 dolu kaşık yoğurt
1 havuç ve yeşil soğandan yaptığım salatam(limonlu)
16.00
1 büyük boy elma (tarçınla)
Yeşil çay.
akşamı da yazarım :)
Protein grubu kac porsiyon olmali? Bilgi icin tesekkurler.
Rica ederim şekerim.
Canım yaaaa, kıyamam sana :) İstediğin sonucu almak için, karar verdiğin sisteme %100 uyman yeter. Bunu sen daha iyi biliyorsun, daha önce denedin ve başardın. Şimdi de başaracaksın ve başarının kalıcı olması için yine deneyimlerinden faydalanarak doğru yolu bulacaksın
07.12.2012 Menüm:
Sabah:
2 bardak su
5 badem (20 dk. sonra)
Kahvaltı:
1/2 gevrek
35 gr. yağsız peynir
1 yumurta
domates, maydanoz,nane
1 yk. pekmez
Öğle:
150 gr. kabak tatlısı
1 kupa süt
Akşam:
4 yk. barbunya pilaki
200 gr yoğurt
2 tuzsuz biber turşusu
Not: Kızlar turşuyu tuz, su ve limon yerine sirke, limon ve nohut ile kurdum. Deneysel bir çalışmaydı, başarılı olduTuz olmadığı halde biberler erimedi. Tavsiye ederim.
İyi pazarlar Serapcım
Çok teşekkür ederim,her seferde imdadıma yetişiyorsun:13:bu aralar bubenimle uğraşıyor,motivasyonumu düşürmeye çalışıyor,ama pes etmiyeceğim.Dediğin gibi şimdi de başaracağım.Pes etmek yok
Öğlen vaktiğinde yediğin kabak tatlısı seni tok tuttumu?acikmadın mı?
Turşu olayı supernasıl yaptın?acaba lahana ile de olur mu?
Hayırlı geceler,mutlu yarınlar
Aslında diyetisyenin verdiği diyeti ufak değişikliklerle kendimce yorumlamaya çalışıyorum. Verilen listeyi yazayım ben
sabah 1 dilim ekmek, yağsız söğüş,1 yumurta,peynir
ara: meyve veya 4 kuru kayısı ve süt
öğle: 8 kaşık etli sebze yemeği 1 kase yoğurt salata çorba
ara : 1 dilim ekmek, peynir yeşilçay
akşam: öğlenin aynısı
ara: 1meyve
liste bu şekildeydi.
Bu GÜN YEDİKLERİME GELİRSEK :
1 dilim çavdar ekmeği
1 domates
1 salatalık
1 ceviz
peynir
maydanoz
ara: tarçınlı süt
öğle
100 gram tavuk gögsü haşlama.(kekik,kırmızı biber,karabiberli)
Salata
1 kase yoğurt
8 kaşık brokoli yemeği.
ara: 1 dilim ekmek,peynir, yeşilçay
akşamda öğleyi tekrarlıycam.1 dilim ekmek ekstradan yiycem.
21.00 gibi de 1 elma 10 fındık yerim.
İyi dileklerin için teşekkürler Serapmenülerini yazarken birşey dikkatimi çekti...bazı yiyecekleri tartıyorsun galiba daha önce de yazmıştın,*50 gr.pasta,35 gr.peynir*doğru mu?
serapcım zayıflamışsın:))çizelge deişmiş sanki
Merhaba Serapcım,galiba kabak tatlısını çok seviyorsunafiyet olsun
Günaydın Serapcım
Diyetim devam ediyor ama dün akşam 1 bardak boza ve iki kaşık aşure yedim:26::26ğlum çok ısrar edince kıramadım
Günde 1 saat yürüyorum.Düzenli topiğe giremiyebilirim,kısmet'se ocak ayında başka eve taşınacağız ve o evle ilgilenmem lazım.Ben 31 aralıkta tartılacağım:26:Kolay gelsin
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?