sinifi susturamiyorum. agliycam

Hak edenleri,diğer öğrencilere zorbalık yapanları,ders dinlemelerine engel olanları,Dersle hiç ilgilenmeyip uyuyanları kısacası saygısız ve tembelleri yazmışım değil mi ? Keyfimize göre bırakacak halimiz yok. Bunları sınıfta bırakamayacaksak okulun ne anlamı kaldı.Saygılıyı-saygısızdan, tembeli-çalışkandan ayıran fark nerede ? Bu arada Ben hiç sıra dayağı falan yemedim.Siz niye yediniz acaba ? Biz de Vuralım,kıralım demiyoruz.Sadece disiplinin aktif olduğu zamanları özlediğimizi söyledik.

Tembeller kac sene ust uste sinifta kalmali mesela? Saygisiz cocuk kac yil daha saygisizligina inadina sinifta kalarak devam etmeli? Sorun cocuklar degil. Once sorunun kokune inmek lazim. Sorumlu anne babadir. Ergenlige giren cocugunu basi bis birakan anne babadadir problem. Prensler prensesler yetistiren cocuguna asla saygiyi ogretmeyen anne babalar.
Otur 0 diyerek cocugu kazanamazsiniz. Disiplin bu demek degildir. Ben anasinifi ogretmeniyim. O yuzden pek bu tarz sorunlar yasamiyorum. Benimkiler genelde hep oyun olsuncular. Biz de oynuyoruz. Sadece yarim donem kiz meslek lisesinde calistim. Zorlardi kabul ama sevgiyle ve tahammulle yaklasinca kisa surede aştım. Eger problemli bir cocuk varsa o cocuga sifir vermeden once lutfen sorunlarini, ailesini falan bir arastirin. Bir de ekleyim; okul tembel ve caliskani ayirmaz. Okul bir egitim yuvasidir.

Ben 150 kişilik sınıflara giriyorum, sınıfta çıt çıkmaz. Bunun için derse çok hakim olmak lazım. En ufak bir tereddütünüzde öğrenciler hemen konuşmaya başlar. Öyle bir şey olursa ses tonumu biraz daha yükseltip susturuyorum, susun demiyorum ama dersi anlatırken sesimin tonunu yükseltiyorum. Çocuklar birsüre sonra size alışınca konuşmuyorlar zaten dersi dinliyorlar.

Önce biraz kendinizi sevdirmeniz saydırmanız gerekiyor siz de bunu nasıl yapacağınızı sormuşsunuz zaten , mesleki anlamda öncelikle donanımlı olun konuları anlatırken eksik bir noktanız olmasın derse hazırlıklı gidin dikkat çekici materyaller kullanın sınıfa girer girmez direk sessiz olun deyip derse başlamayın biraz sohbet edin hayallerini sorun hangi liseye gitmek istiyorsunuz gibi biraz dinleyin onları bu sayede derslerin amacını da hatırlamış olurlar , bireysel uyarılar yapın sınıf dışında bak sınıfta mahcup etmek istemiyorum ama bu davranışları sana yakıştırmıyorum gibi gibi , onlar yetişkinliğe hazırlanıyorlar o yüzden sınıf önünde hiçbirinin gururunu kırmayın, bir gün sinema günü yapıp bir kazan patlamış mısır götürün ya da bir sabah simit çay ısmarlayın derste birlikte kahvaltı edip ardından başlayın tutacağı max 60 liradır ama çocukların gözünde sempati olur , okuduğunuz kitaplardan bireysel olarak ödünç verin seni bu konuya ilgili gördüm okumak istersin belki diye getirdim gibi ve onları kendi kardeşleriniz çocuklarınızmış gibi görün inşallah faydasını görürsünüz kolay gelsin

Kahoot hocam birçok test var ve kendin de oluşturuyorsun sadece sen üye olsan yeterli onlar telefonlarından sen testi açınca bir şifre çıkıyor onu girecek ve oyun başlayacak hem eğlenir hem de öğrenirler
Derste telefonun ne işi var? Yasak değil mi okulda kullanmak?

Tembeller kac sene ust uste sinifta kalmali mesela? Saygisiz cocuk kac yil daha saygisizligina inadina sinifta kalarak devam etmeli? Sorun cocuklar degil. Once sorunun kokune inmek lazim. Sorumlu anne babadir. Ergenlige giren cocugunu basi bis birakan anne babadadir problem. Prensler prensesler yetistiren cocuguna asla saygiyi ogretmeyen anne babalar.
Otur 0 diyerek cocugu kazanamazsiniz. Disiplin bu demek degildir. Ben anasinifi ogretmeniyim. O yuzden pek bu tarz sorunlar yasamiyorum. Benimkiler genelde hep oyun olsuncular. Biz de oynuyoruz. Sadece yarim donem kiz meslek lisesinde calistim. Zorlardi kabul ama sevgiyle ve tahammulle yaklasinca kisa surede aştım. Eger problemli bir cocuk varsa o cocuga sifir vermeden once lutfen sorunlarini, ailesini falan bir arastirin. Bir de ekleyim; okul tembel ve caliskani ayirmaz. Okul bir egitim yuvasidir.
Sorunun köküne inin o Zaman ? İnebiliyormusunuz ? Veli'leri değiştirebiliyormusunuz ? Yapamıyorsanız boşa atıp tutmayın.Bu ülke bir sınav ülkesi.Tembeli,çalışkanı gayet ayırır.Fen lisesi,meslek lisesi ayrımı var en basitinden.Herkes üniversiteye gidiyor.Başka bir ülkede yaşasa değil üniversiteye,liseye kadar bile gelemeyecek çapta insanlar üniversite mezunu oluyor.Sonuç:7 milyon işsiz.

Ya bu nasıl yorumdur böyle ya bu kadar ne yaşadınız da öğretmenlere bunu diyorsunuz Çocuğunuz var mı bilmem ama eğer yoksa anlarsınız olunca biriyle bile baş etmek ne zor

Ben kolay demedim ki. Bunun için eğitim alan insandan krize girip ağlamamasını bekliyorum en azından. Keşke düzgün eğitim alsaydı öğretmen arkadaş ve sınıfa nasıl otorite kurarım diye bize sormasaydı. Üzücü geliyor bana bilmemesi. Ülkenin eğitim sistemine bak diyorum kendi kendime. Kötü bir tablo.

ama öğretmenlere su yönden hak veriyorum ben. durup durup sistem değişiyo. yapabildikleri şeyler, yetkileri değişiyo. veliler cok fenalar. yonetici veliyle ugrasmamak için öğretmeni arada birakiyo. sahip cikmasi gereken durumda yüzüstü birakiyo.

Bu durum öğrencilere de zor maalesef. Eğitim sistemimiz alakasız insanların 2 dudağı arasında. Yazık çocuklara da öğretmenlere de. Veliler de maddiyatla çözmeye çalışıyor çoğu zaman. Olmayınca fatura kesecek yer arıyorlar. Ne diyelim ki. Bu yıl tekrar üni. okuyacaktım. Vazgeçtim bu kaos ortamı yüzünden. İnsan emeğine acıyor.

Ben sınıf yönetiminin ilk dersten başladığını inanıyorum nasıl başlarsanız da öyle gider.

Sınıfta sesini asla yükseltmem. Her zaman kararlı ve net olurum sadece tonlamam zamanla değişir. Hitabetin gücüne kesinlikle inanıyorum. Tatlı Sert olmakta fayda var Ama dediğim gibi bunu ilk dersten sağlamalısınız şimdi nasıl toparlanır?

Öğrencilerinize etkili bir konuşma yapın. Bu şekilde ders işlenmeyeceginizi Bundan sonra bu konu ile ilgili idari işlemlerin başlatacağınızı ve bunun aşamalarını anlatin.
Aynı sıkıntıları yaşamaya devam ederseniz kağıdınızı kaleminizi çıkarın tutanağınız tutun. Öğrenciye imzalatın bir yaptırım olmasa da çocuklar bayağı sakinleşiyor.

Bir dahaki sene daha kararlı olun. İlk dersten tavrınızı koyun. Tekrar ediyorum bahsettiğim sertlik değil. Bir sonraki dersinizde sınıfça oyun oynayın oyun oynarken de sınıf kurallarını uygulamalı gösterin hatirlatin.

Sınıf ortamına bozan bir öğrenci olursa ben direkt kuralı hatırlamasini sağlıyorum, bunu biraz esprili dille yapıyorum.

Dersimizin içeriğinde mutlaka zenginleştirin. Bu bir görsel olabilir fiziki ortam yeterli değilse oyun olabilir. Bilgi yarışması yapilabilir.sizi ve dersinizi sevsinler.

En yaramaz ve çalışmayanlar la en fazla ilgilenin.Daha yazacak çok şey var ama vaktim yok

Bu arada yorumlardan bende faydalanırım inşallah

Bir de şehirden şehire çok fark ediyor, büyükşehir de iken Zorlu öğrencim çok fazlaydı. Şimdi hala öğretmene istenen seviyede olmasa da saygı duyulan bir ilçedeyim.

Her şeyden önce bir EĞİTİMCİ olarak çocukları eğitemezsek maalesef ki o sınıfta ders işlenmez.. Öyle artı eksi vermekle ben etkileneceklerini düşünmüyorum bunun bilincinde olan öğrenciler zaten lak lak yapmıyor derste. Not kaygısı olmayan dersle alakasız öğrenciler problem çıkarıyor genel anlamda. Bu yüzden önce bu öğrencileri kazanmak gerekiyor. Bunu yaparken de hahaha hihihi yüzlerine sürekli gülerek değil ama güvenlerini kazanıp kendimizi sevdirerek yapabiliriz. Problem çıkaran öğrencilerden en sivrilenlerini seçin arada görev verin mesela öğretmenler odasında montum kalmış getirir misin? Çantam teneffüste sınıfta kalacak sana emanet gibi. Nöbet günlerinde bahçede yanınıza çağırıp sohbet ederek, ben bu tarafa bakarken sen de şu tarafa bakar mısın bugün çok yoruldum diyerek. Onların hayalleri hakkında konuşarak, bazen aaa ben de o mesleği olmak istemiştim bir zamanlar diyerek. Ve aile ziyareti yaparak. Özellikle aile ziyareti çok önemli bunu sıraya koyun ve mümkünse bütün öğrencileri evinde ziyaret edin çok şey değişiyor. Kolay gelsin

Ben kolay demedim ki. Bunun için eğitim alan insandan krize girip ağlamamasını bekliyorum en azından. Keşke düzgün eğitim alsaydı öğretmen arkadaş ve sınıfa nasıl otorite kurarım diye bize sormasaydı. Üzücü geliyor bana bilmemesi. Ülkenin eğitim sistemine bak diyorum kendi kendime. Kötü bir tablo.

Bu durum öğrencilere de zor maalesef. Eğitim sistemimiz alakasız insanların 2 dudağı arasında. Yazık çocuklara da öğretmenlere de. Veliler de maddiyatla çözmeye çalışıyor çoğu zaman. Olmayınca fatura kesecek yer arıyorlar. Ne diyelim ki. Bu yıl tekrar üni. okuyacaktım. Vazgeçtim bu kaos ortamı yüzünden. İnsan emeğine acıyor.

Öğretmen misiniz bilmiyorum ama ne yapabilirim diye bize sorması gayet normal, konu sahibi fikir almak istemiş meslektaşlarından. Veliyseniz de siz çocuklarınızı saygılı, adil ve edepli yetiştirin yeter , gerisini öğretmenler halleder rahat olun. Burda sırf danışmak için konu açan birisine keşke düzgün eğitim alsaydı diyerek aldığı eğitimi eleştirmek pek bizim haddimize değil bence.

hocam yeni başladım

Cok mu yumusak bir durus sergiledin ? Bu mestekte nasil baslarsan oyle gidiyor cunku.Gerci 10 sene ortaokulda calistim.Sinif hakimiyeti konusunda hic olmadi.Cok mu yuz goz oldun ? Zamane ortaokul ve lise ogrencilerinin cogunlugu terbiye sinirini asacak derecede simarik.Ana &baba'nin hayal edemeyecegi seyleri yapiyor okulda.Klasik "benim cocugum ne anlasin " dedigi cocugu okulda arkadasiyla şakasina ! Pozisyon gosteriyor.Bunun gibi yuzlerce siralayabilirim....Bir de en buyuk problemleri evde tum simarikligi cekilince ,bunun aynisini okulda devam ettirmek.Velilerime de cocuklara da cok net soylerdim "ne burasi sinirsiz simarikliginizin tolere edildigi ev,ne de ben sizin ananiz babanizim."Biraz sert olmalisin.Veli toplantisi yapabilirsin.
Sinifta kalma yok diye bir durum yok bu arada.Gayette patir putur cocuk biraktik şök'le.Nasil mum olmuslar bir sonraki sene cocuklar tam seyretmelik olmustu :) Biraz dirayetli ol lutfen.

Bazı sınıflarda ne yaparsanız çok az fark ediyor, pek düzen olmuyor.
Çünkü ilgi-öğrenme alanları değişik değişik birsürü çocuğu aynı sınıfa topluyoruz.
Herkese ayrı yöntem geliştiremeyeceğimize göre iş zorlaşıyor, tatsız da olsa notla tehdide gidiyor.
Bir de aileden bazı davranışları kazanıp gelmediklerinde geçmiş olsun.

Öncelikle hayırlı olsun.
Ilk olarak sesinizi kullanmaya alışın. Sesten kastım asla bağırıp çağırmak değil ama çocuklar hangi tonda sakin, hangi tonda sizin rahatsız olduğunuz bor durum var çabucak kavrıyorlar.

Tehditten yana olmadım, olmayacağım da çünkü sonrası yok. 0 verdiniz diyelim, verdiğiniz kişiden bir daha asla olumlu dönüt almanız mümkün değil.

Öğrencilerinizle sohbet edin, yine sesinizi güzel kullanmaya, tonlamalara dikkat ederek onlara sınıfta neden düzen istediğinizi anlatın. Mümkünse masada çok zaman geçirmeyin, bol bol sınıf içinde gezin ve onlarla iletışime açık olduğunuzu belirtin.

Dersiniz nedir bilmiyorum ama güncel örnekler kullanın. Tüm yaş gruplarında çaliştim, her grup için ayrı keşif yapıyordum. Mesela oturup bilgisayar oyunları, futbolcu adları ve bloggerları ezberliyordum lisede çalıştığım dönemde. Çünkü onların ilgi alanlarını ders konularına yedirdiğinizde dersi dinlemeyi sevmeye başlıyorlar.

Sinifta kalma yok diye bir durum yok bu arada.Gayette patir putur cocuk biraktik şök'le.Nasil mum olmuslar bir sonraki sene cocuklar tam seyretmelik olmustu :) Biraz dirayetli ol lutfen.
Devamsızlıktan da bırakıyor musunuz?
Biz öğretmenler olarak bıraktığımız öğrencileri bile(idarecilerin geçsin oyuyla) akşam whatsapp toplantısıyla lanet olsun seviyesine gelerek geçiriyoruz.
Devamsızlığı zaten oylamaya bile sunmuyorlar sağolsunlar, direkt geçiyor sınava girdiyse.

Devamsızlıktan da bırakıyor musunuz?
Biz öğretmenler olarak bıraktığımız öğrencileri bile(idarecilerin geçsin oyuyla) akşam whatsapp toplantısıyla lanet olsun seviyesine gelerek geçiriyoruz.
Devamsızlığı zaten oylamaya bile sunmuyorlar sağolsunlar, direkt geçiyor sınava girdiyse.

Malesef devamsizlik yapani birakmadik.Yani cocuk okula gelip huzur bozup şök'e kalmaktansa gelmesin gecsin en temizi.
Hep bu tarz konularda soyledigimiz bir laf var ya davulun sesi diye..Aynen oyle.Ben hic diyaloga girmiyorum o yuzden.Malesef cok kotu bir nesil buyuyor.Bizler ne kadar dokunabiliyoruz tartisilir.

Hak edenleri,diğer öğrencilere zorbalık yapanları,ders dinlemelerine engel olanları,Dersle hiç ilgilenmeyip uyuyanları kısacası saygısız ve tembelleri yazmışım değil mi ? Keyfimize göre bırakacak halimiz yok. Bunları sınıfta bırakamayacaksak okulun ne anlamı kaldı.Saygılıyı-saygısızdan, tembeli-çalışkandan ayıran fark nerede ? Bu arada Ben hiç sıra dayağı falan yemedim.Siz niye yediniz acaba ? Biz de Vuralım,kıralım demiyoruz.Sadece disiplinin aktif olduğu zamanları özlediğimizi söyledik.
12-13 yaşındaki çocuklardan bahsediyorsunuz. Her öğrenci kurtarılabilir. Yeterki isteyin. Size tavsiye edilen filmi bende tavsiye ediyorum. Özlemeyin o saçma zamanları diyorum ve 3nity 3nity ya bayrağı teslim ediyorum.

12-13 yaşındaki çocuklardan bahsediyorsunuz. Her öğrenci kurtarılabilir. Yeterki isteyin. Size tavsiye edilen filmi bende tavsiye ediyorum. Özlemeyin o saçma zamanları diyorum ve 3nity 3nity ya bayrağı teslim ediyorum.
Gerçek Hayat Hint filmlerine benzemiyor.Çevremdeki herkes nerede o eski öğretmenler,öğrenciler diyor.Saçma değil gerçek eğitimin verildiği yıllardı.Geçmişimize saçma demek bize yakışmaz.O film bana tavsiye edilmedi.Başka bir üyeye tavsiye edildi.Keşke düzgün okusaydınız mesajları

5 seneden fazla öğretmenim.(yeni sayılırım) Geçen sene okul değiştirdim. Gittiğim okulda bazı sınıflarda problemli öğrenciler vardı. İnanın ne yapacağımı bilmiyordum. Size vereceğim tavsiye çok az gülün. Ben ilk sınıflara girdiğimde kendimi sevdirmek için gülücükler atmıştım etrafa ama benim gülücüklerimi kullandıklarını düşündüm. Artık yeni sınıflarıma karşı ilk dersden bu yana baya ciddiyim. Hatta arada güldüğümde bile çocuklar şaşırıyorlar. 2.verebileceğim tavsiyede işe yarıyor ben bunu 7. sınıfa uyguluyorum. Sınıfta her sıranın sıra liderini seçiyorum derse başlamadan önce. Ve kağıt veriyorum. Kağıda Her başkan eğer sırasında sınıf arkadaşlarının ses çıkardığını görürse ismini yazmasını istiyorum. Önceden uyarıyorum eğer dersi dinlemeyen, konuşan öğrenci olursa ve isimleriniz yazılırsa okul müdürüne vereceğim diye. İnanırmısınız kimsenin sesi çıkmıyor. Baya işe yarayan bir yöntem ama büyük sınıflarda ne kadar işe yarar bilemem. Benim derslerim her sınıfta haftada 1 olduğu için rahat uyguluyorum. Belki her gün aynı şeyi tekrar etmekte çocuğa gerçekci gelmez.
Çocuklarla söz kavgasına asla çıkma. Bir bakışın yetmeli onlara.

Son düzenleme:
Merhaba Genc Ogretmen,
Bakma burada seni yargilayanlara her ogretmen meslek hayatinda bu tip sorunlar zaman zaman yasar. Kronik bir durum olduysa oncelikle Huseyin Basar- Sinif Yonetimi kitabini alici gozle bir kez daha okumani tavsiye ediyorum. Oyle tablet bilgilerle de yurumuyor isler. Her cocuk ozel. Senin yasadiklarini ben de yasadim sonra ogrendim tecrube ettikce durus gelistirdim.
Eger bu isi sectiysen cok iyi bir sihirbaz olmalisin ya da gosteri sanatcisi. Dersine cok iyi hazirlan, konunu ilginc materyallerle zenginlestir. Bilgine guvensinler. Sasirt onlari. Bir keresinde derse elimde kocaman bir marsupilami ile girmistim. Bakakaldilar ne bu diye. Sifatlari anlattim onunla. Kisa videolar bul ne kadar duyuya seslenebilirsen o kadar etkilisin. Ogrencilere gorev ver. Munazara yapsinlar. İstasyon teknigi, jigsaw, alti sapkali dusunce vs. Cagdas yontemler.

Asla sinif huzurunda guc catismasina girme ogrenciyle. Once bir bakis sonra yanina gitme olmadiysa sozel uyari. Ahmet disari cik ve beni bekle derdim mesela ama oyle bir ses tonuyla derdim ki bunu sanirsin disarida dovecegim. Halbuki tam tersi onu sevdigimi ve ondan daha iyisini bekledigini soylerdim.
Sinifa mutlu ve kendine guvenerek gir olacak hic uzulme yeter ki iste...

Öğretmen misiniz bilmiyorum ama ne yapabilirim diye bize sorması gayet normal, konu sahibi fikir almak istemiş meslektaşlarından. Veliyseniz de siz çocuklarınızı saygılı, adil ve edepli yetiştirin yeter , gerisini öğretmenler halleder rahat olun. Burda sırf danışmak için konu açan birisine keşke düzgün eğitim alsaydı diyerek aldığı eğitimi eleştirmek pek bizim haddimize değil bence.

Tam da benim haddime. Zira ben bu ülkede yaşıyorum. Bu ülkede eğitim alıyorum. Benim çocuğum da bu ülkede eğitim alacak. Verilen eğitimin kalitesini de içeriğini de sorgularım. Siz sorgulamıyprsanız da kendi ayıbınız.

Gerçek Hayat Hint filmlerine benzemiyor.Çevremdeki herkes nerede o eski öğretmenler,öğrenciler diyor.Saçma değil gerçek eğitimin verildiği yıllardı.Geçmişimize saçma demek bize yakışmaz.O film bana tavsiye edilmedi.Başka bir üyeye tavsiye edildi.Keşke düzgün okusaydınız mesajları
42 yaşındayım. Gerçek hayatı biliyorum. Uzun uzun anlatırım ama anlamaya niyetiniz yok gibi. Ben o dönemde öğrenci idim. Saygı falan yoktu korku vardı. Neyse siz kendinize ben kendime. KK nın azizliğine uğradım yoksa sizi alıntılamazdım. Şu kadar söyleyeyim yeterli. Geçeyim yeter diyen öğrencim ben nasıl 80 alırım diye benden özür diledi. Önce beni sonra dersi sevdi ki ders hiç ona lazım değildi. Muhasebe dersi. Bu sadece bir örnek. Eski cezalar ve yöntemler saçma. Eski bence her zaman geliştirilmeli. İlerlemek güzel sey tavsiye ederim.

Back
X