Sevgi diye bir şey yok mudur?

Karşılıksız sevgi yok demek istemiş.
Buna katılıyorum.
Çocuğumuzu bile bizim çocuğumuz diye severiz.
Karşılığı kan bağıdır.
Karşılıksız olan uçtaki duygular takıntıya dönüşebilir.
Bir psikolog takıntılı duyguları bilir.
Psikologlar uç duyguları fark edince (sizin hep istediğiniz gerçek (karşılıklı) sevgi ihtiyacınız gibi) bunu size fark ettirmeye çalışırlar.Ama yönlendirme yapmazlar.
Sadece zihninizde bir kapı açmaya çalışırlar.
Ondan böyle demiş.

Son düzenleme:
Tam olarak o kast edilmemiş.
Yazmıştım her zaman zihinsel bir tatmin üzerine kurulu hayatta her şey .
Mesela çocuklarınızı seviyorsunuz, çünkü bu içinizdeki annelik güdüsünü ve hissini tatmin ediyor .
Yanı bir karşılığa gerek yok. Burada karşılık davranışsal degil içsel tatmin anlamında kullanılmış .
Evrimsel olarak zihin gelişimimiz bizi dünyanım geri kalanından ayrı göstermeye yönelik gelişmiş . Bu yüzden tatmin üzerine kurulmayan bir ilişki yok .
Tatmin de dediğim gibi; hormonal ,zihinsel ya da ruhsal olabilir ve kötü bir şey olarak nitelendirmeyin bunu

tatmine giden duyguların isimleri var sonuçta :)
karşılıksız sevgi yok dese hadi yine anlarım da,
sevgi yok?

ya konuyu böleceğim ama 😅

bu filmle alakalı geçen sosyal medyada çok güzel bir değerlendirme okudum.

samet bebek olmasaydı, asya kimi seçsin isterdiniz? sorusu üzerine.

özetle, cemşit’in asya’ya sadece çocuğu için emek vermediği, kadın ve birey olarak ayakta kalabilmesi için desteklediği, sığıntı gibi hissetmesin diye iş bulduğu, kendine ve çocuğuna yetebileceği özgüvenini de verdi.

ilyas hödüğü ise kamyonunu versin diye patronla konuşmaya gittiğinde bile kadını dövüp, sindirip, aldatıp, terkedip insan yerine koymadığı gibi bir şeydi.

filmi ilk izlediğimde o son sahnede ilyas a yüreğim burulmuştu biraz ama aklım başı da izlediğimde öyle olmadı.
hödük cidden de. hatta şeref yoksunu hödük.

ya konuyu böleceğim ama 😅

bu filmle alakalı geçen sosyal medyada çok güzel bir değerlendirme okudum.

samet bebek olmasaydı, asya kimi seçsin isterdiniz? sorusu üzerine.

özetle, cemşit’in asya’ya sadece çocuğu için emek vermediği, kadın ve birey olarak ayakta kalabilmesi için desteklediği, sığıntı gibi hissetmesin diye iş bulduğu, kendine ve çocuğuna yetebileceği özgüvenini de verdi.

ilyas hödüğü ise kamyonunu versin diye patronla konuşmaya gittiğinde bile kadını dövüp, sindirip, aldatıp, terkedip insan yerine koymadığı gibi bir şeydi.

filmi ilk izlediğimde o son sahnede ilyas a yüreğim burulmuştu biraz ama aklım başı da izlediğimde öyle olmadı.
hödük cidden de. hatta şeref yoksunu hödük.

Cengiz Aytmatov emek kavramını çok güzel işleyen bir yazar, en meşhuru bu olmuş çıkmış da, bir Elveda Gülsarı'yı okumanı tavsiye ederim Turuncu. Bir "At"tan neler anlatıyor neler...

Tam olarak o kast edilmemiş.
Yazmıştım her zaman zihinsel bir tatmin üzerine kurulu hayatta her şey .
Mesela çocuklarınızı seviyorsunuz, çünkü bu içinizdeki annelik güdüsünü ve hissini tatmin ediyor .
Yanı bir karşılığa gerek yok. Burada karşılık davranışsal degil içsel tatmin anlamında kullanılmış .
Evrimsel olarak zihin gelişimimiz bizi dünyanım geri kalanından ayrı göstermeye yönelik gelişmiş . Bu yüzden tatmin üzerine kurulmayan bir ilişki yok .
Tatmin de dediğim gibi; hormonal ,zihinsel ya da ruhsal olabilir ve kötü bir şey olarak nitelendirmeyin bunu
Kotu birsey olarak nitelendirmiyorum sadece dogru olmadigina inaniyorum , annelikten ornek verdik , ondan gidelim , icimizdeki annelik gudusu ve hissini tatmin ediyor demissiniz , emin olun annelik o kadar basit degil sadece gudu tatmini karsiliginda karsiliksiz sevgi verkek anneligi cok cok basite indirgiyor
Anneligi kutsal gormuyorum , her kadinda da boyle bir icgudu olduguna inanmiyorum ancak bu kadar eziyet karsisinda bir canliyi bu kadar sevmek bence icguduyle aciklanamaz

Ayrica her ne kadar bilim asigi bir insan olsam da maneviyata da cok onem veriyorum , ben insan irki haric dunyadaki herseyi seviyorum ve acikcasi herhangi bir beklentim de yok , sivrisinegi sevmem icimdeki hangi guduyu tatmin ediyor bilemiyorum ama cidden seviyorum , bahcemdeki agactan , gokyuzundeki buluta kadar seviyorum , sevginin de sadece bencilce , icgudulerimizi tatmin eden , bizi hosnut eden bir duygu olduguna inanmiyorum
Kendimi de seviyorum , yasadigim sehri de seviyorum , sevginin de insanligin en buyuk sorun cozucusu olduguna inaniyorum , keske herkes herseyi sevebilse dunya daha katlanilasi bir yer olurdu

Kotu birsey olarak nitelendirmiyorum sadece dogru olmadigina inaniyorum , annelikten ornek verdik , ondan gidelim , icimizdeki annelik gudusu ve hissini tatmin ediyor demissiniz , emin olun annelik o kadar basit degil sadece gudu tatmini karsiliginda karsiliksiz sevgi verkek anneligi cok cok basite indirgiyor
Anneligi kutsal gormuyorum , her kadinda da boyle bir icgudu olduguna inanmiyorum ancak bu kadar eziyet karsisinda bir canliyi bu kadar sevmek bence icguduyle aciklanamaz

Ayrica her ne kadar bilim asigi bir insan olsam da maneviyata da cok onem veriyorum , ben insan irki haric dunyadaki herseyi seviyorum ve acikcasi herhangi bir beklentim de yok , sivrisinegi sevmem icimdeki hangi guduyu tatmin ediyor bilemiyorum ama cidden seviyorum , bahcemdeki agactan , gokyuzundeki buluta kadar seviyorum , sevginin de sadece bencilce , icgudulerimizi tatmin eden , bizi hosnut eden bir duygu olduguna inanmiyorum
Kendimi de seviyorum , yasadigim sehri de seviyorum , sevginin de insanligin en buyuk sorun cozucusu olduguna inaniyorum , keske herkes herseyi sevebilse dunya daha katlanilasi bir yer olurdu
Elbette, istediğiniz gibi size ne iyi hissettiriyorsa ona inanin sadece farklı düşünüyoruz
Sevgiler

Cengiz Aytmatov emek kavramını çok güzel işleyen bir yazar, en meşhuru bu olmuş çıkmış da, bir Elveda Gülsarı'yı okumanı tavsiye ederim Turuncu. Bir "At"tan neler anlatıyor neler...

ben bu filmin nalet olası ilyas ı da dahil, her bir şeysini seviyorum 😅 iyiki meşhur olmuş.
önerinle fark ettim, hiç başka kitabını okumadığımı. en kısa zamanda bakacağım 👍🏻

Hayattaki her şeyi seviyorsunuz.
Ve bu sizi daha insancıl biri yapıyor.
Daha merhametli yapıyor.Daha pozitif yapıyor.
Bunda da bir karşılık var.
Illa karşılık rasyonel olarak durup düşünüp bilinçli tavırlarımızla olmaz.
Bazen bilinçdışı olarak düşünmeden duygu geliştiririz.
Siz sevgi dolu birisiniz.
O yüzden de bu duygu sizde bilinçdışı olarak tezahür ediyor.
Mesela ben şüpheci biriyim.O yüzden bu duygum bilinçaltında kodlandığı için önce herşeye şüpheyle bakıyorum.
Duygu konusu biraz enteresan bir konu.

Duygu güdülenmesi herkeste farklı oluyor.

ben bu filmin nalet olası ilyas ı da dahil, her bir şeysini seviyorum 😅 iyiki meşhur olmuş.
önerinle fark ettim, hiç başka kitabını okumadığımı. en kısa zamanda bakacağım 👍🏻

Sen edebiyatsever birisin diye tavsiye ediyorum (Şiirler vb. bakıyor okuyorsun diye), hani normalde okuyucuya biraz ağır gelebilir anlatımı, sıkabilir. Sıkılmazsan içine alıyor. Ben acayip olmuştum, hüzünlere gark oldumdu öyle. :) Oku bi bak bakalım.

tatmine giden duyguların isimleri var sonuçta :)
karşılıksız sevgi yok dese hadi yine anlarım da,
sevgi yok?
Işte sevgi yok tatmin var demek istemiş .
Siz ondan tatmin olmadiginiz bir seyi hayatınızda tutmazsınız demek istemiş bu arada bence tatmini sadece iyi bir şey olarak görüyoruz ondan bu karmasa çıktı .
Mesela içsel olarak değersiz olduğuna inanan biri kendine eziyet eden birini gayet güzel hayatında tutar. Çünkü içsel inandığı şey tatmin oluyor .
Tatmini hep pozitif düşünmezsek bence karmaşa azalır :) tam cevap verebildim mi bilemedim:)

Hayattaki her şeyi seviyorsunuz.
Ve bu sizi daha insancıl biri yapıyor.
Daha merhametli yapıyor.Daha pozitif yapıyor.
Bunda da bir karşılık var.
Illa karşılık rasyonel olarak durup düşünüp bilinçli tavırlarımızla olmaz.
Bazen bilinçdışı olarak düşünmeden duygu geliştiririz.
Siz sevgi dolu birisiniz.
O yüzden de bu duygu sizde bilinçdışı olarak tezahür ediyor.
Mesela ben şüpheci biriyim.O yüzden bu duygum bilinçaltında kodlandığı için önce herşeye şüpheyle bakıyorum.
Duygu konusu biraz enteresan bir konu.

Duygu güdülenmesi herkeste farklı oluyor.
Farkli olmasa hepimiz bir olurduk zaten :)
Evet ben dogdugumdan beri sevgi temelli bir insanim , daha yurumeye basladigim gun kacip gidip kendimi devasa alman kurtlarinin oldugu kafese kapatip ikisine de yumulup sarmas dolas yatmisim , babam bile iceri girip beni cikarmaya cesaret edememis 😂
O yuzden karsilik olayi yada sirf birseyi sevdigimde icimdeki bazi seyleri tatmin etmesi nedeniyle sevdigim fikri bana hic gercekci gelmiyor
Her insan ayni degil elbette , belki de karsilik bekleyerek sevenlerin sayisi benden coktur ama bu yine de benim gibi insanlarin varligini inkar edemez

Ben de bir psikoloğum, meslektaşımın ne demek istediğini anladım, fakat katılmıyorum.
Erich Fromm - Sevme Sanatı ve Sahip Olmak ya da Olmak adlı kitapları okursanız tatmin edici cevaplara ulaşabileceğinizi düşünüyorum.
Bu listeye yazarı bir psikiyatrist olan ve sevgi konusunu çok boyutlu ve derinden irdeleyen,
'Az Seçilen Yol' adlı kitabı da eklemek isterim müsadenizle.

insanlar sevmekten korktuğu için mi bu kadar yokluğuna tutunuyor? yada bilmediği için mi?

her şeyi akıl ile çözme toyluğunun sonucu sanki.

halbuki bizde her şey akıl değildir.
kalp vardır, yürek vardır, gönül vardır.
bunların ayrı ayrı olmasının da sebepleri vardır.

da biz çok unuttuk :)

hiç öyle pollyanna falan değilimdir.
ama sevgi ilaçtır, devadır vardır ve hatta bana göre varlığı şarttır. :)

Farkli olmasa hepimiz bir olurduk zaten :)
Evet ben dogdugumdan beri sevgi temelli bir insanim , daha yurumeye basladigim gun kacip gidip kendimi devasa alman kurtlarinin oldugu kafese kapatip ikisine de yumulup sarmas dolas yatmisim , babam bile iceri girip beni cikarmaya cesaret edememis 😂
O yuzden karsilik olayi yada sirf birseyi sevdigimde icimdeki bazi seyleri tatmin etmesi nedeniyle sevdigim fikri bana hic gercekci gelmiyor
Her insan ayni degil elbette , belki de karsilik bekleyerek sevenlerin sayisi benden coktur ama bu yine de benim gibi insanlarin varligini inkar edemez
Tahminen aileniz hamilelikten beri size çok sevgi vermiş.
Mesela beni de ailem sevmiş ama karşılıksız değil.Karşılıklı olduğunu hep hissettim.Çünkü onların evlenme temeli bile aşk değil, mantıktı.O yüzden hayatta mantık evliliğini hiç istemedim.Ve o yüzden hala bekarım..
Yani size bebeklikte yeterli sevgi verilmişse sizde bunu çevrenize vermişsinizdir.
Freud 0-3 yaş tüm kişiliğin temelinin atıldığı yaş der.Kesinlikle katılıyorum.Mesela annem çalıştığı için babaannem beni büyütmüş.Azarlayarak yemek yedirirmiş.O yüzden 3 yaşına kadar eğer maddi sorun yoksa anneler çocuklarına ilk elden eğitim vermeli diye düşünürüm.
Çünkü arada çok fark var.Kuzenim aynı sizin gibi mutlu bir birey.Annesi büyütmüş.Tabi illa annesi büyütüp mutsuz olanda vardır.Ama büyük çoğunluğu mutlu bir çocukluk geçirdi.
O yüzden çoğu şeyin temeli 0-3 yaşta atılır.Biz bilinçli olarak anıları hatırlamasak da bilinçaltımızda kalır.
Sizin kişiliğiniz sevgi temelli olmuş.Benim maalesef olamadı.Şu an mesleğim bu konularla alakalı olmasına rağmen koşullanmalarımı tam yıkamıyorum.
Yani çok uzattım ama mutlu bir bilinç-altı mutlu bir kişilik oluyor.
Ama o psikolog sevgi duygusunu inkar etmemiş.

Sadece herkeste karşılıksız sevgi olmaz demiş.

insanlar sevmekten korktuğu için mi bu kadar yokluğuna tutunuyor? yada bilmediği için mi?

her şeyi akıl ile çözme toyluğunun sonucu sanki.

halbuki bizde her şey akıl değildir.
kalp vardır, yürek vardır, gönül vardır.
bunların ayrı ayrı olmasının da sebepleri vardır.

da biz çok unuttuk :)

hiç öyle pollyanna falan değilimdir.
ama sevgi ilaçtır, devadır vardır ve hatta bana göre varlığı şarttır. :)

Beni az cok taniyorsun turuncu , bende miy miy sevgi poturcugu bir insan degilim ama sevgi doluyum , sevmeyi beceremeyenlerin dunyasinda cikmis bu fikir bence , sevginin bir karsiligi oldugu vs ( karsilik her ne ise , duygusal tatmin , gudu tatmini vs)
Sevgi bu kadar basit bir his degil
Mesela simdi kocam karsimda , adama bakinca icim sevgi doluyor , yani ben sevdigim neye baksam kalbim patlayacak gibi oluyor , bunu cok dile getirmem ama cicden sevgi tum dunyayi kurtaracak tek ilac ozellikle karsiliksiz olani

Kızlar bugün psikologa gittim. Biraz sevgi ile ilgili konuştuk. Bana dediği şey çok kafamı karıştırdı. “Sevgi diye bir şey olmadığı.” Anne baba sevgisi olsun, eş veya sevgili sevgisi olsun, ne bileyim her türlü sevginin aslında bir beklentiden kaynaklandığını söyledi. Yapılan fedakarlıkların hep karşılık umularak yapıldığını söyledi. Kafam öyle bir karışık ki şu an. Tüm değer yargılarım alt üst olmuş durumda. Çünkü yıllardır hayalini kurduğum gerçek sevgiye ulaşmak. Şimdi ise böyle bir şey olmadığı söyleniyor bana.
Amacına ulaşmış kafanı iyice karıştırmış içinden çıkamaki sık sık gel git yapmış var böyle hastası olmayan doktorlar

Kızlar bugün psikologa gittim. Biraz sevgi ile ilgili konuştuk. Bana dediği şey çok kafamı karıştırdı. “Sevgi diye bir şey olmadığı.” Anne baba sevgisi olsun, eş veya sevgili sevgisi olsun, ne bileyim her türlü sevginin aslında bir beklentiden kaynaklandığını söyledi. Yapılan fedakarlıkların hep karşılık umularak yapıldığını söyledi. Kafam öyle bir karışık ki şu an. Tüm değer yargılarım alt üst olmuş durumda. Çünkü yıllardır hayalini kurduğum gerçek sevgiye ulaşmak. Şimdi ise böyle bir şey olmadığı söyleniyor bana.
halt etmiş o psikolog ..anne baba sevgisi konusunda özellikle halt etmiş..annenin sevgisi sevkattir ki karsiliksizdir . eş sevgisine gelince gerçek sevgi yi bulan var dir

Back
X